Administraţia Hillary Clinton: investigaţii continue şi riscul permanent de impeachment

Tina Fordham este unul dintre cei mai apreciaţi analişti din lumea finanţelor. Este analistul principal al Citi Group, care deţine a treia cea mai mare bancă din Statele Unite din punct de vedere al activelor.

În luna octombrie, Fordham spunea că alegerile prezidenţiale din SUA au semănat mai mult cu alegerile dintr-o ţară în curs de dezvoltare, unde înfloresc mereu teoriile conspiraţiei şi unde încrederea în guvern este foarte redusă. Investitorii nu par însă conştienţi de riscurile pe care le-ar implica un vot impotriva sistemului la alegerile de pe 8 noiembrie. Fordham a revenit cu un articol de opinie, publicat marţi de Financial Times, în care arată că investigaţia lansată de FBI împotriva lui Hillary Clinton “poate avea un impact puternic asupra cursei prezidenţiale”.

Luni, 1 noiembrie, Fordham a scris pentru Financial Times că o presedintie Clinton nu va fi lipsită de riscuri. “O preşedinţie Clinton este foarte probabil să fie marcată de investigaţii aproape continue şi de riscul demiterii prin impeachment”.

Cotidianul britanic The Telegraph a încercat să ofere imaginea unei posibile administraţii Clinton plecând de la scandalul e-mailurilor secrete. În primul rand, este puţin probabil ca ancheta deschisă de FBI să se încheie înainte de data alegerilor (8 noiembrie), în condiţiile în care vorbim despre 650.000 de e-mailuri. Chiar şi o eliminare a lui Clinton din viaţa politică înainte de depunerea jurământului, pe 20 ianuarie, este extrem de puţin probabilă.

Aşadar, în cazul în care Clinton devine preşedinte, ea va putea fi condamnată? Pentru a se ajunge aici, anchetatorii vor trebui să convingă judecătorii ca Hillary Clinton plănuia sa comită o infracţiune gravă cu acele informaţii, cum ar fi transmiterea lor către un terţ, un lucru pe care FBI nu l-a putut demonstra până acum. În plus, preşedinţii se bucură de imunitate – The Telegraph scrie că studenţilor de la drept din SUA li se spune deseori că, în cazul în care preşedintele ar comite o crimă în Biroul Oval, el nu ar putea fi pus sub acuzare decât la finalul mandatului. Este însă neclar dacă această imunitate se aplică şi pentru infracţiunile comise înainte de preluarea mandatului.

Apoi, preşedintii SUA nu pot fi puşi sub acuzere de către Congres decât pentru faptele comise în timpul mandatului. În jurisprudenţa americana, faptele comise înainte de preluarea mandatului nu au fost luate in calcul în procedura de impeachment. Numai că unii jurişti americani arată că articolul constituţional cu pricina (articolul II, secţiunea 4) este interpretabil şi totul depinde de viziunea Congresului, adică de configuraţia pe care o va avea după alegerile legislative ce se vor desfăşura tot pe 8 noiembrie.

Există şi o cale de scăpare pentru Clinton – legea îi permite preşedintelui să ordone încetarea acţiunilor în justiţie chiar împotriva lui însuşi. Preşedintele Gerald Ford a făcut uz de acest drept, iar Richard Nixon a luat în calcul această decizie. Pentru Clinton, a recurge la această variantă ar echivala cu recunoaşterea implicită a vinovăţiei şi cu sfârşitul carierei politice.

Dincolo de scandalul e-mailurilor şi de ancheta FBI, o eventuală preşedinţie Clinton promite să fie extrem de agitată, mai cu seamă în cazul în care republicanii vor rămâne majoritari în Camera Reprezentanţilor. Mai mulţi lideri republicani au declarat că vor cere deschiderea unor investigaţii de luare de fraudă, corupţie şi utilizare ilegală a unei organizaţii non-profit (Fundaţia Clinton).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.