Adio birocrație la actele de stare civilă?

Vești de ultimă oră de la Guvern! Mai exact, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, au susţinut declaraţii de presă, luni, la Palatul Victoria, în care au anunțat demararea unui proiect prin care românii ar putea scăpa de birocrație la actele de stare civilă.

Acest proiect a primit deja finanțare, iar perioada de implementare va fi de aproximativ trei ani.  Potrivit ministrului Fondurilor Europene, certificatele de naştere, de căsătorie, de divorţ şi de deces vor fi procesate printr-un sistem informatic integrat.

„Astăzi, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Afacerilor Interne au demarat, prin semnarea contractului de finanţare, un program important pentru români,  pentru România, adică un sistem integrat de procesare în sistem informatic a tuturor actelor de stare civilă pentru cetăţeni, mai precis 50 de milioane de acte de stare civilă. Înseamnă descărcarea online a documentelor, plata online a taxelor aferente, un serviciu suport, asigurarea transferului de extrase. Stocarea electronică a celor aproximativ 75 de milioane de documente digitizate”, a spus Rovana Plumb.

„Este momentul de început, pentru că doamna ministru Rovana Plumb a pus ultima semnătură. Acest proiect se numește Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de stare Civilă. Astăzi s-a semnat contractul de finanțare. MAI este beneficiarul acestui proiect, dar cei care se vor bucura cu adevărat de acest proiect sunt cetățenii. Cred că nu există o persoană care să nu se fi lovit de diferite aspecte birocratice atunci când a încercat să înregistreze anumite evenimente din viață. Cetățenii vor putea păstra forma autentică a documentelor.

Prin acest proiect, cetățeanul va avea posibilitatea de a monitoriza permanent solicitarea pe care o face. Se elimină riscul pierderii documentelor de stare civilă. Nu mai este nevoie să mergem cu teancul de documente la instituții. Toate aceste lucruri se vor întâmpla, nu de mâine, dar se vor întâmpla, cu siguranță. În trei ani de zile, vom crea condițiile”, a spus Carmen Dan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

2 Comentarii

  1. O sa vedem NU in 3 Ani, ci la Sfantu’ Asteapta!

    FIX cum a procedat PSD cu Programul de Informatizare a ANAF, program demarat in 2013 in Colaborare si cu SPRIJINUL Bancii Mondiale, Program care nici AZI nu e implementat, DIMPOTRIVA e Intarziat si deja UITAT, desi Termenul Anuntat era Auguust 2016!

    „Credit uriaș, Neutilizat, pentru informatizarea Fiscului.
    În 4 ani Fiscul a reușit să cheltuie doar 16 Milioane Euro dintr-un credit de 91 Milioane Dolari, atașat unui proiect de informatizare a administrației fiscale, convenit cu BM.
    În data de 16 iunie 2017 BM a trimis Guvernului concluziile ultimei revizii făcute pe proiect. Concluziile BM privind modul cum e cheltuit împrumutul de 90 de milioane pentru Reforma ANAF sunt mai dure și mai descurajante ca niciodată.
    Programul de restructurare al ANAF este practic eșuat, iar de acest eșec se fac responsabili toți șefii ANAF de până acum implicați în proiect.”
    Asta, desi sistemul informatic al ANAF a avut numeroase defecțiuni care au împiedicat furnizarea serviciilor solicitate de contribuabili.

    Mai mult, in Ianuarie 2018, Ionut Mișa Ministrul de Finante: „ANAF Nu a cheltuit niciun leu pentru Sistemul IT, în urma Programului cu BM, de modernizare a instituției, TOTI Banii consumați pana acum fiind alocați CONSULTANTEI.”
    http://www.fluierul.ro/jsp/article/indexDisplayArticle.jsp?artid=1217025&title=misa-anaf-nu-a-cheltuit-niciun-leu-pe-sistemul-it-in-urma-programului-cu-banca-mondiala-de-modernizare-a-institutiei

    Traiasca PSD!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.