Adrian Severin: Scrisoare către președintele Putin

Relațiile româno-ruse au ajuns la unul dintre cele mai scăzute niveluri din istorie estimează Adrian Severin, fost europarlamentar și fost ministru de Externe. Politicianul ține să transmită că România nu se teme de o Rusie puternică dar și că nu este cazul ca țara noastră să fie considerat stat „neprieten“ de către Moscova. În speranța că regimul de la Kremlin nu va confunda națiunea română cu conducerea ei vremelnică, politicianul transmite o scrisoare deschisă președintelui Putin și ministrului de Externe, Serghei Lavrov.

Iată documentul integral:

SCRISOARE DESCHISĂ

Excelenței Sale Domnului Vladimir Vladimirovici Putin

Președintele Federației Ruse

Excelenței Sale Domnului Serghei Victorovici Lavrov

Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse

București

2 mai 2021

(Duminica Sfintelor Paști)

Excelențe,

Mă adresez Domniilor voastre în calitate de cetățean român, dar și de fost ministru de externe al României, care a avut în trecut ocazia de a vă întâlni și de a conferi cu dvs, inclusiv ca reprezentant al unor organizații internaționale (Adunarea Parlamentară a OSCE, Consiliul Europei, Parlamentul European). O fac într-un context mondial complicat, dar mai ales pe fondul încordării relațiilor dintre România și Rusia, ajunse, mă grăbesc să spun, în mod artificial, la unul dintre cele mai scăzute niveluri din istorie.

Presa internațională, preluând sau interpretând spusele purtătorilor de cuvânt ai instituțiilor oficiale ruse, a informat că Președinția Federației Ruse, fără îndoială, cu asistența șefului diplomației rusești, întocmește o listă cu „state neprietene”. Cu alte cuvinte, state ostile sau inamice.

Demersul meu are scopul de a vă convinge că România nu are de ce fi inclusă pe acea listă și că desemnarea ei ca stat ostil Rusiei ar fi contraproductivă pentru toată lumea. Motivele unei asemenea afirmații sunt mai multe.

În primul rând, nu trebuie confundată națiunea română cu conducerea ei vremelnică despre care tot mai mulți cetățeni ai țării mele consideră că acționează sub impulsul unor ordine externe fără nici cea mai mică legătură cu interesul nostru național. Asemenea ordine, obedient executate, sunt uneori venite de la grupări oculte supra-naționale interesate să impună o ordine globală oligarhică, alteori de la rivalii sistemici ai Rusiei, dar și de la unele puteri „prietene” Rusiei, doritoare a se pune într-o poziție mai bună pentru a negocia bazele acestei „prietenii”, asmuțind România împotriva Rusiei. Nu poate fi calificată o întreagă națiune cu calificativul pe care îl merită o guvernare minoritară, ajunsă prin diverse inginerii geopolitice în poziția de a decide împotriva voinței exprimate la urne de majoritatea electoratului român.

În al doilea rând, sunt convins că România și Rusia au mai multe interese strategice comune decât se crede. De aceea este o mare pierdere că România acceptă să fie deocamdată ventrilocul politicilor rusofobe ale unor puteri terțe. Păcat este, însă, și faptul că Rusia nu are o politică specific românească, și se raportează la români doar ca membru component al alianțelor dominate de actorii euro-atlantici. Nu ne negăm calitatea de membri NATO sau UE, dar înainte de a fi membri NATO sau UE, suntem români și am dori să fim tratați și înțeleși ca atare.

Ca și Rusia, România este interesată de o ordine mondială multipolară sau, și mai bine, policentrică. Ca și Rusia, România este interesată ca Marea Neagră să aparțină riveranilor. Ca și Rusia, România este interesată ca superputerile emergente ale lumii să aparțină categoriei puterilor soft, iar nu puterilor hard. Ca și Rusia, România știe că războiul nu îi poate aduce decât mizerie și că pentru a-și asigura mediul prielnic dezvoltării are nevoie ca centrele de putere ale lumii să fie capabile a se echilibra între ele printr-un sistem flexibil de multilateralism simetric. Ca și Rusia, România este în căutarea unui pact global defensiv, care să permită apărarea națiunilor împotriva amenințărilor neconvenționale. Ca și Rusia, România dorește resetarea sistemului de securitate și cooperare în Europa. Ca și Rusia, România este avantajată dacă se învecinează cu spații caracterizate prin securitate, stabilitate și libertate. Ca și Rusia, România are nevoie de reabilitarea dreptului internațional, astfel încât forța dreptului să se impună în fața dreptului forței. Ca și Rusia, executorul testamentar al celei de a treia Rome, și România, urmașa Bizanțului, este obligată să își apere tradițiile, credința, valorile morale, organizarea familială și ordinea creștin-ortodoxă în fața agresiunii fundamentalismului cultural globalist.

România nu se teme de o Rusie puternică. O Rusie suficient de puternică este calmă și capabilă să își rezolve problemele interne pe plan local, fără tentația de a le exporta. Dimpotrivă, o Rusie în nesiguranță este o amenințare mai mare pentru siguranța României, decât una în deplină siguranță. Cred că și pentru Rusia securitatea României ar trebui să fie percepută ca un atu al propriei sale securități. În gesturile necugetate și declarațiile provocatoare ale guvernului român de azi trebuie văzute și efectele nocive ale unui sentiment de insecuritate, inclusiv subsecvent unei suveranități precare.

Între un Occident care nu a oferit României altceva decât îndoielnicul privilegiu de a-i fi piață de desfacere și port-avion terestru, reproșându-i, în același timp, că are o cultură incompatibilă cu civilizația sa, și o Rusie care așteaptă gesturi de prietenie fără a oferi și un motiv palpabil spre încurajarea acestora, românii îl vor prefera pe cel dintâi pentru un singur motiv: este mai departe și are interese mai mari în alte locuri. Poate că socoteala geografică nu este cea optimă, dar și alegerile imperfecte sunt parte a realității pe care trebuie să o administrăm împreună, căci tot geografia ne-a obligat să fim pentru totdeauna vecini.

România nu are nici un interes să genereze sau să sporească insecuritatea Rusiei. Din acest punct de vedere prezența României în NATO, ca și cea a Ungariei și a altor state central-europene, ar trebui să fie privită ca un avantaj pentru Rusia.

România nu a vrut și nu s-a străduit să fie membru al NATO pentru a se război cu Rusia și nici măcar pentru că s-a simțit amenințată de Rusia. Aderarea la NATO a avut ca rațiuni dorința de a evita izolarea internațională sau rămânerea într-o zonă gri, în condițiile în care singura alianță politico-militară defensivă relevantă pentru regiunea noastră, la vremea respectivă, era cea nord-atlantică. De asemenea, România a urmărit să se regăsească în aceeași alianță cu vecinii săi occidentali și sudici, cu care nu își poate permite să aibă soluții diferite pentru consolidarea siguranței sale strategice. În fine, ca popor latin, românii au sperat că integrarea lor euro-atlantică îi va pune alături de alte popoare cu care au rădăcini culturale comune și cu care împărtășesc același model de viață.

Sub acest ultim aspect, nu se poate uita că românii aparțin latinității orientale și, în consecință, pot fi un interpret perfect al culturii și aspirațiilor Orientului euro-asiatic pentru purtătorii culturii occidentale, europene și euro-atlantice, și invers. Rusia ar avea numai de câștigat dacă ar înțelege aceste oportunități.

Odată intrat într-o alianță ești ținut de obligația de loialitate față de toți ceilalți membri. Asta pretinde și Rusia de la aliații săi.

Raportul de loialitate este, însă, unul bilateral. România nu este supusa alianței din care face parte, ci membru cu drepturi depline și egale. Deciziile alianței, care nu este o entitate supranațională, ci una interguvernamentală, nu se pot lua fără acordul său. Dacă ceilalți membri nu vor fi la rândul lor loiali României și nu vor ține seama de interesele ei legitime, fiți siguri că România va ști să și le apere.

Or, unul dintre aceste interese vitale este evitarea unei relații conflictuale cu Rusia, în condițiile în care fiecare recunoaște dreptul celuilalt de a se organiza și administra pe plan intern potrivit propriei concepții și propriilor tradiții. Politica mimetică și conformistă a actualului guvern este efemeră și, împotriva sentimentului popular, nu poate trece dincolo de retorică și gesturi simbolice. Nu vă puteți lăsa înșelați în această privință și nici nu este nevoie să lăsați impresia că v-ați lăsat înșelați.

Cred a ști, și este firesc faptul, că Rusia caută o înțelegere strategică cu SUA sau protagoniștii UE. Sunt convins că puteți găsi mai repede asemenea înțelegeri cu România și că, dacă le veți găsi, aceasta vă va facilita și înțelegerile cu SUA și UE. De nu se va întâmpla așa, înseamnă că dorința dumneavoastră nu a fost destul de puternică.

Relațiile româno-ruse sunt marcate de poveri ale trecutului. Nu putem nega acest adevăr, chiar dacă interpretările unor momente istorice sunt subiective, eronate, incomplet argumentate sau excesive. Problema cea mai spinoasă, așa cum am avut ocazia să îi spun foarte stimatului și regretatului meu omolog, Evgheni Primakov, este că resentimentele sunt legate nu de momentele în care, din nefericire, am fost inamici, ci de cele în care am fost aliați și în care fiecare, în felul său, s-a simțit trădat de celălalt. Din păcate, în mentalul colectiv românesc sunt mai prezente tezaurul, Basarabia, Pactul Ribbentrop-Molotov și sovietizarea forțată, decât sprijinul pentru unirea principatelor române, atribuirea Dobrogei, restituirea Transilvaniei de nord sau refuzul dezmembrării României la finele Războiului Rece. Nu intru în detalii acum, căci nu aș face decât să întețesc controversele. La rândul meu, cred că descifrarea istoriei trebuie lăsată istoricilor.

Desigur, fiecare are argumentele sale și unghiul său de vedere. Fiecare este convins că în discuție a fost apărarea intereselor sale legitime. Fiecare crede că a fost mai corect decât celălalt.

La nivelul liderilor bine informați ne putem înțelege. Nu putem ignora, însă, sentimentul popular. Liberali sau iliberali, fideli ai democrației pluraliste sau adepți ai democrației suverane, nu putem face abstracție de popor. Fără susținerea acestuia nimic durabil nu se poate realiza. Încrederea lui trebuie să o reclădim. Ea ne va feri de orice excese și de rătăciri pe drumul unei adversități care ar fi spre răul tuturor.

Din această perspectivă, temerea mea în legătură cu trecerea României pe lista țărilor neprietene ale Rusiei este tocmai aceea că astfel vom diminua încrederea populară, și așa în deficit, și totodată vom submina eforturile pentru recâștigarea ei. De asemenea, mai ales pe fondul acestei neîncrederi, vom intra în mod artificial în logica adversității și vom trece dincolo de măsurile de supraveghere reciprocă și de întărire rezonabilă a capacităților de apărare, firești în cazul statelor vecine care aparțin unor alianțe diferite, și nu numai, pentru a promova mesaje și a pune în aplicare acțiuni cu potențialul de a da naștere unui conflict real, de a transforma o pace, deocamdată, din nefericire, rece, într-un război cald, foarte probabil hibrid, adică total. Am fi atunci conduși nu de realități și de intențiile noastre, ci de prejudecăți și de faptele noastre.

Românii nu sunt neprietenii Rusiei. După cum cred că Rusia nu este neprietenul ereditar al României. Fiecare își apără interesele cum știe mai bine și ceea ce trebuie făcut este să ne oferim reciproc motive pentru ca definirea acestora să nu fie conflictuală.

Românii și România sunt prietenii Rusiei, dar, pe drept sau pe nedrept, sunt prieteni dezamăgiți și suspicioși. Declarându-i neprieteni nu veți face decât să îi transformați în neprieteni absoluți, cronicizându-le dezamăgirea și confirmându-le suspiciunea.

Cunoașteți, desigur, cugetarea care spune că trebuie să ne purtăm cu fiecare adversar ca și când ne-ar putea deveni prieten, și cu fiecare prieten, ca și când ne-ar putea deveni adversar. Dacă socotiți că vă suntem neprieteni, întindeți-ne mâna prieteniei. Dacă socotiți că vă suntem sau vă putem fi prieteni, nu ne tratați ca neprieteni și nu ne lăsați să devenim neprieteni.

Știu că relațiile internaționale sunt guvernate de interese iar nu de prietenie, de egoism iar nu de generozitate. România și Rusia nu pot face excepție. Eu unul nu v-aș putea cere să renunțați la interese și la egoism. Pot, însă, să vă îndemn a practica un egoism inteligent. Și singura formă de egoism inteligent în lumea de astăzi este solidaritatea bazată pe empatie. În ciuda diferențelor de agendă și de priorități, absolut firești, putem realiza solidaritatea intereselor.

Nu ne declarați neprieteni, ci sprijiniți cu toate forțele securitatea, stabilitatea și suveranitatea noastră și veți afla că nimeni nu este condamnat a ne fi prieten etern sau neprieten etern. Eterne ne sunt doar aspirațiile de demnitate, libertate și prosperitate națională, care nu sunt în mod sistemic incompatibile cu cele ale Rusiei. Tot istoria ne-a dovedit-o, în mai multe ocazii, că nu sunt.

Cu cele mai bune și prietenești sentimente, rămân

Al dvs,

Dr. Adrian Severin

Ex Ministru al Afacerilor Externe al României

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 33
Author

76 de Comentarii

  1. 1) Srisoarea este semnata de un ex-ministru (un functionar in retragere si nu unul activ in post- nu raspunde deci cu nimic). Astfel de luari de pozitie ale unor fosti functionari de rang inalt au mai existat. Ajunsi, incet-incet, la o varsta respectabila si nemairiscand mare lucru, se hotarasc sa mai „dea din casa”. Intrebare: de ce niciun lider activ nu procedeaza asa cat inca e reprezentantul legal al poporului respectiv? Cu alte cuvinte, cand impactul atitudinii sale ar fi mai mare?
    2) Strategic vorbind, Romania nu este dusmanul Rusiei si aici semnatarul scrisorii are dreptate; insa raman fara raspuns doua intrebari: avand in vedere precedentele istorice, cunoscute de toti vecinii de la Estul imediat ai Rusiei, cum s-ar putea proteja o tara mica de „prietenia” excesiva a unei tari uriase? Si cum se poate evita ca acea tara mica sa devina aservita unor alte interese, devenind pion de sacrificiu (a se citi 1941, cu NATO-ul de atunci, Axa, si comparatia cu ziua de azi- Von Killinger dicta in Romania cam cum dicteaza trimisul american, mari diferente nu sunt).
    3) Cam ce procent din clasa politica actuala reprezinta d-l Severin? Cati din cei cu oarece putere institutionala reala rezoneaza cu expunerea de mai sus? Vedem, de exemplu, in Franta, cum la imboldul unor inalti gradati din Armata, apar falii intre discursul globalist oficial si nemultumirea natiunii.
    4) Faptic vorbind, Romania nu este pregatita sa faca fata unui razboi real, Rusia insa da. Nu putem compara Bricul si fregata cu rachetele hipersonice. In acest context, pentru ce motiv misterios s-a abrogat serviciul militar obligatoriu in tara noastra?
    5) Cata vreme deciziile in materie de securitate nu se iau la Bucuresti ( „deciziile comune si in unanimitate” ale Aliantei sunt doar o gluma buna), ce efect real poate avea un astfel de demers, stiut fiind ca rusii sunt realisti si evalueaza doar raspunsuri reale si nu vorbe?

    Iata cateva puncte de discutat pentru o mai buna intelegere a situatiei.

  2. Articolul are substanta, ceea ce a remarcat si ‘Crucisatorul Potemkin’. Articolul releva dilema: intre condescenta (termen eufemistic pentru dispret) nici macar mascata a Occidentului (asta in pofida sentimentului profund filooccidental al marii majoritati a romanilor) si inflexibilitatea Rusiei in relatia cu Romania, ce e de facut? Totusi, de unde vine imboldul autorului pentru acest demers impaciutor? Este cumva in virtutea gestului, facut pe cind era ministru de externe, de a oferi Insula Serpilor pe tava Ucrainei? Episodul a fost subiect de presa dar autorul prezentului articol nu l-a clarificat niciodata.

  3. Gluma lunii mai ! Adrian Severin ii scrie lui Putin!:))))))))))Luna viitoare se adreseaza lui Dumnezeu, si mai incolo la toamna,intra o scrisoare catrea presedintele planetei Venus se impune

    Bieti oameni bolnavi de inchipuire, dar cat tupeu tipic ..

  4. In apa, hidrogenu’ e mai mult decat oxigenu’. Deasemenea sunt de acord cu legalizarea spagii.

  5. O fi autorul prieten cu rușii, de se gudură așa pe lângă ei, dar să nu uităm niște probleme nerezolvate. Tezaurul. Arhivele. Ani de zile de spoliere a României prin „SovRom”-uri! Din punctul meu de vedere, n-am fost și nu vom fi niciodată prieteni cu unii care ne-au escrocat!

  6. Si vis pacem, para bellum. (Daca vrei pace, pregătește-te pentru război)

  7. Uite cum singuri se trezesc spionii rusi. Aveti ceva sa ne spuneti sau doar ati scris aceasta mizerie la ordinul rusilor pentru a pune botu cativa prosti care cred in Rusia?

  8. Din pacate, pozitia oficiala a romaniei,cea de slugarnicie totala fata de SUA o stim.
    Dintre toate tarile otan ,romania are cel mai agresiv si acuzator ton la adresa rusilor.Prin vocea sa aurescu latra cu orice prilej la adresa rusilor.
    Cand te inarmezi in draci,aduci trupe ostile rusiei pe teritoriul propriu ,costruiesti scuturi ,care la inceput se spunea cu perfidie ca erau impotriva Iranului ,iar acum o intorci ,sunt impotriva ,,agresivitatii,,rusiei ,cine sa ne considere prieteni.Rusia cunoaste toate astea iar romania vrea sa repete greseala istoriei din 1941.
    Se vede clar si relatiile economice,subordonate complet SUA de eliminare a rusiei si chinei ,prin foaia de parcurs trasata romaniei de fostul guvernator al acesteia zuckerman.
    Place sau nu dar cea mai buna politica internationala a romaniei a fost cea din timpul regimului nCeausescu ,de pace si prietenie cu toate popoarele lumii si de neamestecul in treburile altei tari.Numai atunci am avut conducatori patrioti care au luptat pentru demnitatea romaniei in lume.
    Restul e gargara.
    Desigur, vocea D- lui Severin este cea a ratiunii,dar cine dintre decidentii servilii ai sua ,sa-l asculte ?

  9. Daca nu a cerut un mic ajutor in bani pentru un filorus declarat aterizat aiurea in Romania (cu haita familiala de cominternisti)si o licenta pentru import de votca,sa isi refaca starea materiala,tot degeaba!
    Imi aduc aminte cu lacrimi de ras,cand aranjase cu un sef de sala ,mason ca si el,sa fie plasat la numaistiuceaniversare undeva in spatele presedintelui Romaniei, a iesit scandalul de rigoare, ca era proaspat iesit din parnaie, inca mirosea a soareci
    De la suete radio la scrisori catre Putin, distanta nu e foarte mare si COVIDul face minuni la creier

  10. Daca ai demnitate , te asculta si te respecta si amicii si inamicii ! Daca esti carpa , nimic , nici de la unii nici de la altii ! Aviz vremelnicilor nostri conducatori ! P.S. Vezi cum se comporta ambasadorii – tupeu maxim – de la noi ; ei stabilesc ce-i bine si ce-i rau pt noi ! Bravos natiune !

  11. @guta popindau: Greseala din 1941, daca a fost totusi o greaseala, a fost consecinta gestului Rusiei, ma rog URSS, din 1939 si 1940. A fost o enorma gafa care a aruncat Romania cu toate resursele sale, in special petrolul, in bratele Germaniei. Fara ocuparea teritoriului dintre Prut si Nistru, plus provocarile care nu au incetat nici dupa aceasta cesiune din partea Romaniei, Romania nu s-ar fi alaturat Germaniei in probabilul razboi contra URSS. Din contra, i-ar fi fost aliata, pentru ca nu avea nimic de impartit cu aceasta. De acord cu opinia despre politica externa a lui Ceausescu.

  12. Deci, daca nomenclaturistii frustrati din statul condus de chibutul PCR, ca adevarati sobolani, ce au simtit ca se scufunda corabia cu tot cu adoratul Cirmaci, au reusit sa ofere parodia TV demna de Stan si Bran in dec.89, acum, spune poetul, la un semn…, a venit si rindul nepotului tov.ideolog analfabet Bruckner, adica acest tov.Severin. Nu a reusit sa adune si el acolo, macar 6 semnaturi, dar col.5.1 a lor inca mai salashuieste pe la noi, si cine stie. Avem prea multa atentie data celor care au facut raul tarii, si care le pute la nas cind este vorba de romanasul nostru. Se pare ca si el, ca toti alogenii de pe aici, a vindut, macar un teritoriu sau patrimoniu din Romania, nu mai spunem de ciordeala lui descoperita de ziaristii englezi. Asa cum pe Dodonel ce vorbeste mondoveneste este neluat in seama, asa si acest tov. ce poseda lista cu spionii rusi, dar nepublicata, nu poate fi bagat in seama, dar mai sti, poate comanda actiunii lui vine chiar de la Putin (poate era si el pe lista???), ce se confrunta cu probleme interne…
    Daca revene-am la cea mai democrata Constitutie a anilor 1923, la Regele nostru fugarit de activistul anilor 50, tov.ilici, si la o Armata si Secu pentru Popor si Tara, atunci avea-m sansa sa mergem cu fruntea sus, nu sa fim ghidati de acesti alogeni ce sunt buni numai de papagali si de dat cu stingul in dreptul, ca nici ei nu mai stiu pe ce lume triesc. Articolul in sine are si multe remarci lasate in coada de peste, in loc sa spuna clar, ca nu noi, ci Rusia este in masura sa isi corijeze greselile pe care le stim, facute constant de secole, cu noi romanii. Eu ii urez in primul rind succes lui Putin, ca sa poata sa ofere si sansa noastra de a deveni prieteni cu ei. Succesul, ori ce ar fi, nu-i apartine lui Bruckner, ca si in trecut…
    O zi buna.
    Con

  13. Greseala din 1941 a fost trecerea Nistrului ,anexarea pentru 4 ani a intregii Transnistrii pana la Bug cu Alexianu guvernator,continuarea razboiului cu pierderi pentru urss de peste 20 mil oameni,distrugerea partii europene a urss,jafuri,violuri si cu toate ororile razboiului.
    Atunci soldatii sovietici erau doi la o arma, acum F.Rusa,este putere nucleara,care poate distruge viata de pe Pamant.
    Si in 1941 am avut iluzia victorie mergand alaturi de Wehrmacht si acum ca slugi ai sua ne si vedem invingatori.

  14. Scrisoarea tradeaza un lucru cert: doar patriotii romani pot influenta in bine politica Rusiei vis a vis Romania! Sigur, scrisoarea nu va ajunge la Putin si Lavrov, dar fi fi la departamentul Romania din externele rusesti si la Centrala FSB! Insa nu reactia rusilor ma ingrrijoreaza pe mine, ci atitudinea guvernantilor nostrii si a stapanilor lor din Vest! Mare lucru sa nu avem si o „plangere penala” contra lui Severin, din partea unor „patrioti” gen Sica Mandolina sau procurorii rezistenti! Sa nu uitam ca dl Severin, ajuns pe o pozitie solida la PE si UE, a fost „daramat” la ordin de CIA si MI6! „Justetea” romana a „finalizat” cazul! Rusii nu sunt precum chinezii, cu politica a la long! Ei „judeca” mai aproape, temporal!!

  15. Articolul rational al dlui Severin – bun prilej pt. exacerbarea urii unora ascunzand insa multa necunoastere. Necunoastere incapatanata.

  16. Da. Sunt absolut sigura că la primirea scrisorii Putin s-a infiorat Doamne, uite, imi scrie spăgarul, puscăriașul de cursă lunga Adrian Severin!!! Oare domnul acesta care nu cunoaște formula chimică a apei chiar nu isi mai vede lungul nasului? NU intelege ca e pe linie moartă? Ca nu mai face două parale?

  17. Eu unul cred ca SINGURUL motiv pentru care Romania ar putea deveni potential „neprieten” al Rusiei si ca urmare o tara privita cu suspiciune si tratata ca atare este pozitionarea noastra riscanta si aventuroasa, in numele apartenentei la NATO, cu trupe STRAINE in imediata apropiere a Rusiei. Atita timp cit vom permite pe teritoriul nostru existenta unor efective militare NATO (pe care Rusia, tara cu suprafata si frontiere imense, le poate considera pe buna dreptate drept o tentativa de „incercuire” si o cvasi-agresiune) nu ne putem astepta la nici un semnal de atitudine cordiala din partea lor. Ar trebui sa se inteleaga o data pentru totdeauna (bineinteles, daca nu este cautat conflictul, cum se spune, „cu luminarea”) ca fiecare mare natiune si putere globala are in mod firesc nevoie de o zona de siguranta in jurul sau. Mesajul acesta, chiar si nespus, trebuie sa fie inteles si in Ucraina, si in Georgia, si in Romania.

  18. Cu rushii nu am fost si nu vom fi prieteni…orice scrisoare de acest gen ei o iau ca pe un semn de slabiciune…animale care nu stiu decat de ciomag..

  19. @guta popindau: Imputarea trecerii Nistrului este o naivitate. Aliatii nu s-au oprit la Rin si nici sovieticii la Oder. Dupa aceeasi logica, romanii nu trebuiau sa treaca Dunarea in 1877, Carpatii in 1916, sa ajunga la Budapesta in 1919. Transnistria nu a fost anexata, adica incorporata in Romania, ci administrata militar pe timp de razboi. Daca romanii au fost asa de capcauni, de ce sovieticii preferau sa se preadea romanilor (vezi Gheorghe Barbul) si Alexianu a fost singurul guvernator (gauleiter) care nu a fost executat pe loc, atunci cind sovieticii au revenit? Despre ispravile pe care le-au facut sovieticii la ocuparea teritoriului dintre Prut si Nistru, ulterior in toata Romania, ce ai de spus? Tocmai pentru ca azi Rusia este foarte puternica (totusi, nu singura putere nucleara), deci nu are de ce sa se teama de Romania dar nici nu a facut vreodata vreun gest de bunavointa, Romania s-a indreptat, e drep cam orbeste, catre NATO.

  20. Ridicolul absolut are un nume de azi ! Mirarea mea este ca sunt comentatori care il iau in serios,care comenteaza severismele cu intelepciunea si inteligenta caracteristica votantilor AUR,Bal AUR,si viitorului partid de mase pro rus „Eu si sotia ”
    Oricum,”Scrisoarea cu pene de cocos”l-a taiat pe Marga saptamana asta de la portie

  21. Tov. Podpolkovnic Severin, crezi ca ne întoarcem la perioada de dinainte lui Carol I , cel care avea sa devină parintele noii Romanii, când după abdicarea lui Cuza , cel manipulat de curve si prietenii care îl duceau la o viața corupta ,când vechii boieri ( din anii când aramatele țariste invadau Principatele si trăiau pe cheltuiala romanilor) , își scoteau uniformele de generali rusi de opereta obținute prin servicii aduse tătucului țar, demonstrând ca sunt gata de o obedienta orientala ? Sa vorbească altul nu tu , un hot de duzina , pe timpul cat erai europarlamentar, umilit de ziaristii britanici. Adevarul este ca europarlamentari au fost si EBA si Becali, actori, așa ca ….. nu este o fala .sa fi europarlamentar. S-au dus vremurile când rusii erau singurii in bogata Românie. Acum mai e si UE si SUA. Așa ca mai ușor cu visurile tale deșarte de bătrân comunist. Da, stim cu toții , ca Rusia este decăzută in putere regională, fiind catalogata de secretarul de stat al USA in categoria țărilor care prezintă provocări pentru USA , alături de Iran si Coreea de Nord, fata de China a care-i provocare este diferită. Așa ca ,,generalii de opereta “ apar din nou.

  22. Adrian Severin are dreptate. Din pacate romanii uita cat de prieteni ne-au fost rusii si cat de frumos si prietenesc ne-au ciordit ei Basarabia si nordul Bucovinei, sau ne-au ocupat militar timp de 14 ani dupa razboi si ne-au jefuit de toate.

  23. Razboiul cu urss a fost justificat de conducatorii romaniei ca fiind dus pentru eliberarea basarabiei,urmand ca dupa acest act, razboiul Romaniei sa se termine.Le conducteur a anuntat insa dupa eliberarea basarabiei si primirea unei scrisori de felicitare de la d-l Hitler ,,Nu putem ca noi sa stam cu arma la picior,in timp ce camarazii nostri se jertfesc pentru distrugerea bolsevismului.Vom lupta pana la victoria finala !,,.Victorie care nu a mai venit. Vae victis !
    N-are nici o treba si logica asocierea lui 1877,etc,etc cu garantia conducatorilor data romanilor ca razboiul se termina o data eliberarea romanilor de peste Prut.Regele insusi a anuntat terminarea ostilitatilor,dar Carul lui Marte,l-a dus mai departe pe conducator.
    Sigur este o mare onoare ca armata romana a ajuns pana la Stalingrad si am avut multe victorii.,,un razboi de agresiune pierdut este mai onorabil decat o suta de razboaie de aparare castigate,,Cioran
    Dar nu trebuie sa ne lamentam mereu ca ne-au ocupat rusii.au luptat si ei pana la victoria finala !
    Sa luam exemplu de la nemti care au relatii foarte bune cu F.Rusa !
    Au fost multe razboaie de eliberare care s-au stins cand si-au atins scopul.Cel mai recent al azerilor care n-au incercat sa ocupe armenia.

  24. Yo i-as fi scris direct sefului lui Putin, asa sa am eu bine, onorabilul rabbi Pinchas Goldschmidt, rabinul sef al Federatiei Ruse,ce sa ma mai incurc cu functionari marunti..
    Imi aduc aminte cu mare palacere cum rabbi Moses Rosen, un mare ganditor,oy,vah nu a fost doar rabinul-șef al României, ci și ministrul de externe secret al țării. Pleca în fiecare an la Washington pentru a obține clauza națiunii celei mai favorizate pentru România
    Era seful lui Ceausescu pe linie de impliniri marete!

  25. Buna Scrisoarea!
    La oha daca era trimisa scrisoarea si tot buna era. Asa se ia pulsul, tensiunea. Vezi cine se agita in toate sensurile.
    Si Ponta a incercat ceva mai mult. Dar rusii si-au dat seama ca este doar in impostor. I-au dat sa mute calul, dar Ponta a incercat sa mute pionul prin Turcia.
    Prin `92-`93 se discuta despre efectul marxist al globalizarii si reactia suveranista, democrat-umanista, ca alternativa. Dar in Romania, atunci, se citea Arici-Pogonici. Mai tarziu Evgheni Primakov l-a tras de maneca pe dl Severin, insa degeaba. De ascultat si pus in practica s-a facut in Ungaria, Polonia, Cehia, Serbia, oarecum prin Bulgaria. In Romania tradatorii s-au facut capra in fata Occidentului Marxist-Progresist.
    Romania si-a vandut suveranitatea atat marelui licurici cat si celor din UE, asa ca, prin reprocitate, sub o forma sau alta ne vom afla pe lista „statelor neprietene” chiar daca aceasta clasare va fi nuantata sau nu.
    Rusia de azi nu mai este cea de acum 70 de ani. Rusia de azi nu mai este nici macar Rusia de acum 20 de ani, iar cine nu vede asta mai mult ca sigur este lovit de snobism.
    Cu siguranta Putin va stii cum sa continue destramarea globalismului marxist-porgresist si fara aportul imediat al Romaniei. O Romanie condusa de o ceata de Navalii ONG-isti vanzatori de tara.

  26. „….conducatorii „vremelnici”(romani) de azi actioneaza sub impulsul unor ORDINE supra-nationale interesate sa impuna o ordine GLOBALA oligarhica.Azi avem o guvernare minoritara ajunsa prin diverse inginerii geopolitice in pozitia de a decide impotriva vointei exprimate la urne de majoritatea electoratului roman….”. Acesta este un pasaj REAL din ziua de azi in Romania!!.BRAVO domnule Adrian Severin.

  27. Foarte surprinzator , in Romania decazuta inca se mai gesesc Oameni DEMNI .

    Iata-l pe unul dintre putinii ramasi = Adrian SEVERIN

  28. Ce tot gangaveste nea Severin cu pretenii si nepretenii? Tipul e clar din alt film,bre.Nu ne opreste nimeni sa intram pe piata ruseasca ,din contra,infumuratii nostri de sus au inchis toate ,,usile,,in nas rusilor si tot ei cotcodacesc ca sunt ,,persecutati,,si se dau loviti.Hei Siktir.E absolut hilar ca Germania,Franta si alte state europene fac afaceri si comert cu rusii in timp ce noi ,,taiem,,toate legaturile economice pe motiv ca ,,partenerii strategici,,de mai sus au hotarat sa puna ,,sanctiuni,,Rusiei.Suntem prostii lumii.Aia suntem,bre.Afara cu alogenii.Afara cu borcanatii.Afara cu penalii.

  29. @guta popindau: Exemplul cu 1877 nu are logica decit pentru cei care nu vor sa il vada. Logica trecerii Nistrului, indiferent de retorica, a fost aceea ca inamicul nu se considera invins. Or, fara infringerea acestuia, redobindirea Basarabiei era degeaba. Nici Romania nu voia sa ocupe vreo bucata din URSS iar razboiul din Caucaz s-a stins pentru ca a intervenit Rusia, careia azerii ii cam stiau de frica.

  30. De unde atata PRIETENIE dintre Romania si Ucraina!??. Pactul Ribbentrop-Molotov(1938)nu prevedea si anexarea judetelor Hotin-Herta-Cernaut. Dar la solicitarea(pe langa Stalin) R.S.UCRAINA au fost si ele ocupate in 1940 de trupele militare ucrainiene care au fost de o „brutalitate”nemernica fata de romanii care se retrageau.Dar „blocarea” canalului Sulina in 1992 de o nava ucrainiana?.care ne-a costat 4 ani.Ca sa nu mai zic de „drepturile” minoritatii romane din Ucraina.

  31. Lui ASeverin ii place stilul epistolar :
    1.Scrisoarea naucitoare a lui Adrian Severin catre noul ambasador SUA: Romanii ar prefera apropierea de Rusia pentru „evitarea statutului de protectorat american”(august 2015)

    2.Congres PSD. Adrian Severin, scrisoare deschisă (august 2020)

    3.Scrisoarea lui Severin către ÎPS Teofan. „Ultima expresie a globalismului ateu: «covidismul». Dărâmați gardul păzit de urmașii lui Pilat!”(octombrie 2020)

    4.Scrisoarea lui Severin catre Putin(mai 2021)

    Deocamdata dl. Severin este pasnic; pana cand va deveni violent nu trebuie bagat in seama, Scrisoarea PE de ridicarea a imunitatii lui Severin in 2011 nu se pune..

  32. anonim,
    in 1877 am invins pe Osman ,dar n-am avut aroganta sa incercam sa cucerim Constantinopol.In 1941 am vrut sa cucerim urss.
    Una este sa apari in fata istoriei ca ai luptat pentru o cauza dreapta,respectiv eliberarea unor teritorii si alta este sa nu stii ce sa raspunzi in cadrul conferintei de pace ,la intrebarea ,,ce-ati cautat la Stalingrad ?,,De ce ati facut crime la Odesa impotriva civililor 19.000 in prima zi dupa aruncarea in aer a Comandamentului roman si 45.000 in urmatoarele zile.
    Sigur romania a crezut ca poate lua orice de la urss cum a luat Cadrilaterul de bulgari.

  33. Primul comentator, Crucisatorul Potemkin, are perfecta dreptate.

  34. O vorba înțeleaptă spusă de domnul Dorel Vișan.
    ” ONU anunta ca peste 10 ani toata apa Trei o sa fie infrectata si ca cei care vor bea din ea isi vor schimba complet comportamentul si ideile. Un cetățean se gândi, ca nu ar fi bine sa-si schimbe nici comportamentul si nici ideile, asa ca pentru aface fata noii situații, isi confecționa 2 rezervoare uriașe, pe care urma să le umple cu apa veche,ca sa-i ajunga toata viata si lui si întregii familii. După zece ani, apa cea veche dispărut si aparu cea nou. Omul nostru, continua sa bea din apa depozitata, numai ca aparu o problemă. Nu se mai înțelegea cu ceilalți consateni. După câteva luni, ajunse la concluzia ca ar trebui să renunțe a mai bea apa cea veche. Zis si făcut. Din acel moment, omul nostru începu să se înțeleagă cu cei din jurul sau. După un timp primarul localitatii concluziona: vecinul nostru a fost bolnav. Acum ca bea si el aceeași apa ca si nou, s-a vindecat. Vedeti, dagii mei, cum ne poate îmbolnăvi trecutul cu toata apa si mâncarea lui, fie ea chiar si spirituală.”
    Ps. Trăiască postacii, noii ordini, cei care cred ca apa cea nou e singura soluție la problemele țării.!!!!!

  35. Intrebare: Mai exista URSS, chiar daca este autorul si Diavolul??? Cred ca si tov.Putin sau mai este unul pe linga noi Victor Orbul, nu mai sunt in toate mintile sa creada ca bolshevismul Khazar sa fie revididus, cind tov. Gorby le-a dat drumul, de buna voie si cu acordul tacit la poporul „ales” de prim-secretari, presedinti de sidicat si colhoz, etc.sa migreze in tara lor, care acum este dominata de limba Rusa. Culmea, au urmat tot „drumul Romaniei” ca si pe vremea lui Antonescu, care a oferit si atunci eBreilor ca UNICA solutie de salvare a lor la acea vreme. Acum, si ei, ca sa mai faca un Ghiseft pe post de colona 5-a nu ne scot din Legionari (verzi ca aia Rosii erau ai chibutului PCR), si sa vezi minunea de Adevar (lipsa la ei) ca au uitat ca agresorul atunci a fost URSS, care a atacat o tara Neutra Romania. Binenteles ca nu toti evreii sunt la fel, si sunt constienti ca toti ne tragem de la Adam si Eva, oricite legi si actiuni nedrepte vor face contra popoarelor. Propaganda asta facuta de unii care stau cracanati de la SUA, de unde au vindut bomba atomica, la MSCKVA, unde Bibicul este singurul asa zis om civilizat care presara floricele la Stalin la aniversarea Marelui Macel Pobeda, arata ca au probleme mari la cap si mai ales sufera din plin de sindromul Stockholm. Au uitat ca pe vremea lui Stalin se omorau intre ei, iar cei mai mari criminali au fost ai lor Khazari, si chiar sunt evidente in acest sens.
    O zi buna.
    Con
    P.S.Evidente exista, dar se profita de cozile de topor, ca sa faca razmerita mult visata in Europa de tov.Putin.

  36. Marele Urs!? Ai sictir, mata si tactu magraoni cocalari!.Ai curaj sa spui ce „etnie” esti?.

  37. @guță popîndău

    Te duci prea mult inapoi in istorie. Recent stii ce i-a raspuns Basescu reprezentatului Rusiei la summitul NATO de la Bucuresti la intrebarea acestuia din urma ca Romania vrea sa anexeze Basarabia? Citez:”Romania nu are niciun fel de experienta in anexarea altor state”, Si gata. „Kонец фильма” (sfarsitul filmului) pentru observatorul Federatiei Ruse.

    Asa ca raman la concluzia mea:

    Si vis pacem, para bellum. (Daca vrei pace, pregătește-te pentru război)

  38. @Anonim
    5 MAI 2021 LA 10:01
    Bravo!

  39. @guta popindau: In primul rind, pseudonimul meu este ‘Anonim’. Cu ‘anonim’ semneaza altcineva. Repeti mantrele propagandei rusesti. In 1877, Constantinopolul nu a fost cucerit, de rusi, nu de romani, pentru ca au intervenit Marile Puteri care au infrinat avintul Rusiei, aceasta neuitind inca lectia primita aproximativ 20 de ani mai inainte prin Razboiul Crimeiei. Raspunsul la acea intrebare fusese deja dat: razboiul nu se terminase iar URSS reprezenta o amenintare mortala la adresa Romaniei. O aratase deja si, cu parere de rau, prin absenta bunavointei, o arata si azi. Romania nu urmarea nici o anexare din teritoriul URSS. Dovada e chiar Transnistria, care nu a fost anexata, asa cum eronat, daca nu cumva rauvoitor, te-ai exprimat tu, desi Hitler propusese aceasta, doar-doar Romania va renunta la Transilvania. Anexarea Cadrilatrului trebuie vazuta in imprejurarile de atunci, cind Bulgaria avea revendicari maximale, aberante, la adresa tuturor vecinilor. Represaliile ordonate la Odesa au fost, intr-adevar, o enorma eroare, deoarece aruncarea in aer a comandamentului roman a fost opera genistilor sovietici, nu a partizanilor, un act de razboi perfect legitim. Acestia se vor remarca mai tirziu prin atrocitati care au atras inevitabil represiunea dar cifrele pe care le dai tu sint aberante, adica efectiv de corp de armata sau peste 10% din populatia Odesei de la inceputul razboiului. Ilya Ehrenburg te-ar invidia pentru zelul tau.

  40. E un test de nota 10 acest articolul al lui Severin.
    Iti dai seama care de ce parte este.
    Bravo COTIDIANUL.RO pentru initiativa!

  41. Ce bine-ar face de-ar tacea aist om degeaba / miciman adeca !

  42. Eu nu sunt „@guta popindau” Nene Iancule!

    Nu esti „Anonim” cu comentariul de la 5 MAI 2021 LA 10:01?

    Eu acestui „Anonim” i-am spus Bravo, fara ironie.

    Eu sunt „Ruşii ne-au ars de prea multe ori!”

    Raspunde daca mai sunt neclaritati.

  43. Nu se teme, dimpotrivă unii își doresc o Rusie puternică și cu influența. Astfel un individ care ne a făcut de râs ar reveni pe cai albi

  44. @guta popindau: Nu iti este prieten nici adevarul si nici buna cuviinta. Prietena iti este propaganda ruseasca in forma ei cea mai aberanta, adica stalinista, daca vorbesti de anexiunile pe care le-ar fi facut Romania. Esti complet deplasat sa spui ca Transnistria a fost anexata de facto. In aceeasi logica, poti spune ca URSS a anexat de facto tot estul Europei iar Aliatii vestul Germaniei. Exista o diferenta clara intre anexiune, adica incorporarea intr-un anume stat si ocupatie/administratie militara, eventual stat clientelar cum a fost RPR fata de URSS. La intrarea in Transnistria, Romania a spus raspicat ca scopul prezentei sale este cauzat exclusiv de ratiunile militare si nu se urmareste anexarea. Indiferent de excesele trupei, caci la razboi e ca la razboi si nu poti distinge intotdeauna omul de neom, la revenirea sovieticilor, autoritatile romane a ramas pe loc pentru a preda obiectivele aflate in administratia lor. Un astfel de obiectiv a fost splendidul teatru din Odesa. Lasa-ma sa ma indoiesc de veridicitatea datelor, atit timp cit provin dintr-o singura sursa, evidet partizana, cu atit mai mult cu cit in sarcina romaniei sint retinute numai aspectele negative, prin forta imprejurarilor, probabil inevitabile.

  45. @Ruşii ne-au ars de prea multe ori!: Eu sint cel de la 10:01 dar raspunsul tau de la 15:52 este o confuzie. Cred ca ii era adresat lui guta popindau.

  46. In 1917 Rusia ne-a tradat si „s-a dat cu nemtii la pace” lasandu-ne descoperiti in fata inamicului; pe deasupra liberalii le-au mai transferat si tezaurul „la loc sigur”.
    Cine-a dat ultimatum in 1940 sa parasim Basarabia IN 24 DE ORE?
    Cine ne-a luat aurul de la Tismana?
    De holodomor ati auzit?
    Cine zvarlea de la etaj continutul oalelor de noapte in capetele militarilor romani in evacuare?
    De 12 ori ne-au calcat rusii in istoria recenta (imi scapa numele autorului cartii refugiat in Argentina).
    Dupa criteriile invocate de comentatorul „guță popîndău” Dobrogea este a turcilor iar noi am anexat-o.
    De regula granitele le stabilesc ultimele razboaie, tratative, plebiscit-uri si altele asemenea
    Exemple: Alsacia si Lorena, Insulele Kurile, Insula Serpilor, Crimeea, Germania actuala, Coreile, etc. etc.

  47. Inca de pe vremea cand tovul asta bea bere, la „Troaca cu DERO” (vis a vis de Universitate), circula, ulterior la TV5, un banc cu iepurasul si ursoaica, la care morala era: „daca am promis copiilor …” sau „zis si facut !”. Asta ce va spune ?

  48. guță popîndău Ce ai Editat, te-ai trezit fara vodka ? Anexa-te-ai singur la jugul bolsevic sa te duci naibii in Siberia.

  49. Asta a fost educat de unchi-su Brucan sa bata campii. Dupa matrapazlacurile facute la PE, care l-a sanctionat, mai are tupeul sa se tina de scrisori deschise. Cat despre „Ruşii ne-au ars de prea multe ori!” , deocamdata ne ard americanii, bagandu-ne pe gat fiare vechi la pret de armament modern. A propos: rablele F16 zboara? Ca de picat, tot MIG-urile pica.

  50. pentru ,,istoricii,,carora le place sa auda doar ce stiu ei,din Larousse,citire
    ,, Les États voisins de Roumanie, héritiers des Empires austro-hongrois et russe (respectivement la Hongrie et l’URSS) ou bien lésés par l’agrandissement de la Roumanie (Ukraine occidentale, Bulgarie) considèrent comme une « occupation impérialiste » l’extension de l’État roumain sur ses nouveaux territoires, dont ils revendiquèrent la restitution par le biais d’une « révision » des traités de paix des années 1918-1920 (« révisionnisme »).,,
    mergeti si mai cititi istorie ,ca nu doare !

  51. @guta popindau: Textul pe care il citezi reprezinta intr-adevar vederile Ungariei si Imperiului Rus, de unde si ghilimelele pentru ‘ocupatie imperialista’, dar asta nu insemna ca aceste vederi trebuie luate de bune, cu atit mai mult cu cit nu se bazeaza pe realitatile demografice pe care s-au fondat tratatele de pace de la terminarea Primului Razboi Mondial. Textul nu e din Larousse ci din Wikipedia in limba franceza, articolul despre Romania Mare, unde Larousse nici nu e citat. Minti deci cu aplomb ca sa dai greutate unei aberatii bolsevice, caci numai acestia vorbeau de imperialismul Romaniei. Autorul nu face decit sa reproduca ceea ce cred respectivele tari revizioniste, fara a sustine in vreun fel justetea punctelor lor de vedere. Te agati deci de un pai. De citit si citat e simplu, de judecat mai greu, mai ales cind doare la propaganda.

  52. @guță popîndău: kopeikarule, amara paine mananci, painea tradarii de tara ,te poti lua de mana cu acest ratacit in Romania, Severin

  53. Daca am ajuns sa ne uitam in gura banditului asta evreu, nepotul lui Brucan, semnatarul actului de tradare in favoarea ucrainei din 97(si care a renuntat la insula serpilor din proprie initiativa) inseamna ca am ajuns rau de tot! Meritam ce ni se intampla. Dar de ce nu-l intreba el pe Putin cand isi retrag rusii armata a 14a din Rep Moldova? Sau cand ne dau tezaurul inapoi?

  54. Vad ca „Justinianus” si inca vreo doi trei ati citit Scrisoarea. Vai de mama voastra. Deci un fost Ministru de Externe al Romaniei evoca si declara despre „refuzul dezmembrarii Romaniei la sfarsitul Razboiului Rece”! Cine a refuzat sa fim dezmembrati si destramati teritorial ! RUSIA ! Da ! Deci, Adrian Severin,acest „bandit de evreu” declara public asa ceva in Scrisoarea trimisa lui Putin si Lavrov, astazi 5 mai 2021 ! Doamne sa fi trait si Eduard Sevarnandze, un mare prieten al poporului roman, sa va zica si el cate ceva pe acest subiect si cum l-a refuzat pe James Baker sa trimita Armata Rosie sa intervina in Romania s-o apere de teroristi…?! Sper ca stiti cine au fost cei doi in acele zile cumplite pentru Romania si poporul roman ! Somn usor tampitilor. Domnule Adrian Severin ma mandresc ca o data am fost colegi de Facultate de Drept si de Comisia juridica…?!

  55. Scrisoarea este un plus pentru romani si Romania in nici un caz un minus. Va fi citita cu respect chiar si la Washington (chiar daca „atent” combatuta de CIA). Cel mai mult mi-a placut afirmatia „veți afla că nimeni nu este condamnat a ne fi prieten etern sau neprieten etern. Eterne ne sunt doar aspirațiile ” . Foarte inteligent confirmata afirmatia ca Romania nu este „loiala” nimanui decat sie insasi.

  56. Românii nu sunt neprietenii Rusiei (zice Severin) = Românii sunt prietenii Rusiei (logic)
    Ne-aburește Severin.

  57. Atatea COMENTARII la un articol mai rar domnule Adrian Severin!.Ce NU stiu ei si cunoasteti dumneavoastra este ca UCRAINA pentru care S.U.A si-a pus in”cap” Rusia, este ca in 2014 era in „incapacitate de plata” (falimentara)si a fost CUMPARATA de un Consortiu American care NU doreste sa piarda acesti bani cu dobanzi cu tot si poate un profit!! In rest pentru S.U.A , UCRAINA este ZERO !!.

  58. Severin – exceptional ca intotdeauna. A se compara cu ministrul trabucel – lacheul perfect, steril.

    @ Anonim
    Dupa logica ta – inepta ca intotdeauna – daca n-am fi pierdut basarabia ne-am fi multumit pe deplin cu pierderea ardealului de nord. Antonescu (omul lui hitler) ar fi stat cu arma la picior.
    Mai mult le-am fi dat si cu tifla nemtilor cand ne cereau petrol.
    Si am fi stat ca la teatru sa-i vedem pe unguri pe volga, increzatori (ca si autistul titulescu) in faptul ca, la final, aliatii victoriosi ne vor retroceda INTREG ardealul – pentru ca hitler l-ar fi impartit cu horty.

  59. Nea Severine rushii sunt cu morcovul aproape. Dar vina e a lor. Daca acum 30 ani ne dau Basarabia inapoi nu mai ereau acum baze americane de ocupatie in Romania. Vina e numai a lor.
    Iar romanii nici-unu nu s-ar fi dus sa lupte alaturi de pradatorii europeni. Mai bine studiati ce s-a intamplat cand Dacia a fost invinsa de romani. Au navalit in Europa toti navalitorii. Asa o sa navaleasca si peste rusi.

  60. @Al: Delirezi ca totdeauna, pentru ca ce spui nu are nici o noima. Vezi ce mai scriu si altii si raspunde-le, daca esti sigur pe tine. Ori esti doar un provocator nemernic si mincinos, ori cazul tau este unul de ospiciu. In ambele, raspunsul potrivit este plimba ursul.

  61. Dl Alcibiade, nu cred ca a inteles ce am vrut sa spun!!

  62. De ani si ani exista o comisie mixta romano-rusa care( cica) , se ocupa de returnarea tezaurului romanesc , dus in Rusia in primul razboi mondial , spre a fi pus la adapost ! Rezultate : ZERO ! Partea romaneasca a acestei comisii mixte , o duce ca-n filme , pe banii nostri ! Trai neneaca ! Cu scuzele de rigoare , spun ca primii vinovati suntem noi , deoarece atata timp cat exista aceasta comisie in functie , nu ai ce sa le reprosezi rusilor ! Se poarta discutii , se fac verificari , se analizeaza , se cerceteaza , cu rezultate nule ! Aceasta comisie de cacao , trebuie desfiintata si Romania trebuie sa se adreseze organismelor internationale , dar cui ii pasa , cand merge si asa ! Asta-i tara ! N. B. Culmea , obiecte apartinand acestui tezaur au fost identificate , ca supuse spre vanzare la diferite licitatii internationale ! Romania nu a protestat ! Ce bine traiesc unii in tara asta !

  63. @ Didos…și alții ca tine,..Nu ești bine informat.. Acest tezaur a fost DAT, deci nu luat de ruși in 1917, ci dat de romania rusiei, din cauza situației dezastruoase militare, in care romania era in prag de desființare, de dispariție de pe hartă..căci Ungurii nu știau citi românește ”pe aici nu se trece”,. Deci devreme ce oferi, dai, renunți, acum cu ce obraz, tupeu, mai vii la recuperat ??

  64. @Marele Urs: Au trecut cumva ungurii pe la Oituz, Marasti, Marasesti, mare magar mincinos ce esti? Si, cind totusi au trecut Carpatii in 1916, ungurii i-au trecut singuri sau in coada austriecilor si germanilor, basca turcii si bulgarii la sud?

  65. Ba Editat anonim,citeste vol.9 roumanie.Cei care fac wiki se inspira de unde vor si de unde considera ca sursa merita atentie.Dupa tine prostoboule ,dac nu-i injuram pe rusi suntem stalinisti iar voi,tampiti astia scosi pe banda rulanta,de sub cizma americana ne spuneti sa uram rusia ca rusia-i agresiva si ne ataca iminent dac nu cumparam porcarii americane,noi trebuie sa ascultam de voi lgbit-useristi,
    ca altfel suntem dusmanii otan ?
    Siktir !

  66. @guta popindau: Mirlane, esti dus rau cu capul daca insiri balivernele pe care le insiri. Un articol care sa fie credibil trebuie sa citeze sursele. In general, Wikipedia o face. Acum nu o face, deci nu am de ce crede ca textul este din Larousse. Chiar daca ar fi, textul citat nu sustine ideia de imperialism al Romaniei, intrucit doar citeaza punctele de vedere ale altora. Acestea pot fi insusite doar de dusmanii Romaniei, care, in cazul tau, dupa ce sint analfabeti si mojici, mai bat si cimpii cu tot felul de insinuari, ceea ce cam este in firea propagandei moscovite. Ce fericit ar fi fost Visinski sa te aiba linga el. Una peste alta, te-ar prinde mai bine pseudonimul ‘popinboul’, dar oricum mintea ta nu este nici la nivelul boului nici al popindaului. Mirlania da, este de cocina.

  67. @ MARELE URS ! Iti multumesc , ca ma-i luminat , dar unde am spus eu ca a fost dat ? Parca am spus ca afost DUS in Rusia spre a fi pus la adapost ! Dupa razboi el trebuia returnat Romaniei , lucru care nu s-a intamplat nici acum ! Din acel tezaur romanesc , pe vremea lui Nikita Hrusciov , a fost returnata in semn de prietenie , „Closca cu puii de aur” ! In rest sa fii sanatos si tine-o tot asa ! Sa traiesti !

  68. Atentie la gramatica:”m-ai luminat” este corect[ai luminat pe mine=m-ai luminat];”ma-i luminat este incorect”.

  69. @DOINA OLTULUI
    măi popândaule cu epoleti, nici soacra-ta nu te citeste .
    mars in copac că acolo-i locul tău de urangtan.

  70. Raslunsul este dezolant.Ori de cate ori cineva cauta chu ofice pret sa salve,e o situatie prscara in care se afla Romaniz, se gasesc diversi idioti care se consifera cu capul mare sa contfrze cele spuse si sa anuleze efectele asupfa tarii.Da este adevarat ca tezaurul a ramas la Moscovs darce sm fa ut noi pt recuperareaui.Nimic.Dar am uitat ca armata Rusa a luptat alaguri de armata Romana cand tara si’a casgihat indelendenta,apoi in primul razboi mondial cand s-a facut Romania Mare, si nu in timul rand in al doilea Razboi Mondial csnd Romania a recastigat Transilva ia de nodd cate o daduse Hitler Unvafidi prin ordin si fara sa tina seama de atatia romani care erau pe acel teritoriu.Dar asa sungem noi despeptii desteltilor care ne ridicam in contre in xefavoarea tarii.Asi avea multe de spus dar nu vreau sa provoc desteptii romani in alge teorii

  71. @Zachelarie Pavel: Invata tu intii sa scrii romaneste inteligibil si pe urma intra in subiecte de istorie care se pare ca oricum te depasesc. Altminteri, pasareasca ta e greu de inteles, asta daca intr-adevar merita vreo atentie.

  72. Trolli prorusi au citeva lucruri in comun: argumente cusute cu ata alba dar rostite vehement; mojicie (oare de ce cuvintul acesta e de origine rusa?); nu contreaza niciodata pe sovinii unguri, caci au acelasi scop: injosirea romanilor si a Romaniei. Toate acestea se vad perfect chiar pe acest topic.

  73. Mult adevăr d-le Severin suntem folosiți de bagatori de băț prin gard de americani,jalnic și evenimentul recent la Cotroceni,nici Serbia nu ne va uita!Jalnică diplomație!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.