Absurdul unei națiuni

Nu știu ce blestem s-a abătut asupra națiunii române după 1989 încoace și cum am putea îndepărta această neputință care periodic aruncă un popor ce dorește să se îndrepte către un nivel de dezvoltare socio-politică și către cristalizarea unei identități absolut necesare în contextul unui globalism care tinde să înghită fiecare secundă a existenței noastre.

Alegerea unui președinte a devenit pentru români o sarcină extrem de grea și de cele mai multe ori un procedeu zadarnic, istoria recentă stând mărturie pentru faptul că intenția de vot a românilor s-a bazat fie  pe o alegere de tip sancțiune, fie  pe o alegere de tip alternativă, pentru contracara apariția unui fenomen extremist.

Stă în natura umană stabilirea cu preponderență a unor țeluri pe care omul le poate realiza și care nu exced puterii sale de înțelegere, iar acesta este motivul pentru care România anului 2019 s-a găsit în situația de a alege un președinte dintre doi candidați mediocri și la fel de toxici pentru evoluția statului, destinul poporului român începând să semene din ce în ce mai mult cu destinul lui Sisif, un simbol al continuării unui război fără sens și al unei fericiri absurde născută din acceptarea unui destin absurd și din conștiența axiologică a existenței sale.

Drumul lui Sisif din vârful muntelui și până la poalele acestuia pe care îl parcurgea pentru a repeta supliciul la care fusese condamnat, reprezenta un moment de introspecție care îl făcea să conștientizeze absurdul situației. Continuând analogia, pentru națiunea română perioada celor 5 ani dintre mandate este perioada în care putem conștientiza că nimic din tot ce am sperat nu poate fi realizat și că prin fiecare nouă alegere a unui președinte pentru România, bolovanul neputinței și al absurdului se prevălește mai abitir decât la început, condamnându-ne la o permanentă revoltă împotriva zădărniciei existenței noastre și a neputinței acceptate.

Homer vorbea despre Sisif ca despre un muritor înțelept și prudent, care intră în dizgrațiile zeilor tocmai din cauza mândriei, curajului și abnegației sale. Sisif reprezintă umanitatea în demersul necontenit pe care aceasta îl parcurge în fiecare zi către progres și perfecțiune, demers care, de cele mai multe ori, creează situații absurde, neinteligibile, iar uneori chiar drame.

Asemenea lui Sisif și poporul român, de-a lungul vremii, s-a remarcat prin inteligență, abnegație, mândrie și curaj, iar singura sa vină este că a îndrăznit să-și dorească un viitor mai bun, tocmai în considerarea acestor calități care îl fac demn de o existență superioară, însă lumea este orânduită în așa fel încât există o contradicție vădită între dorințele noastre și între ce a găsit în viața reală. Tocmai acest conflict dintre condițiile care ni se oferă și așteptările noastre, duc la apariția absurdului, iar dorințele noastre se pot realiza doar printr-un efort suplimentar și o credință superioară. Aceasta este drama pe care o trăiește România de 30 de ani,  prin faptul că lipsa coalizării unor eforturi susținute în realizarea unui interes comun, a creat situația absurdă de a ajunge să-și contemple chinul divizării și tensiunilor interne, precum Sisif care rostogolește bolovanul până în vârful muntelui, într-un infinit demers repetativ.

Petre Țuțea, după alegerile din 20 mai 1990, avea să declare: Un tâmpit mai mare ca mine nu există. Să faci 13 ani de temniță pentru un popor de idioți. De asta numai eu am fost în stare.

Iată că după 30 de ani de democrație, putem spune că fiecare dintre noi, trăind în fiecare zi cu speranța unei schimbări și a unei evoluții, nu am avut un destin mult diferit de cel al unui prizonier care își așteaptă liberarea.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

22 de Comentarii

  1. Superba imbracare a celor 3 decenii de minciuna si manipulare! Felicitari! Cine vrea sa inteleaga totul,sa citeasca printre randuri si gandirea in perspectiva va fi incredibila! Succes!
    E opinie personala.

  2. Sa intelegem ca suntem un popor majoritar de idioti pentru ca l-am Votat ca Presedinte pe dl Johannis si NU pe mahalagioaica analfabeta tafnoasa de la Videle, Vasilica Veorica Dancila?!
    Nu stiu cate clase aveti, dar semne mari de intrebare am in acest sens…
    BRAVO, Romania, la gunoi cu scursurile PSDiste!!

    • @lili… La care Românie te referi? La cei 6 milioane jumate ce l-au votat pe Ăla Înalt cu Minijupă? Cam mică România asta a ta…

  3. Tot ce pot sa spun,ziceam ca tac dar asa e cand te „gadila frumos la ureche”e ca stiu numarul,vor un infractor,il au,NU MA REPREZINTA,nu stiu ce constitutie,juramant,cui depune in fata cui?A lor?6,5\3,5?”Vina sa-si doreasca un viitor mai bun”?Glumesti,traim intr-o „manea”!CLAR,NU MA REPREZINTA!De 1 dec.joc SEPTICA,defilati voi!

  4. După ce Cristian Băcanu a propus ca tot poporu’ să completeze o declarație de avere parcă îmi pare rău că n-am votat cu neamțu’! Ce deranj! Cică comunistu’! Ilicitu’!

  5. La 30 de ani de la revoluție Romania e iarasi la o rascruce iar opozitia are, pentru prima data, o sansa majora.Dar oare va ști ce să facă cu ea?

  6. Ciprian,nu te forta ca iti curg mucii din nas!Nu te mai perpeli ca puiul la rotisor,cauta in viata sa gasesti echilibru,venit decent,respect,dar nu prin jurnalism

  7. Cat de prosti trebuie sa fie romanii de tin cu dintii sa-si faca rau singuri! Adicatelea, nu vad binele facut si vor sa fie condusi de cei care le fac rau! Nimeni nu spune ca psd-istii sunt cei mai buni dar cat decat a facut un pic de bine oamenilor si acum vin liberalii votati cu 66% care vor sa impoziteze camasa de pe prosti. In conditiile in care pe afara lucreaza aproximativ 4 milioane de cetateni romani care sustin pensionarii tarilor respective, de unde bani de pensii pentru parintii si bunicii lor ramasi in tara? Acum vine Johannis si vrea ca fiecare cetaten sa completeze o declaratie de avere anuala sa vada procurorii ce evaziune fiscala se face in Romania. Pai cei 4 milioane de diasporeni care-si construiesc case cu turnulete prin Romania trebuie sa demonstreze la fiscul roman sau european ca au castigat cinstit banii prin Europa. Sa vezi ce de treaba o sa aiba interpolul! Sa vezi atunci dansuri pe manele la disporeni cand vor fi luati la bani marunti! Succesuri Catule!

  8. Este cat se poate de realista viziunea asupra celor 30 de ani in care ne-am amagit cu termenul de „tranzitie”.Tara este in faliment total(nu doar material) si nepermis de multi cetateni se lasa inca manipulati de fantasmagorii(diferite cifre macroeconomice,spatiul Schengen,necesitatea austeritatii,etc.)Vorbe si iar vorbe.Unii cunoscuti spun ca suntem o natiune de masochisti.Ne camuflam lasitatea prin ipocrizie si rautate fata de cei mai slabi ca noi.Desigur prin pozitia geografica,nici istoria nu ne-a fost favorabila.Tradarea a devenit un ,sport national’ inca din perioada expansiunii otomane.Avem si unele „vorbe din popor”:,fuga-i rusinoasa dar e sanatoasa’,,capul plecat sabia nu.l taie/dar lantu.l inconvoaie’/.

  9. Lili Angie, Ca sa intelegi trebuie sa nu fii cum ai zis.
    De fapt nu romanii ai ales.
    Si s a ales pe principiul selectiei inverse.Trollul e infinit mai toxic decat activista pecerista rebranduita europeana.A fost preferat pt ca avea SI subordonare externa.Absolut similar cu 2004 si 2009.
    Ai inteles?
    Daca nu, ghinion!

  10. Evolutia isi face treaba…
    Relaxativa si saavurati viata…
    Romanii de data asta nu au calcat pe grebla…

  11. Fii serios, domnule autor! Cum sa fie sarcina grea pentru romani, alegerea presedintelui. Grea este o sarcina asupra careia te apleci si iti doresti sa o indeplinesti cu responsabilitate. Pai, pe romani ii doare-n pix cand vine vorba de vot. Voteaza la referendumuri la care li se pun intrebari pe care NU LE INTELEG, dau navala sa voteze MINCINOSI si BORFASI si cam atat. Ce dracu de greu in asta?!?

  12. Care-i blestemul abatut asupra romanilor? Este cel de 70 de ani, securitatea!

  13. deasupra intrării unui lagăr nemţesc scria: Munca te eliberează. Deasupra intrării în lagărul nemţesc România ar trebui să scrie: Munca în zadar te eliberează…

  14. Așa cum a spus Albert Camus ”trebuie să ni-l imaginăm pe Sisif fericit”, exact așa este și cu poporul român trebuie să ni-l imaginăm fericit.

  15. Cum pot intelege un text filosofic cu accente politice niste amarasteni intelectual cum sunt securistii de „dreapta” care si-au castigat celebritatea de idioti iremediabili pe forum? Nu ar fi o problema ca nu au auzit de Legendele Olimpului si nici de Camus(„Mitul lui Sisif”) pentru ca in general nu au nicio tangenta cu filosofia si istoria si nu-si vor intelege vreodata prezentul trait plin de tragismul absurdului existential intr-o Romanie securista. Cum tot repet, niste brute cazone lipsite de spiritualitate si morala!!! Aproape toate comentariile, chiar si cele ale securistilor de „stanga”, emana acest absurd existential…mioritic, inclinatia marxista de „zidire” a trecutului pentru a construi pe ruine, o ruina perpetua! Cum poti construi ceva stabil si de durata cu limitati carora nu le poti zdruncina „mitul…revolutiei”?

  16. In viitorul apropiat o sa fie Statele Inite a Europei; Peste un timp Statele Unite a Europei si Americii..
    O sa dispara evolutionat nationaitate, religie, hotare in aceasta Uniune. La baza o sa fie Morala ridicata in drept pusa la slujba oamenilor…
    Daca tot ne am adunat sa vorbim vorbe sa il multumim pe Ciprian ca ne a adunat la acest brifing.

  17. Statul paralel mafiot antiromanesc cu sprijin extern a reusit sa manipuleze in mod mizerabil o parte a populatiei Romaniei si sa lanseze tinte false mincinoase incat acesti cetateni NU STIU CE PARTIDE LE REPREZINTA INTERESELE SI ASTFEL O PARTE A POPULATIEI CE SUNT DIN CATEGORIILE SOCIO-PROFESIONALE CE-SI CASTIGA EXISTENTA PRIN MUNCA SALARIALA SAU CU VENITURI MODESTE , VOTEAZA PARTIDE DE DREAPTA (ex. PNL/PDL) SPONSORIZATE DE MARII PROFITORI AI VREMURILOR SI DE FORTE OBSCURE EXTERNE ANTIROMANESTI !!!!

  18. Securitatea a distrus râuri, ramuri si tot ce misca. Ele doar lor le sunt prieteni, pentru poporul român dușman este.

  19. Daca citesti articolul si unele comentarii, parca Tutea avea dreptate.

  20. „Fiecare natie are conducatorii pe care-i merita”.
    Noi ca si natie i-am meritat pe toti conducatorii pe care i-am avut in ultimii 30 de ani.
    La inceput s-a votat omul care a stat in tara si a mancat salam cu soia de 3 ori,in 2004 pe unul care era de-a nostru ,pe dreapta,mai cu spritul,mai cu spertul,mai un cap in gura,a mai vandut niste vapoare, a pus la pamant toata industria,economia tarii-votat de 2 ori=10 ani,acum in 2012 s-a votat un presedinte integru,de dreapta,care a luptat impotriva coruptiei/PSD ,a mai privatizat niste strazi din Sibiu,a facut nimic pentru tara(Romania).
    E si uite asa au trecut 30 de ani de ales-din „gresala in greseala spre victoria finala”.
    Ne dorim o tara ca afara dar ce conteaza cu adevarat la alegerea unui presedinte in Romania: Daca cineva si-o tine pe stanga sau dreapta,cocul,brosa,lozincile care fac sa vibreze neuronul de pe stanga/dreapta.
    Pentru @lili Gata s-au terminat alegerile….
    ” Mintile luminate discuta idei,mintile mediocre discuta evenimente,iar mintile mici discuta oameni”
    Socrate.

  21. „Petre Țuțea, după alegerile din 20 mai 1990, avea să declare: Un tâmpit mai mare ca mine nu există. Să faci 13 ani de temniță pentru un popor de idioți.”
    … Ete, drea-ku’ ! Altu’ ca Ceausescu/ care s-a suparat pe popor !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.