Adio dezmăț! Guvernul a impus termen președintelui

Guvernul a adoptat, marți, ordonanța de urgență pentru modificarea Codului administrativ, iar printre prevederi se numără și obligația președintelui țării de a se pronunța în termen de zece zile cu privire la numirea unui ministru. Proiectul prevede de asemenea pensii speciale pentru aleșii locali.

„Prin Codul administrativ stabilim proceduri și termene pentru numirea în funcția de membru al Guvernului în caz de remaniere guvernamentală sau de vacantare a postului. Refuzul numirii de către președinte poate avea loc o singură dată. Termenul primului-ministru pentru propunere este de cinci zile, iar termenul de răspuns al președintelui este de zece zile. Legislația actuală nu prevede niciun termen și stăm fără să răspundă cineva de nerespectarea unui termen care nu există. Nu cred că deranjează pe absolut nimeni. Este o regulă care va trebui să fie respectat”, a declarat vicepremierul și ministrul Dezvoltării Daniel Suciu, la finalul ședinței de Guvern.

O altă modificare se referă la validarea mandatelor consilierilor locali prin hotărârea instanței, nu a comisiei de validare, cum se procedează în prezent.

„Reglementări proceduri pentru validarea mandatelor consilierilor locali aleși prin hotărârea instanței, nu prin hotărârea unei comisii de validare. Cum să valideze un mandat de ales local un consilier sau un ales local care nici măcar el însuși nu este validat. Se întâmplă de multe ori ca o grupare de consilier să nu voteze un alt consilier tocmai pentru a împiedica ulterior alegerea unui viceprimar și intrăm în logica partizanatului. Prin actualul cod acest lucru este rezolvat”, a afirmat Suciu.

Ministrul Dezvoltării a vorbit și despre obligațiile aleșilor locali.

„Un subiect care a fost interpretat în fel și chip. Aleșii locali vor răspunde exclusiv pentru aprecierea necesității și oportunitatea actelor administrative. Acest lucru nu înseamnă că nu răspund pentru legalitate. Pot înțelege poziția sindicatelor din administrație, pot înțelege până la un anumit punct ipoteza conform căreia orice nobil pune un funcționar public să facă o ilegalitate și doar funcționarul public răspunde. Acest lucru este fals. Niciodată, niciun ales local nu trebuie să oblige un funcționar public să încalce legea. Însă există funcționari care refuză să semneze un act administrativ deși știu că acest lucru este perfect legal. Dacă ne dorim ca fiecare să aibă responsabilitatea funcției sale, acest lucru trebuie să se întâmple și în administrația publică locală. Despre schimbarea modalității de adoptare a unor anumite acte normative, respectiv hotărârile consiliului local sau județean care se vor adopta cu majoritate absolută, respectiv jumătate plus unul din numărul consilierilor în funcție. Singura excepție va fi cea de înstrăinare a bunurilor imobile care rămân în continuare cu două treimi din numprul consilierilor în funcție”, a mai spus Suciu.

„Un subiect pe care îl consider de mare importanță. Orice comunitate care vrea să își ateste azi domeniul public trebuie să trimită la minister, la o direcție care astăzi are șase funcționari, din care doi sunt în concedii, să rezolve miile de dosare de atestare a domeniului public. Nerezolvarea acestei probleme ne-a împiedicat în derularea foarte multor proiecte de finanțare europeană. Prin codul administrativ acest lucru se face prin hotărâre de Consiliu local sau județean, și nu prin hotărârile de guvern.

Tot prin Codul administrativ redevențele obținute prin concesionare din activități de exploatare a resurselor la suprafață se constituie venit la bugetul local. 40 la nivelul bugetului local al județului pe pe teritoriul asupra căruia există activități de exploatare și 40% la bugetul local al comunei, orașului sau municipiului și 20% la bugetul de stat. Trebuie să beneficieze și autoritățile locale de bogățiile subsolului, nu doar Guvernul României”, potrivit lui Daniel Suciu.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, marți, în debutul ședinței de Guvern, că marți va fi adoptat, prin ordonanță de urgență, Codul Administrativ, proiect care vizează și procedura de remaniere guvernamentală.

„Adoptăm astăzi (marți – n.r.) noul Cod administrativ, un proiect important pentru modernizarea administrației publice, rezultat al unei ample consultări cu reprezentanții structurilor asociative. Prin acest act normativ creăm un cadru unitar și punem într-o formă mai clară, mai coerentă, mai simplificată, reglementări care se regăsesc acum în 17 acte normative. Prin noile prevederi vom institui mecanisme care să preîntâmpine blocaje între instituțiile publice, atât la nivel central, cât și la nivel local”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern, de marți.

Pentru mai multă eficiență și transparență vom stabili o procedură mai clară și termene reduse pentru numirea în funcție a unui membru al guvernului în caz de remaniere guvernamentală sau de vacantare a postului. Situația din ultimul an ne-a arătat că este nevoie de astfel de modificări pentru a asigura continuitate în toate domeniile de activitate ale guvernului. Pentru Administrația Locală vom reglementa procedura validării prin hotărârea instanței a mandatelor consilierilor locali aleși și vom revizui situațiile de dizolvare a Consiliului Local astfel încât să asigurăm stabilitatea autorităților locale”, a completat premierul.

Aceasta a adăugat că OUG pe Codul administrativ prevede reglementări referitoare la procedurile cadru privind licitațiile publice.

„După cum știți am adoptat deja revenirea la alegerea președinților Consiliilor Județene prin vot uninominal la fel ca în cazul primarilor, reglementare care se regăsește în noul Cod administrativ. Legitimitatea președinților de Consilii Județene va crește întru-cât aceștia vor reprezenta voința cetățenilor și nu rezultatul unor negocieri politice. De asemenea aducem soluții și în cadrul elaborării procedurilor cadru privind licitațiile publice, dar și reglementări în domeniul proprietății publice și private a statului sau a unităților administrativ teritoriale. Venim și cu măsuri privind profesionalizarea corpului funcționarilor publici care se vor aplica gradual. Toate aceste modificări sunt menite să modernizeze administrația publică să o facă mai flexibilă și să răspundă mai prompt și mai eficient așteptărilor cetățenilor”, a conchis Dăncilă.

Rafală de la Cotroceni

În replică, președintele Klaus Iohannis a acuzat marți că adoptarea Codului administrativ prin ordonanță de urgență este „un grav atentat la adresa întregului sistem administrativ din România”.

„PSD vrea să demonstreze cu toată tăria că sfidarea românilor este prioritatea zero a acestei guvernări. În urma adoptării de către Guvern a Codului Administrativ prin Ordonanță de Urgență, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage atenția că după doi ani în care a încercat prin toate mijloacele să îngenuncheze Justiția de dragul unor corupți, PSD vrea acum să distrugă Administrația de dragul baronilor locali.

Este extrem de grav că o lege esențială precum Codul Administrativ, care înglobează sute de reglementări, cuprinse în prezent în mai multe acte normative, și care reprezintă practic baza legală a administrației publice din România, a fost adoptată de către Guvern prin Ordonanță de Urgență. OUG este un instrument prevăzut în Constituție în mod explicit doar pentru situații extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată. Președintele Klaus Iohannis avertizează Guvernul că acest instrument nu mai poate fi folosit în continuare excesiv, în condițiile în care cetățenii s-au exprimat atât de clar pe 26 mai pentru nevoia de transparență și predictibilitate în legiferare.

Arhitectura de funcționare a întregii administrației publice din România va fi dramatic alterată prin acest Cod Administrativ. Nu există niciun argument și nicio justificare pentru adoptarea acestei Ordonanţe, care reprezintă un atentat la adresa întregului sistem administrativ.

Președintele României consideră că dezbaterea Codului Administrativ, de altfel absolut necesară, trebuie făcută de către Parlament, transparent și în urma unui amplu dialog social. Un act de o asemenea amploare și cu un asemenea impact este obligatoriu să fie elaborat de către unica autoritate legiuitoare a țării și nu de către Guvern, care, prin OUG, face un grav exces de putere, forțând limitele Constituției.

Credibilitatea și buna-credință ale PSD de a face singuri reforme, indiferent de domeniu, sunt nule, iar intervențiile catastrofale ale PSD în legislația penală și fiscală sunt cele mai edificatoare exemple.

Președintele Klaus Iohannis evidențiază că, după modificarea prin Ordonanță de Urgență a legislației în privința alegerii președinților de consilii județene, adoptarea Codului Administrativ prin OUG arată un plan mult mai amplu al PSD de a conserva puterea și de a-și servi baronii. PSD nu se poate schimba, iar lecția votului din 26 mai este una pe care acest partid este incapabil să o înțeleagă”, se arată într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

Sindicaliștii din administrație au lansat și ei anterior critici la adresa proiectului. Iată

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioana Radu 8288 Articole
Author

26 de Comentarii

 1. Guvernul dă aleşilor locali Pensii SPECIALE prin OUG, deşi o Lege identică a picat la CCR!
  Odată cu Codul Administrativ, revin şi Pensiile speciale pentru aleşii locali, după cum arată forma proiectului pus în dezbatere.
  Social-democraţii revin cu Pensiile speciale cu toate că aceste au fost declarate nNECONSTITUTIONALE de 3 ori.
  Mai mult, exact această formă a Codului Administrativ nu a trecut de testul CCR în 2018, judecătorii constituţionali declarând în integralitate neconstituţională iniţiativa legislativă.”
  Editat
  Sa NU va asteptati ca Avocatl Poporului PSDist sa o atace la CCR!

  RUSINE, infractori ordinari!
  Romani, sa iesim la VOT sa curatam Tara de acest INFRACTORI ordinari care ne SFIDEAZA in continuare!
  Veorico, la gunoi cu voi, veti PLATI SCUMP aceasta noua SFIDARE!

  Citeste mai mult: adev.ro/ptnn3r

 2. Care e „surpriza”?!
  Pensiile speciale pentru Primari, Presedintii si Vicepresedintii de Consilii judetene, cumva?
  Adica, o noua SFIDARE a Romanilor DUPA Votul din 26 Mai 2019??!!
  Asta e „surpriza”?!

 3. Uite SURPRIZA URIASA din Codul adminsitrativ:
  „Care sunt cele mai importante prevederi ale proiectului de OUG:
  – Proiectele care vizează administrarea patrimoniului vor putea fi adoptate doar cu votul a jumătate plus unu din consilierii în funcție. Principala miză este introducerea în legalitate a celor 20 de companii municipale înființate de primarul Gabriela Firea.
  – Pensii speciale pentru aleșii locali. Aceste pensii se vor acorda pe lângă pensiile normale. Dacă facem un calcul bazat pe formula din codul administrativ, aleșii locali ar putea primi în plus câteva zeci de mii de lei. De exemplu, un primar care a avut un mandat va primi 19% din indemnizația lunară brută pensie specială, unul care a avut două mandate 38%, iar unul care a avut trei sau mai multe mandate – 57%. Mai concret, dacă un primar de comună are o indemnizație brută de 6.000 lei și a avut două mandate, va primi o pensie specială de 1.800 lei. Primarul unui oraș mai mare, care poate avea între 10.000 și 20.000 lei pe lună brut și 2 mandate, va primi în plus până la 7.600 lei/lună. Dacă are 3 mandate ajunge la 11.000 lei/lună.
  – Pot fi membri ai Guvernului persoanele condamnate penal, dar pentru care a intervenit reabilitarea
  – Transferul răspunderii de la primari către funcționarii publici.”
  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23222817-klaus-iohannis-dupa-guvernul-adoptat-prin-oug-codul-administrativ-plan-mult-mai-amplu-psd-conserva-puterea-servi-baronii.htm

 4. Sper ca presedintele Iohannis sa initieze, in aceeasi zi in care vor avea loc alegerile prezidentiale, un referendum care sa aiba ca subiect pensiile speciale.Toate pensiile speciale si nu doar cele ale alesilor locali.Probabil ca prezenta la vot va depasi 75% iar realegerea domnului Iohannis este asigurata oricine i-ar fi contracandidatul.

 5. Vita incaltata, expert in vanzarea de copii, n-a zis nimic despre abuzul infiorator, comis de asupra Sorinei, nici despre situatia disperata a celor loviti de urgia vremii. Il fecundeaza grija de Codul Administrativ. Iar tu ” lili ” vezi sa nu faci apoplexie. Unde nu da Dumnezeu!?

 6. @Vanatorul de ursi: Lili nu face apoplexie pentru ca pe buletin scrie U.M.XXXXX unde XXXXX este un numar clasificat secret.

 7. A aparut tocmai Iohannis,cel mai mare baron dintre baroni, sa vocifereze el despre „fortarea Constitutiei” de catre Guvern,tocmai el cel coclit in incalcarea ei aratand tuturor de-a lungul timpului ca asa are el chef pentru ca poate.Ce nerusinare.Daca a iesit Iohannis atins la interesul sau de a sabota guvernarea cu fitzele lui folosite in mod repetat la remanieri,dar si in diferite alte obstructionari ale prerogativelor constitutionale ale altora,aratand tuturor ca se mictioneaza si pe legi si pe Constitutie,inseamna ca acest Cod Administrativ este bun.Si ii tot da cu votul consultativ din 26 mai care este doar consultativ,insa la votul din iarna,care nu mai este consultativ,atunci vom vedea,ghici Iohannis,cine nu ajunge nici macar in turul doi si pleaca acasa la shomaj.

 8. Dancila tocmai a adus PSD la 10%! In mod clar dancila e pusa pe pilot automat sa distruga PSD-ul cum sugereaza plescoianu, baronetul local se bucura degeaba, au pierdut europarlamentarele vor pierde toate alegerile. Vor veni useristii si tot prin 10 OUG intr-o singura zi cum a dat analfabeta azi ii vor lasa in poponetul gol pe primarii pesedei si mai mult ii vor baga direct la zdup, ca nu e asa analfabeto, OUG sunt legi si tu ai creat precedente periculoase? In cazul Sorinei, PSD punctase la imagine, in loc sa profite si stea linistiti au dat azi iar posibilitatea romanilor sa termine cu dezbinarea pe subiectul Sorina si sa se reuneasca din nou in ura initiala fata de PSD!

 9. Pai 10 zile pentru raspuns eu zic ca sint arhisuficiente ! In primele trei casca, in urmatoarele doua se scarpina in cap, alte trei vor fi folosite ca sa rinjeasca la camerele de televiziune, ramin ultimele doua ca sa rosteasca, bineinteles, ca nu e de acord cu aceasta „nemernicie” a guvernului ! (citat din dom’ „presedinte”)

 10. Deocamdată Klaus Iohannis este singura garanție care stă în calea jegurilor din țara asta.

 11. Va dati seama, Prostalaul Important trebuie sa raspunda in zece zile, o sa i se arda circuitele de atata concentrare.

 12. Multe mai repetă domnul președinte. Iohannis când este vorba despre ce muncesc alții. Când este vorba despre ce trebuie să muncească dânsul este tăcere și sfârșit de săptămână.

 13. @Klaus Iohannis & țara. Daca tu te bazezi pe un hot si un evazionist fiscal al bugetului tarii pe care chipurile o apara , spune totul despre tine.

 14. 1. Oare chiar s-a uitat ca referendumul din 26 mai 2019 a fost unul CONSULTATIV!? Ca atare, nici o autoritate de stat nu este si nu poate fi tinuta „la respect” cu rezultatul unei consultari. Presedintele nu are decat – daca tine mortis, desigur – sa gaseasca o formula prin care sa introduca rezultatul consultarii intr-un act normativ (spre exemplu, un proiect de lege „elaborat” de PNL ar fi o posibilitate; sigur, ramane sa mai si treaca de majoritatea parlamentara; dar, cine stie?).
  2. Dl. Presedinte ar trebui sa nu mai faca atata pe …. „preocupatul” in legatura cu ordonantele de urgenta. Acestea sunt instrumente normative mentionate expres de Constitutie si ceea ce Constitutia permite nu poate fi negat, conditionat, sau modificat sau interpretat prin vointa unui singur individ, indiferent de functia pe care o detine sau a modalitatilor de a-i convinge si pe altii sa-i tina partea. In ce priveste caracterul de urgenta al unor acte ale Guvernului, aceasta este sustinuta si impusa de insasi natura relatiilor de confruntare, beligerante si total anormale pe care actualul ocupant (ca detinator nu este) al fotoliului prezidential le-a impus manu fortiori Actualului Guvern.
  3. Si, pentru ca tot veni vorba, nu credeti ca daca este normal ca magistratii – atat cei legitimi, judecatorii adica, cat si cei doar vopsiti, adica procurorii, ca sa nu avem neclaritati, trebuie sa raspunda in fata cuiva pentru ce fac si cum isi fac treaba, n-ar fi la fel de normal ca si persoana care ocupa vremelnic pozitia de Presedinte al Romaniei sa raspunda si ea pentru ce face si cum face, in fata cuiva? In SUA cand Presidentul o ia razna (gen Clinton – trabuc – Monica) este chemat la audiere de Congres. In Romania, maharul de Sibiu este deasupra tuturor si nimeni nu-l poate intreba nici macar cat e ceasul.

 15. Opinați că președintele ar tebui să atace în contenciosul administrativ ordonanța de urgență a guvernului care îi stabilește atribuții, ?
  Remarcați și că ordonanțele guvernului nu modifică acolo unde reglementează legile, ?

 16. Garanţia ta spune că România nu este pregătită să preia Preşedenţia UE şi popunea s-o dăm Filandei. La sfârşi după ce Guvernul a muncit pe brânci, se fălea cu laudele primite. Iohanis este un trădător, el a vrut să scoată România din UE, el este neamţ, el n-are nicio legătură cu sufletul românului, el n-a cinstit nicodată drapelul româniei, el se închină străintăţii, marilor companii, partenerilor de afacere cum i-a denumit pe cei care ne taie pădurile. Este garantat trădător.

 17. @Opinați că ar trebui recuperate și cheltuielile ocazionate de elaborarea și adoptarea unor acte normative declarate neconstituționale, de la cei ce participă și sunt salarizați pentru acțtivitățile respective, ?

 18. Mă mihnea, când o veni USR-ul vine la pachet cu primari USR. Chiar crezi că vor renunța primarii USR la pensiile speciale?

 19. Culmea,tocmai cotrocenistul care cere bunastare proprie ataca! Sa atacam sau impotrivim noi din categoria medie a societatii si nu individul care urla la stele cand e vorba de altii! Gresesc ăștia din guvern asupra traitorilor majoritari in ro.zilnic si doar noi trebuie sa ne impotrivim! Cotrocenistul trebuie sa munceasca cot la cot cu guvernul pentru tara si cetateni,in niciun caz cearta nonstop!

 20. Ti-o tras-o. Sa vad acum cum mai tragi de timp in numirea noilor ministrii ?. Cat de ticalos poti sa fi. Ne spui ca legea trebuia facuta in parlament. De ce ?. ca sa poti tu si gealatii tai sa o conteste, sa o resconteste, sa o trimiti, pentru o virgula la reexaminare ?. Prin ordonanta asta ti-a luat o jucarie, de aceea esti asa de ofuscat. Trebuiau sa faca acest pas mai demult si nu numai cu acest cod ci si cu asazisele legi ale justitiei. Ceri sa fie adoptate de catre parlament, dar nu pentru a asigura un proces normal de adoptare a legilor, ci pentru a avea , ticalosia ta, un instrument de a bloca, taragana, pana la anulare, a respectivelor legi. Singura cale de a te pune la locul tau, acela de a promulga formal legile sunt ordonantele de urgenta. Faci atata gargară impotriva ordonantelor deoarece iti iau jucariile, care sunt folosite pentru a sabota cat poti de mult guvernul tarii, al carei presedinte, nedemn si ticalos, esti.

 21. Sunt prea multi contopisti ce iau salariile nejustificat. Reduceti cu peste 50% numarul lor si rezultatul va fi acelasi. Sunt sectoare unde prezenta actuala se justifica, dar in general numarul birocratilor este supradimensionat. Ca si cel umflat al capeteniilor de sindicat.

 22. Măgărie marca Dancila via PSD,pensii speciale pentru aleșii locali prin ordonanța de urgentă.Astfel de măsura ne arată ca-n țara asta exista doar persoane speciale si restul romanilor considerați niște fraieri.Bravos PSD,leprelor !

 23. Referitor la punctul/intrebarea 3 : Ba da, ai perfecta dreptate, pe linga faptul ca trebuie sa raspunda pentru promisiunile facute in campanie si de multe ori ramase neonorate (deci sintem la „categoria” inselatorie si escrocherie), trebuie bineinteles sa raspunda si de actiunile lor. Iar in cazul unor ilegalitati sau fapte penale dovedite, TOTI cei pe care i-as numi „functionari publici”, de la simplul consiler de primarie de comuna pina la presedintele tarii (intr-o categorie larga care sa includa judecatori, politisti, procurori, parlamentari, si lista nu e inchisa) sa fie condamnati AUTOMAT la pedepsele MAXIME prevazute de Codul Penal pentru fapra respectiva comisa. Si asta fara nici un fel de suspendare sau „amenajare a pedepsei”. Intrebarea e : „S-au vazut des insi caare sa-si taie singuri creaca de sub picioare ?”

 24. Lili- Livia, poate ca dl. presedinte se gandeste si la un referendum pentru Justitie oabla, prin care sa-i intrebe pe orbeti daca infractiunile din Justitia oarba trebuie sa ramana nepedpsite? Ce zici 75% or sa-l voteze ?

 25. Nu vă mai chinuiți. ..Lili este un POSTAC JEGOS SECURISTOID. ..asta este clar! Așa că lasati-l să ia ceea ce doresc ei cel mai mult. ..M..E!Cu asta este obișnuit. ..lepră jegoasa. ..uite de ce nu sunt bani de spitale. ..că țin o grămadă de lipitori pe post de postaci!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.