Toader răspunde în scandalul recursului compensatoriu

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat totodată că va prezenta premierului, luni dimineaţa, o analiză cu privire la recursul compensatoriu şi efectele sale, dar şi ce propuneri legislative are. Toader a spus că Legea recursului compensatoriu a fost promovată de Guvernul tehnocrat, a fost votată şi de parlamentari USR şi PNL, iar preşedintele a promulgat-o fără să o atace la CCR.

Toader a precizat că, în urma întâlnirii pe care a avut-o cu premierul Viorica Dăncilă, va face o evaluare a consecinţelor legii, iar luni dimineaţă îi va prezenta şefei Guvernului propuneri legislative şi non-legislative.

„Am avut o întâlnire cu doamna prim-ministru privind consecinţele acestei legi. Vom face o analiză generală a dinamicii fenomenului infracţional, o nouă evaluare a datelor statistice ale ANP, vom analiza cauzalitatea, structura, consecinţele faptelor comise de către beneficiarii legii. Luni vom avea o întrevedere cu doamna premier, îi voi prezenta rezultatele, propunerile legislative care pot fi luate”, a declarat Tudorel Toader.  Ministrul Justiţiei a avut miercuri o întâlnire pe această temă cu prmeierul Viorica Dăncilă.

„Orice faptă penală este gravă și trebuie să fie reprimată, orice reglementare juridică trebuie să protejeze drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor. Problema supraaglomerării penitenciarelor trebuie să fie rezolvată în acord cu standardele europene. Adevărul trebuie să fie cunoscut, trebuie să fie scos la suprafață pentru a cunoaște starea de fapt și a cunoaște când și ce măsuri trebuiesc luate pentru îndreptarea lucrurilor.

Legea privind recursul compensatoriu a fost inițiată de către guvernul tehnocrat și a fost avizată favorabil de CSM, care a propus schimbarea naturii juridice a reglementării.  Legea a fost susținută și votată inclusiv de către parlamentari PNL și USR și a a fost promulgată de președintele României fără să o critice la CCR”, a spus Tudorel Toader.

Toader nu a explicat însă că legea a fost votată de opoziție doar la Senat, dar nu și la Camera Deputaților, acolo unde de fapt a fost modificată radical. După modificările de la Camera Deputaților, opoziția a atacat legea la CCC.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut miercuri Guvernului României o analiză urgentă şi soluţii legate de recursul compensatoriu, susţinând că nimeni nu trebuie să se teamă şi siguranţa cetăţeanului român nu este negociabilă.

Reacţiile vin după ce mai multe cazuri de violenţă înregistrate în ultima perioadă au avut ca autori persoane ieşite mai devreme din închisoare în baza recursului compensatoriu.

Printre acestea se află cazul de la Galaţi, unde o persoană în vârstă a fost bătută şi jefuită de un tânăr care a beneficiat de recursul compensatoriu. Un alt caz este cel de la Mediaş, unde un om a fost omorât cu 11 lovituri de cuţit de către 3 agresori, unul dintre ei ieşind mai devreme de după gratii în baza aceluiaşi recurs.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 şi, potrivit acesteia, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

  1. Toata discutia privind recursul compensatoriu este o alta tinta falsa a acoperitilor din presa. Cei eliberati in baza acestei legi nu sunt nici mai buni, nici mai rai decat cei eliberati la termen. Sunt convins ca o statistica serioasa ar arata ca sansele de recidiva sunt aceleasi pentru fost condamnati, eliberati cu sau fara recurs compensatoriu.

    • TT-ule, faptul este consumat! Mai putin ma intrereseza cine a a dat legea! Criminalii cu cutite de 30 de cm umbla liberi pe strazi si nu au nicio sfiala sa bage cutitul la intamplare in cine prinde prin cluburi, pe strada, prin spitale, prin scoli, prin bodegi, in lifturi etc. Daca esti doctor in drept mi se pare o masura de bun simt ca, criminalii sau cei care atenteaza la viata omului( bunul suprem dat de Dumnezeu) sa le putrezeasca oasele in puscarie la Chilia-n port! Pentru criminali nu trebuie sa existe masuri compensatorii fiindca viata luata nu se mai intoarce din mormant. Ei trebuie inchisi pe viata daca democratiile avansate ne cer sa nu-i lichidam la ghilotina! Dupa ce fac crime, criminalii beneficiaza de clementa si sunt lasati in libertate si mai fac o crima. Cate crime trebuie sa faca un criminal(posedat de diavol) ca si el sa fie lichidat? Voi care aveti puterea data de popor nu trebuie sa omorati oamenei prin mana criminalilor!

    • Kapo-ul natzi a devenit conciliant intr-o speta in care guvernul lui Tac’su a pregatit legislativ „dezastrul” pe care slugoii lui l-au condamnat saptamani in sir!!! Semnalul il daduse tot acest ticalos care acum da inapoi realizand ca tara si-a dat seama de diversiune. Deodata trebuie reactionat rapid, fara zecile de zile de citit si decis si fara infierarea guvernului care a compilat legea pe care a promulgat-o fara sa o respinga!!! De ce nu a trimis aceasta lege inapoi in Parlament si la CCR?

  2. Iohannis are o adevarata placere sa se umple de ridicol singur… Toaca precum o moara stricata si tot ce face pe dupa gard i se intoarce fix in fata! Talent mare, domne!

  3. Iohannis a aprobat Legea Cioloș-Prună și a semnat ca primarul . A uitat ce a semnat .

  4. când e cu musca pe căciulă, muge că nu trebuie căutaţi vinovaţi. Ăsta e teroristul nr.1 al României…

  5. Ce ministru pesedist, cu tupeu, nesimțit si cu doua fete! Mai zilele trecute reproșa presedintelui ca ataca prea multe legi la Curtea Constitutionala. Acuma ii reproseaza ca nu le ataca. Se vede ca a fost coleg cu VCepoi la universitate, la Iasi. Pupa-i in fund pe penalii si infractorii ca Dragnea si Valcov, nesimtitule! PNL si USR nu sunt majoritatea. Asta e justificare de sef de promotie la Facultatea de Drept: „Dar si tu ai fluierat in biserica, la fel ca mine!” Esti bun de ministru al fermei de porci de la Salcia.

    • @Adrian Papara

      judecatile de valoare trebuie insotite de argumente rational-statistice, altfel sunteti la nivelul galeriei Rapid!

      eu una cred ca problema sta in modul de evaluare a detinutilor din penitenciare, de modul in care ei ajung sa le para realmente rau de ce au facut!

      mecanismele educative si evaluarea rezultatelor ar trebui sa fie definitorii in penitenciarele noastre!

      politica de a tine cat mai multi insi in penitenciare, unde si asa se dezvolta o cultura a delincventei este contraproductiva!

      cum s-a strigat in ianuarie 2017 de catre studentii de la arhitectura: *nu aveti bani de inchisoare, facem gratis proiectare* este expresia unui mental de secol XVIII-lea! si asta din partea unora care spun ca fac parte din elita intelectuala a tarii!

      vai de mama lor, vai de mama noastra!

    • @mariuta. Excelent rationamentul. „.mecanismele educative si evaluarea rezultatelor ar trebui sa fie definitorii in penitenciarele noastre! ” Cum nu sunt, presupun ca urmarind firul judecatii dumneavoastra ajungem la concluzia ca le desfiintam si punem in libertate toti detinutii. Asa, ca sa scape tovarasii Dragnea si Valcov. Pentru asta nici pieirea natiei nu e un sacrificiu. Eu cred insa ca nu educatia din inchisoare e decisiva ci faptul ca societatea proiectata de ultimele regimuri (economie, invatamant, sansa la dezvoltarea personala, coruptia generalizata, etc.) a creat toate premizele ca numarul infractorilor sa creasca. Regimul Dragnea este unul din regimurile care, cu deosebita dedicatie, tocmai asta face: creste numarul infractorilor inclusiv prin recursul compensatoriu si legea gratierii si amnistiei. Daca ii lasi in libertate, fara macar sa-si fi ispasit pedeapsa binemeritata si nici nu le oferi decat aceleasi circumstante in care au comis fapta pentru care au fost condamnati, atunci este evident ca vor recidiva. Cu plus, mariuta draga. Bani pentru inchisori la nivel european nu avem, bani de corvete nu avem, bani de autostrazi nu avem, bani nu avem, in general. Dar avem proprietati nejustificabile in Madagascar, Brazilia, etc., avem expozitii de tablouri in cavouri si avem parcuri la marginea padurii, la sate. Si infractori in libertate. Nu suna a invitatie la furt?

  6. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus că legea recursului compensatoriu, care a dus la eliberarea a 14.000 de infractori înainte de termen, a fost adoptată şi cu voturile PNL şi USR. Statistica votului final, publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor, arată că un singur liberal a votat „pentru“ – Ioan Cupşa. În rest, PNL şi USR au votat în bloc „împotrivă“. Voturile „pentru“ au venit de la PSD, ALDE şi UDMR. PMP s-a abţinut.
    Tudorel stie foarte bine de modificarile facute de PSD-ALDE atunci cand legea a ajuns la Camera Deputatilor – camera decizionala – dar prefera sa minta…Simple precizari…

    • mananci kk cu polonicul cel mare! te contrazice senatorul melcilor Vlad Alexandrescu si dipotata Alina Buhghiu in materiale inregistrate la momentul cu pricina, iar KIWI nu s-a mai obosit sa atace legea la CCR , cum ii sta in naravnici Orban Nula Tenente n-a facut denunt la DNA p emotiv de inalta tradare! astea este faptele oana-ena-lili, orice alta gargara cu pioneze este inutila! poate doar sa-i prostiti pe retardatii din #rezist, poate…

  7. @Adrian Papara: Sa-i s..i p..a lui Tudorel Toader de kkt diez rexist ce esti!???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.