Acţiunile europene au suferit în august cea mai mare pierdere lunară după prăbuşirea Lehman Brothers

Acţiunile europene au înregistrat în august cea mai mare pierdere lunară de la prăbuşirea Lehman Brothers, în 2008, iar titlurile germane cel mai grav declin din ultimii nouă ani, din cauza temerilor provocate investitorilor de încetinirea creşterii economice şi criza datoriilor din zona euro.

Aceste scăderi abrupte, care au şters 750 de miliarde de dolari din valoarea acţiunilor, au avut loc pe fondul unor volume mari ale tranzacţiilor, transmite Reuters.

Volumul tranzacţiilor, care în august este de obicei redus, fiind o perioadă de vacanţă, a fost cel mai ridicat din aproape trei ani.

Investitorii au căutat protecţia unor active considerate sigure, precum aurul şi obligaţiunile suverane americane şi germane.

„Performanţele din această lună au fost foarte proaste, din cauza unui mixt de elemente fundamentale venite într-un interval atât de scurt încât efectul asupra pieţei a fost devastator”, a declarat Franklin Pichard, director la Barclays France.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a urcat miercuri cu 2,6%, dar a scăzut cu 11% în această lună, acesta fiind cel mai mare declin lunar după octombrie 2008, după prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers.

În acest an, FTSEurofirst 300 a coborât cu 14%, cu mult peste declinul de 2,7% al indicelui american S&P 500.Indicele londonez FTSE 100 a avansat miercuri cu 2,4%, dar în august a scăzut cu 7,2%. Fără creşterea de miercuri, FTSE 100 ar fi suferit la rândul său, în august, cel mai amplu declin după falimentul Lehman.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt, care a avut în primele şapte luni performante superioare altor pieţe europene importante, a scăzut în august cu 19%, cea mai gravă pierdere după septembrie 2002, investitorii resimţind impactul scăderii exporturilor germane. Miercuri, acest indice a urcat cu 2,5%.La Paris, indicele CAC 40 a scăzut cu 11% în această lună, iar miercuri a urcat cu 3,07%.

Pieţele au fost stabilizate de speranţele investitorilor ca Rezerva Federală americană să ia luna viitoare noi măsuri monetare de stimulare a economiei SUA.

Septembrie tinde să fie cea mai slabă lună pentru pieţele de capital, cu o scădere medie lunară de 0,7% a indicelui mondial MSCI, în perioada 1971-2010.În decembrie au avut loc cele mai mari creşteri, cotaţiile acţiunilor avansând în medie cu 2,2%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.