Un diplomat american avertizează. Acţiunile Chinei, „provocatoare”

Acţiunile „provocatoare” ale Chinei în jurul Taiwanului, Japoniei şi în Marea Chinei de Sud comportă riscul unui accident care ar putea declanşa involuntar un conflict mai amplu, a declarat vineri un diplomat american de top la Taipei, potrivit Reuters.

Sandra Oudkirk, directoarea în exerciţiu a Institutului American din Taiwan (AIT) şi ambasadoare de facto a SUA, le-a declarat reporterilor că Statele Unite sunt „profund devotate” status quo-ului de pace şi stabilitate în strâmtoarea Taiwan şi în întreaga regiune.

„Acesta este motivul pentru care am îndemnat în mod constant RPC să evite acţiunile coercitive sau provocatoare atât în strâmtoarea Taiwan, cât şi în alte zone, cum ar fi Marea Chinei de Sud şi în largul Japoniei”, a spus ea, referindu-se la Republica Populară Chineză.

„Acţiunile provocatoare sunt aproape prin definiţie periculoase. Acestea prezintă riscul unei erori de calcul sau al unui accident care ar putea declanşa un conflict mai amplu”, a avertizat ea.

SUA sunt cel mai important susţinător internaţional şi furnizor de arme al Taiwanului, în pofida lipsei de legături oficiale cu insula revendicată de China.

China şi-a intensificat în ultimii patru ani presiunea militară şi politică împotriva Taiwanului, guvernat democratic, iar luna trecută a organizat jocuri de război în jurul insulei după învestirea preşedintelui Lai Ching-te, care a preluat funcţia în ianuarie, un politician pe care Beijingul îl numeşte drept „separatist”.

China consideră Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu şi nu a renunţat niciodată la ideea utilizării forţei pentru a aduce insula sub controlul său. De asemenea, China este implicată într-o dispută tot mai acerbă cu Filipine în Marea Chinei de Sud, notează Reuters.

Beijingul a avertizat în mod repetat că Taiwanul reprezintă cea mai importantă şi mai periculoasă problemă în relaţiile dintre China şi SUA.

Guvernul de la Taipei respinge revendicările de suveranitate ale Beijingului, afirmând că numai populaţia din insulă poate decide viitorul său.

Oudkirk, care îşi încheie mandatul de trei ani luna viitoare, a declarat că întărirea capacităţii Taiwanului de a se apăra este prioritatea principală a AIT, dar a refuzat să răspundă la o întrebare legată de modul în care colaborează armata americană şi cea taiwaneză.

Cu toate acestea, Taiwanul a semnalat că, recent, s-au înregistrat întârzieri în livrarea armelor în baza unor acorduri cu SUA.

„La fel ca în cazul întregii industrii, producţia de arme şi alte echipamente militare americane a fost grav afectată în timpul pandemiei de COVID de problemele apărute în lanţul de aprovizionare. Acestea sunt acum în curs de rezolvare”, a explicat Oudkirk.

Succesorul lui Oudkirk este Raymond Greene, în prezent şef adjunct de misiune la ambasada SUA din Tokyo şi, înainte de aceasta, şef adjunct al AIT.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

10 Comentarii

 1. Nu înțeleg cum pot fi considerate „provocatoare” acțiunile statului Chinez pe teritoriul statului Chinez – sau ignorăm iar că Taiwan și strâmtoarea Formosa sunt părți ale Chinei.

 2. Inca o data pentru cei ce urasc hartile si cititul:
  Taiwan= Anti-China
  Ucraina= Anti-Rusia
  Pakistan= Anti-India
  Uniti punctele si va da un desen, un modus operandi anglo-american.

 3. CUM TRAGI O BASINA, HOP SI AMERLOCII..!!CHIAR SE CRED STAPANII LUMII. ASI FI CURIOS CUM AR FACE DACA AMERLOKA AR FI ATACATA .

 4. Oare de ce se numeşte Marea Chinei? Uitați-vă să vedeți câte baze americane sunt în acea zonă, de parcă ar fi Marea Americii. Şi atunci, cine-i agresorul? Dacă chinezii sau ruşii ar avea tot aşa, sute de baze militare prin Caraibe, ce ar zice Licuriciul?
  Însă probabil că asta ar fi singura soluție pentru pacea mondială: să simtă şi poporul american o amenințare în coasta lui şi de abia atunci poate că cei de la Casa Albă şi Pentagon ar fi mai moderați în atitudinile lor războinice fiindcă ar trebui să dea explicații americanilor.
  Dacă nu se va întâmpla asta, va fi iar un nou Război Mondial şi tot pe teritoriul Europei, la ordinele elitei sioniste şi a Washingtonului, cu Licuriciul pompând arme, muniții şi încurajări, până la distrugerea noastră totală.

  Nici celelalte 2 Războaie Mondiale nu au început pentru că asta a fost voința popoarelor implicate. Țineți bine minte asta!!!

 5. Cel mai plavan din curtea scolii (SUA) a inceput sa-si ia castane de la tot cartierul si a intrat in „panic mode”. Land of the free, my ass!

 6. Jandarmul cu doua clase, tot jandarm rămâne. Duoa ce au terminat cu sancțiunile impuse gagauzilor, acum avertizează despre intenție Chinei. Doamne fereste-ne. Credem ca ar fi cazul ca cei din clasa politica sa se interneze la un spital de boli psihice.
  Ps. Nu ar fi de mirare sa limiteze și zborul păsărilor, ca sa’reduca amprenta se carbon, amprenta aflata în sertarele CIA S și FBI.

 7. gargara antichineza,in nota obisnuita…Khazarii proveniti din Imperiul tarist au inceput doua razboaie mondiale si tot ei il vor incepe pe al treilea

 8. ,,SUA, le-a declarat reporterilor că Statele Unite sunt „profund devotate” status quo-ului de pace şi stabilitate în strâmtoarea Taiwan şi în întreaga regiune.
  CARE ,,status quo de pace ,cand voi sunteti CRIMINALII LUMII si provocatorii tuturor conflictelor de pe TERRA ?
  NESIMTIREA VOASTRA LIMITE NU ARE !!!

 9. Nu ca i-ar durea burta de taiwanezi,pe americani ii doare burta ca nu vor mai avea unde sa-si vanda armamentul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.