95% dintre copii trebuie vaccinați

copil-vaccin-vaccinuri

Anul trecut, în decembrie, 14 state americane se confruntau cu o epidemie de rujeolă provocată de lipsa vaccinării. Au fost raportate 102 cazuri. Din fericire, nu s-a înregistrat niciun deces.

Din nefericire, epidemia de rujeolă din România depășește 1.500 de cazuri, iar numărul deceselor a ajuns la opt. Medicul american Robert Pearl, implicat în tratarea cazurilor de rujeolă din statul California, a explicat pentru forbes.com de ce este importantă vaccinarea ROR (rujeolă-oreion-rubeolă).

„Mătușa mea Mary a murit din cauza rujeolei când avea 6 ani. Moartea ei i-a urmărit pe bunicii mei tot restul zilelor. Era unul dintre miile de decese din cauza rujeolei, înainte de a exista un vaccin care să prevină această boală care pune viața în pericol“, povestește Pearl. „În 2015, epidemia a pornit în decembrie, când cel puțin 58 de cazuri au pornit de la un copil la Disneyland care, bolnav și nevaccinat, a intrat în contact cu ceilalți, nici ei imunizați. Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli, care se răspândește pe calea aerului“, continuă medicul american.

„De ce s-a ajuns aici?“

Din fericire, epidemia din statele americane nu s-a soldat cu vreun deces, dar a dat de furcă autorităților care se confruntau, ca și cele din România, cu un val de refuzuri din partea părinților de a-și vaccina copiii. Odată cu dezvoltarea și răspândirea vaccinului antirujeolic, în 1963, reprezentanții Ministerului Sănătății au estimat că nu vor mai exista epidemii. În anul 2000, americanii declarau boala eradicată de pe teritoriul țării lor, însă 15 ani mai târziu au apărut 102 cazuri. De ce s-a ajuns aici? „Din cauza temerii și a neobligării părinților de a-și vaccina copiii. Vaccinul s-a dovedit a fi nepericulos și eficient. Riscul de probleme din cauza lui este mai mic de 1 la 40.000 de cazuri, în timp ce studiile arată că fiecare 333 de persoane care fac rujeolă vor muri. Asta ne spune nouă știința“, continuă Pearl.

8 copii nevaccinați au murit din cauza rujeolei, în România

„Un copil nevaccinat poate îmbolnăvi alți zece“

Se vorbește mult despre un studiu controversat care spune că vaccinul antirujeolic provoacă autismul. „În absența unor răspunsuri la adevărata cauză care provoacă autismul, asocierea cu vaccinul nu vine decât ca să umple acest gol. Și, deși nu există date științifice care să demonstreze asocierea, puterea mitului și a fricii au scăzut rata de vaccinare în multe comunități. Ceea ce nu realizează mulți dintre noi este că o comunitate care nu-și vaccinează copiii poate îmbolnăvi alte câteva comunități“, spune medicul. Cu aceeași situație se confruntă în prezent și statul român, care se vede pus în fața unei epidemii de rujeolă cu peste 1.500 de cazuri și opt decese. Specialistul spune că ar fi nevoie de o vaccinare în proporție de 95% în rândul copiilor pentru a evita îmbolnăvirile într-o țară.

„Refuzul vaccinării din alte motive decât cele medicale nu este corect și este periculos pentru cei care nu se pot proteja. Cei care nu se imunizează rămân un pericol pentru copiii sub un an, care sunt prea mici pentru a fi vaccinați, pentru vârstnici, cărora le scade imunitatea, și pentru alții cu probleme ale sistemului imunitar“, conchide medicul.

Ministerul Sănătății schimbă schema de vaccinare

Ministerul Sănătății din România a hotărât schimbarea schemei de vaccinare ca urmare a numărului mare de cazuri de rujeolă, 1.725, dintre care opt copii au decedat. Vaccinul împotriva rujeolei va fi administrat copiilor la vârsta de nouă luni, și nu la un an, așa cum se făcea până acum. În afară de coborârea vârstei de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR la nouă luni, ministrul Vlad Voiculescu a decis și imunizarea copiilor din grupa de vârstă sub cinci ani care nu au nicio doză de vaccin și a copiilor de vârstă 5-9 ani care nu au două doze de vaccin ROR. „Sunt peste 300.000 de doze de vaccin la nivel naţional, care vor fi distribuite către medicii de familie acolo unde este nevoie“, a declarat Valentin Popescu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății. El spune că mesajul Ministerului Sănătății către părinți este să meargă la medicul de familie și să-și vaccineze copilul, dacă știu că nu au primit dozele de vaccin conform calendarului național de vaccinare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.