Criza a ieftinit materialele de construcţii cu până la 45%

Principalele materiale de construcţii au ajuns la preţurile cu care se comercializau acum cinci ani, înainte de boom-ul imobiliar. Manopera în construcţii este mai ieftină cu aproximativ 20%, comparativ cu anii trecuţi.

Cel mai mult au scăzut la preţ ma¬te¬rialele importante, fără de care nu se poate construi nimic, cum sunt ci¬men¬tul, fierul beton şi cărămida. Pe de altă parte, la materialele de construcţii din import sunt prevăzute scumpiri din cauza creşterii monedei euro.

„În această perioadă, se pot cumpăra ma¬teriale de construcţii cu preţul la ni¬ve¬lul de acum patru-cinci ani”, a spus, pentru RTV.NET, Ciprian Ana, ad¬mi¬ni¬stratorul Policons Group SRL. Cel mai mult s-a ieftinit fierul beton. „Dacă în vara lui 2008 plă¬team fierul beton cu 4,20 de lei ki¬lo¬gramul, în această perioadă fierul cos¬tă doar 2,3-2,5 lei kilogramul”, a precizat Ciprian Ana. Cimentul a ajuns să coste în această pe¬rioadă 19-20 de lei sacul de 35 de ki¬lograme, în timp ce acum câţiva ani, un sac de ciment varia la preţ între 35 şi 37 de lei, dar la sac de 50 de kilograme. „Cimentul la sac de 50 de kilograme a fost scos, pentru că UE se gândeşte la muncitor, să nu mai care 50 de kilograme odată”, a mai spus Ciprian Ana.

„Şi cărămizile s-au ieftinit. Înainte de criza financiară, metrul cub de cărămidă cos¬ta în jur de 360 de lei, în timp ce acum se poate cum¬pă¬ra la aproximativ 220-250 de lei metrul cub”, a amin¬tit Ciprian Ana. Majoritatea jucătorilor din domeniul pieţei construcţiilor sunt de pă¬re¬re că lucrurile nu vor rămâne aşa, în¬tru¬cât această perioadă este una în ca¬re nu se construieşte, indiferent că este criză sau nu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.