Cărtărescu: Nu cred că preşedintele a citit „Levantul”, dar s-a străduit

Citit în două campanii electorale la rând, „Levantul” lui Mircea Cărtărescu s-ar încadra, cu lejeritate, la capitolul „cartea preferată” a preşedintelui Traian Băsescu. Şi, deşi şeful statului asigură că i-a fost lectură de căpătâi, însuşi autorul, Mircea Cărtărescu, afirmă tranşant, aproape sec: „Eu cred că s-a străduit. Dar nu cred că a trecut prin toate cele 200 de pagini.”

Preşedintele Traian Băsescu nu este cunoscut ca un mare pasionat de lectură. Atât în campania electorală din 2004, cât şi în cea din 2009, Traian Băsescu se lăuda că ultima carte citită a fost „Levantul”, de Mircea Cărtărescu, o carte care însumează puţin peste 200 de pagini.

„Traian Băsescu s-a străduit, dar nu cred că a trecut prin toate cele 200 de pagini. Sunt 7.000 de versuri acolo. Nu cred şi nici nu văd de ce ar fi făcut-o. Avea lucruri mai importante de făcut”, a spus Mircea Cărtărescu, în cadrul unei emisiuni la B1TV.

„Există multe feluri de a citi o carte. Poţi s-o citeşti de sus în jos, de jos în sus, în diagonală sau în toate felurile. După părerea mea, „Levantul” nu este o carte care să fie citită ca un roman poliţist. E o carte scrisă într-o limbă veche, cu care, dacă nu eşti filolog, nu eşti foarte familiarizat. Eu cred că s-a străduit. Cred că i-a plăcut fiindcă se petrece pe mare şi cred că, fiind rimată, ritmată, i s-a părut lui (preşedintelui Traian Băsescu, n.r.) mai simpatică”, a completat Cărtărescu.

În cadrul aceleiaşi emisiuni, Cărtărescu a povestit un episod care s-a petrecut în perioada în care autorităţile se contraziceau pe marginea contribuţiilor sociale ale beneficiarilor de drepturi de autor.

„Înainte să fie dat afară, m-a sunat Sebastian Vlădescu, după ce am scris un articol intitulat Un guvern de troglodiţi. M-a sunat a doua zi. ‘Domnul Cărtărescu?’ Zic Da. ‘Sunt un troglodit.’ Am avut o mică discuţie atunci. M-a amuzat foarte tare. A vrut să mă convingă că nu am avut dreptate pe problema CAS pentru drepturile de autor şi nu m-a convins”, a povestit, uşor amuzat, Cărtărescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.