
Achiziția unor active funcționale de la Combinatul de Oțeluri Speciale Târgoviște de către grupul italian AFV Acciaierie Beltrame SpA, mai are nevoie doar de avizul Consiliului Concurenței. Grupul italian Beltrame, unul dintre cei mai mari producători de bare din oțel și oțeluri speciale din Europa, dorește să investească 500 milioane de euro la combinat în cadrul planului de repunere pe picioare a uneia dintre cele mai importante platforme industriale din țară. În plus, italienii vor să să construiască o oțelărie nouă. La finele anului trecut, reprezentanții Beltrame au prezentat autorităților din Târgoviște precum și oficialilor din partea Prefecturii planul de dezvoltare. ”Este vorba despre o investiție de 500 milioane de euro, care se compune din modernizarea actualelor facilități de producție, plus o oțelărie nouă, de 300 milioane de euro. Aceasta a fost discuția pe care am avut-o cu unul dintre investitori, nu cu vreun reprezentant. Sper să se concretizeze”, a declarat atunci primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, citat de Vocea Dâmboviței.
Oficialii de la Beltrame au anunțat în iulie că au în plan construirea de la zero a unei fabrici de oțel-beton și sârmă laminată în România, investiție estimată la 300 milioane euro care include și ridicarea unui parc fotovoltaic cu putere instalată de 100 MW. Achiziția COS Târgoviște s-a riducat la 38,3 milioane de euro plus TVA, fiind apronată de creditorii societății. Combinatul se află de opt ani în insolvență. Activul funcțional industrial „Producere oțel de construcții” al COS Târgoviște a fost evaluat, în documentele prezentate de administratorii judiciar și special, la 301,83 milioane lei. Din această sumă ar urma să se scadă obligațiile de mediu, estimate la aproape 28 milioane lei, precum și TVA datorată de 57,3 sau 32,4 milioane lei (în funcție de statutul entității care ar prelua activul, neimpozabilă sau impozabilă), rezultând suma de 216,55 sau 241,42 milioane lei. Compania s-a aflat în portofoliul grupului rus Mechel și este controlată în prezent de către offshore-ul cipriot Mazur Investments Ltd., cu peste 86% din acțiuni. Administrator special al combinatului este rusul Oleg Shvedakov, conform Profit.ro.
AFV Acciaierie Beltrame SpA este o societate din Italia ce are ca obiect principal de activitate producerea de metale feroase sub forme primare și de feroaliaje. AFV Acciaierie Beltrame SpA este societatea mamă a Grupului AFV Beltrame. Grupul AFV Beltrame este activ în producerea și vânzarea mai multor tipuri de produse siderurgice, deținând facilități de producție în Italia, Franța, Elveția și România. Societățile membre ale Grupului AFV Beltrame sunt profilate pe producerea și distribuția oțelurilor speciale și barelor din oțel, în majoritatea ţărilor din Spațiul Economic European.
În România, Grupul AFV Beltrame activează prin intermediul Donalam S.R.L., care deține și operează unitatea de producție, respectiv laminorul de profile grele al fostului combinat siderurgic din Călărași. Din grup mai face parte Beltrame S.R.L., societate nou înființată (noiembrie 2021) și care, până în prezent, nu a generat cifră de afaceri.
COS Târgoviște S.A. se află, în prezent, în procedura de reorganizare judiciară, activităţile de producţie încetând în anul 2019.
Activele funcționale care fac obiectul tranzacției cuprind bunuri imobiliare, echipamente și stocuri necesare desfășurării activității de producție, respectiv fabricare de oțel și de produse siderurgice lungi, precum și desfășurării activităților conexe.
În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/1996), această operaţiune trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei. Autoritatea de concurenţă va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.
Cunosc un baiat care a lucrat la combinat pana in 2008. Lucra intr o echipa de 14 sudori, majoritatea plecand din combinat in 2008. Dupa cativa ani s a stabilit la Lehliu si de atunci face naveta pana in Bucuresti, unde lucreaza ca mecanic, sudor, etc. Va fi o mare problema sa gaseasca oameni. In orice caz, investitia este foarte buna, avand in vedere ca rusii nu au facut investitii, din cate stiu eu.
Daca grupul italian nu preia o parte din activele COS Targoviste, anul acesta, peste un an ii va fi mult mai greu sa puna in functiune atat vechile active cat si noua otelarie.
Se dovedeste – inca o data – ca cel mai important capital al tarii noastre este forta de munca specializata iar depopularea econmiei prin plecarea oamenilor calificati este un act ireversibil si extrem de rau pentru vitorul Romaniei.
Capitalul uman este un concept de care politicienii analfabeti (pleonasm) nu au habar.
O sa-l faca si pe asta cum l-a facut indianul pe C S Galati. Probabil ca in final vor produce cuie si pioneze.
Deci in loc de otel inox, un produs de inalta calitate, va produce otel beton adica fier moale…Halal !