Ora de iarnă 2018. Efecte asupra organismului

România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe 28 octombrie, la ora de iarnă 2018. Medicii avertizează că, la fel ca în fiecare an, trecerea la ora de iarnă poate avea numeroase efecte asupra oranismului nostru, iar unele dintre ele pot fi deosebit de grave.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, România va trece la ora de iarnă 2018. Așadar, ora 4 va deveni ora 3, iar ziua de duminică, 28 octombrie, va fi cea mai lungă din an. Toate aceste schimbări își pot pune amprenta asupra organismului nostru.

De cât timp avem nevoie să ne obișnuim cu schimbarea?

Medicii spun că avem nevoie de aproximativ o săptămână, două, pentru a ne adapta la ora de iarnă. Schimbarea orei poate aduce stări de oboseală, nervozitate și chiar depresie, avertizează specialiștii. Atenţie mare în cazul persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare, pentru că se secretă în exces hormonii de stres, care pot creşte tensiunea şi pot precipita criză cardiacă sau un accident vascular”, explică Ruxandra Constantina, medic de familie.

Pe lângă modificările somnului, ne putem confrunta cu astenie, vertij, irascibilitate, anxietate, tulburări de concetrare, cefalee sau modificare apetitului. Medicii au şi sfaturi care ne vor ajuta să ne adaptăm mai repede. „Să nu ne lăsăm aşa mult influenţaţi psihic de această schimbare, să facem în continuare plimbări în aer liber, alimentaţie bazată pe multe verdeţuri”, precizează Ruxandra Constantina, medic de familie pentru Digi 24.

România ar putea renunța, începând cu 2019…

Comisia Europeană a propus, anul acesta, renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa în 2019, oferind statelor membre libertatea de a decide o dată pentru totdeauna dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.  Așadar, România va trebui să decidă anul viitor dacă va rămâne la ora de iarnă 2018 sau vom face din nou trecerea la ora de vară, urmând ca aceasta să fie ultima schimbare de acest fel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

  1. Ora normala pentru romani este ora de iarna.Medicii si specialistii citati in articol cu siguranta nu sunt din zona noastra sau nu au experienta prea mare..Altfel logic si natural era sa mentioneze ca trecerea la ora de vara se face cu eforturi reale de adaptare si nu trecerea la ora de iarna.Articolul este asadar tendentios.Personal si nu numai abia astept trecerea la ora de iarna cu care suntem obisnuiti de o viata pe acest taram.

  2. Eu cred ca ramanerea la ora de iarna este o normalitate pentru cei care locuim in ROMANIA. Aiureala asta cu trecerea la ora de vara produce cel putin o stare de inconfort pentru cei care sunt condicari, lefegii, deoarece ceasul biologic al fiecaruia este deranjat … ! Sa speram ca in 2019 se renunta la moftul asta cu ora de vara ! Sa auzim si de mai bine !

  3. Propaganda pro-ora unica. Marsh in nordul Europei daca vreti ora unica. Eu nu am pofta sa dorm pe lumina sau sa umblu pe intuneric.

    • Nu te opreste nimeni sa te scoli mai devreme daca vrei. Dar nu ii obliga pe toti pentru putini.

    • Pt.gelu. ” Marsh” sa ii spui lu’ mamica ta, in decedatii fiintelor tale dragi, daca te-a lepadat mamica ta in ora asta de iarna poti sa dormi si sa bantui linistit ca nu ai nici o problema ! Lasa fitele ca nu tine !

    • @ costin gafton Eu nu am spus nimic de catea asa ca nici tu nu te lega de mama mea!

    • Pt.gelu. Stiu ca vrei sa ai ultimul cuvant, nu cred ca ora de iarna sa fie motivul iritarii dumitale si a limbajului suburban cu indemnuri … canine ! Vezi de drum !

  4. Nu pricep dece se face atata valva cu treaba asta. Pana acum, nimeni nu comenta ” efectele negative ” ale scimbarii orei. Da, normal este sa ramanem la ora de iarna. Mai tineti minte poezia? ” Ceausescu, ce-ai facut, ne-ai luat ora de …, ne-ai dat vara fierbinte, ceasul cu-o ora-nainte si viata lui Kunta-Kinte!”

  5. Daca vreti sa schimbati ceva faceti referendum. Vreau sa vad cate zeci de oameni formeaza „majoritatea” care vrea ora unica. Inca o data: MARSH!

  6. Pt.gelu. Stiu ca vrei sa ai ultimul cuvant, nu cred ca ora de iarna sa fie motivul iritarii dumitale si a limbajului suburban cu indemnuri … canine ! Vezi de drum ! –

  7. Pt.gelu. Stiu ca vrei sa ai ultimul cuvant, nu cred ca ora de iarna sa fie motivul iritarii dumitale si a limbajului suburban cu indemnuri … canine ! Vezi de drum ! – –

  8. Când trebuie să te scoli mai devreme cu o oră în raport cu răsăritul soarelui înțeleg să te lovească nervii primele două săptămân. Dar când ora oficială se încadrează orelor din ritmul circadian nu ar trebuie să te streseze că sa intunecă mai devreme.

  9. Romanii trebuie sa hotarasca nu Mafia politica si securista. Ramanerea la Ora de iarna este absolut necesara.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.