Românii care nu intră în piaţa liberă vor plăti o energie mai scumpă

Facturile la energie electrică se scumpesc cu aproximativ 2,5%, de la 1 iulie, în urma creşterii abrupte a preţului energiei de pe piaţă. De la data amintită, 90% din piaţa energiei pentru casnici va fi liberalizată, finalizarea procesului urmând a se face la 1 ianuarie 2018. Pentru că aproape toată energia pe care o primim la noi acasă provine din piaţa liberă, iar preţurile au urcat, în ultimele două luni, cu 24%, ANRE, la presiunile furnizorilor, a trebuit să accepte creşteri de tarife pe componenta de preţ concurenţială. Marii furnizori impliciţi, Enel, E.ON, CEZ şi Electrica, ceruseră creştere de tarife CPC de 25%, însă ANRE a acceptat, prin decizie, doar o majorare de doar 8,5%. Ba chiar, a scăzut şi preţul energiei de pe componenta reglementată cu 5,6% (10% din cantitatea facturată), astfel că preţul energiei se măreşte doar cu aproximativ 8%, de la 1 iulie.

„În domeniul energiei electrice, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat Ordinul nr. 50/2017 privind modificarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanţă (FUI) clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, prin care s-a decis scăderea cu 5,16% a tarifelor reglementate aplicate de FUI clienţilor casnici, începând cu data de 1 iulie 2017 şi până la sfârşitul acestui an. Energia electrică furnizată la tarife reglementate reprezintă 10% din totalul energiei electrice furnizate la clienţii casnici. Avizarea tarifelor de tip Componentă Piaţă Concurenţială (CPC), cu modificări faţă de solicitările FUI, aplicabile, în trimestrul III, clienţilor finali casnici şi noncasnici, beneficiari ai serviciului universal. Energia electrică furnizată la tarif CPC reprezintă 90% din consumul clienţilor casnici şi este achiziţionată de FUI exclusiv din piaţa concurenţială, unde preţul energiei electrice a înregistrat o creştere cu 24% faţă de trimestrul II. În aceste condiţii, deşi FUI au propus creşteri cu 25% a acestor tarife, pe baza analizei realităţilor şi tendinţelor din piaţă, ANRE a considerat justificată o creştere medie la nivel naţional a tarifelor de tip CPC de 8,53%”, se precizează în comunicatul ANRE.

Şi acum, traducerea. Impactul în preţul final, în factura pe care consumatorii casnici o primesc acasă, al majorării de preţ a energiei, datorită CPC, este mult mai redus, având în vedere că marfa energie este doar o componentă – 35% din preţul final. Restul reprezintă tarife de distribuţie, de transport, certificate verzi, contribuţie cogenerare, acciză şi TVA, care nu se schimbă. Prin urmare, ajustarea pe plus din factură va fi de doar aproximativ 2,6-2,7%. Noile preţuri vor fi valabile până la sfârşitul anului şi sunt doar pentru clienţii care nu au ales să intre în piaţa concurenţială.

După cum explică preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, această majorare de preţ este pentru casnicii care nu şi-au schimbat furnizorul implicit de energie, Enel, E.ON, CEZ sau Electrica. De doi, ani, de când gradul de deschidere a pieţei a trecut de 50%, au apărut din ce în ce mai multe firme care activează ca furnizori alternativi de curent. În prezent, pe piaţa casnicilor sunt peste 100 de astfel de firme care au venit cu oferte chiar mai mici cu 10 – 15% decât cele ale furnizorului implicit. Orice consumator poate opta pentru trecerea la alt furnizor, transferul putând să se facă în maxim 21 de zile. Cei care nu au optat încă, adică peste 95% din piaţă, o pot face în continuare, până la 1 ianuarie. Dacă, din comoditate sau efectuând anumite calcule, decid să rămână, şi după 1 ianuarie, la vechiul furnizor, cu un preţ în continare reglementat de ANRE. Dar, după cum se vede de la 1 iulie, trebuie să-şi plătească comoditatea şi siguranţa “Dar pentru că el trebuie să aibă energie în orice moment, are şi costuri mai mari. Un consumator ar trebui să apeleze la acest serviciu, denumit universal, doar atunci când rămâne fără furnizor şi pe o perioadă scurtă până încheie un alt contract”, explică Havrileţ.

Reîncep scumpirile?

Chiar dacă nu este o creştere mare a preţului energiei, totuşi scumpirea de la 1 iulie este o premieră a ultimilor ani, când facturile au tot scăzut. Prin decizii succesive ale ANRE, fie din pricina scăderii preţului de piaţă al energiei, diminuării cotei TVA sau a ajustării tarifelor de distribuţie şi transport, în perioada 2014 – 2016, factura la energie a scăzut cu circa 15%. Mai înainte de această perioadă, a existat o alta, în care, constant, preţul energiei la consumatorul casnic creştea. Era perioada de dinainte de boom-ul din industria eolienelor şi fotovoltaicelor, care au produs energie din ce în ce mai ieftină, prăbuşind preţul de piaţă, este adevărat, pentru că sunt subvenţionaţi de toţi consumatorii de curent prin sistemul certificatelor “verzi”

Comparator “live” de preţuri

ANRE a lansat, de la 1 iunie, un comparator de oferte pentru clienţii de energie electrică şi gaze din România, atât casnici cât şi firme, unde aceştia pot alege în cunoştinţă de cauză un furnizor preferat. Aceasta în cazul în care vrea o ofertă mai bună decât ce are în prezent. “Instrumentul de comparare este destinat tuturor potențialilor clienți finali care sunt interesați să-și aleagă sau să-și schimbe furnizorul de energie electrică și/sau gaze naturale”, se arată într-un comunicat al ANRE.

Comparatorul tabelar se găseşte pe adresa de internet a Autorităţii.

Instrumentul de comparare a prețurilor pus la dispoziție de ANRE este o aplicație interactivă în care furnizorii concurențiali își încărcă datele referitoare la ofertele practicate și care vine în sprijinul clienților finali, atât casnici, cât și noncasnici, care vor putea astfel să facă o comparație între prețurile din ofertele furnizorilor concurențiali și tarifele aplicate de furnizorii de ultimă instanță.

Astfel, în cazul în care optează pentru furnizarea negociată a energiei electrice, consumatorul casnic de energie electrică poate încheia contracte pentru furnizare negociată cu orice furnizor deținător de licenţă de furnizare a energiei electrice care activează în piaţa cu amănuntul, negociind cu acesta atât preţul, cât şi clauzele contractului de furnizare.

Lista furnizorilor de energie electrică ce activează pe piaţa cu amănuntul poate fi consultată la pagina de Internet www.anre.ro, secţiunea Info consumatori, rubricile Operatori economici / Energie electrică / Furnizare către consumatori.

Transferul la un alt furnizor se poate face chiar dacă înregistraţi restanţe la vechiul furnizor. În cazul în care decideţi să nu le plătiţi, vechiul furnizor nu se poate opune transferului, urmând a-şi recupera creanţa prin metode legale.

Schimbarea furnizorului nu presupune şi schimbarea contorului de curent şi nici modificarea reţelei de distribuţie, care rămâne aceeaşi. Transferul clientului se face doar scriptic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1072 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.