Abandonăm limba latină – ștergem istoria națională

O răscruce în prostirea noastră programatică a apărut în 2016, cînd un personaj mai puțin cunoscut în politica românească și în educația națională a rămas nepăsător la un memoriu semnat de sute de intelectuali de prestigiu, între care și conducătorii Academiei Române. Nu știu ce hram a purtat un inginer electronist ajuns ministrul Educației. Mă refer la legăturile sale cu istoria și literele, cu științele umaniste și cu sentimentul de patriotism. Legăturile inginerului electronist cu istoria Românei și cu educația îmi scapă. Poate că a fost în situația similară unui programator pus să asiste la o naștere de tripleți. Probabil că Adrian Curaj a socotit limba latină un fel de buton sau un circuit care poate fi evitat sau la care se poate renunța. Vom vedea ce se va alege de Adrian Curaj și dacă va avea un loc în istorie. Sigur va fi ministrul care, după ce valurile acestea tulburi se vor liniști, va fi trecut responsabil de scoaterea limbii latine din programa școlară. Sigur, Adrian Curaj nu s-a trezit noaptea și a scris pe o hîrtie visul cu scoaterea limbii latine. Un colectiv de cercetători și români făcuți parcă din programele de calculator, a meditat, a cumpănit și a formulat propunerea cu renunțarea la limba latină. Nu vreau să le dau numele. Dacă aș face-o, i-aș expune oprobiului public. S-ar putea trezi înjurați sau fluierați sau tratați cine știe cum. Compatrioții noștri sunt imprevizibili. Cînd te aștepți să se ridice, se lasă copleșiți de lene și nepăsare, iar cînd ar trebui să cadă pe gînduri sau să viseze ei, pun mîna pe par. Pe numele ministrului din fantomaticul guvern Cioloș în 2016 apasă, însă, refuzul de a răspunde intelectualilor români și unei mișcări importante declanșate pentru menținerea limbii latine în programa școlară.

Ce fel de absolvenți de liceu vom avea? Unii care cred că trebui să dăm jos statuile lui Decebal și Mihai Viteazul, ale lui Ștefan cel Mare și Avram Iancu și să începem ziua națională îngenunchind cu pumnul ridicat în apărarea demnității romilor rămași analfabeți? Care va fi nivelul cultural și intelectual al celor tineri? Să știe Call of duty și alte zece jocuri pe calculator, douăzeci de melodii hip-hop sau mixaje de muzică electronică, iar educația lor estetică să se reducă la o pereche de  jeanși rupți în cur și la genunchi și la trei tatuaje vulgare pe umeri, pe brațe și pe coapse! Iar elitele românești să susțină numai originile noastre neanderthaliene. Iar profesorii să scrie „miau“ ca pisica și să vorbească numai ca Vela și ca Ion Ștefan-Grindă sau ca Mitică Dragomir.

Oameni buni! Renunțarea la limba latină este ca o ignorare a unei părți din biografia fiecăruia, ca o ștergere a copilăriei, ca un salt direct în primitivismul lumii moderne. Părăsim și fondul principal de cuvinte al părinților și strămoșilor noștri, și gramatica, ne considerăm moderni cu prescurtările și behăiturile electronice, și cu renunțarea conștientă și programatică la identitate, la disciplina în gîndire, la apartenența romanică. Fără o întîlnire cu limba latină, ne plasăm în lumea tractoriștilor europeni, a șoferilor americani și a vînătorilor africani și suntem gata să schimbăm locul, continentul și profesiile după cum schimbă oile strunga și măgarii turma. Adică, să ne integrăm unui modernism cretin, renunțînd la istorie, la cultura care se reazemă pe limba română, renunțînd la farmecul diacriticelor și la poezia etnografică a ținuturilor românești.

Tristă și îngustă politică educațională! Parcă ar urmări deznaționalizarea tinerei generații, parcă am fi doar niște caricaturi ale urmașilor Romei, nu niște europeni capabili să apere, prin limba romană, identitatea bătrînului continent.
Dacă un dobitoc fanatic, vorbitor de limbi neaglutinate, ar fi pus la cale o asemenea dezmoștenire intelectuală a tinerilor români, ne-am fi revoltat și am fi socotit asta un atac la adresa ființei românești. Așa, niște prețioși de-ai noștri, sfertodocți cu diplome sonore, au pus la cale tot ce urmăresc și dușmanii României. Adică ștergerea latinității noastre din mințile celor care locuiesc aceste pămînturi!
„Cetățean român de mai mare rușinea” ar putea fi doar o sintagmă de trecut în dreptul numelui celor care au decis această măsură anti-românească!

În 1534, Tranquillo Andronico notează că „Valachi nunc se Romanos vocant” („Valahi acuma se numesc români”). Noi ne-am dat dracului ! Ni se pare că este suficient dacă putem bombăni „We are romanians!“ Suntem culți și la gară, și pe stradă și la bibliotecă ne este suficient să ne tragem de curea cu oricine.

Post scriptum: Cine este Adrian Curaj?

„Adrian Curaj (n. 14 octombrie 1958, București, România) este un inginer electronist, care a îndeplinit funcția de ministru al educației în guvernul Cioloș (17 noiembrie 2015 – 5 iulie 2016).[1] A absolvit Facultatea de Electronică și Telecomunicații a Universității Politehnica din București (1983) și deține un doctorat în Sisteme Automate, la aceeași universitate (1998).
A absolvit un Master în Administrarea Afacerilor, la Institutul de Administrare a Afacerilor din București (ASEBUSS), în parteneriat cu Universitatea Washington din Seattle (2003). De asemenea, a obținut un certificat în Administrarea Afacerilor – Global Management Program, la Institutul de Administrare a Afacerilor din București, în parteneriat cu Kennesaw State University (2003).[2] Este profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnica din București (din 1998), precum și Șeful Catedrei UNESCO pentru Politici în Știință și Inovare la Școala Națională de Studii Politice și Administrație Publică (SNSPA).[3] Adrian Curaj este, din 2010, directorul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).[4] Este coordonator sau expert/ consultant în proiecte de cercetare/dezvoltare, finanțate de Banca Mondială, UNESCO, UNIDO, ETF (European Training Foundation) și Comisia Europeană. De asemenea, este membru al unor asociații/ fundații/ structuri profesionale precum: Comitetul de Conducere al Comisiei Fulbright, Comisia Națională a României pentru UNESCO, Asociația Română pentru Clubul de la Roma (ARCoR)[5], Fundația Principesa Margareta a României (membru al Consiliului Director)[6], Asociația Română a Managerilor și Administratorilor de Cercetare, EUROSCIENCE – European Association of Researchers.[7] Pentru rezultatele de excepție obținute în domeniul cercetării, pentru creșterea rolului și importanței cercetării românești pe plan internațional, în anul 2000, Adrian Curaj a fost decorat de către Președintele României cu Ordinul național Pentru Merit în grad de Ofițer.[8] De asemenea, în 2009 și 2013, acesta a câștigat medalii de aur la Expoziția Internațională de Invenții de la Geneva, iar în 2014 a fost inclus de revista Foreign Policy Romania în Top 100 oameni care mișcă țara în direcții bune – pentru secțiunea „Inovare”.[9] Adrian Curaj este unul dintre inițiatorii și susținătorii proiectului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) de la Măgurele, cel mai mare laser din lume[10], cu un impact major asupra domeniului CDI din România și Europa, asupra sistemului de educație, dar și a mediului economic și social din zona de sud a Bucureștiului.[11]

În anul 2016, Adrian Curaj a fost numit Înalt Reprezentant al Primului Ministru pentru dezvoltarea ecosistemului bazat pe știință, inovare și antreprenoriat asociat infrastructurii paneuropene ELI-NP.[12] (preluare Wikipedia, nu din Enciclopedia Britanica unde nu figurează)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 21

89 de Comentarii

 1. „Valachi nunc se Romanos vocant” inseamna Romanii acum se numesc valahi.Problema cu limbile neaglutinate pare un pic mai complicata.

 2. Limba latina studiata in liceu constientizeaza elevul de latinitatea noastra ca romani. Are un rol f important in convingerea copilului asupra latinitatii noastre indubitabile si in educarea sentimentului si mandriei noastre de urmasi ai Romei.
  Este intr-adeva un obiect greu pe care un profesor fara har didactic poate sa-l transforme in calvar ptr elevi, cum am patzit-o eu.
  Am avut un profesor care facea cu noi doar declinari, mai rar conjugari, citit practic zero si avea pretentia absurda sa-i raspunzi mecanic intr-o fractiune de secunda cum suna cazul cutare la singular sau plural al unui oarecare substantiv, dupa cum te intreba el pe sarite. In zece secunde te intreba despre cel putzin trei cazuri. Ploua cu note de 3 si 4. Cand am trecut la ,,Real” si am scapat de latina, ne-am facut cruce ca ne-a izbavit Dumnezeu de pedeapsa acestei limbi.
  Culmea este ca tocmai cititul in latina are cel mai mare farmec.Are o frumusetze pe care nu o gasesti la niciun alt obiect de studiu. Exact de citit n-am avut parte…[Leo]

 3. Nu vă grăbiți că nu vom mai avea școală..!!!…,practic Romania va fi prima țară din lume care nu va mai avea învățământ..!!!.. pentru ce să mai înveți când vezi ce analfabeți sunt in parlament și guvern….

 4. Maestre,nu e totul pierdut abandonam limba latina si adoptam limba romanes.E tot ceva cu rom-ani.Sunt mandru cand aud in jurul meu tineri crescuti in familii romanesti care se saluta cu „bah-talo”si se intreaba de sanatate cu „so cherez,pralo”.Sa mi se scuze ortografia ,nu am studiat scrierea limbii respective.Asa ca viitorul poporului rom-an e asigurat.

 5. Adrian Curaj(S.n.),numele de familie tradeaza minoritarul,nume de familie tip substantiv(Gaina,Lupu,Soimu) au fost raspandite in Moldova pentru a masca imigrantii khazari(vezi Dobrogeanu-Gherea in fapt Solomon Katz)
  Problema cu limba latina e cruciala in liceu!
  Nu putem baga materii aiurea in tramvai de Editat,de Religie,de Educatie Sexuala si sa renuntam la limba latina,capitala pentru intelegerea istoriei si a infrastructurii culturale!
  Deja e plin DEX-ul de cuvinte romanesti chipurile imprumutate din rusa ,bulgara,maghiara si ele sunt 100% cu radacini latine, cand nu sunt sanscrite !
  Concomitet cu ciudati ca Adrian Curaj(CV-ul calator spune tot) sunt o serie de benevoli cu nume etranjere,intrati neivitati in a ne explica cuvintele romanesti si originea lor in DEX-ul pe net!
  Bineinteles ca Academia Romana doarme, in frunte cu bisericosul prezident expert in Epoca Feudala,alt mason la masa cu bucate..
  Tara ne-au furato cu penalii Loviturii de Stat din 89dar chiar si in Cleptocratia actuala,sa nu lasam sa ne fure si graiul..
  Depinde de noi,depinde de media,depinde de vot!

 6. Pentru a destructura un stat faci multe lucruri, in multe domenii, treptat, pas cu pas (asa nu se vede planul de ansamblu si nici rezultatul final dorit).

  Reprogramarea populatiei,unul dintre obiective, necesita timp, si trebuie dezorientate cat mai multe generatii.

  Tembeliziunile, de 15 ani, injecteaza in romani cultura cortului si a urii, iar invatamantul nu mai imprima nimic in scolareii hipnotizati de ecrane tactile.

  Nu e interesant ca rostirea cuvantului „pepsiglas”(sic!) nu a generat niciun macar o furtuna intr-un pahar cu apa, la nivel mediatic? Vorbim totusi de cineva care e ministru la invatamant.Nu era asta un motiv temeinic de solicitare a demisiei ?
  Daca astia de-s ministri arata un astfel de nivel de cultura, de ce sa ne mai miram de lipsa de interes pentru latina.
  Astia nu stiu romana ce sa mai vorbim de latina sau istorie.

  „pepsiglas” de dreapta se scrie si tot asa se citeste, in lumina galben-portocalie, si e bine.

 7. Absolut de acord cu Rammstein. In plus nu mai avem nici agricultura, transporturi, forta de munca, infrastructura etc. Nu mai vorbesc de educatie….Ne asteapta DISOLUTIA……

 8. Limba Latina este ca Luminarea la Capul Mortului…lumineaza dar nu Desteapta.
  In Principatele Unite Generalii de Mucava stabilesc cind si unde limbile trebuiesc introduse.
  Gen. Prof. Dr. Florian Coldea si Gen. de Justitie Dr. Gabriel Oprea sint Limbistii responsabili cu Siguranta Nationala.
  Se culca cu ea-n gura si se scoala cu dinsa-n git.
  Limbricii USR vorbesc Latina Moldovineasca cu acsient Kirilic…ca la SRI.

 9. Faptul că n-ai nimic in comun cu lupoaica, cu Romulus și Remus, e o certitudine. De altfel și povestea e o porcărie inventată..Să-ți bazezi latinitatea pe o astfel de porcărie, e râsul lumii, mai ales să-ți și umpli localitățile cu o statuie bizară…De altfel e incă o demonstrație cum că românul nu are istorie și in disperare caută orice de a și-o insuși și a se justifica.

 10. In continuarea postarii mele,va dau doua exemple:
  1.DEX „CIOBÁN, ciobani, s. m. 1. Persoană care paște, păzește și îngrijește oile; păstor, păcurar. ♦ Proprietar de oi; baci. Compus: Ciobanul-cu-Oile = numele unei constelații din emisfera boreală; lira. – Din tc. çoban”(deci Turcism:))

  Si In Titus Livius “Ab Urbe Condita”, scrie ca in Roma antica se gasea “casio ciobanorum”(branza ciobaneasca)”:)))

  2.DEX: DUȘMÁN, -Ă, dușmani, -e, s. m. și f., adj. 1. (Persoană) care are o atitudine ostilă, răuvoitoare față de ceva sau de cineva, care urăște ceva sau pe cineva; vrăjmaș. 2. Inamic (1) (în război). [Acc. și: (reg.) dúșman] – Din tc. düșman.”

  Si e plin Bollywood-ul de sanskritul Dushman(film 1998)Dushman (1971 film)Aulad Ke Dushman (1993)(copiii dusmanului) etc
  deci sanskrita

  3.DEX: BĂTRẤN, -Ă, bătrâni, -e, adj., s. m. și f. I. Adj. 1. Care trăiește de mulți ani, care este înaintat în vârstă. ◊ Fată bătrână = fată rămasă nemăritată după vremea măritișului. ♦ (Despre fața sau înfățișarea cuiva) Care și-a pierdut frăgezimea, care trădează bătrânețe. 2. Care există de mult timp, de demult. II. S. m. și f. 1. Persoană în vârstă înaintată. ◊ Loc. adj. și adv. Din bătrâni = din vremea veche, din moși-strămoși. 2. (Fam., la m. sg.) Tată; (la f. sg.) mamă; (la m. pl.) părinți. – Lat. betranus (= veteranus).

  Dar latinul ‘betranus’ vine din sanskritul vatran” ,care deriva din ‘vatra'(vetran,veteran=retras la vatra)

 11. Adrian Curaj? Oare nu i-a crescut gheb de atatea diplome adunate online achitate politic? Mai e intreg la minte sau e ca Igas, o rescresdencenta aruncata ca pe sosete?! Pute cam urat la caracterul acestui Curaj Adrian, asta pentru ca multi dintre noi stim cum se fac cursuri online sau curs de 3-4-6 luni de zile odata pesaptamana si eamenul platit! Aaaa, am uitar dw suma uruasa platita pentru diploma de absolvire care este intre 7000 si 10-15.000 euri aau franci elvetieni. Dar sa va amintesc, orice diploma de absolvire, este valabila doar pe teritoriul tarii de la care aee diploma si stampila!, in restul tarilor, sunt obligati sa mai faca un curs pentru validarea studiilor! Asa prevede legea in tarile civilizate, nu stiu in România cum este!

 12. Dintr-un punct de vedere existential, acesti 30 ani reprezinta preludiul dezastrului.
  Se spune ca limba unui popor e documentul lui de baza ca etnie si natiune, iar la noi atacul la limba romana e crucial si loveste pervers din toate partile. In acesti 30 ani am asistat la O SINGURA emisiune in care un reputat reporter s-a aratat ingrozit de pervertirea limbii prin accentele puse pe prima silaba! Ca limba romanica, noi avem accentele pe ultimele silabe, nu ca ungurii, invariabil, pe prima! Am ajuns sa opresc sonorul la comentariile in limba romana…
  Nu prea se vorbeste de acest aspect de deformare lingvistica si pt. ca deranjeaza anumite zone supuse inca influentelor vieneze.

 13. Maestre, daca taceati, filosof ramaneati! NU LIMBA ROMÂNĂ (VORBITA) DERIVA DIN LIMBA LATINA, CI LIMBA LATINA DIN LIMBA ROMÂNĂ. LIMBA ROMÂNĂ ESTE LIMBA COMUNA A NEAMURILOR INDEO-EUROPENE. Rasa alba a aparat AICI, de unde a roit in valuri, de-a lungul mileniilor, in intreaga lume, odata ce conditiile de trai au devenit prielnice.
  Ala care sustine ca limba română se trage din limba latina literara este un ANALFABET, indiferent ca este jurnalist, lingvist, istoric de talie mondiala, academician sau laureat cu Nobel!

 14. Este o iluzie. Daca stiu niste dictoane in latina sunt de tata rostite.Latina si greaca veche pe care tata le-a strudiat sunt pagini din viata unor tineri care au vrut sa se dedice antichitatii, adica pt unii umanisti, restul doar au studiat si atat. In alta ordine, a spune ca avem origini latine inseamna sa stergem istoria neamului din acest spatiu si in general din Europa cu extensia sa numita poporul indoeuropean. Acest popor are mii, zeci de mii de ani, pe cand colinele Romei arheologic au mai putin de 2500 de ani si acelea impletite cu destinul enigmatilor etrusci. Nu va negati trecutul, crezand ca legiunea Celtica sau Legiunea Palestina era fonmata din latini si nu din celti, palestineni si alti locuitori ai imperiului.
  Este jenant ca in sec. XXI nu ati aflat de sanskrita si ca in epoca Mihai Eminescu a elaborat primul dictionar sanskrit-roman. Este jenant ca la peste 50 de ani de cand printre intelectualii romani a aparut curentul apartenentei la marea familie lingvistica a Europei unii se mai impiedica intr-o limba recenta, cand limba stramosilor nostri este mai veche ca si cea mai veche scriere din lume, descoperita la Tartaria datata acum 7.500 de ani, care paradoxal este in armonie cu leaturile la care noi azi suntem prin 7528, sa stergem si paleoliticul 3 milioane de ani? Pt ca unii cred ca o intamplare tragica din 106 a sters totul din memoria neamului si ne-a transformat in latini…cand veti renunta la complexul de inferioritate veti descoperi ca sunteti europeni sau indo-europeni cu o limba comuna mult mai veche decat latina care-i doar o ramura din marele trunchi al istoriei care nu ne-a schimbat ochii albastrii si parul balai cu trasaturile mediteraniene…

 15. Curaj are anumite „preferinte”…. Se zice ca-i plac tinerii… patriei.

 16. Păi dacă ai zis Ciolos ai zis guvern de mumii sorosiste. Trebuie atacat in instanță , e neconstitutional ce face cretineul ăsta care se mai numeste si Curaj cind un nume de familie precum Tremurătură era mai bun ptr el. Cu ce îl deranjează pre-ăsta limba latină?

 17. Ce ati facut aseara la tvr1 dle Nistorescu, trebuie predat in licee si facultati, poate se va mai destepta, si poporul asta! sa nu mai inghita ca pelicanul, toate imbecilitatile, pe care le livreaza, posturie toxice ale Varanului, Guita tv, tvr 1, cu buscu, cristache, si dinescu… furajati din plin de niste smecheri fara scrupule.respect dle Jurnalist!!!!!

 18. Stimati domni! Uitati-va pe inregistrarea de joi 13 august, pe tvr1 Ramania 9,nu stiti ce pierdeti!!!!! Dauna totala, buscu, dinescu, cristache…. E demential! Credeti-ma…. O data-n viata, Andrea Marin……

 19. trebuie sa faca loc in programa scolara la noile stiinte obligatorii:
  „Homosexualism marxist neoliberal” plus
  „Drepturile pedofililor”

  sri, sie, sts, spp si care dracu securisti or mai fi pot garanta ca ei au trecut deja la noua religie globalist-corporatista iar radacinile cu trecutul lor traditional heterosexual au fost complet eradicate si se simt foarte bine alaturi de partenerii strategici Multa UE si Uniunea Sovietica Americana

 20. Diploma de Doctor în drept a tatălui meu pe foaie pergament cu sigiliu. NOS RECTOR / ET UNIVETSITAS LITERARUM REGIA DACOROMANA NAPOCENSIS / LECTURIS SALUTEM!
  Postquam Ornatissimus Dominus Octavian _____ annorum aetatis XXV religionis Gr. or., e pago Săcădate in comitatu Sibiu______
  ortus, diligentem assiduamque universae Iurisprudentiae Scientiarmque politicarum per plurs annos navavit operam, in rigorosis ex omni Iurisprudentia benigne praescriptis examinibus, în Dissertatione qonque inaugurali eruditumse etcIoris abunde peritum prestitit: libenter Eidem patenti honorem, qui virtuti et honestis studiis debentur, contulimus. Quapropter, facultate Novis virtute decreti regalis no. ___ anni MCMXIX concessa, Eundem Ornatissimum Dominum Octavian _____ die, mense et anno infascriptis DOCTOREM IURIS UNIVERSI probuntiavimus ac declaravimus. Omnes Eidem damus, concedimus tribuimusque honores prerogativas ac privilegia, quae vertis certisque Iuris Universi Doctoribus ubilibet de lege aut consuetitudine, completunt. In quorum omnium fidem Diploma hoc publicum maiore Universitas Nostrae sigilio munitum et consuetis suscriptionibus roboratum Ei dari curavimus Datum în civitae Clausio, în Romania, dir VI menis Maiü anni Domini millesimo nongetesimo tricensimo tertio. Ministerul Instrucțiuni, Rector, Decanus Romulus Boilă.

 21. am ajuns ca la scoala sa fie predat copiiilor homosexualism obligatoriu si noi ne miram ca javrele astea ne rad radacinile nationale…

 22. În sfârșit ați fost invitat la TVR 1! Cuvintele D-lui Doru Bușcu sunt și ale celor care vă citesc cu interes editorialele! Pentru că se regăsesc în punctele de vedere pe care le exprimați, ca acesta legat de limba latină. Deși au existat ceva speranțe în guvernul tehnocrat acesta a dovedit multă incompetență și diletantism.

 23. Limba latină era liantul perfect al continuităţii noastre ca neam, firul roşu care lega acest popor de originile sale, cu care ar trebui să ne mândrim, dar era şi un exerciţiu deosebit de complex de studiu , un fel de aritmetică a limbilor ce odată însuşită deschidea orizonturi mult mai largi în ce priveşte Lumea noastră !
  Au vrut s-o omoare ( Limba latină e o limbă moartă !!) pentru a ne ucide trecutul şi al rescrie după bunul lor plac şi în interes meschin şi criminal la adresa noastră, refuzându-ne astfel dreptul la o recunoaştere binemeritată în plan istoric !
  Să recunoaştem că pentru asemenea nelegiuiri chiar ai nevoie de curaj. Şi încă de unul nebun !

 24. Hehe Nasturel a inceput atacurile la USR – PLus si PNL…. Ma intrebam ce mai are cu unul Curaj din 2016 si dupa 5 randuri… „fantomaticul guvern Ciolos”…..Aia era piedica din curricula :))). Nu trecura 3 ani cu guvern PSD? De ce nu au reintrodus Latina? Probabil din patriotism… Oricum NU e normal sa inveti LATINA in primele 12 clase! Nu ma ajuta cu nimic! Daca vreau istorie sau lingvistica asta e altceva.. dar ce stiu politruci rromani despre intelect cand majoritatea celor cu studii si ceva bun simt au plecat afara, exceptand gunoaiele umane care nu au tara! Cauta un inginer, sudor, mecanic, BUN in Rromania… Mai gasesti? Nu vorbim de medici ca aia ii cauti cu Lupa….

 25. Nu cred ca latina este problema scolii romanesti, ci americanizarea ei. Adica reducerea cunostintelor pana la limita, daca exista, inferioara. Asa am ajuns in toata EU, sa vedem, sa auzim, oameni cu „scoala” inalta, care citesc fraze foarte doct, dar nu le inteleg. Sau le inteleg gresit, si ne dau impresia de shmecheri, nu intelepti. Astia-s marea majoritate a oamenilor, si-ii consideram „destepti”, pentru simplu motiv ca ne este rusine sa le zicem ceva.

 26. Curaj este un „CIUDAT” din toate punctele de vedere, deci un santajabil. Tace si executa.

 27. In loc de latina, introduceti in programa scolara albaneza, slavona si greaca veche, si va veti lumina.
  Lasati istoria crosetata, e penibil sa-ti construiesti o identitate nationala bazata pe neadevaruri, fabulatii si inventii.

 28. De acord cu dumneavoastră domnule Nistorescu, distrugerea învățământului a început imediat după “revoluție”, mii de universități particulare, zeci de manuale alternative – sa se îmbogățească editurile născute peste noapte, doctorate pe banda rulantă, masterate nemuncite, diplome false, manuale necorespunzătoare. Introducerea in manuale a unor personaje precum Andreea Esca , aceasta persoana care citește stiri și ocupa paginile ziarelor împreuna cu familia de-a dreptul grotesc, dumneaei fiin “subțire” intelectual.

 29. Libertatea care s-au vândut societății dinRO a însemnat un aranjament între speculanții transnaționali ai politicii și crema trădătorilor locali de la finele anilor 80.
  Ofițerii de armată și din servicii au schimbat tabăra.Statul a devenit captiv unor forțe arbitrare ce au „legalizat” iresponsabilitatea,incultura,injustiția,inechitatea.Poporul s-au dovedit naiv și manipulările,nu a reușit să impună parlamentelor o agendă națională,sociala.Elitele culturale au fost și sunt ușor de corupt.Limba latina este doar o parte din fondul nostru lingvistic.Partea străveche a fost și este ignorată,distrusă,abandonata.Actualii cetățeni ai RO sunt persoane captive într-o relație nefirească cu un „stat” malign,care le refuza drepturi elementare,precum dreptul la viață,educație,cultura,munca in granitele Patriei …

 30. ,,O tu ,mai tinere prietene al meu
  Invata si latina in liceu
  Caci dincolo de a vesniciei poarta
  Nu te descurci decat c o limba …moarta !,,
  cincinat pavelescu

 31. Peee-Seee-Deee,Peee-Seee-Deee,be-he-he.Sunteti intorsi cu cheia.PSD-ul este doar o rotita a sistemului,la fel ca PNL,USR,PMP etc.Repetati ca niste oi dupa noul vostru stapan de ocazie.Si mai lasati-ma cu teoria asta ca au plecat aia bunii si au ramas prostii.Intr-adevar a plecat „elita”:Camatarii,Duduienii ,centuristele si unii care cunosc un singur cuvant in limba romana,mu-ie.Oameni cu studii ce sa zic.

 32. La ce ne mai trebuie LIMBA LATINA ??? Poate ca sa mai dea unii politicieni LIMBI ( stie toata lumea la ce ma refer ) !!! Ca sa dai limbi MATILOR PUTERI , nu trebuie sa sti limba latina !!! Ca de ,, cu totii de la RAM ne tragem ,, spunea un ilustru al Scolii Ardelene !!!

 33. File de jurnal politic
  2000
  Nu-mi găsesc locul într-o lume în care nu doar rescriem dar abandonăm istoria, şi o dată cu ea cine suntem cu bune şi rele, lăsând-o pe mâna specialiştilor monomani la modă indiferent dacă din domeniul ştiinţelor exacte, mai ales informatică, sau al limbilor străine, mai ales engleza. Integrarea în „civilizaţie” să însemne abandoarea specificului? De cea ar fi „omul consumist” – nu doar material ci şi de idei gata rumegate, gata de revoltă sau susţinere la chemările acestora – mai breaz şi mai liber decât „omul sovieticus????

 34. @Marele Urs
  Intr-adevar chestia cu originea latina trebuie explicitata . Din p de v genetic , biologic , romanii sant urmasii dacilor . Din p de v al limbii , sant romanici . Aproprierea lb latine a fost un proces de aculturatie . La nivelul sec XVIII cand a aparut Greco catolicismul primele afirmari politice ale originii latine a romanilor , se produc in solicitarea de drepturi prin evocarea unei origini nobile .
  Ceea ce e total original si determinant e insa cultura populara romaneasca . Ea a constituit radacina pt cultura populara a multor etnii inconjuratoare .
  Sa luam cazul culturii secuiesti/maghiare . Astfel putem afirma : cultura populara secuiasca e o cultura cu radacini in cultura populara romaneasca . Fenomenul nu s-a intamplat prin aculturatie – adica invatarea de catre secui a culturii populare romanesti ci prin secuizare , adica prin preluarea culturii populare a romanului secuizat , apoi maghiarizat .
  Cat despre “cultura majora “ a ungurilor , ea e o creatie de secol XX . La nivelul sec XIX situatia e descrisa de Eminescu :”Limba maghiara, ar trebui să le fie ruşine de ea; sunetele îngrozesc piatra; … Stiinţele? Ce au descoperit ei nou în ştiinţe? Legislaţiune? Drepturi şi legi sunt într-o eternă contrazicere. Arte şi literatură? O traducţiune rea din limba germană … Industria? Germană..Comerţul? În mâna evreilor …. Iar naţiunea maghiară e considerată drept cea mai decăzută populaţie din Europa”.
  Ez az !

 35. In timp, s-au facut modificari in ortografia limbii romane… Ultima gaselnita mi se pare aceea cu virgulele… S-a ajuns sa le fie teama sa puna virgule in detrimentul intelegerii corecte Ex. „… dacă și fiica femeii care a murit din cauza COVID era sau nu infectată”. Ca sa nu mai vorbim de imperativul verbelor la persoana 2-a, plural. Am impresia ca asa se ajunge la acele jalnice „a fost rupt din context”.

 36. Oare romanii ardeleni de ce puneau nume de botez latinesti, copiilor? Tocmai pentru as mentine romanitatea/latinitatea si nu a fi maghiarizati sau germanizati! Sa nu uitam rolul nefast al sasilor in Unio Trium Nationum! Cititi „peripetiile” dezbaterilor din Dieta de la Sibiu, 1863, cind patriotii romani din Ardeal doreau egalitatea limbii/natiei romane, cu celelalte natii „precepte”. Acum ca se scoate si limba latina din scoli, copii ardeleni vor crede ca se trag din unguri sau sasi! Ne ducem de rapa, disparem! Blestemul lui Ceausecu?

 37. O scriere corecta gramatical reflecta dincolo de nivelul de educatie, o gandire logica, bine structurata.

 38. Domnule Nistorescu, nu o sa am pretentia sa redau cu exactitate cuvintele marelui Brancusi dar, „cand am, plecat v-am lasat saraci si prosti, acum cand m-am intors v-am gasit si mai saraci si mai prosti” !!!. Nu numai atat, tot un „MARE Eminescu” critica politica „inchinatoare strainatatii”, vanzatori de tara si neam, astazi dupa peste 100 de ani … exact exact la fel, ce am schimbat ???, doar „INALTA POARTA OTOMANA”, cu „inalta poarta occodenmtala” care ne iá tot ce vrea cu acordul clasei politice „chiar si limba romana !!!”. Totul cu acordul „tacit” al aceleiasi clase politice corupta, mincinoasa si tradatoare de tara”, altfel, Romania astazi, nu si-ar vine foarte ieftin resursele naturale si umane, „limba romana”, nu ar manca resturile alimentare ale Europei sau … inventiile alimentare otravitoare ale occidentului … etc. Ca o paranteza, am adresat o intrebare unui comerciant (care vinde ceea ce au produs de fapt altii !!!), de ce o „ciocolata din occidemt are la 100 gr, 12,9 gr glucide si doar 2,3 gr zahar”, in timp ce o ciocolata din Romania are la 100 gr, peste 50 gr glucice si tot atata zahar !!!”, ce vor deveni copii romanilor cu atata zahar inhalat si nu numai atat …, raspunsul … „marele magazin din occident nu are nici o legatura cu cel din Romania, despre cantitatea imensa de glucine si zahar … NIMIC, doar un mic si banal dar periculos exemplu … restul le vad toti adica, o Romanie „vasala strainilor si lasata otravirii, uman, material si financiar fara nici un stapan”. Nici chiar limba romana pastrata „sute si sute de ani de un popor chinuit, exploatat, furat si mintit … nu mai rezista instrainarii !”.

 39. Or fi de buna credință cei care ataca LATINA de pe poziții SANSCRITE.
  Insa si iadul e pavat cu bune intentii. Propaganda adversa Romaniei
  va invoca ARGUMENTELE SANSCRITE, pe care eventual le va mai rasuci in sus gros de bașcalie ,
  pentru a genera si sustine MAXIMUL DE RIDICOL posibil. Cum patiram si cu cu filodacii –
  botezati de ”agentura celor 100 000” a lui Țukerman cel bătrîn ”dacopați” .
  Sau cum fac șleahta lui Tataru & Arafat , carora daca le spui ca virusul lor preferat
  nu are coltii chiar atat de ascuțiți , o pun grasana de Puscalau – Dobrovolski sa te treaca la negaționisti
  (eventual cu eticheta ”negaționistii lui Dragnea” ca sa ii induca si Klausu ei favorit o senzatie de caldura
  placuta pe la partile moi.
  Certificatul LATINITATII , care ne plaseaza automat in clubul elegant al Italiei, Franței, Portugaliei si Spaniei
  (la care se adauga o intreaga America latina) nu are nevoie de nici un argument – orice cetatean al pamantului
  care are un minim de ureche muzicala si ne aude vorbind va recunoaste imediat ADN ul lingvistic superior.
  Celalat argument al nostru e desigur Mihai Viteazu pe care il spurca in fel. Pur si simplu gestul sau de a uni
  – băi , si 3 secunde …l-a facut , nene, oricate ciori vopsite mai inventeaza
  Boia-Humanitas- Budapesta, gestul sau de a uni (cu mult inainte de orice conspiratie masonica)
  cele trei teritorii romanesti esentiale – le sta infipt in ficați . Din pacate si p Mihai si Latina sunt persecutati
  inclusiv de cozi de topor care isi inchipuie ca in calitate de slugi nedemne
  vor mai primi un kil de caimac euro-atantic

 40. AZI V-ATI TREZIT CA NISTE COZI DE TOPOR SI-AU BAGAT PICIOARELE IN SCOALA ??,Dupa 30 de ani in care scoala a ajuns o bataie de joc ,cand scoala a ajuns o taraba pentru ineptiile de manuale aberante doar pentru bani!.Scoala a fost distrusa din interior de cei care nu aveau nimic cu scoala cu educatia .Priviti cati hoti sunt la catedra :suplinitori ,indivizi cu note de 2-3 la testari ,indivizi prinsi copiind ,indivizi intrati in invatamant pe usa din dos .Ce educatie ce-i pot invata pe copii aceste nulitati ?.Tarabele zis universitare neacreditate au facut ravagii in invatamant ,interesati doar de castig aceste tarabe au produs dezastre in educatie au scos zeci de mii de analfabeti obraznici tupeisti cu false specializari.E plina Romania de specimene inculte le gasesti la tot pasul in jurnalism,in politica,in administratie in justitie in ministere .Limba latina tine de educatia sanatoasa ,de scoala adevarata.
  Va mirati azi ca un elev de liceu nu stie tabla imultirii sau ca se uita la o rigla de calcul ca la o scandura,luati-ii din mana calculatorul si veti avea in fata imaginea unui handicapat.
  Elevii de azi n-autimp sa invete ei butoneaza continu chiar si pe trecerea de pietoni sau cand isi baga in gura orce ,de-i intrebi nu stiu nici ce-au mancat!.Dependenta de tehnologia digitala le-a anulat simturile.Ignoranta ,superficialitatea,obraznicia ,lipsa de respect pentru valori sunt trasaturile majotitatii acestor ultime generatii.
  Cand nu inveti cand capacitatea cognitiva este redusa orce obiect de studiu este o povara este un chin.
  Cand cel care-ti preda latina este un suplinitor or un „cadru didactic aterizat „din intamplare inscoala n-are capacitatea de ati trezi interesul pentru LATINA !.Sa fii profesor in primul rand trebuie sa gandesti ca oricare din copii din clasa, este ca si copilul tau .

 41. Bine ca o studiaza elevii britanici.Ai nostri nici romana nu o mai stiu,mai ales in scris.Dezastru!O dau pe engleza ca e mai” cool”,desi nu pronunta bine.

 42. @ Nae Girimia,.Păi cum demonstrezi că ai ceva in comun cu dacii ?? N-ai nici o dovadă. Ai vre-un document ?/ Ai doar lipsă 1000 de ani in istorie. Inafar că au fost vremelnic pe aceste teritorii, dacii ca popor migrator au ieșit din istorie odată cu intrarea romanilor, nu a românilor,..citește un pic lăudăroșenia impăratului Traian,.ca să pricepi soarta dacilor,.Sunt diferite explicații despre latinitatea limbii române,. Deși popor mai degrabă slav sau chiar islamic,(peste 500 de ani sub turci) latinitatea e mai pronunțată decât chiar la italieni sau spanioli, deși ei sunt catolici..Vezi cum ocupanții de azi a clujului, mocanii și momârlanii ce limbă vorbeau in 1948,. Nu știau o boabă de românească,. Erau ascunși in munți și erau altă lume,.la fel ai exemple din dobrogea sau Severin,..Adakaleh, sau chiar Craiova și imprejurimi…Olteanu nu era mereu român. Deci nu prea ai de ce te lăuda cu româneasca românului, nici cu scierile, ortografia dacilor.

 43. Andreesanu, in afara de accentul de repros de genul „AZI V-ATI TREZIT”, argumentatia ta corecta se regaseste si la alti comentatori. Din pacate, vorbim noi pentru noi dar… avem o Academie, avem scriitori, filozofi… Domnul Nistorescu a lansat o tema. Cine o preia? Vezi tu vreun comentariu semnat de un Nume?

 44. Stimabililor,
  Cu totii sunteti indignati de ceea ce a facum ministrul Curaj! Ok; a facut-o pentru ca a avut curaj insa, de ce nu va intrebati si ce au facut, pana in prezent, ceilalti ministri, Parlamenntul si Academia Romana? Chiar nu mai vedem padurea de copaci?

 45. am facut latina cu o profa de latina
  cu toate ca nu am fost decit mediocru profa stia sa te faca sa fii interesat de latina
  nu a lasat corigenti niciodata,cit am fost in liceu,a stiut sa fie profesoara cu har
  iohanis a facut latina cu sparAnghela sau cu urSULa?

 46. Il cunosc personal pe acest asa zis profesor. Ca multi altii si-a descoperit valentele academice dupa ’90. Preda un curs fantasmagoric, ceva cu managementul cercetarii, ce o fi insemnand asta. Evident un carierist si prea prost ca sa nu fie cretatia cuiva. Cibduce si o structura de papagali, numita uefscidi sau asa ceva, care hinghereste si asa putinii bani ai cercetarii. Cum sa nu fie promovata o asemenea nulitate ?nu este analfabet precu madama Pepsiglas, dar nici nu a iesit ceva remacabil din capul lui. Ce o fi avut cu latina ? Si cum l-o fi chemand in original ? Mi se par odiosi toti cei care doresc sa isi ascunda originea

 47. Intr-un film coreean se rostea MAMA. Multi sau majoritatea copiilor din lume spun mama, numai noi vrem sa credem ca daca nu veneau legiunile romane, stil trupele NATO, noi am fi ramas muti si n-am fi rostit mama…Ti-e frica de SANSCRITA, pt ca n-ai inteles istoria Indiei. Ea incepe cu „patrunderea” viitorului popor in India, acum mai bine de 8.000-10.000. De unde veneau? Oare nu de acolo de unde si Rudolf Steiner, descoperea ca a pornit civilizatia megalitica si a druzilor? Oare nu de acolo unde altii cred ca acum 6000-10000 de ani s-a produs o mutatie genetica in urma careia a aparut irisul gri, verde sau albastru? De ce unii au ajuns la concluzia cu secole in urma ca limbile lor sunt mai apropiate de sanscrita decat de latina? De ce nu intelegi ca sanscrita nu-i limba Indiei, nude sunt sute de dialecte ci este limba sacra in care au fost cantate cu multe mii de ani in urma, cand latinii nu existau, pt ca se stie ca arheologic in Italia au exista mai multe valuri europene patrunse prin Nordul Italiei si din Grecia pe mare, in epoca bronzului. Negi marile epopei Ramayana, Upnaishadele care vorbesc de o istorie veche mult inainte de sec. VI iHr cand apare Budismul. Oare de ce crezi ca exista termenul de indoeuropean? De ce crezi ca unii au crezut intr-o limba comuna? Oare de ce crezi ca Herodot a spus:”Dupa inzi tracii sunt cei mai numerosi”? De ce n-a spus chinezi? Pt ca si atunci se stia si intelegea ca suntem un singur popor, dar care intre timp si-a accentuat anumite trasaturi poate prin alimentatie/religie care a dus la aparitia limbilor moderne. Cancelariile europene au folosit latina sute de ani, pt ca tarile occidentale erau CATOLICE. Negi Biblia in care apare „Turnul Babel”, deci ideea unei singure limbi, limba lui Dumnezeu si transformi romanii intr-o anexa a unui trib cu origini criminale in Romulus care si-a ucis fratele. Crima devenita mandrie prin lupoica…

 48. @ [Leo].Profilul liceului pe care l-am terminat era cel real, dar in primii doi ani in orar aveam si latina.Am avut in clasa a VIII-a ca profesor un universitar (cca 50 ani) mutat la noi disciplinar , neobisnuit cu liceenii si nu prea ne forta sa invatam. In clasa a IX-a profesor de latina era un fost lucrator in diplomatie (75-76 ani) , foarte vioi , toba de carte : latina , greaca veche, greaca noua , persana , la care se adaugau l.moderne ce-i fusesera necesare in exercitarea profesiei.Era o teroare! Exact ce ziceti Dvs.”Ascultarea” decurgea asfel:Nimic pe banci , privirea in fata.Verificarea vocabularului , declinati , conjugari. Rastuns corect , luai loc , gresit , „stai in picioare boutzule/bolandule!”.Dupa inca un sir de intrebari , daca ramaneai tot in picioare , se nota data in catalog. La o ulterioara ramanere in picioare urma nota 2 (in sistemul de notare 1-5).Cam asta a fost latina mea din liceu.

 49. @[Leo].Am avut intr-un an drept coleg de camera pe unul care era student la istorie , in orarul lor figurand si latina.Omul fusese gardian la o puscarie si avea mari probleme cu invatatura.La examen , s-a plasat cam in grupa de 4 din care facea parte si un coleg foarte doxat , cu scopul de a-i face retroversiuna.Colegul se conformeaza , ii da traducerea si iese din sala.In traducerea obtinuta , autorul a folosit o constructie rara , constructie care l-a entuziasmat pe examinator .Vesel nevioie mare , ii mai pune o intrebare similara perlei .Urmarea? Mai-mai sa fie exmatriculat.
  #Cineva mentiona ca DEX-ul da ca origine pt. unele , zic eu multe, alte surse decat cele reale.Eu cred ca autorii au ales nu adevarata origine a unui cuvant , ci cea nai noua mentiune , ultima.Si asta fie din comoditate , fie din rea credinta. Latina nu trebuia scoasa din programa scolara . Unele specialitati( si sunt multe!) au mare trebuinta de latina , greaca , slavona .

 50. Felicitari D-le Nistorescu. Sunt absolvent de liceu, sectia umana si faceam 5 ore de latina pe saptamana. Acest lucru mi-a folosit extraordinar in viitoarea cariera (nu filolog). Limba latina iti deschide orizonturi nebanuite.

 51. Ca să-şi vândă mai ieftin resursele, inclusiv forţa de muncă, românilor li se spune mereu că n-au istorie. E adevărat doar că Muzeul Naţional de Istorie stă în reparaţii din 2002. Intelectualii influenţi se vor face că plouă pe secetă.

 52. @Marele Urs , 11:10
  Rareori atatea inexactitati /mp .
  Cat despre „Păi cum demonstrezi că ai ceva in comun cu dacii ?” , intrebarea imi aduce aminte o zisa a lui Jerome K Jerome :”Imi aduc aminte ca am cazut intr-o groapa , dar nu-mi aduc aminte sa fi iesit din ea „

 53. Ne crizam ca nu mai suntem latini, ca nu mai are cine sa ne invete latina. Din moment ce scoala din Romania a fost privatizata ca si CAP-urile, precum industria,precum politica,precum justitia, avem asteptari nerealiste! Latina lui Cicero are subtilitatile ei, dar o urasc toti elevii; latina lui Ovidius n-o mai citesc decat o mana de excentrici lingvistici. Dar uitati-va ce crima arheologica si culturala se petrece de secole cu mostenirea geto-dacica! Aproape nimeni nu e interesat de civilizatia si cultura din care s-au nascut vlahii, poporul tracic si tragic ce dainuieste azi in jurul arcului carpatin.Toata lumea vorbeste de Imperiul Romei si razboaiele sale, doar putini sunt cei care mai pastreaza in sange si in priviri maretia acelui popor geto-dacic ce a fost ultimul oponent de seama al perfidei Rome…Am citit recent ca undeva in Timis s-a format o alianta electorala( APR-Alianta patriotilor romani. Din cine era compusa? Din DL( Dreapta liberala) si Partidul romilor crestini!! Toti debilii vor sa fie acum urmasii Romei !!!

 54. Un anume Ledwith, fost consilier al Papei Ioan Paul al II-lea şi membru al Comisiei Teologice Internaţionale, unul din oamenii care au avut acces la documente secrete din arhiva Vaticanului, a făcut o declaraţie interesanta: “Se ştie că latina e limba oficială a Bisericii Catolice, precum şi limba Imperiului Roman, iar limba română este o limbă derivata din latina. Mai puţină lume cunoaşte insa că precursoarea limbii române vine din locul de unde se trage si limba latină, şi nu invers. Limba română nu e decat o mostenitoare saraca de limbă latină, iar limba latină s-a inrudit cu limba stra-românească. Oamenii vechi din jurul Carpatilor sunt cei care au oferit un vehicul lingvistic minunat lumii occidentale. Dacii nu au avut nevoie de translatori in dialogurile cu romanii. Vorbeau o limba din care se născuse chiar latina! Pe Columna de la Roma, solii daci se adresează împăratului Traian fără translator, fara intermediari. Românii (albi) sunt continuatorii genetici direcţi şi continuatorii legitimi ai geto-dacilor, tracii nordici. Romanii cu origini latine erau foarte asemanatori cu neamurile tracice.
  Tracii care ocupau in vremea lui „Christos” o mare parte din Europa orientala sunt dupa doua milenii de crestinism institutionalizat un popor pulverizat sub dominaţia altor popoare mai viclene politic si mai puternice militar.

 55. Imnul – Gaudeamus igitur – care se cinta la incheierea studiilor este in limba latina si semnifica importanta de a studia limba latina in formarea culturii generale si faptul ca limba latina a fost studiata.
  Cugetarile marilor ginditori antici, in limba latina, sunt frecvent enuntate pentru a exprima o idee.

 56. la divagatia cu islamul/turcii…Iti voi improspata memoria: Pasalacul a fost la BUDA.
  Apoi spre deosebire de habsburgi care au fostat locuitorii sa se convertesca la catolicism, desi maghisrii in parte sunt protestanti si reformati si chiar au o ”simpatie” pt biserica catolica, turcii nu s-au amestecat in religia locuitorilor nici macar in cetatile pe care le stapaneau si le transformasera in raia, acolo s-au construit biserici ortodoxe si as putea sa-ti spun ca intr-o raia, un oras mai veche decat Tg Mures ca atestare documentara cat si prin descoperirile arheologice din neolitic, NU EXISTA nici o biserica turceasca/islamica sau cum se numeste, astfel ca preotul musulman vine din alta localitate daca un credincios moare. Asa ca o paranteza vizavi de musulmani si islamizarea Romaniei pastreaz-o pt politica de maghiarizare fortata si criminala de la. IP si TRAZNEA Conform wiki musulmanii sunt 0.3% din populatie. Voi cei care ati scapat necatolicizati cat reperezentati? Greco-catolicii sunt 0,75% deci Dilploma Leopoldina a fost mai virulenta in Transilvania adica intr-o treime din Romania decat influenta otomana in 2/3 din Romania, mai ales ca nu romanii s-au turcit ci turcii si tatarii din Dobrogea si-au pastrat religia.
  Deci ar fi bine sa vezi cine a fost mai nociv in Istorie un european/austriac catolic sau un asiatic care a stiut sa-si respecte vasalii?

 57. @marele Urs:iar bati campii,mufat la propaganda hungara ,plina de falsuri
  Ia de aici argumentele continuitatii poporului roman:
  1,Podul lui Constantin cel Mare peste Dunare,cel mai mare din lume la momentul respectiv (350 en,la 80 de ani de la asa zisa „Retragere aureliana”),functional timp de 100 de ani,cu vama,cu paza, ca la carte!Cu cine faceau comert,ca doar nu cu voi,ca erati in Muntii Altai, inca la nivel de primate!
  2.Intreaba-te cati imparati romani si-au luat titlul de Dacicus Maximus, dupa asa zisa retragere aureliana si golirea Transilvaniei(inca 5 imparati,inca 300 de ani de lupte,dar nu spune la nimeni)
  3.Ai destule harti Imperiale romane la indemana,care intre 400-900 en aratau localitati in zona Romaniei si Panoniei,printre care un Bolintinum exact langa actuala Budapesta :)))
  4.Oare de ce raurile principale si-au pastrat denumirea antica,inclusiv Tisa?Cine i-a invatat pe hungari sa le spuna pe nume?Poti sa ma crezi,avem cateva denumiri de munti in Transilvania vechi de mii de ani,cu mult inainte ca mongolii huni sa apara ca si clanuri pe lumea asta
  Nu mai crede toate basmele hungare mitice,saracul Anonymus inca a vrut sa va puna in lumina favorabila,altfel nu ar avea statuie la KM ZERO,in Budapesta!
  Despre fratele Julien ( Julianus barát:)))vrei sa te invat,sau te descurci singur?
  5.Despre „pata mongola”statistic preponderenta in Macaristan,sa te invat ceva legat de asiatici?Vrei ceva si despre o caracteristica la dantura asiaticilor,pe care o mosteniti?:))Despre Limba moghiora nu mai vorbesc…
  Eu cred ca e suficient pe ziua de azi
  6.Actul de nastere al poporului roman este Columna lui Traian,care are 2000 de ani, plus Jus valachorum si Universitas Valachorum,care consfinteau drepturile romanilor la pamantul lor in Transilvania, pana la 1366 cand dreptul romanilor a fost interzis de Ludovic I de Anjou,prin decretul de la Turda!
  Vai de mama voastra de baschiri migratori…

 58. Pe pariu ca 90% din absolventii de facultate de azi nu sunt in stare sa scrie un text de 300 de caractere, sa fie cursiv si inteligibil. Si in limba romana. Latina? Hmm, ce-o fi aia?

 59. domnule Nistorescu, asta intra la vesti bune. Aruncarea balastului ce duce la 32+ numarul de ore pe care un copil il petrece (a se citi pierde) saptamanal la scoala romaneasca de stat e un lucru foare bun. Bine ar fi ca acelasi lucru sa se intaple si cu alte materii cvasii inutile, precum religia, educatia „tehnologica”, muzica si miscare ..
  exista evident si cadre didactice care vor trebui sa se replieze daca vor sa ramana in sistemul din care oricum nu-i poate nimeni da afara, oricat de prosti ar fi.
  iar despre cat de bun e sistemul nostru de invatamant si ce minuni face pentru dezvoltarea identitatii noastre nationale, puteti constata si din postarea comentacului de mai sus, ala de sustine ca latina are la baza limba romana, si nu invers.

 60. In general comentarii de nota 10 ! Numai ca noi nu renuntam, numai, la limba latina , care, cu ani in urma, se preda in licee , ci renuntam si la limba romana ! Prin mass media gasim frecvent cuvinte care sunt departe de limba noastra ! Exemple : perimetrare (sic!) , carantinare(sic!) ! Din ce limba sunt cuvintele astea , deoarece in DEX nu exista ! Eu unul ma astept si la aparitia altor noutati , precum : tratamentare , parcamentare, etc. , etc .. Dar, dragilor , traim in Romania , unde orisice magarie este posibila ! Alo! Dl Orban , cum stam cu carantinarile ? (Hi,hi,hi !)

 61. Academia romana ar trebui sa facă eforturi in sensul promovării învățământului elitelor, învățământul de nisa dedicat unor domenii strict necesare. Cum sa studiezi arhivele istorice ale bisericii catolice dacă nu sti limba latina ? Știe cineva ca pana in secolul XIX mai toate arhivele statelor europene erau pline de documente scrise in limba latina ?
  Dacă romanii nu cunosc istoria universala este și pentru ca exista foarte putine surse de studiu ( in limba romana). Se preocupa cineva sa traducă multitudinea de documente și filme documentare ce se afla pe net dar in alte limbi decât limba romana ?Atunci cum sa nu înțelegi atitudinea celor mai mulți romani fata de latinitatea și originea poporului roman. Nu-i interesează deloc .
  Ca sa nu mai vorbim ca locul lăsat liber este o ocazie foarte buna pentru dușmanii României moderne. Ignoranta este manifesta in mod alarmant și la absolvenții de scoli superioare.
  Nu poți sa faci propaganda intr-o anumită direcție fără sa prezinți și realitatea istorică, bineînțeles pieptănata puțin dar nu poți face manuale de istorie in care mai toți domnitorii romani i-au bătut pe turci de le-au mers fulgii când eu nu am auzit de imperiul Valah sau Moldovenesc.
  Când nu ești credibil nici copiii nu te iau in serios.

 62. @ Balaton Gölü.. Faci greșeala identică cu mulți aiuriți de a considera construcțiile, asezîmintele urbane construite de romani, să le atribui dacilor. Nu e cazul. Nu justifici nimic. E cunoscut faptul cum că romanii antici erau nu doar cuceritori, ci și civilizatori.. Cu titlurile stai bre și nu te ambala. vezi câți și-au atribuit și titlul de ”germanicus”,.Deci nu te justifica cu astfel de povești pentru proști. La fel nu poți justifica denumiri de râuri sau orice loc, după daci, devreme ce nu ai nici un cuvințel rămas de la ei..N-ai cum ști. Clar bree ??

 63. Habar n-am daca e bine sau nu ca s-a scos latina. Nu ma pricep,nu ma pronunt.
  Constat ca editorialul arunca nada la prosti sa ne arate ei cat de culti sunt si cata istorie stiu.
  Avem istorici,avem academie cu presedinte un ardelean turnator la secu. Astia ce fac? De ce-i platim?
  Esenta editorialului este ca este o scriere politica,ca tot ce scrie Nistorescu.
  Intreba cineva ca daca sørosistii ne-au lovit la temelie,ce au pazit guvernele patriotului,mult apreciat de acest ziar, care a stapanit RO vreo 3 ani,numit Dragnea?
  Ne putem intreba asta,nu?
  Am fi pe logica lui Nistorescu,nu?

 64. @marele urs:eu ti-am dat informatii documentate istoric,nu vrei sa iti spun ce spune Anonymus despre hunguri si unde v-a gasit Julien Barat in 1250?:))
  Doar nu crezi in propaganda oficiala maghiara, ca voi sunteti ‘europeni’de 50 .000 de ani si ca va trageti din Sumerieni,din Gog si Magog si alte mituri de doi bani?
  Am pretentii de la tine..:))
  Iti dau indicii:
  1.ce spunea medicul lui Traian dupa examinarea prizonierilor daci si discutii fara translator cu ei(marturie scrisa)??
  2.Cate statui de daci sunt in muzeele Romei de astazi si pe arcurile de triumf romane?

  La vremea aia, voi aruncati cu pietre unii in altii,prin preajma Baikalului si traiati cu caii in casa,ca romii

 65. @mare urs : Oricum , dacii/getii
  /tracii/ilirii etc. sunt neamuri europene,atestate istoric -sunt nenumarate documente,marturii arheologice care vorbesc despre aportul lor la edificarea temeliei civilizatiei europene si oricat s-ar stradui unii sau alti sa scuipe dispret asupra acestor realitati,ceea ce e cert,ramane si nu stiu de ce este mai „ridicol”sa inveti despre daci decat ce se povesteste pe la altii despre nevasta unui rege care a pacatuit cu pasarea Tur si ca urmare a „relatiei”,regina adultera i-a nascut pe intemeietorii unui neam bolnav sa demonstreze ca nu mai e altul la fel(„a fi ungur este o nevroza colectiva”-Arthur Koestler)pentru a justifica nu drepturi-pe care le are-ci privilegii -in special pe acela de a injosi pe altii ;e mai grav sa vorbesti despre daci decat sa sustii „inrudirea ” cu Hercule,sa spui ca Homer a fost maghiar , sau ca Adam si Eva vorbeau ungureste ? numai cu baschirii (pe care ii aminteste calugarul dominican Julianus,atat de entuziasmat ca s-a putut intelelege cu ei ,intrucat vorbeau… aceeasi limba)nu spunem,Doamne,fereste,nimic,nici despre Kazahstanul unde credea Csoma Sandor ca gaseste urmele stramosilor,plecand in cautarea lor?ce sa-i faci-unii vorbesc de „Columne”,altii de „iurte”;unii arata Sarmisegetuza-altii Podisul Djungariei,unii zic de Decebal si statuile de daci din muzeele Europei,altii de „pasarea Tur” si un cerb alb etc.,etc -fiecare cu istoria sau „nevroza”lui

 66. Asa-i,”mare urs”,dacii sunt „povesti pentru prosti”-ca sunt pline muzeele Europei cu statui de daci,istoriile antice cu marturii despre ei si despre luptele purtate…baliverne;trist,dar doar atata avem : „Columna”(nu pasarea Tur si un cerb alb),Sarmisegetuza si nu iurte ,o zona din Europa si nu de pe unde umblau calugarul dominican Julianus sau Korosi Csoma Sandor sa caute stramosii…cat despre limba,e adevarat,nu avem date atat de certe precum acei profesori universitari care spuneau categoric ce limba vorbeau Adam si Eva in Rai,pentru ca Homer(un alt stramos)sa-si poate scrie epopeile;asta e,trebuie sa folosesc un limbaj mai putin concret,deoarece mi se „obtureaza”postarile(ca un amarat de urmas al fostilor „opincari”,nu am elevatia lingvistica a „marelui urs”si probabil de aceea nu imi apar comentariile)

 67. In lingvistica se foloseste de obicei expresia „limbi neolatine” si nu „limbi latine”. Este un detaliu pentru specialisti dar si un punct de plecare pentru a demonstra ca nici o limba actuala nu vine in realitate din latina. Latina, ca limba a Imperiului Romei, apoi ca unica limba scrisa a intregului Occident pe o lunga perioada de timp, a influentat enorm, direct sau indirect, toate limbile europene. Insa nici una dintre ele, nici macar italiana, in fond, nu provine din latina. Complexele procese lingvistice ce s-au desfasurat de-a lungul timpului, limbi in continuu contact unele cu altele, ce s-au influentat reciproc si s-au modificat, transformindu-se in timp, nu pot fi simplist elucidate. O limba neolatina, in opinia lingvistilor, prezinta o evolutie directa nu din „latina clasica” a administratiei si literatilor Imperiului, ci din cea „vulgara”, populara. https://limbaromana.org/revista/pentru-cine-este-nociv%C4%83-originea-traco-dac%C4%83-a-limbii-romane/
  Exista cercetatori realisti care au studiat etimologia cuvintelor romanesti precum Mihai Vinereanu ( Dicționar Etimologic al Limbii Române) specialist in indo-europenistică. In lucrarea respectiva precum si in ” Originea traco-daca a limbii romane” dl.Vinereanu a dat o replică serioasă etimologiilor hiper-fanteziste din DEX.

 68. Latina ginta e regina intre-ale lumei ginte mari; Ea poara-n frunte-o stea divina lucind prin tipuri seculari. Menirea Ei tot inainte maret indreapta pasii sai Ea merge-n capul altor ginte varsand lumina-n urma Ei. … „”
  Vasile Alecsandri

 69. Văd că sunt nişte aiuriţi care nu numai că nu ne recunosc istoria, cea încă necontrafăcută (dar urmează !)ne şi turcesc pe baza celor 500 de ani de dominaţie otomană uitând că toţi conducătorii lor se mulţumeau să-şi ia peşcheşurile de la vremelnicii ajunşi la conducere în urma pupării papucului turcesc, dar fără să intervină în credinţa nici unui neam pe care vremelnic l-au cucerit !
  Acum în doar 30 de ani, sultanii occidentali încearcă din răsputeri să distrugă Ortodoxia din Rusia, România, Grecia, Serbia sau Bulgaria, iar cei care pupă acum papucul străin , în doar câţiva ani nu mai au nici o jenă spre a le face pe plac noilor cotropitori, mult mai venali, acaparatori şi distrugători , iar ceea ce vedem aici, ciurucuri de teapa limbricului cu coadă , tras de sfoară de satanicul Soroş, sunt trepăduşii care pentr-un blid de linte îşi vând nu doar neamul, că unii dintre ei sunt străini de noi şi de suferinţele noastre, dar şi postările mizere atent dirijate,împotriva intereselor naţionale care la Cotidianul continuă, nu ştim până când, să mai fie atent şi obiectiv dezbătute !

 70. de ce sa nu dati nume? sa-si ia parul in cap tradatorii astia, tura urmatoare cozile de topor care le vor urma se vor gandi de 2 ori ce ticalosie mai fac?
  intrebarea e retorica oricum.
  buna de linsat e toata haita de soroshisti. cautati-le cvurile. de exemplu nu e unu in administratia fiscusului care sa nu fi trecut pe la scoala lui sorosh.

 71. Domnule Nistorescu ,dumneavoastra vorbiti de lucruri sfinte!
  Astia au abandonat tara, ce sa mai vorbim de limba latina!
  Astia nu stiu bine limba romana, ce sa mai vorbim de limba latina!
  Boborul aprofundeaza sparangheleza lui COVID voda!
  Ne place sau nu ne place boborul roman e usor de dus de nas la fel ca Joiana daca ii duci la bot o druga de porumb buna de copt!
  De 20-25 de ani ii aduc la nas numai basini si boborul spune ca e Chanel!
  Si dupa de fudulie nu numai ca il inspira tot ,dar il mai si bea!
  Daca maine pun astia niste maimute pe liste si le promit ca maimutele le aduc bunastare,ai dracu romani de nu le voteaza!

  Si va mai ingrijorati de limba latina ,cand jumatate din junime daca ii intrebi de Burebista, Decebal, Domitian,Traian te intreaba pe care canal sunt „live” !

  Astazi ,mare parte din tinerii adolescenti ,nu mai invata!
  Fac shoping, clubing, malling, shuting, photoshoping, fhuting,!

  De ce n-au sarit ca arsi parintii ca s-a scos limba latina!

  Drrumu-i bun, calea-i batuta!

  Pe cand credeti ca o sa scoata limba romana din programa!?

 72. ptr. ursul din lacul balaton
  cum bre nici un cuvintel ? dar cele 4 cuvinte ramase de la daci,care se termina in -zda, respectiv , gazda ,brazda , pi_____ si pu___ ce sunt ? nu amintiri de la daci ??
  cat despre bietii daci, stii ce a zis cosbuc dupa ce regele ,satul de betiile lor,le a taiat viile _
  ,,dac aveau ce soarbe dacii ,
  poate si azi traiau saracii ! ,,

 73. Ai priceput, Bine,. N-ai priceput, tot e bine,.rămâi român. Cred că totuși ești adult,. și să mai crezi in povești,.. treaba ta,. dar nu-i frumos,. Mai ales dacă vrei să ai o părere pertinentă,..

 74. „dulapul…” si acolo consoana dublata shopping, clubbing… dar Academia va trebui sa ia act de romengleza in care nu vor mai exista reguli de ortografie si punctuatie ceeace va duce la exprimari ambigue cu lungi discutii tv in care se va dezbate ce a spus Shelly in conferinta de presa.

 75. Despre ce ,,casio ciobanorum” latri tu acolo ca ar fi scris Dio Casius?!
  La vremea lui nici nu se stia de cuvantul ,,cioban”, provenit din lb turca mult mai tarziu. La vremea lui Dio Casius nu se stia nici macar despe turci…..[Leo]

 76. DOMNULE „CINE ” !!!,cei care au comentat subiectul Limba Latina au avut ceva de spus si unii chiar si-au scris numele ,dta „CINE ” CE ?.
  Presedintele Academiei a tras un senal de alarma ,CN a tras acum ,dar la MINISTERUL INVATAMANTULUI DOMNESTE TATA PEPSIGLAS !!,CAT TIMP PROSTIA ,IRESPONSABILITATEA ,INCOMPETENTA ,SI GASTILE VOR CONDUCE ROMANIA NIMIC NU SE VA INDREPTA !.

 77. In afara rolului ei primordial in stiinte si cultura limba latina este reprezentativa in definirea originii multor popoare si din acest motiv pentru romani are o valoare dubla! Tocmai din acest motiv se intentioneaza scoaterea limbii latine din
  programa scolara de catre conducerea ALOGEN/COMINTERNISTA a Romaniei, pentru „stergerea istoriei nationale”, cum genial a formulat Dl Nistorescu. Poate cu aceasta ocazie sustinatorii acestor ALOGENI vor intelege pe cine apara orbeste! Nu poate
  fi o coincidenta acest act criminal in contextul european si mondial de diatrugere a NATIUNILOR prin amestecul raselor in mod fortat si nu in continuitatea milenara fireasca, de-a lungul a zeci de mii de ani! Disparitia statelor si NATIUNILOR e
  un concept/precept marxist propovaduit de cel mai mare criminal al umanitatii, IDEOLOGUL GENOCIDULUI, Karl Marx, care aici
  e divinizat de cei mai abjecti indivizi care se dau „romani”…Nu in ultimul rand limba latina este limba crestinismului catolic cu toate confesiunile sale, printre care si a Huidumei Natzi-onale Secu-ie care patroneaza guvernul alogenilor ce
  vor disparitia limbii latine din constiinta romaneasca… Avem astfel dovada adevaratei credinte a Huidumei, bolsevismul cominternist, crucile pe care le face fiind fariseice…

 78. Cine preia tema lansata de dl Nistorescu? Imi pare rau, „andreesanu” nu este nume.

 79. „Cu biciul nici Atila cu oardele-i de schiți,
  Nu poate frânge neamul nepieritoarei ginți!
  Într-un pârdalnic tropot năvala lor sporește
  Iar slavii vă-nconjoară ca marea într-un clește…
  Și totuși limba voastră prin timp a străbătut,
  E dulce cum e mierea și-mi place s-o ascult!
  Prin ce miracol însă și cum a biruit,
  Aevea limba voastră, pe drept rămâi uimit!
  Din sacrul grai al gintei Italii n-au păstrat,
  Nici Spania, nici Galii din cât le-a fost lăsat;
  De un târziu aseamăn roman au la tulpină
  Valaha-și are nimbul mirabil din Latină.”-Martin Opitz , ZLATNA (1622)

 80. Dintre toti adulatorii alogenilor bolsevico-nazisti care ne conduc doar „Corector” a fost capabil de un comentariu mai mult decat echilibrat, ceea ce demonstreaza ca e recuperabil spre deosebire de camaradul sau „Marele Urs” care se afla inca in hibernare! Dacii acopereau inaintea cuceririi romane o mare parte a teritoriilor actuale ale Romaniei, deasemenea in vest ajungeau pana la Mtii Tatra si in est pana la Nistru. Dacii din teritoriile necucerite de romani se numeau „daci liberi”! Romanizarea a fost un proces de cateva sute de ani desfasurat firesc, fara transhumante si cu respectarea atat a ierarhiilor,cat si a credintei dacice. Citirea istoriei in afara capacitatii sintetizarii presupune identificarea acelor conexiuni fara de care ramane o simpla lectura. Si mai presupune abordarea neutrala care impiedica ignorarea adevarurilor deranjante partizanilor unor interpretari apriorice! Voievodatele romanesti au avut statut de suzeranitate fata de turci, statut asigurat prin plata unui tribut!!! Teritoriile de la sudul Dunarii au fost in toata perioada respectiva PROVINCII
  OTOMANE, ceea ce prin comparatie dau o cu atat mai mare valoare statutului secular de suzeranitate al voievodatelor…

 81. @DAN. Se prea poate ca, la intrebarile pe care multi dintre dv. le-ati formulat, sa fi raspuns chiar imparatul Traian. Care, la plecarea, in fruntea armatei romane in Dacia, a fost intrebat daca nu se teme. Raspunsul pe care l-a dat, nu este preluat din legende sau ceva asemanator, este consmnat istoric:
  -Nu ma tem. Merg in patria stramosilor mei!!!

 82. Comentariile de mai sus ,unele dintre ele mai mult sau mai putin agresive fata de altele , arata destul de clar ca tema lansata ii incita sa-si spuna parerea.Xenopol , Parvan , Iorga , Giurescu si multi , multi alti istorici au spus ce au avut de spus , la vremea lor;Scoala Ardeleana a fost pe baricade. Totusi parca se face prea putin de catre oamenii de cultura actuali in promovarea istoriei nationale.Unii ,destul de vocali in ce exprima ,chiar parca ar fi dusmanii romanismului.Nu daau nume , dar se stie la cine ma refer.Imi amintesc cu nostalgie de G.Pruteanu cu emisiunea lui destinata limbii romane.Francezii au luat pozitie fata de invazia termenilor strainii limbii lor nationale.Noi, in schimb, avem inscriptii bilingve pe panouri rutiere ,numele unor gari din Ardeal, pe sediile primariilor si pe peretii altor institutii , pe langa denumirea romaneasca apare si denumirea maghiara.Chiar nu se poate ca LIMBA OFICIALA a ROMANIEI sa fie UNA SI NUMAI UNA :LIMBA ROMANA?Orban cu trupa lui de iredentisti voiajeaza dupa placul inimii prin HarCov si Mures si arunca petarde si prin vaile Bacaului.Suntem un sat fara caini? Ori cainii nostri sunt preocupati numai de voturi , de masluirea alegerilor , dupa cum prea multi sustin asa ceva.Pe trasee /obiective turistice , spre folosul turistilor straini , ar putea aparea placute cu texte explicative in limbile de circulatie internationala , insa in nici un caz schilodirea numelui localitatii gen „sălaina cenăl” al multiplului castigator de mandate.

 83. @AcademiadinPiataRomana: Articolul pe care il citezi este destul de artagos, ceea ce nu se cadea, autoarea acestuia fiind mai mult o etnografa decit o lingvista, cu toata stima pentru domnia sa.

  A spune ca limba romana provinde din traco-daca cu excluderea latinizarii, este pur si simplu aberant deoarece limba traco-dacilor nu este cunoscuta.

  Efortul lui Nechit Vinereanu reconstituie doar o posibila forma stravechi indoeuropeana, fara certitudinea insa ca aceasta ar fi existat si in limba traco-dacilor, deoarece aceasta nu este cunoscuta. Nechit Vinereanu nu combate deci latinizarea.

  Nici faptul ca latininizarea este o dogma academica comoda sau interesata politic nu e de sustinut, intrucit este acceptata de practic toata comunitatea stiintifica. Ca mai sint si rebeli, tine de diversitatea naturii umane. Sint unii care pot ‘demonstra’ ca pamintul este plat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.