Dacă nu aș fi devenit un laș…

Dacă nu aș fi devenit un laș, astăzi la ora 13 (miercuri- nr.), după ce s-ar fi terminat intervalul în care aș fi putut ieși în țarcul închisorii, aș fi postat textul de mai jos fără această introducere. Iar mîine la aceeași oră, aș fi pus decizia în aplicare. Din păcate, m-am consultat cu cîțiva apropiați, fiind totuși vorba despre o decizie importantă. Fără excepție, m-au descurajat toți, cu cele mai diverse argumentații. Că nu mai sînt așa de tînăr și rezistent ca pe vremea primei greve a foamei, ceea ce e adevărat, dar nu prea este în chestiune. Că nu am pentru cine face acest gest – nu văd cum e lumea noastră? -, nu știu dacă asta e adevărat, dar nu făceam asta în primul rînd pentru lume, ci pentru a mă pune în acord cu mine însumi, cu principiile în care cred. Că vor intra cu forța peste mine și-mi vor opri acțiunea. Asta se poate, dar pentru asta ar fi trebuit s-o declanșez! Și multe, multe alte argumente. Dacă m-am decis să anulez ceea ce-am hotărît astă-noapte, nu este însă vina lor. Ei m-au sfătuit cum credeau ei că e mai bine pentru mine. Este exclusiv vina mea, a lașității mele, a dispariției curajului fizic, care nu mi-a lipsit toată viața. De la ora 13, cînd trebuia să public textul, am întors problema pe toate părțile. Am vrut să trimit în neant textul, să nu rămînă probă a lașității mele. Apoi, mi-am dat seama că nu ar fi onest, că trebuie să-mi asum această lașitate. În afară de asta textul e bun și nu are nici o vină că rămîne numai text în loc să devină și faptă. Așa că-i dau drumul în lume, asumîndu-mi toate ideile sale, chiar dacă n-am fost în stare să-i ofer și un trup… Nu e prima oară cînd un text este superior autorului său. Da, am pus poza cu masca din rușine….

Liviu Antonesei – Declar greva foamei

În fața escaladării fără precedent a măsurilor luate de către autoritățile românești care lezează grav drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor români, conștiința și onoarea îmi cer să reacționez, mai ales că populația, de teamă, din obișnuință, nu știu, pare anesteziată, iar presa, cu puținele excepții pe care le salut, pare să fi trecut de partea represiunii, e vîndută puterii. Nu neapărat pe bani.

În fapt:

1, Autoritățile au început deja să introducă cenzura. Pot evoca două exemple vizibile, care a fi putut fi văzute de toată lunea, dar le-au semnalat puțini:

  1. 1. Amenințarea închiderii unui site sub pretextul că ar fi publicat știri false este un act grav de cenzură, mai mult o amenințare transmisă tuturor instituțiilor de presă, de orice formă, din țară. Comitetul de Comunicare Strategică se crede, probabil, Ministerul Adevărului, după formula lui Orwell din 1984.  Nu este, pentru că nimeni nu știe mai nimic despre boală, nici experții, inclusiv cei români, din comitetele cu pricina, care se contrazic între ei și dau populației sfaturi contradictorii. Dacă onor Comitetul de Comunicare Strategică socotește că o informație este falsă trebuie s-o combată prin ceea ce socotește că ar fi adevărul. Presa serioasă, ba chiar și tabloidă publică mereu, la loc de frunte, comunicatele. Adesea nici nu publică altceva în chestiunea epidemiei/ pandemiei.
  • Măsurile adoptate prin ordonanța militară 3, inspirate de discursul președintelui, sînt stupefiante. Unele dintre ele sînt de natură fascistă, altele de dictatură militară sau un regim de legea marțială fără lege.

1, 2, Adresa către prefecți trimisă de un nefericit secretat de stat de la ministerul de interne – că din proprie inițiativă e la mintea cocoșului că nu a făcut-o – prin care se interzice acestora să ofere orice informații privind dinamica bolii – statistica îmbolnăvirilor, a deceselor etc -, cu excepția celor „pozitive” este o încălcare a dreptului cetățeanului la informare, a libertății de expresie a jurnaliștilor, precum și o punere între paranteze a legii accesului la informațiile de interes public.

2,1, Introducerea unei distincții arbitrare în tratamentul cetățenilor acestei țări în funcție de vîrstă este tipică regimurilor fasciste, care făceau asemenea distincții în funcție de etnie, rasă, orientare sexuală etc. Noi, bătrînii sîntem evreii, negrii, homosexualii regimului Iohannis, care se pretinde unul democratic. Mai rămîne să ne pună banderole galbene, culoarea liberalilor, la braț și să ne ducă în lagăre de concentrare, poreclite „centre de odihnă și recreere”. Faptul că între discursul prezidențial, de interzicere completă a ieșirii  „bătrînilor” din casă, și textul din ordonanță, care ne lasă două ore pe zi la cumpărături, medici, la plimbarea prin țarcul închisorii, nu schimbă nimic din natura fascistă a discriminării, sulemenește doar un fascism hard într-unul soft.

2, 2  Alocarea către armată a unor sarcini privind ordinea publică, scoaterea armatei în stradă, este măsură tipică dictaturilor militare sau unei „stări marțiale” instalate fără suport legal, Din cîte știu, legea marțială nu a fost activată, Ultimul care a procedat similar a fost Ceaușescu, care a și pus de altfel armata să tragă în propriul popor. Cum a sfîrșit Ceaușescu știm. Sper ca acest lucru să nu se mai întîmple. Cum starea de nervozitate crește, văd asta pe net, cun autoritățile sînt de fapt depășite de situație și recurg la măsuri disperate, o grijă am, să nu-i scape unuia mîna pe trăgaci! Nici nu-mi pot imagina că un asemenea ordin ar putea fi dat. Se termină totul într-o baie de sînge,

Prin urmare:

1. Cer autorităților române să retragă toate actele de cenzură și să-și ia public angajamentul că nu va introduce cenzura, respectînd astfel Constituția și Declarația Universală a Drepturilor Omului.

2.Cer președintului țării și guvernului retragerea discriminării fasciste dintre cetățeni, în funcție de criteriul fixat arbitrar al vîrstei.

3. Cer președintelui țării, că doar e comandant suprem, să recheme armata în cazărmi. Sau dacă îi este atît de frică să declare legal starea marțială.

Dacă aceste lucruri nu se petrec în termen de 24 de ore de la publicarea prezentei declarații aceasta va fi pusă în operă, începînd din 26 martie anul curent, la aceeași oră la care am postat textul. Am mai făcut o singură dată greva foamei, în ianuarie 1990, împotriva cenzurii tipografice. După șase zile de grevă ministrul culturii de atunci Andrei Pleșu a reușit să bage mințile în capetele tipografilor manipulați care nu lucrau decît publicațiile pro-feseniste, Am mai continuat greva pînă în ziua a zecea, ca să mă asigur că înțelegerea este respectată. Cît va fi nevoie acum, nu pot să știu, Dl Pleșu era totuși un om cultivat, oleacă de disident în timpul comunismului, pe cînd troglodiții ăștia…

Tehnic vorbind, va fi o grevă a foamei pe termen nelimitat. Sau pînă cînd cerințele primesc răspunsurile favorabile. Greva se va manifesta prin abținerea completă de alimente. Voi consuma însă apă, ceaiuri de plante cu lămîie, cafea slabă fără zahăr, lapte sau îndulcitori și voi lua medicamentele prescrise de medici pentru evitarea consecințelor diabetului de tip 2, aflat acum sub control perfect. Îmi voi lua medicamentul antiglicemic, că vreau să protestez, nu să mă sinucid! Voi sta încuiat în casă, voi renunța la pomana celor două ore în țarc, voi respinge asistența medicală, pentru că medicii sînt ocupați cu epidemia, voi răspunde la telefon și la mailuri, cît voi fi în stare și dacă în nemernicia lor, securoii de tip nou nu-mi vor tăia comunicațiile. Voi continua să fumez, probabil mai rar și doar pipă. În fiecare zi, după prima zi de grevă, voi posta o poză portret, ca să poată fi observată de cei interesați cum îmi evoluează starea. De asemenea voi ține un jurnal public. „jurnal de grevist al foamei” sau „jurnal din arestul la domiciliu, nu știu exact.

Pentru că, din nefericire, cunosc destul bine clasa noastră politică, securimea și așa-zisa presă, anunț că în momentul în care postez textul pe blog, acesta va fi fost plecat deja pe circa 200 de adrese de mail din România și străinătate – rude, prieteni, cunoscuți, ambasade, jurnaliști, politicieni, colegi scriitori, chiar și pe singura adresă de la președinție pe care o am etc, așa că e greu de crezut că veți putea pune batista pe țambal.

Știu exact ce va urma – amenințări alternate cu promisiuni, incitarea apropiaților să facă presiuni afective asupra mea, ponegrirea în presa „de partid și de stat”, acuzații etc. Veți afla despre mine lucruri despre care habar nu aveați. Pe care le voi afla și eu, desigur, fiind inedite! Acuzația de nebun ar putea fi cea mai blîndă!

Sînt nebun? Nu. Cum aș putea fi cînd sînt interesat de drepturile și libertățile concetățenilor mei? Sînt numai un om liber, cum m-am străduit să fiu toată viața. În general, am reușit. Un om liber este acela care este capabil să ia decizii grave, decisive atunci cînd nimeni, din frică, din oboseală, din nepăsare, nu le ia. Nu îndemn pe nimeni să mă urmeze, țara are nevoie de oameni în stare bună, pe deasupra ar risca să fie taxați de imitatori,

Sînt bucuros să fac asta? Deloc, dar nu am încotro. Puteam să mă declar în nesupunere civică și să mă preumblu prin oraș cît voiam, doar că exista riscul autocontaminării și apoi al contaminării altora. Ce cîștig prin asta? Nimic, îmi păstrez doar onoarea, singurul bun la care țin în afara libertății. Ce-aș pierde dacă nu aș face-o? Limpede, onoarea și tocmai atunci cînd libertatea se duce dracului!

În rest, faceți tot ce puteți pentru a vă autoproteja. În halul în care au dus sistemul medical treizeci de ani un șir pluralist de guvernări cleptocrate și habarnamiste, altă soluție nu este. Protejați-vă și protejați-i pe cei dragi. Cînd va trece molima asta și molima politrucă, vom avea vreme să rîdem de prostia și ticăloșia celei din urmă…

25 Martie 2020, în Iași

Liviu Antonesei

Scriitor de aproape 67 de ani

antoneseiliviu.wordpress.com

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Author

49 de Comentarii

  1. Nu il plac pe JOhanis, dar sa-l critic ca ia masuri de protectie e absurd ! Eu, cu varsta de peste 65 de ani ma simt protejat prin masura luata .M am socat cand am vazut cati batrani inconstienti ,ignoranti circula pe strada .Educatia si protectia se mai face si cu masuri de coercitie .Asa ca nu mai fiti circotasi si stati in casa ca sa va protejati, mare efort ! Am ajuns o gloata de molai care se plange de orice disconfort Eu pe cei care nu respecta ordonantele 1-as trimite sa desinfecteze in spitale !

    • Draga Sofranel,
      Ai ajuns la cei peste 65 de ani fara sa intelegi nimic. Si daca nu intelegi e degeaba … Incearca sa comentezi doar articole la care raspunsul tau sa fie „Da, sa traiti!” asa cum ai facut toata viata.
      Cinste domnului Antonesei care are curajul de a spune ceea ce, intr-o lume tembelizata de „social media”, prea putini o gandesc. Oare mai gandeste cineva sau suntem doar „serviti” cu ganduri si raspunsuri prefabricate?

    • Dar crezi ca are 65 de ani? Este un #rezistent tinerel cu Iohannis si ai sai in suflet.

    • Armata pe strazi ca la razboi nu-i o masura de protectie,limitatule. Pe strazi sa stea cei care trebuie sa stea nu armata inarmata, ca nu suntem in stare de razboi.
      Masuri de protectie ar fi fost sa le asigure teste, materiale de protectie si dezinfectanti. Acuma nu gasesti nici masti sau spirt medicinal, materiale care ar fi trebuit distribuite chiar gratuit. Uite-te pe EMAG sa vezi pretul unei singure masti chirurgicale: 25 lei/buc.
      Ma rog nici nu te poti astepta la altceva mai inteligent din partea nazistului escroc de case si a clicii lui de nulitati de la guvernare: ei vor demonstratii de fortza ale armatei….[Leo]

    • Pe netoti ca tine, sofranel, otrava biologica, s-a bazat si regimul Ceausescu. Pe gloata care nu i-a pus niciodata la indoiala „geniul” si „grija pentru popor”, nici macar cind armata tragea in oameni la revolutie. Faci, sigur, parte dintre cei care au vazut evenimentele din 1989 la televizor. Sau dintre cei care ii felicitau pe mineri pentru bitele date tinerilor in Bucuresti. Hai siktir, ai imbatrinit degeaba.

  2. Vorbiti ce trebuie vorbit, nu mai mintiti poporul cu televizorul ca va ichid astia cu tot cu drepturi si libertati.

    • Asta pe care-l numesti „Bufon batran”, bre dobitocule, este profesor universitar, a scris si ceva carti spre deosebire de tine care esti un pirtz, un neica nimeni! Sictir boule, iti urmaresc de ceva vreme cele „scrise”, toate niste pirtzuri!

  3. in acest context de pandemie se mai restrang din libertatile care de fapt si au dus la imprastierea virusului o gramada de avioane peste toate meridianele zboruri cu jmecheri cu libertatile omului la purtator poluarea nici nu mai conteaza asa ca domle scriitor te inseli cu limitarile drepturilor hominizilor etc etc Foarte bine se face, fiindca ,,democratia,, a tampit lumea, duminica toti inconstientii umblau ca in concediu prin bucales și padurile din apropiere nu simpatizez liberalii fiindca si astia sunt tot o gasca de golani

    • Domnule Cititor,
      Cei care isi asuma „liberatea” de a iesi din casa se „contamineaza” intre ei. Toti ceilalti sunteti protejati pentru ca, nu-i asa, ati ales sa va fiti educati. Si mai este un avantaj pentru voi „inteleptii”, cand noi, „inconstientii” ne vom fi dus voi veti ramane mai putini, mai omogeni, cu mai multe resuse … Dar in nici un caz mai liberi …

    • Alege-ti alt nickname, oricine ai fi. Exista o rinduiala nescrisa (cutuma ii zice) pentru postarea unor comentarii. Si nici putina gramatica si ortografie nu ti-ar lipsi. PS. Ca sa nu crezi ca te-a injurat, EGO ZENOVIUS VOTUM POSVI e o inscriptie latina pe un obiect crestin gasit la Biertan, in judetul Sibiu. Un donarium din vremea cind neamul pagin al lui Iohannis haladuia inca prin padurile Renaniei…

  4. Cand johanis tinea in brate pe lazar si portocala(atentat la democratie) unde era?Nu mai se considera las ?

  5. Pentru ca erau in cunostinta de cauza stiind necazul altor tari, Johanis si guvernul sau de neispraviti sunt singurii vinovati pentru situatia de azi. Tragedia cadrelor medicale inregistrata in tot mai multe spitale (si ceea ce ar putea urma de aici) este cea mai grava consecinta a modului iresponsabil cu care guvernul a actionat privitor la intrarea (libera) in tara a romanilor grabiti sa revina la casele lor. Presa aservita a inceput inca din acele zile o campanie sustinuta de a arunca vina pe cei reintorsi iar mai nou se sugereaza fara rusine ca vina infestarii cadrelor medicale apartine neglijentei acestora si lipsei de profesionalism a conducerilor unor spitale. Dar cum puteau evita expunerea cei aflati in linia intai cu cei ce le cereau ajutorul cand si la aceasta ora autoritatile nu au nici o evidenta reala a celor contaminati iar in afara mortilor contabilizati cu promptitudine sadica de presa, restul cifrelor comunicate nu pot fi luate in seama. Toata bulibaseala cu masurile negandite si represive ce s-au succedat sunt menite a acoperi dezastrul initial. Se pare ca au ecou pentru multi romani aflati sub efectul isteriei generate de presa aservita lui Johanis si penalilor sai. In atare imprejurari demersul demn de apreciat si de urmat al lui Liviu Antonesei nu va avea ecoul cuvenit decat la un numar infim de romani.

  6. @Jardan Durais,

    Nu este în regulă cu ce 2 ore acordate oamenilor peste 65 de ani. Ce vor face? Se vor îngrămădi toți la un singur magazin de cartier să stea la coadă și nici nu e sigur că vor ajunge în cele 2 ore, plus că trebuie să-și plătească facturile care nu se mai știe pe unde se pot plăti. Deci nu e o măsură umană, ci una inumană, oricum ai întoarce-o.

  7. O amara iluzie optica-masca salvatoare seamănă prea evident cu o botnita. Nu am mai auzit despre utilitatea ei de la Zaharia Stancu încoace. Sa nu uiți, Darie, zi-i și Uieiei. Dacă nu a trecut deja la dopuri de ceara.

  8. @@Jardan ..:daca asa arata un „profesor universitar”,ca cersetorul „invizibil „din foto,m-am lamurit,vai de invatamantul romanesc!Beti prea mult in Iasul ala,neispravitilor,in ce hal va aduce alcoolul!Era sa uit..Boule!.

    • Esti complexat tipule, complexele tale vin de sute de ani din urma. Fa o pauza!

    • In mintea ta profesorii trebuie sa arate pomadati, botoxati si parfumati ca pitipoancele din emisiunile la care te uiti si de unde iti iei intelepciunea. De altfel indivizi ca tine se lamuresc repede, ei retin ce le place mai mult: alcoolul de la Iasi nu Iasiul cultural care a dat tarii atat de mult. Ce sa-i faci gandire de om mic, precum sefu’ Iohannis care, cu putinatatea lui de gandire si cu mitocanismul de parvenit, face de ras atatea generatii de carturari transilvaneni …

  9. atot stiutorului EGO ZENOVIUS VOTUM POSVI :ati ales sa va fiti educati : asta in ce limba e scris?
    vai ce ti-au defectat democratia si libertatea din capațână masurile de acum iesi si te imbratiseaza cu libertatile stimabile mori cu ele in brate

    • O simpla eroare de redactare stimabile. Dar, cum zici, mai bine sa mor cu libertatea in brate decat sa ma complac a fi sluga toata viata. De altfel: la inceputul oricarei proprozitii sau fraze cuvintele se scriu cu majuscula (stiti, nu-i asa, majuscula inseamna litera mare, nu litera mica)…

  10. Deși vă înțeleg zbuciumul sufletesc, supărarea, tristețea, nemulțumirea sau starea de revoltă, consider că momentul ales pentru declararea acestui tip de grevă este total nepotrivit. Nu asta așteaptă românii de la marile personalități ale actualelor vremuri. Poate ar fi fost mai potrivit – deși n-ar fi trebuit – să vă puneți viața în primejdie pentru a găsi soluții de salvare a vieții altora fără să aveți certitudinea că veți și reuși. Eu nu știu ce vor face politicienii sau autoritățile în acest caz dar vă invit să acționați din perspectiva lor. Ați fost și încă sunteți om politic, afiliat sau nu. Acum, în aceste vremuri tulburi. gândiți și acționați ca un om politic. Un mare om politic. Nu-mi permit să vă dau vreun sfat. Ați recunoscut că au făcut-o deja, apropiații. Eu sper ca în următoarele 24 de ore, pe care singur le-ați ales, să mai discutați odată cu ei și cu propria dumneavoastră conștiință. Poate aflați singur care este calea cu adevarat dreaptă, demnă de urmat și pentru dumneavoastră și pentru noi, toți ceilalți. Cu toată dragostea, noi, toți ceilalți, nu vă putem urma nici exemplul, nici susține demersul. Fiecare ne vom duce crucea care ne este dată. Ușoară sau grea. Nimeni și nimic nu poate ucide speranța. Cu Dumnezeu înainte, toate se vor așeza.

  11. L. Antonesi , dictatura a fost pina in 1989 ( multi dintre cei care conduceau atunci , ne conduc si astazi si tu o stii , dar te faci ca nu exista ) ! Astazi e libertate , coruptie inspainintatoare , nefericire !, Tu si altii ca tine , rugati-va ca actuala conducere a tarii sa reuseasca salvarea tarii … daca esueaza , multi dintre noi vom muri , oameni fara minte ! Macar aveti simtul autoconservarii !

  12. @Cititor. E posibil ca unii sa doreasca sa „moara cu liberatile in brate”,decat sa traiasca pierzandu-le dar asta e un prea greu de inteles pentru unul ca tine.

    • Subscriu. Imnpostorul incult a ales sa stirneasca praful manipularii, utilizindu-mi pseudonimul si expunindu-si stupiditatea agresiva in mod agramat.

  13. @Conu Jorj,

    „ „Adevărat, adevărat vă spun”, le-a răspuns Salvatorul, „că oricine trăieşte în păcat este sclav al păcatului. ” ”(ioan 8:34)

  14. @Coane Jorj, sa ne închinăm Medicilor, ei sunt Dumnezeu acum! Restul e pleava în vânt, spulberata de fascinația banului și a puterii! Poate tocmai de aceea sunt vulnerabilizați, se musca din ei ca să le cada frontstage-ul de sub picioare, Doamne ferește de vreo umbra involuntara concurenta pentru ciolan.

  15. Draga Livache, îmi este greu sa îți adresez acum, în aceste momente critice, ție, un simbol al militantismului romanesc în epoca, întrebarea solomonica:tu cu cine ai votat? ce te-a convins, realitatea clara sau sloganurile sforarilor agitați de mirosul fripturilor? Dacă ai avut marote, nu principii, dacă nu ai fost în stare sa alegi binele fiindcă, vezi Doamne ești elitist și vizionar și îți pute tot ce nu e sofisticat, atunci cred ca e mai util sa nu te lansezi acum pe post de protest într-o greva a foamei care, la suferințele pe care le prezinți, poate fi mortala. Ești un om deprins sa se exprime. Fa-o în felul tău.

  16. @EGO ZENOVIUS VOTUM POSVI
    Domnul Sofranel Badita se pare ca intelege foarte bine situatia. Mult mai bine decat dvs.
    Asta cu „Da, sa traiti” se pare ca e valabila pentru multi comentatori de pe aici.
    Nu am auzit pe Domnul Antonesei, saptamana trecuta cand toata splendoarea sugio-domocratiei, Tradiceni,Pontici,Ciolaci,Volgute…., urlau de credeai ca raman fara bojoci, ca masurile sant prea blande.
    Saptamana trecuta toti pe aici criticati tot, presedinte,guvern, institutii ca masurile nu sant mai aspre.
    Acum toti v-ati adus aminte de libertatile fundamentale.
    Imi pare rau de Domnul Antonesei ca se lasa tarat in mizeria asta.
    Cand ieri tipai ca de ce e alba si nu e neagra, si azi tipi ca de ce e neagra si nu e alba, nu cred ca se mai poate comenta ceva.
    Mai mult va faceti de ras mai baieti.

    • Draga tetea, nu inteleg de unde aveti „informatia” ca eu si dl. prof. Antonesei am tipat saptamana trecuta ca de ce e alba si nu neagra. Noi intelegem sa criticam deciziile puterii care poate „face” si nuclaratiile la fel de tembele ale opozitiei care doar latra – nu este asa intr-o democratie? Cat despre libertati ce sa mai vorbesc, se pare ca aveti destula libertate sa-mi puneti in carca lucruri sau fapte pe care nu l-am spus sau nu le-am facut. Raman la parerea mea ca atat sechestrarea celor de peste 65 ani (care se pare ca sunt banuiti ca raspandesc virusul) cat si scoaterea armatei in strada (in loc sa fie folosita pentru ajutorarea celor aflati in nevoie) sunt masuri cu profund caracter nazist.

  17. @EGO etc..: nu,din contra sunt de acord cu tine,un profesor universitar trebuie sa umble in zdrente,imputit si nespalat de saptamani,neras,cu pantofii stalciati si fara sosete..Apa si sapunul sa ramana necunoscute!Eventual Atudoresii asta sa intre si in greva foamei,ca muma padurii din Caracal,Antena 3 abia asteapta alt martir sa il trimita in Parlament, dupa Anghel si Plescoianov…Tipule,din postarile tale,imi dau seama cat poti sa fii de idiot!Curaj,mai ai multe de postat!

    • Repet, esti complexat tipule! Tine deja de chestii clinice. Ia o pauza!

  18. ptr cititorul real: est pr ost gramada incultule agramatule ireal de tam p
    ptr colonizatul: minte pusa in laț se vede ca esti colonizat IQ zero

  19. va dati seama,omul asta era considerat normal,inca din 89!
    Ati citit:”Cer președintului țării și guvernului retragerea discriminării fasciste dintre cetățeni, în funcție de criteriul fixat arbitrar al vîrstei”:)))E afectat,la 70 de ani,cati are..
    El e vesnic tanar,a ramas cu mintea de la 7 ani!

  20. Nu stiu de unde ati tras concluzia ca dl. profesor Antonesei este imputit si nespalat. Poate pentru ca pe sapca nu scria Armani, poate ca prin calculatorl dvs. mirosurile apar deformate, poate pentru ca atat va duce mintea … Incerc sa-mi imaginez „curatenia” dumitale … uf, ce desfatare, cum as putea-o descrie …

  21. Pai si ce, credeti ca sinteti original cu „greva foamei” ? He he ! In curind vor fi milioane de romani in „greva foamei”, si inca fara sa o doreasca … nemaivorbind de cei multi care sint in „regim de slabire” (dar fara „fitness”) de vreo 30 de ani …

  22. Presupun ca pe multi din cei care-l ataca pe dl Antonesei ii „inerveaza” cumplit ca dinsul apare in poza in spate cu o biblioteca plina cu carti … Mda … probabil ca, daca ne-ar trimite si indivizii respectivi un „selfie”, am cadea pe spate de admiratie la vederea citorva rafturi cu filmografia completa a lui JC van Damme si a posterului cu „Guță in concert” ! …

  23. Incredibili comunisti sputinisti ii acuza pe alti de fascism, cat nu exista nicio diferenta intre comunism si fascism, ambele fiind doctrine criminale, una de extrema stanga cealalta de extrema dreapta. Livache, tu nu poti fi liber atat timp cat tu nu ai gandire crtica. Tu cu manuta ta scrii si te citez:”Puteam să mă declar în nesupunere civică și să mă preumblu prin oraș cît voiam, doar că exista riscul autocontaminării și apoi al contaminării altora. Ce cîștig prin asta? Nimic” recunoscand tu insusti pericolul reprezentat de acest virus Wuhan, recunoscand tu insuti ca iti este frica de virus si tot tu acuzi statul roman care prin masurile luate face acelasi lucru, protejeaza cetatatenii de contaminare si autocontaminare de nazism! Esti varza si la cultura, nici ideologiile nu le mai definesti cum trebuie!

    • Bai postacule care nici macar nu ai curajul sa iti dai numele si imi raspunzi cu @mishu, evident ca esti un las care nu a facut armata asa ca uitat-te dracului pe internet sa vezi cum arata un tanc sa nu mai incalci in Postul Pastelul porunca „Sa nu minti!!! Romanii care au incredere in proportie de 68% in Armata si doar de 11% in Parlament, nu sunt deranjati de soldatii din piete, nu te tancuri.

  24. ”Măști pentru toată lumea” – asta era singura măsură serioasă (și ieftină) pe care o avea de luat Johannis în ianuarie. Iar azi am putea trăi (aproape) normal.
    Niște simple măști lavabile textile, purtate obligatoriu, ar fi împiedicat răspândirea virusului. Armata a fost scoasă la paradă, ca să vedem că Comandantul își face datoria.

  25. Pentru @Jardan Durais si alti postaci, care zilnic sunt gica contara la orice…
    Armata este in strada pentru ca trebuie, sunt exemple multiple din tari mult mai civilizate ca Romanica noastra.
    Cat despre asa zisul marele scriitor, sa stea in casa, sa respecte regulile, altfel il cauta gaia pe afara!!!
    Postaci din toate tarile uniti-va!

    • @ Diasporean,
      tu dacă ai venit de afară, ar fi bine să nu ne dai nouă lecții.

  26. Dar cand turnatorul ordinar petrov declara presa ca fiind o ”vulnerabilitate pentru siguranta nationala”, n-ai protestat deontologule? Si de cand pupincurismul s-a transformat in dizidenta, apropos de Plesu?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.