A murit Nestor Rateș

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc anunță decesul jurnalistului și scriitorului Nestor Rateș, pe care îl descrie drept o personalitate marcantă a exilului românesc și o voce neobosită a libertății și adevărului, auzită prin intermediul postului de radio Europa Liberă.
Născut în România în 1933 și absolvent de filosofie la Universitatea din București, Nestor Rateș și-a început cariera jurnalistică la Agerpres, iar din 1973, după plecarea din țară, s-a alăturat departamentului românesc al Radio Europa Liberă, postul de radio transformat, în perioada comunistă, într-un simbol al speranței românilor și unica punte de legătură cu lumea occidentală.
„Pe parcursul a douăzeci de ani, în redacțiile din Washington, München și Praga, Nestor Rateș a fost de două ori director al departamentului românesc, oferind românilor acces la informații esențiale despre evoluția lumii, inclusiv despre evenimentele din alte țări comuniste. Alături de alte voci cunoscute ale exilului românesc, precum Ghiță Ionescu, Nöel Bernard, Vlad Georgescu, Emil Georgescu, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Mircea Carp, Cornel Chiriac, Ion Ioanid, Gelu Ionescu, Șerban Orescu, Emil Hurezeanu, Neculai Constantin Munteanu, Liviu Tofan, a contribuit la menținerea speranței și conștiinței libere a românilor.
Nestor Rateș va rămâne în amintirea tuturor ca o voce a conștiinței și un simbol al rezistenței prin cuvânt împotriva unui regim represiv”, mai precizează institutul.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

27 de Comentarii

  1. L-am Auzit la Europa Libera ! Innainte de 1989 ! Aveam un Radio Selena din Anul 1977 de la Bucur Obor !

  2. la capataiul defunctului sek u rist , Fl COLDEA ii va depune o coroana impresionanta , cu siguranta . Poate si un microfon …acolo sa fie , din obisnuinta .. .. )):

  3. Extraodinara voce care ne tinea moralul sus in serile de alta data. Parte din colectivul de ziaristi extraordinari de la EL cum nu gaesti azi in vremurile libere. Pacat.

  4. La cat de devotat a fost eratei, raspandindu-i invataturile,cred ca imparte si ea – ca pomamna- niste pachetele, macar la cimitir Apropos, la ce cimitir evreiesc va fi ingropat regretatul?

  5. Un român care a făcut ceva pentru țara lui, o voce care simboliza speranța! Speranța că România va fi vândută în totalitate … Speranța că România va deveni colonie licuriciană de ultima mână … Speranța că România va fi condusă de trădători și alogeni … Slava!

  6. Pacat, acum nu-l mai putem intreba daca atunci era rau, acuma e bine? Sa speram ca a ajuns acolo unde ii este locul.

  7. Deh….a servit si a adus beneficii natiei sale, oligarhiei planetare ! Era sub nume fals in Romania. Nu-l spun pentru ca ma blocheaza redactia …..

  8. RIP in primul rand, oricine ar fi fost el.
    Ca traitor o buna perioada si inainte si dupa 1989 pot sa imi dau cu parerea „cum a fost” si „cum este”.
    Indubitabil EuLi a fost un far al sperantei pentru foarte multi romani in greii ani ’80. Ca dupa 1990 au putut constata adevarul zicerii cu gardul si leopardul, asta este alta poveste. Faptul ca dl. Nathan Stessel a lucrat la o institutie unde majoritatea zdrobitoare ( fapt demonstrabil ) erau consangenii dumnealui si ca institutia era subordonata „de facto” sau „de jure” altor institutii cu trei litere sunt aspecte interesante dar despre care se pastreaza o tacere bine controlata.

  9. @Olingpia Gafosdea
    Si inca ce cartita! Nestor Rates este numele lui de scena. Numele lui real este STESEL NATAN.

  10. @Olingpia Gafosdea
    Sper sa intelegi acum cine mima lupta impotriva bolsevismului pe care ei l-au creat!

  11. Cred ca l-am ascultat de sute de ori la Europa libera. Avea si o voce cu un timbru f placut.
    Nu-i inteleg pe cei care il injura aici, facandu-l turnator la Securitate.

  12. Elogii exagerate unui individ comun si, mai ales, trotzkist. Afaceri europene reglate-n si de SUA. Odios.

  13. Din punctul meu de vedere toți cei care au fost și sunt angajați la acest post de radio sunt trădători de țară! Când ești angajat al unui serviciu de informații străin pentru a-ți denigra țara ( indiferent cine se găsește la conducerea acesteia ) ești TRĂDĂTOR de țară!!!

  14. Acum ca veni roscovanul la putere- mare iubitor de evrei- speram ca si lu raposatu rares ( cum l-o chema in idish!) sa i se ridice o statuie in Cismigiu, langa eroi americani din 4 aprilie, care au bombardat Bucurestiul in 1944 Statuile au si paza asigurata 24/24 ore, asa ca toti mozaicii pot dormi linistiti

  15. Radio Europa Liberă a încercat de-a lungul timpului
    să-i trezească pe români din prostie. În final au reușit.

  16. Si cei care pupincuresc dupa 80 de ani un criminal impotriva umanitatii ca i.antonescu si/sau ca n.ceausescu ce sunt ? Anti-semitismul va tradeaza legionarismul condamnabil penal.

  17. Si.. care am crezut ca NR este un domn mic si gras, asudat la ceafa…Era un domn frumos…EL ne-a „implementat”iluzia despre „democratie”..bla,bla…..acum, o avem..Aferim.Asa ceva merita exportat definitiv .

  18. N.R. a intretinut speranta romanilor de-a scapa de dictura familiei ceausestilor, si-a indeplinit misiunea asuma.ta.

    PS cuvantul „asuma ta” este interzis automat la postare, ‘ornel si-a pierdut mintile.

  19. Europa Libera era o lucire de speranta ptr romani. Era foarte ascultata. Eu nu scapam nicio seara si mai ales nu pierdeam ,,Teze si antiteze la Paris” cu Monica Lovinescu si Virgil Ierunca.
    Cata diferenta era intre cei de la acest post si ,,Dhragi tovahrasi si phretini”, sa nu mai discutam……[Rumburak]

  20. „Într-o tara tot mai claustrată în propria-i nefericire, muzica pe care ne-o dăruia Cornel Chiriac reprezenta unul din puținele orizonturi deschise, una din rarele adieri de speranță”. (fragment din „Blânda insurecție a lui Cornel Chiriac”, text difuzat la Radio Europa Libera” în anul 2000, în cadrul seriei de emisiunii dedicate memoriei lui Cornel Chiriac și semnat de Virgil Mihaiu, poet, eseist, critic de jazz).”

    Deci, nu sunt sigurul care scriu asa !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.