ADN-ul de caracatiță dezleagă mistere de acum 120.000 de ani

Un studiu care a analizat ADN-ul de caracatiţă a scos la iveală dezintegrarea unei calote glaciare în urmă cu 120.000 de ani la temperaturi similare cu cele din prezent, relatează DPA vineri.

O echipă de cercetători din Australia şi Noua Zeelandă a comparat profiluri genetice ale unei specii de caracatiţă (Pareledone turqueti) care trăieşte în apele mărilor Weddell, Amundsen şi Ross din Oceanul Antarctic şi au descoperit conectivitate genetică care datează de la cea mai recentă interglaciaţiune – o perioadă cuprinsă între 130.000 şi 115.000 de ani în urmă, caracterizată de un climat mai cald decât cel de azi, de un nivel mai ridicat al apelor mării şi de banchize cu dimensiuni mai mici.

Potrivit studiului, publicat joi în revista Science, descoperirile contribuie la lămurirea unei dileme dezbătute de multă vreme şi care se referă la posibilitatea ca Stratul de gheaţă din Antarctica de Vest (WAIS) să se fi dezintegrat în acea perioadă.

”Această conectivitate genetică ar fi posibilă doar în contextul dezintegrării complete a WAIS în timpul ultimei perioade interglaciare, deschizând căile maritime care leagă mările cunoscute în prezent sub denumirea Weddell, Amundsen şi Ross”, a declarat Jan Strugnell, de la Universitatea James Cook din Australia, conducătoarea studiului, într-o declaraţie publicată vineri.

”Astfel caracatiţele s-ar fi putut deplasa de-a lungul strâmtorilor deschise şi ar fi făcut schimb de material genetic, observabil în ADN-ul populaţiilor de azi”, a spus cercetătoarea postdoctorală Sally Lau.

Potrivit lui Strugnell, ultima perioadă interglaciară a fost caracterizată de ”temperaturi globale medii cu 0,5-1,5 (grade Celsius) mai mari decât în timpurile preindustriale, iar nivelul mării globale era cu 5-10 metri mai ridicat decât în ziua de azi”.

”WAIS este important pentru că este cel mai mare contributor din prezent la creşterea nivelului global al mării. Un colaps complet ar putea înălţa nivelul mării cu 3 până la 5 metri”, a spus ea.

”Înţelegerea configurărilor WAIS din trecutul recent, când temperaturile globale erau similare celor de azi, ne va ajuta să îmbunătăţim estimările privind creşteri ale nivelului global al mărilor în viitor”, a continuat Strugnell.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

11 Comentarii

  1. da:
    i s-a denaturat adenelu
    ca in mashina de PCR aia cu 20-50-80 de „cicluri termice”

    -mashina de analiza covid,
    exact aia!

  2. gata , ne-am prins , cercetatorii britanici s-au mutat in Noua Zeelanda si Australia.

  3. De unde rezulta ca Globalizarea este o Caracatita cu trecut istoric celebru.

  4. Cine cauza incalzirea globala inainte de aparitia oamenilor? Caracatitele?

  5. Altfel spus, o temperatuea globala cu 0.5-1.5 grade mai mare decat cea preindustriala s-a manifestat in lipsa interventiei omului, adica este un fenomen natural, adica incalzirea globala si schimbarile climatice nu sunt cauzate de om. Nu?

  6. Citez:”Potrivit lui Strugnell, ultima perioadă interglaciară a fost caracterizată de ”temperaturi globale medii cu 0,5-1,5 (grade Celsius) mai mari decât în timpurile preindustriale, iar nivelul mării globale era cu 5-10 metri mai ridicat decât în ziua de azi”.
    Deci inca nu am atins nivelul climatic de acum 120.000 de ani dupa care a venit o era glaciara. Atunci de ce se grabesc globalistii sa ajungem la rapid in urmatoare era glaciara? La ce le foloseste? Vor sa priveasca moartea omenirii ca pe o placere?

  7. @Din popor, @super: Concluziile sunt corecte, nu activitatea umana a provocat incalzirea, ci aceasta este parte a unui ciclu natural. Cercetatorii au scapat adevarul pe gura, fara sa vrea.

  8. Pt da Nicu
    Vezi și despre ciclurile Milanchovici (Google da numele scris corect). Este vorba de mai multe mișcări și traiectorii simultane.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.