Ce strategii mai încearcă PSD pentru adoptarea proiectului de la Roșia Montană

Social-democrații nu s-au împăcat nici acum cu decizia luată de liberali de a vota împotriva proiectului de lege care vizează exploatarea de la Roșia Montană și, pe modelul lui Victor Ponta, încearcă să aducă tot felul de argumente pentru a obține aprobarea pentru controversatul proiect.

Ultimul „lobbist” pe listă, pesedistul Valeriu Zgonea. Zgonea invocă alianța dintre PNL și PSD, iar, potrivit gândirii lui, cele două partide ar trebui să ia o decizie comună în această chestiune.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, comentând decizia PNL de a vota în Parlament împotriva proiectului de lege privind Roşia Montană, luată înaintea dezbaterilor, că PSD şi PNL au candidat sub sigla USL şi au responsabilităţi împreună.

„Ăsta este rolul nostru ca parlamentari: să ne batem în cunoştinţă de cauză, cu argumente pro şi contra, dar să promovăm un proiect de lege. Că este de respingere, că este de aprobare, dar să promovăm şi să ne asumăm aceste responsabilităţi care nu sunt individuale. Am candidat sub USL şi avem responsabilităţi împreună pentru a aduce România acolo unde merită să fie”, a spus Zgonea.

Zgonea, care nu s-a resemnat nici el în fața deciziei PNL, a încercat să mai dea și alte lecții, în aceeași direcție.

Acesta a spus că fiecare parlamentar trebuie să voteze cu propria conştiinţă, dar că nu trebuie în niciun fel copiat modelul parlamentarilor din perioada Guvernului Emil Boc, care luat decizii din bancă, fără a vota pro sau contra.

„Eu personal nu cred că trebuie să copiem modelul pe care foştii colegi, sub conducerea fostului prim-minsitru Boc îl foloseau, aceea de a lua decizii stând singuri în bancă, fără a vota pro sau contra. Eu cred că azi nicun parlamentar nu trebuie să ia o decizie emoţională. E important pentru noi să fim conştienţi că avem obligaţii internaţionale, că am câştigat alegerile ca să le dăm oamenilor un loc de muncă, să le asigurăm un viitor”, a cugetat Zgonea.

Întrebat dacă Roşia Montană va reprezenta mărul discordiei care să conducă la ruperea USL, Zgonea a răspuns, totuși: „Nu cred. Cred că Roşia Montană este una dintre şansele noatre să redăm Parlamentului puterea de a fi ceea ce scrie în Constituţie – forul care exprimă suveranitatea poporului român şi unica autoritate legiuitoare”.

Rovana Plumb și Dan Șova, puși să convingă parlamentarii să voteze proiectul

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai dezvăluit sâmbătă că a cerut ca ministrul Mediului, Rovana Plumb, şi ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, să aibă săptămâna viitoare întâlniri cu toate grupurile politice parlamentare pe tema proiectului privind Roşia Montană.

„Eu am cerut ca săptămâna viitoare ministrul Mediului şi ministrul Marilor Proiecte, domnul Dan Şova, să aibă o întâlnire cu fiecare grup politic parlamentar, astfel încât să generăm dezbateri”, și-a justificat Zgonea solicitare.

Alte strategii ale PSD-ului. Propagandă pe toate liniile

Ca să convingă asupra controversatului proiect, PSD a aruncat pe piață și un așa zis document, prezentat de postul lui Sebastian Ghiță, care arată ce îşi doreşte Guvernul să facă cu banii de la Roşia Montană. 

Potrivit documentului, inventat sau nu, sănătatea este primul domeniu care ar beneficia de banii de la Roşia Montană, dacă proiectul s-ar realiza. Se precizează că ar urma să fie modernizate 40 de spitale municipale din oraşe din Transilvania, iar alte şase spitale de urgenţă să fie dotate cu 800 de paturi, fiind vorba de o investiţie de 2,2 miliarde de euro. 

Peste un miliard de euro ar urma să fie dați pentru infrastructură, potrivit documentului, iar pentru domeniul educaţie sunt alocaţi 280 de milioane de euro.

Nu ar fi uitată nici asistenţa socială pentru care ar fi alocați 220 de milioane de euro, transmite televiziunea deputatului PSD Sebastian Ghiță. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8517 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.