Strigăte din „Lombardia României”: Moldova întâi, nu Bucureștiul!

Anunțul ministrului demisionar al Sănătății Victor Costache și al primarului general al Capitalei Gabriela Firea conform căruia vor fi testați toți bucureștenii pentru COVID-19 a stârnit nemulțumiri în alte zone ale țării.

Primele semnale de nemulțumire au început să le dea politicienii.

Liderul USR Neamţ, deputatul Iulian Bulai, s-a declarat indignat de decizia ministrului Sănătăţii de a testa pentru COVID-19 toţi locuitorii Bucureştiului, susținând că prioritatea ar trebui să fie Moldova.

Sunt indignat. Foarte supărat! Moldova trebuie testată întâi, nu Bucureștiul! Prioritatea e focarul de coronavirus.
Focarul din Moldova. Asta e prioritatea de testare. Marea prioritate, de care depinde viața oamenilor dintr-o întreagă regiune. Concentrați-vă pe viețile în pericol acum, dle Costache, nu așteptați alegerile ca să descoperiți că Moldova există! Fără această testare, riscăm să devenim Lombardia României. Vrem testare în Moldova!„, a scris deputatul pe Facebook.

Acesta i-a cerut ministrului Sănătăţii să demisioneze dacă nu poate gestiona această situaţie.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, a cerut autorităților să regândească strategia pentru împiedicarea extinderii coronavirusului, spunând: „Nu transformați Iașul și Moldova în Lombardia României”.

Nu transformați Iașul și Moldova în Lombardia României!

Solicit autorităților centrale luarea tuturor măsurilor pentru blocarea extinderii focarului de COVID-19 apărut în nordul țării, cu atât mai mult cu cât relocarea pacienților de la Spitalul Județean din Suceava către alte spitale din Iași, Botoșani sau Neamț ar putea conduce la răspândirea noului virus!

Este îngrijorător ceea ce s-a întâmplat la Suceava. Am observat însă că intenția autorităților care gestionează situația de acolo este de a reloca pacienții cu alte patologii către spitale din restul județului, dar și din Iași, Botoșani sau Neamț. Nu cred că este cea mai bună soluție. Există riscul major de a fi infectate și alte spitale, pacienți sau personal medical. Am putea ajunge în situația nefericită ca toată regiunea Nord-Est să devină Lombardia României.

De aceea, fac cu toată răspunderea un apel la autorități, la Ministerul Sănătății, la Guvernul României, să regândească această strategie. Cele mai multe dintre spitalele ieșene au adresabilitate regională. Personalul medical de aici trebuie protejat și ferit de orice risc. Dacă se îmbolnăvesc cadrele medicale, riscăm să blocăm tot sistemul de sănătate din Moldova!

Mai mult, pe modelul aplicat în alte state, focarul de la Suceava ar trebui închis și izolat, pentru a evita riscul ca medici sau pacienți din alte spitale să fie infectați cu COVID-19. Transferul către Maternitatea „Elena Doamna” a unei paciente aflate în travaliu, diagnosticată cu coronavirus, a creat panică în rândul personalului de aici, deși unitatea medicală fusese desemnată încă de acum două săptămâni pentru preluarea unor astfel de urgențe. Și la Spitalul „Sf. Spiridon”, un pacient adus de la Suceava s-a dovedit a fi purtător al virusului, fapt constatat după mutarea la Iași, ceea ce a impus intrarea în izolare a mai multor cadre medicale ieșene și suspendarea activității unei secții întregi.

Cred că municipiul Suceava ar trebui izolat în sistem circular, aria de securizare putând cuprinde, la nevoie, întregul județ. Ar trebui să ducem acolo specialiști din alte județe, dar și echipamente și medicamente pentru a asigura tratamentul tuturor pacienților în condiții optime. Poate și instalarea imediată a unui spital de campanie, în colaborare cu toate celelalte județe din zonă, cu sprijinul armatei, ar fi o soluție de luat în calcul. Ar fi un gest de responsabilitate care, pe de o parte, ar grăbi vindecarea celor infectați, iar pe alta, ar pune la adăpost, ar proteja populația din restul regiunii.

Trebuie să învățăm din greșelile altora, din experiența celor care au trecut prin astfel de situații și să acționăm în consecință, adoptând cele mai bune soluții, atât pentru medici, cât și pentru pacienți și populație.

Reamintesc că în ședința de astăzi a Plenului au fost alocate încă 6,23 milioane de lei pentru spitalele ieșene subordonate, implicate direct în lupta cu noul COVID – 19„, a scris Popa pe pagina sa de Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioana Radu 8517 Articole
Author

28 de Comentarii

  1. Deputatul Iulian Bulai nu știe pe ce lume trăiește… Păi baronii Chirica și Flutur sunt din Oltenia, din Oaș, sau din zona Moldova? Ei se bucură de privilegiul de a fi testați când ,,vrea mușchii lor”.

  2. Sunt unii in GV Romaniei,parca sunt plantati cu mana de PSD,nu maiu stiu cum sa faca rau PNL!Narodul ala de Spataru e un exemplu,Anisie,al doilea,Turcan al treilea etc..A tunat si i-a adunat!
    Nelu Spataru ala ,care habar nu are de nimic,in afara de freza de retardat,ar trebui,azi,aruncat in strada!

    • Incepe lista cu seful Werner si cu secundul Orban. Astia trei sunt la coada si fara mari tangente cu pandemia.

  3. Bucuvina plai cu flori! Nu pot sa uit capitele galben-pai inaltate la cer pe o pajiste verde-crud si muntii din departare ne-amenitatori! Sub cerul Bucovinei mi-am ars cei mai frumosi ani ai tineretii si nu pot sa cred ca, statul roman a lasat de izbeliste in ultimii 30 de ani Bucovina! Ma doare sufletul sa aud ca Suceava lui Stefan cel Mare si Sfant este lasata fara ajutor! Singura speranta ramane la muzica clopotelor de la Putna, Voronet,Varatec, Humor, Arbore, Sucevita, Moldovita etc! Doamane ajuta! Ridica-te Stefane ca tara e-n primejdie!

    • cine mai scrie cu oi pe dealuri, dacă fluturele pe lampa pnl si-a ars aripioarele cu viruși?

  4. Lombardia Romaniei este Bucurestiul nu Moldova. In Moldova nu se produce aproape nimic, deci nu se poate compara cu Lombardia, inima economiei Italiei. Nici concetratia de populatie nu este cea mai mare in Modldova. Singura paralela dintre Moldova si Lombardia este ca in Moldova au venit plecand din Lombardia cei mai multi cetateni infectati.

  5. Deputatul Iulian Bulai habar nu are pe ce lume trăiește… Păi baronii Chirica și Flutur sunt din București, Craiova sau din zona Moldova? Ei se bucură demult de privilegiul de a se testa când vrea glanda lor.

  6. gaselnita asta cu Lombardia Romaniei,care o tot plimnbati vis a vis de coronavirus,deja a inceput sa sune fals!Niciodata,subliniez,nu va ajunge vreun judet din Romania la nivelul Lombardiei,cu sau fara coronavirus..

  7. Trebuie testat peste tot. Fara privilegii porcilor! Dupa ce cei din Bucuresti (politicenii) au lasat hoardele cu coronavirus sa umple tara de boala acuma vor sa-si salveze pielea sacrificand restul!!! Cine va da dreptul sa decideti POLITIC ca bucurestenii sa aiba mai multe sanse de supravietiure fata de restul tarii?!
    Costache ala sa-si de-a demisia! E prea bou ca ministru.

  8. Deja e in prim plan Moldova! Nu ati citit ca spitalul barladean si nu numai, vremeanoua.ro? Focarul se muta in artea de est a tarii cu impunerea politica!

  9. Nu va luati dupa mahalagioaica aia analfabeta de Firea, vorbeste gura fara ea . Ea nu stie macar cat este populatia efectiva a Bucurestiului care in afara de persoanele cu buletin de Bucuresti mai include si pe cei neinregistrati sau navetisti la Bucuresti. Singura cale rezonabila la testare este sa se faca testarea zonal si aleator pe un numar reprezentativ de persoane la fel ca la sondajele electorale la iesirea de la urne. Asa putem obtine o harta a zonelor cu probleme pentru o mai buna gestiune a crizei. Este imposibil atat financiar cat si logistic sa testezi intreaga populatie a Bucurestiului care depseste 4 milioane de oameni.

  10. Aflăm din presă că la Spitalul Județean Suceava haosul a pus stăpânire pe tot și pe toate, că personalul medical care ar trebui să ajute bolnavii, sunt de fapt victimele factorului politic, cocoțat în fruntea instituției. Aflăm că în loc să se achiziționeze materialele și medicamentele necesare se fac fântâni arteziene de 500.000 euro (oare unde or fi ajuns acei bani?). Mai aflăm că stimabilul președinte al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a contractat coronavirusul, dar de la înalta funcție a domniei sale nu se poate coborî să fie internat la un loc cu ceilalți bolnavi, ci este instalat în condiții de hotel de patru stele, separat de plebe.
    Tot din presă aflăm că un stimabil secretar de stat(devenit intre timp ministru) s-a deplasat la spitalele din județul Suceava să ia măsurile necesare, dar în același timp cadrele medicale sunt chemate de-a valma într-un spațiu minuscul pentru testare, culmea fără să aibă testele necesare, doar, doar se vor mai îmbolnăvi câteva cadre medicale.

    • Flutur nu este pedelistul ala care scria numele lui Petrov pe dealuri cu mioare? Mare caracter, mare competent!

    • Flutur este fostul ministru al agriculturii din perioada gripei aviare, vicepresedinte la nivel national PDL, da, cel cu oile pe dealuri, prietenul la catarama a lui Punalty.

  11. … cretinule, voi ați adus Moldova în această situație … pune mâna pe istorie idiotule!

  12. Suntem in razboi…NIMENI …nu poaye sa-si dea demisia…dar poate fi demis si dat pe mana Curtii Martiale…sau dat un pustol cu un singur glontz.

  13. Prostie imensă,..Nu are rost,.E munca in zadar, bani arncați, timp pierdut.. Controlezi doar pe cei suspecți,. in rest carantina strictă,. Respectarea indicațiilor de igienă, de protejare,.Mai indicat ar fi inchiderea toatală a oricărei activități,.mișcări ..Pe urmă la două săptămâni vezi cine e de controlat,..

    • Ii testezi la poarta oricarui spital cand vin sa se interneze pentru orice boala. Chestia cu organizarea catorva spitale in teritoriu numai pentru covid este inteligenta dar plasarea acestor spitale pe regiuni este discutabila. De ce nu la Sibiu un astfel de spital?

    • Probabil ca unii vor spune ca sint paranoic si in plus atins de sindromul teoriei conspiratiei, dar as fi foarte curios sa vedem care sint firmele care vor furniza testele … Numele si gradul de cumetrie … Va dati seama ce ban se scoate (si) de aici ? …

  14. si dotarea precara dar si conducerile spitalelor, sunt varza. Vedeti domnilor politicieni, ce inseamna sa puneti conduceri politice? Sper ca macar in armata sa fie pe competenta, pentru ca daca incepe un razboi conventional, ne predam in 3 zile…
    Aaaa, ce veti face dle Flutur, de ex, daca ajungeti pe mana unui doctor care a absolvit pe pile?? Acum vom culege ce am semanat in ultimii 30 de ani. Iar boborul sa iasa ia vot si sa voteze oameni gospodari, cu scoala si cinstiti, nu partide si interese.
    Va doresc sanatate si stati in case.

  15. Si daca va ajunge vre-un judet sa moara mai mult ca la Italieni…iti dai demisia de la serviciu de peopaganda dupa ce te face sub-soldat…si te oferi sa te impuste ca ai fost prost.

  16. Johannis&PNL n-au nevoie de Moldova, că e pesedistă. Cu cât dau colțul acolo mai mulți, cu atât mai bine o să fie la alegeri.
    Regiunea cea mai importantă pentru guvern e Diaspora.

  17. Dati doamna doar cite un test, sa ajunga la toata lumea ! … In afara de faptul ca la teste cantitatea e mai mult decit limitata, ma intreb daca a facut cineva calculul cam cit timp ia ca sa testezi tot Bucurestiul sau, si mai si, toata Moldova ?! Probabil ca testarea va se sfirsi atunci cind deja virusul va fi „oale si ulcele”, cam prin al zecelea mandat al lui Iohannis (na, ca sa fiu si sadic !)

  18. Diaspora, în mod clar a fost folosită electoral. Am întâlnit anul trecut mulți diasporezi foarte hotărâți împotriva psdeilor, extrem de agresivi și greu de stăpânit. Nu știu acum ce mai fac, dacă îi animă aceleași sentimente…dacă mai au aceleași credințe. Dacă nu sunt proști, vor realiza ce se întâmplă și vor pune umărul pentru a ridica țara asta,pentru că, viața a demonstrat-o, marii europeni tot străini ne vor considera. Viitorul este aici și împreună!

  19. Iar si-a dat Bulache cu parerea. Da’ de ce nu se uita el la cum fac olandezii, cu „pandemia” oms-ulii?!
    Incredibil! El e „foarte suparat”, ma! Bulache e suparat, ma! De parca ar fi el vr’un prinț mostenitor, vr’un guru.

    De fapt pe el il ..te grija ca n-o sa fie in carantina Putna, Voroneț, Sucevița, Moldovița, Humor, Dragomirna, acuma de Pasti.

    Avem cocoțați sus doar imbecili si analfabeti cu „studii superioare”, am impresia. Vai de capu’ nostru!

  20. Dar mai Dorin ,bai nazi bai ,d na FIREA tine sub aripa i un oras cu f multi cretinoizi ca tine ,si uite ca are rezultate f bune pe cand PNL istul Flutur la o populatie de 20 de ori mai putina nu este capabil de nimic la fel precum alogenul vostru politruc de 2 banisi precum guvernerul vostru de incompetenti ,isterici si prosti

  21. Heirupistii sa doteze medicii cu echipamente adecvate vinainte sa-i trimita in linia intai sa lupte cu SARS si COVID-19! Pe medici trebuie sa-i testeze primii!! Medicii sunt cei mai expusi riscului. Pe Nababii care au lasat oamenii fara locuri de munca determinandu-i sa plece din tara ca sa poata fura in voie o sa-i intrebam dupa aceea de toate… Rafila o fi bun ca doctor dar la comunicare sa-i lase pe altii, se descalifica „ghicind” probabilitati… In zilele astea medicii au pretentii de Nostradamus sau „Mama Omida de la Matei Bals”… Pacientilor cine le spune cineva ca atunci cand ai respiratie scurta isti scade capacitatea de efort si acest lucru il poti sesiza singur ? Sau ca isi pot cumpara singuri PulsOximetre de la farmacie ca sa-si masoare tensiunea si nivelul de oxigen rapid ori de cate ori au nevoie ? Pentru cei care nu citesc Manualul MERCK de diagnostic si tratament… stiati ca sunt situatii cand pneumoniile se recomanda a fi tratate – printre altele – cu azitromicina + fluoroquinolone anipneumococice cum spunea presedintele Trump? V-a reaminitit cineva ca, atunci cand aveti tuse seaca, alcoolul si expunerea la frig, si aerul rece si urcat creeaza un disconfort accentuat si creeaza premisele afectarii plamanilor ? Stiati ca atunci cand sunteti raciti trebuie sa evitati mesele copiase si alimentele care se digera mai greu (de origine animala sau foarte procesate) ? Va mai amintiti supa de pui sau de gaina de casa si caldura de langa soba de teracota unde trozneau lemnele in casuta bunicilor ? Stati la caldurica cu o cana de ceai de ghimbir si incalziti-va spatele cat mai bine, cititi, dormiti, 5 mese frugale (usoare) – precum pisica care nici nu mananca atunci cand e racita… si sa auzim de bine! Inca ceva, consumati tot anul produsele stupului, laptisor, polen, miere, pastura, propolis – un puternic antiinflamator natural…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.