Firmele care vor plăti datoriile către stat până la sfârşitul anului nu vor achita penalităţi

Guvernul a aprobat, miercuri, noi reglementări fiscale prin care anulează penalităţile firmelor care îşi plătesc datoriile faţă de stat până la 31 decembrie şi prin care reduce la 50% penalităţile în cazul în care contribuabilii vor plăti obligaţiile către buget în primul semestru din 2012.

„S-a decis anularea penalităţilor pentru firmele care îşi plătesc integral datoria către stat şi dobânda aferentă până la 31 decembrie. De asemenea, se vor reduce cu 50% penalităţile firmelor care vor achita principalul şi dobânzile până la 30 iunie 2012”, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Dan Lazăr, după şedinţa de miercuri a Executivului.

Potrivit acestuia, Guvernul a aprobat miercuri reglementări introduse în Codul Fiscal şi Codul de procedură fiscală, fiind stabilită totodată o nouă procedură de stingere a obligaţiilor fiscale.

„Prima dată se vor stinge debitele principale pentru taxele şi impozitele cu stopaj la sursă, apoi debitele principale pentru celelalte contribuţii, în ordine istorică, şi la final se sting accesoriile, tot în ordine cronologică”, a spus secretarul de stat. El a justificat această măsură prin nevoia de a permite firmelor să-şi plătească datoriile istorice către stat şi totodată acestea să nu mai acumuleze alte datorii.

Altă decizie vizează certificatul fiscal, acesta urmând să cuprindă nu numai obligaţiile, ci şi creanţele firmelor.

„Până în prezent, dacă o firmă solicita certificat fiscal, în document erau trecute doar obligaţiile faţă de stat. De la 1 septembrie se vor menţiona în certificat şi creanţele. Dacă o firmă are de plată la buget 50.000 de lei, dar în acelaşi timp trebuie să i se ramburseze TVA în valoare de 51.000 de lei, ea e considerată un bun contribuabil şi poate participa la o licitaţie publică, de exemplu”, a spus Lazăr.

În plus, noile reglementări permit firmelor mici să depună declaraţia unică trimestrial, nu lunar, ca până în prezent.

„Vor beneficia de această facilitate firmele cu o cifră de afaceri de maximum 100.000 de euro, existând şi o limită în ceea ce priveşte numărul de angajaţi. De exemplu, dacă o firmă este sezonieră şi în lunile cu activitate are 2, 3, 4 angajaţi, la sfârşitul anului se va face o medie. Dacă numărul total al angajaţilor împărţit la 12 luni este sub 3, să zicem că e 2,99, firma poate beneficia de această prevedere”, a mai spus Lazăr.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.