Infecția cu un virus obișnuit, fără simptome, ar putea fi o cauză care poate provoca boala celiacă, o boală autoimună care afectează intestinul. În boala celiacă, sistemul imunitar tratează glutenul ca un antigen, atacându-l. S-a crezut foarte mult timp că este o boală genetică. Totuși, există unele dovezi că această boală are legătură cu unele virusuri banale, cum ar fi cele care provoacă răceli, infecția cu rotavirusuri, care provoacă diaree sau virusul hepatitic C. Bana Jabri, de la Universitatea din Chicago, și echipa sa au dovedit în urma unui experiment efectuat pe cobai că expunerea acestora la un virus obișnuit (T1L) anulează toleranța la gluten, potrivit newscientist.com.
Descoperirile echipei de cercetători explică de ce doar o mică parte din cei care au intoleranță la gluten fac și boala celiacă, care este o afecțiune severă. În timp ce 40% din americani au predispoziție genetică pentru boala celiacă, dar numai 3% din populație – aproximativ trei milioane de persoane – fac boala. „Este un studiu fascinant“, spune David Sandesr de la Universitatea din Sheffiels (Marea Britanie). „Dacă testele făcute pe oameni vor confirma că un virus banal este vinovat de cauzarea bolii celiace, asta va duce la noi tratamente“, spune Sanders. Echipa lui Jabri lucrează acum la un vaccin care ar putea stopa infecțiile cauzate de boala celiacă.