Regimul Băsescu a relansat diversiunea „sistemul de pensii-sistem piramidal”

 În pragul unei noi crize economice mondiale, guvernul României, știindu-se cu musca pe căciulă, a pregătit o nouă strategie propagandistică menită a induce ideea că nu această putere politică este vinovată pentru tsunami-ul financiar care ne va lovi cu și mai multă forță decât în 2009.

Cine a observat cu atenție evenimentele de luni și relatarea lor în media a putut realiza că această nouă strategie de propagandă elaborată în laboratoarele de la Cotroceni și Modrogan e structurată pe două mari coordonate: învrăjbirea categoriilor sociale și eventuala justificare pentru noi reduceri de pensii.

Mai întâi, în jurul orei 10, a ieșit Mugur Isărescu într-o conferință de presă de la sediul BNR și s-a lansat într-o serie de cântări ale „minunatei” guvernări Băsescu-Boc. A spus guvernatorul BNR că stăm bine de tot cu inflația, că „economia României a ieșit din recesiune și că rămân vulnerabilităţile legate de mediul extern” sau că „leul stă mai bine decât zlotul polonez sau decât forintul maghiar„. Nu în ultimul rând, Mugur Isărescu a ținut să atragă atenția că trebuie maximă atenție la pensii și la salarii, să nu care cumva să-i treacă cuiva prin cap ideea să le majoreze. Eterna fixație a celor care conduc acum destine României: „Nu mai dați pensii pensionarilor!.

După doar o oră de la conferința guvernatorului BNR, Realitatea TV titra cu litere mari, pe banda de News Alert: „Urmează o editiție specială despre sistemul piramidal al pensiilor și despre cum mușcă pensiile din salarii„. Ei bine, mult anunțata ediție specială a debutat cu prostiile debitate în 3 martie 2011 de fostul ministru al Muncii Ioan Nelu Botiș (nota bene! Botiș a fost demis din funcția de ministru al Muncii în urma dezvăluirilor făcute chiar de Realitatea TV), cel care spunea plin de importanță că „sistemul de pensii din România este de fapt un sistem piramidal care funcționează pe principiul schemei Ponzi (sistem de câștiguri financiare frauduloase)„. Pornind de la aberațiile lui Botiș, Realitatea a construit o întreagă tevatură care a stârnit – așa cum era de așteptat – multe resentimente tuturor acelora care erau vizați de subiect: pensionari, bugetari și salariați din mediul privat. Reporterii de la secția Social a Realității au realizat un material din care reieșea că dacă nu s-ar mai acoperi „uriașul deficit de la bugetul asigurărilor sociale cu sume de la bugetul de stat atunci fiecare profesor din România ar primi un salariu mai mare cu aproximativ 1.000 RON, iar medicii și funcționarii publici ar fi stipendiați cu sume mai mari cu 1.200-1.400 RON„. Dezbaterile de la Realitatea s-au concentrat furibund pe acest subiect încercând să acrediteze ideea că vinovați pentru acest uriaș deficit de la bugetul asigurărilor sociale” sunt pensionarii cu pensii mari, adică aceia ale căror pensii sunt cuprinse între 1.600 şi 4.000 lei.

Surprinzător sau nu, la B1 TV, într-o emisiune politică al cărei invitat era Cozmin Gușă se diseca același subiect al „pensiilor nesimțite ale magistraților, directorilor din ministere și ale foștilor șefi de Stat Major al Armatei„.

Firește că, după două-trei ore de tocat subiectul „sistemul de pensii este un sistem piramidal„, Antena 3 a preluat și ea tema lansată în eter de televiziunea concurentă, Realitatea TV. Ce-i drept, cu mult mai multă moderație și doar pentru o foarte scurtă perioadă de timp.

Lăsând la o parte motivele care ar fi putut determina postul Realitatea TV să relanseze cu atâta înverșunare acest subiect, nu se poate să nu observăm că nicio clipă niciunul dintre cei invitați să dezbată tema „sistemului piramidal al pensiilor” nu s-a întrebat de ce exact atunci când ne așteptăm să fim loviți cu putere de o nouă criză economică stăm și discutăm aiurea-n tramvai despre „pensiile nesimțite” în loc să îi luăm la întrebări pe guvernanți despre măsurile pe care ar fi trebuit să le ia. Ori poate că tocmai iminența noului colaps economic global și faptul că actuala putere nu a făcut nimic pentru a preîntâmpina efectele crizei i-au determinat pe strategii de la Cotroceni să manevreze lucrurile și subiectele în așa fel încât o posibilă justificare a unor noi măsuri absurde de austeritate să fie legată de necesitatea reducerii unor pensii. Eventual doar a celor „nesimțite„, adică a acelor pensii cuprinse între 1.200 şi 4.000 lei. Că, nu-i așa, oricum acești pensionari (în general persoane cu studii superioare) nu vor mai vota în veci PDL-ul și al său conducător suprem, și atunci mai bine să le tăiem lor pensiile pentru a le da, chipurile, la cei amărâți. Plecând de la acest truism s-a construit probabil noua linie propagandistică pedelistă care se vrea a fi o justificare pentru alte reduceri de pensii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.