
Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de lege al Guvernului privind activitatea notarială electronică prin care se reglementează regimul juridic al îndeplinirii unor acte și proceduri notariale în formă electronică prin intermediul platformei informatice Top-not.
S-au înregistrat 70 de voturi ‘pentru’ și 55 de abțineri.
Platforma Top-not, ce urmează a fi dezvoltată, are ca scop și administrarea și stocarea actelor notariale, precum și a documentațiilor care au stat la baza întocmirii acestora și asigură securitatea, confidențialitatea, trasabilitatea și integritatea schimbului de date, asigurând protecția secretului profesional. Platforma Top-not constituie suport tehnic pentru schimbul de informații și date între notarii publici, pe de o parte, și autoritățile și instituțiile publice centrale și locale, pe de altă parte.
‘Uniunea Notarilor Publici, administratorii serviciilor furnizate prin intermediul platformei Top-not și administratorii de securitate cibernetică ai platformei Top-not asigură jurnalizarea în timp real a evenimentelor și a accesului la datele vehiculate prin intermediul platformei în scopul efectuării unor activități de audit periodice pe linia protecției, calității, securității și trasabilității datelor, în vederea asigurării transparenței utilizării acestora. Jurnalizarea evenimentelor și a accesului la date se stochează pe o durată egală cu obligativitatea legală de păstrare a documentelor conform nomenclatorului arhivistic notarial’, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Notarul public va putea îndeplini în formă electronică, fără prezența fizică a părților, anumite categorii de acte și proceduri expres și limitativ prevăzute de lege, precum: consultații juridice scrise cu caracter notarial; primirea și păstrarea documentelor în formă electronică în arhiva electronică notarială; legalizarea semnăturii interpretului și traducătorului autorizat de pe traducerile în formă electronică; transmiterea către Oficiul Național al Registrului Comerțului a actelor privind societățile; transmiterea cererilor adresate instituțiilor și autorităților publice; comunicarea cererilor și a oricăror alte documente pentru efectuarea operațiunilor de publicitate imobiliară.
Actul normativ adoptat de Senat instituie și noțiunea de eliberare a duplicatelor de pe înscrisurile notariale în altă formă decât cea în care au fost întocmite, respectiv de emitere a copiei legalizate de pe înscrisuri într-o altă formă decât cea în care acestea au fost întocmite.
Proiectul de lege va fi dezbătută de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.
Liber la manarii si matrapazlacuri cum n-a vazut Parisul.
Începutul cu “Platforma Top-not, va asigura Securitatea, Confidențialitatea” e tare! și amintește de procurorul Portocală care a ridicat arhiva unei onorabile notare care nu i-a cedat la avansuri. Și justiția română nu a constatat nimic nici ca agresiune sexuală nici la confidențialitate.
Pe naiba! Se face electronic de peste 15 ani! Doar facturile nu sunt electronice! În rest, totul e prin intermediul internetului in Romania. Au scos pe gură ceea ce există de ani buni! Sau, poate că acum e prin lege!