Acord „istoric” între Serbia și Kosovo

Serbia și Kosovo au încheiat marți un acord „istoric”, care privește mai multe domenii cheie, evoluție ce reprezintă un progres important către normalizarea relațiilor dintre ele, a anunțat șefa diplomației europene, Federica Mogherini, conform AFP.

Acordul, care a fost convenit de premierul sârb Aleksandar Vucic și de omologul său kosovar Isa Mustafa, cuprinde crearea unui sistem judiciar în nordul Kosovo acceptabil atât pentru minoritatea sârbă cât și pentru majoritatea kosovară de origine albaneză. Acordul mai conține un document despre politica energetică, un plan de modernizare a sistemului de telecomunicații și o înțelegere asupra podului de la Mitrovica, disputat de ambele populații ce compun acest oraș din nordul Kosovo.

„Reușita de astăzi reprezintă o reușită istorică în procesul de normalizare”, se arată într-un comunicat semnat de Federica Mogherini, care a mediat negocierile. „De soluțiile găsite astăzi va beneficia concret populația și în același timp ele vor permite celor două țări să avanseze pe drumul către Europa”, mai spune, conform AFP, șefa diplomației europene.

Încheierea acestui acord are loc înaintea summitului ce va reuni joi la Viena liderii așa-numitei regiuni a Balcanilor Occidentali, întâlnire la care va participa și șefa diplomației europene și care se desfășoară în contextul crizei provocate de valul de imigranți ilegali și de tensiunile cu Rusia.

Serbia și Kosovo au semnat în anul 2013 un acord de normalizare a relațiilor, mediat de asemenea de UE, înțelegere care a permis anul următor guvernului de la Belgrad să înceapă negocierile pentru aderarea la blocul comunitar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.