De ce s-au scumpit gazele și curentul? Un răspuns oficial

Akos Derszi, secretar de stat în Ministerul Energiei, susține, într-un document oficial, că scumpirea gazelor și a energiei electrice din ultimele luni este o caracteristică a întregii Europe întrucât economiile își revin după perioada pandemică. În plus, la energie electrică, există pentru țara noastră anumite aspecte care contribuie la saltul prețurilor, precum: alinierea tuturor producătorilor la prețul celui mai scump generator de electricitate, lipsa de investiții în centrale mari, impredictibilitatea surselor alternative de curent.

Conform oficialului de la Ministerul Energiei, creșterea costurilor de gaze naturale a apărut ca urmare a dezechilibrului dintre cerere și ofertă în special din cauza:

– creșterii cererii de gaze naturale generată de redresarea economică post-pandemică și de nevoile de înmagazinare de gaze naturale din această vară pentru a acoperi necesarul de consum din timpul iernii

– presiunii asupra ofertei de gaze naturale disponibile în Europa și în România și alinierii prețurilor burselor naționale la prețurile din piețele regionale.

Similar cu situația gazelor naturale, odată cu reluarea activităților economice după perioada de pandemie, și prețurile la energie electrice au început să se majoreze, pe fondul unei cereri din ce în ce mai crescute, nu numai în România, ci în toată Europa.

Situația actuală de piața energiei este mai complicată deoarce prețurile tuturor combustibililor fosili utilizați pentru producerea energiei electrice, respectiv cărbune, gaze naturale, petrol, s-au majorat pe toate piețele eurpene, influențând astfel costul final de producție. Mai mult, în contextul angajamentului clar al UE pentru decarbonare, prețul certificatelor CO2 (care trebuie achiziționate de toți producătorii de electricitate care utilizează combustibili fosili și generează emisii poluante) a atins valor care nu erau așteptate, în jur de 55 euro/tonă (comparativ cu un preț de 21 euro/tonă în iunie 2020), iar, pentru viitor, se estimează tot o tendință de creștere. În aceste condiții, prețurilor din România au urmat tendința europeană de creștere, piața noastră funcționând cuplat cu celelalte piețe comunitare.

În perioada iulie-august 2021 s-a înregistrat un consum de energie electrică în creștere, o situație similară înregistrându-se și în celelalte state din Europa de sud-est, aceasta fiind o perioadă cu condiții meteorologice de vară extreme (temperaturi caniculare, precipitații reduse etc.).

Conform informațiilor puse la dispoziție de operatorul pieței de energie electrică, OPCOM, pe fondul acestei evoluții a consumului și a producției de energie electrică, s-a înregistrat o creștere a prețului spot care a condus la o creștere a prețului mediu pentru această perioadă (medie iulie-august) până la cele mai mari valori în România, precum și în celelalte state din Europa de sud-est. La această situație înregistrată la nivel european, se adaugă și efectul unor particularități ale pieței interne de electricitate, dintre care:

– dată fiind structura monocombustibil a companiilor energetice producătoare din România și obligativitatea tranzacționării centralizate, prețurile de vânzare a energiei electrice se aliniază la prețul marginal din piață, respectiv la prețul cel mai mare de vânzare din piață. Acesta este prețul CE Oltenia. Astfel, toți producătorii, chiar dacă au preț de cost mai mic decât CE Oltenia (precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica), își vor alinia ofertele prin comparație cu prețul producătorului pe bază de cărbune (care include și prețul certificatului de CO2), ceea ce conduce la creștere a prețurilor în piață.

– lipsa de investiții în capacități de producție în ultimii ani. Cu excepția producției în domeniul resurselor regenerabile, cele mai importante investiții în domeniul producției de energie electrică au fost realizate de OMV la Brazi și de Hidroelectrica în câteva centrale hidroelectrice mici, cu aport redus în ceea ce privește capacitatea de producție. În lipsa unor investiții importante în ultimii 30 de anai, capacitățile de producție din România în princiap cele din cadrul companiilor de stat, sunt vechi și funcționează cu eficiență redusă, ceea ce se translatează în costuri de producție din ce în ce mai mari.

– impredictibilitatea surselor regenerabile de energie electrică. Lipsa sau abundența acestor resurse în piață se traduce prin prețuri mai mari sau mai mici la energie electrică, România fiind – funcție de intensivitatea vântului sau gradul de însorire – exportator sau importator de electricitate. Această tendință se înregistrează la nivelul majorității statelor UE care au puteri mari instalate în RES și nu au instalate capacități de stocare pentru acest tip de energie, cum este și țara noastră.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4571 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. E la misto raspunsul. Pactul de executie este baza pentru imbogatire fara justa cauza cu sustinerea conducerii tarii in care au crescut puternic preturile! Logic: in pandemie, in nicio tara europeana, nu au scazut preturile la aceste produse ca sa ceara cresterea in baza perioadei de pandemie! Hai ca nu tine, mai incercati alta motivatie, baieti!

  2. ASA ZISUL RASPUNS OFICIAL PUTEA FI DAT DE ORCE NEPRICEPUT !.
    INTR-O ROMANIE DEBUSOLATA DUPA O PERIOADA DE JAF CONTINU !,IN CARE NU S-A INVESTIT UN LEU IN MODERNIZAREA CENTRALELOR ELECTRICE SAU IN CONSTRUCTIA DE NOI CENTRALE IN COGENERARE ,S-A AJUNS DE LA 13500 MWh IN () SA SCADA LA CCA 5500MWh IN 2021 !.
    UNDE MAI PUI PROSTIA GUVERNULUI CARE IN SITUATIA DEZASTROASA IN CARE-I ROMANIA OPRESTE MINTIA CE PUTEA LIVRA 1250MWh ,IAR ACUM IMPORTA ENERGIE LA PRETURI ASTRONOMICE !!.
    ACEEASI IDIOTI CE SE PRETIND GUVERNANTI INDIFERENT DE GASCA DIN CARE FAC PARTE AU VANDUT RESURSELE DIN M NEAGRA ,IAR ACUM SE PLING CA ROMANIA N-ARE GAZE !!.TRADATORII SI IDIOTII NE-AU ADUS IN STADIUL ASTA ,RESTUL E MANIPULARE SI VORBE GOALE.

  3. De ce la pretul cel mai mare de vanzare si nu la o medie a preturilor ?! Faceti jocul distribuitorilor si furnizorilor la care sunteti captivi, nu doar voi ci si sefii de stat si de guvern. Gasti de ticalosi, aidoma campaniei agresive de vaccinare.

  4. Din cauza ca sunt niste imbecili criminali care submineaza Romania!
    Intentionat au dat legi ca sa nu se mai stocheze gaze pentru iarna pentru distrugerea populatiei!
    Cind in toate functiile de conducere sunt numai minoritati tradatoare=securiste ,romanul trebuie sa se astepte la tot ce este mai rau!
    Totusi sa nu intreaca limita de suportabilitate caci va fi rau!
    Acum chiar ca sunt diabolici si sfideaza prin toate aceste aberatii cretine pe romani!
    Toate partidele sunt de vina caci toate sunt dirijate de acesti degenerati=securisti=tradatori!

  5. Ăștia cred că toată lumea-i vaccinată și nu știm că mint și cînd spun adevărul.Să ne legăm numai de măgăria cu CEO.
    Hidro, Termo și Nucleara sînt monopol de stat. Ce-i oprește să le unească cum au fost dintotdeauna și să facă un preț mediu dacă tot ne scot ochii că CEO fac curent scump datorită porcăriilor de certificate de poluare? (jumătate din costurile CEO sînt pt cumpărarea de certificate, curentul făcut de termocentralele pe cărbune este ieftin)
    Încă una.
    Ce oprește România să iasă din Convenția de la Kyoto, cea cu certificatele, din moment ce majoritatea țărilor lumii n-au pus botul iar Marele Licurici deși a semnat n-a ratificat, adică nu sînt parte?

  6. Mancator de kkt guvernamental…
    Printre alte motive internationale, cresterea preturilor la gaze s-a datorat incompetentei gashtii lăbărale si a celei „imaculate” din partidul repetentilor +usr-i si dispozitiei guvernului de a nu mai face pe timp de vara stocuri.
    In plus, „alinierea” preturilor la piata europeana a gazelor, ar fi trebuit sa dea ocazia romanilor de a plati acelasi pret unitar ca un austriac sau oricare alt european (in jur de 5 EUR/Nmc gaz), dar romanii plateau inainte de scumpiri minim 25 EUR/Nmc ! … asta ca sa nu mai aducem aminte ca la acelasi pret unitar, gazul romanilor este de 5 ori ma scump decat gazului austriacului (diferenta de curs si puterea de cumparare)…
    Asa, s-au pus bazele unui alt „tun” guvernamental: in loc sa caute solutii pentru stoparea cresterilor abuzive ale preturilor, guvernul repetentilor ia bani de la bugetul tarii si ii da sub forma de subventii „multifunctionalelor” !

  7. Asa e cand tara ta are gaze naturale si petrol ! Trebuie sa ne aliniem cu Austria, Cehia,Slovacia ,Polonia care nu au nimic ! Ce bine este in UE ! ( pentru unii !!! )

  8. domnilor ! chiar ne credeti prosti cand va imaginati ca acestea sunt ärgumente” ?! adevaratele argumente sunt: 1.HOTIA 2.setea de imbogatire fara just temei si 3.NEPASAREA celor cocotati la conducera tarii.

  9. de ce a crescut pretul certificatelor co2 daca toti renunta la combustibilii fosili, de ce se aliniaza la pretul cel mai scump , consiliul concurentei ce zice? cam fara logica!!!! de ce a crescut consumul de gaz in miezul verii? tocmai cand s-au facut conducte noi dinspre rusia? dar le rezolva catu!!!!!

  10. Prostii ! Economia duduia și inainte de „pandemie” și era pe prețurile vechi mai dobitocule ! Acum abia mai gîfie, nu e cerere, nu e consum, au crescut prețul ca sa nu le scadă profitul la vînzările de azi. O ajustare între MW electric și MW chimic (pe gaz) era necesară dar se putea face mai usor, etapizat, iar pt Ro statul putea să intre în piață ca element regulator devenit un jucator activ nu ramînînd pasiv la marginea peisajului dezolant.

  11. Energia s-a scumpit in Romania , pentru ca are cea mai proasta conducere de la Ceașcă incoace.Aveți ce ati votat,fraierilor,nu vă mai plangeți, vă meritați soarta !

  12. Unde au crescut preturile daca contractele in vigoare interzic asta pana la 01.01.22. Daca se intampla asta, orificiul protectiei consumatorului aplica amenzi de procente din venituri, adica ii usuca si cum toti producatorii sunt cu capital majoritar de stat directorii sunt pe drula, ii arde la portofel.

    Legat de rezervele la gaz, ele se fac pe racoare, sa incapa o masa cat mai mare, asta stie oricare face gradi la zi care a auzit de densitate.

    Orice infara de limitarea preturilor este o prostie demna Citu, prin bugetul de stat plateste si cel care nu consuma !!! Capitalismul sauvage: sa luam de la saraci si sa dam la bogati este atunci cand conduci masina in zigzag, adica esti beat Citu ! Poate ii baga cineva cateva zile la impuscarie, pana ii trece betia.

  13. Scumpirile au si o doză mare de lăcomie dupa profit cât mai mare.
    Piața liberă e o mare vrajeala la noi in România. E un soi de jaf!
    Incompetența,dezinteresul guvernanților de azi si de ieri plus corupția = sărăcirea românilor
    Investiții în producția de energie electrică și retehnologizarea aproape de zero.
    Au trecut 30 de ani si grupurile 3 și 4 de la Cernavoda sunt înghețate.
    Uitati-vă la actuala guvernare care in decembrie împlinește doi ani!
    Realizari zero! In schimb au îndatorat țara la maximum.
    Eu i-as cauza pe multi dintre guvernanții din ultimii 20 de ani si cu averile confiscate.
    Mai sunt candidați la ani grei de închisoare și prin parlamrnete si prin servicii .
    Au ruinat țara!

  14. Imi amintesc de anul trecut, o factura de curent electric al unei persoane care primea ajutor pentru plata energiei, sa spunem ca factura cost final era 89 lei, ajutorul fiind deja scazut, suma 20 lei, cand am calculat factura nu numai eu, scaderea a fost de doar cativa marunti in lei, de ce? Pentru ca factura este calculata in asa fel incat sa fie incasat de la cetatean mare parte din compensarea facturii! Cand apare factura de recalculare, platesti gras pana si compensarea prin celelalte componente ale facturii! Oare este normal sau legal?! La fel cu factura de gaze, cativa maruntei sunt compensare pentru ca acele calcule cresc in acest scop! Nu e bascalie, urmariti 2-3 facturi energie inclusiv factura pentru recalculare, plus facturi gaze sa vedeti daca practica e aceeasi. Meserie nu gluma! Mai e o crunta realitate, sunt persoane singure care au venit lunat peste 1.500 lei, acestea nu primesc nicio compensare de la primarii pe motiv ca nu sunt prinse in planul financiar al primariei! Incercati sa va convingeti ca am dreptate! Deja sunt persoane care au fost la primarie pentru informatii si raspunsul a fost:”guvernul a dat lege sau ordonanta dar normele nu sunt clare, planul financiar este al primariei si nu au fonduri pentru toti cetatenii”! Sau „e prea putin 20-30% la compensare, ai mata bani”!

  15. Vrajeala… a crescut consumul, nu trece luna sa nu citesc despre cate un combinat de ingrasamant, una din industriile care consuma in cantitati mari gaze naturale ca isi inchide productia, parca si-n Romania se inchisese unul acum vreo doua luni, ieri citeam de unul din Germanica. Preturile sunt atat de mari incat nu mai sunt dispusi nici nemtii sa produca si sa vanda azotatul la preturi umflate. Problema e ca politicienii si UE sunt niste cretini care au impus reducerea cotelor de productie, si au avut grija sa reduca masiv obligatiile companiilor energetice sa aibe stocuri… au eliberat niste bani din care si-au platit clientela, iar acum se bat ca niste chiori pe bruma de gaze de pe bursa, ceea ce duce la cresterea pretului. Gazpromul a anuntat IERI ca a terminat reparatiile la o statie care luase foc in vara, si sunt gata sa suplimenteze livrarile de gaze catre europa, chiar si asa astazi pe bursa e o crestere de 6% a pretului gazelor…27% luna asta, si un amarat de 115% fata de aceeasi zi din anul trecut.

  16. Ne-au napadit bozgorii.Cu cinci si ceva la suta voturi stapanesc jumatate din colonie.Romanii?Cautati-i prin mall-uri sau prin Europa.

  17. Ce nume de roman neaos are ala de-a dat “explicatiile”! Suntem condusi de banditi in contra intereselor Romaniei si ale cetatenilor.

  18. Masuri pentru rezolvarea crizei energiei in Romania:

    1) Eliminarea taxei pe emisiile de CO2. Concentratia de CO2 din atmosfera, desi a crescut de vreo 3 ori in ultimele sute de ani, este de doar 412 parti la milion, adica insignifianta, la aceasta concentratie infima NU produce efect de sera, incalzirea climei se datoreaza factorilor naturali. Aceasta taxa tocmai a crescut de la 21 euro/tona CO2 emisa in atmosfera la 55 de euro, implicand o crestere a pretului. Rezultatul eliminarii acestei taxe este scaderea directa a pretului la energia electrica obtinuta prin arderi de carbune si gaze naturale.

    2) Eliminarea din facturi a altor taxe neavenite, menite sa umple buzunarele unora, cum ar fi certificatele verzi si cogenerarea.

    3) Redeschiderea minelor de carbune si a termocentralei Mintia. Rezultatul este asigurarea in piata a unei cantitati de energie suplimentara fata de cea actuala (dar egala cu cea de dinaintea inchiderii Mintia cand pretul era cuminte la locul lui), astfel prin cresterea ofertei va scadea pretul.

    4) Asigurarea de catre stat a unui pret rezonabil la energie atat pentru cetateni cat si pentru companii, prin controlul acestuia, lucru posibil deoarece companiile producatoare de energie apartin statului si sunt controlate de stat, iar bunastarea sociala si economica a tarii trebuie sa fie o tinta strategica.

    4) Pe termen mai lung, construirea de noi capacitati de producere a energiei electrice, indiferent de tip (termo, atomoelectrica, eoliana, solara).

  19. 5) Sunt si masuri in ce priveste gazele naturale:
    – Negocierea unor preturi avantajoase cu furnizorii externi (Rusia, Azerbaidjan);
    – Urgentarea construirii conductei din Grecia prin Bulgaria cu gaze azere;
    – Reanalizarea situatiei privind gazele naturale proprii si optimizarea extragerii acestora in vederea folosirii pe piata interna;
    – Alte posibile masuri in ce priveste gazele.

    6) Acceptarea reala ca energia electrica produsa in gospodarii prin mijloace proprii sa fie livrata in sistemul national de energie, nu ca acum cand se permite doar pe hartie dar ti se pun tot felul de bariere daca vrei sa produci si sa vinzi energie.

    Solutia NU este acceptarea acestor cresteri si aplicarea unor subventii punctuale, deoarece:
    – cresterile nu sunt justificate economic, ci e vorba de specula, vom plati cu totii un pret mai mare pentru a umple buzunarele unor smecheri;
    – prin acceptarea cresterii preturilor la energie vom accepta cresterea tuturor preturilor;
    – prin cresterea preturilor produselor acestea devin mai putin competitive la export;
    – subventiile vor fi acordate inechitabil;
    – subventiile vor fi asigurate prin noi imprumuturi care indatoreaza tara.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.