Ajutoarele sociale au majorat numărul de „bucureșteni”

Cine aude cifra de 11% a creșterii natalității în București ar putea crede că în Capitală copiii cresc ca Făt-Frumos. Dar nu este așa. Pomenile electorale acordate de primarul general au majorat populația Capitalei cu 11% doar în ultimele 4 luni.

Din luna august până acum, circa 220.000 de mame care locuiesc cu chirie sau în zonele limitrofe ale Bucureștiului și-au făcut mutație ori au solicitat card de identitate nou pentru a încasa ajutorul de maternitate de 2.500 lei acordat de Primăria Capitalei. Acesta se acordă în termen de 30 de zile de la naștere doar pe baza certificatului de naștere al copilului, al cardului de identitate al unuia dintre părinți care locuiește în București și a contului deschis la o bancă comercială. Astfel, 550 de milioane lei din bugetul orașului s-au dus pe apa sâmbetei, în detrimentul bucureștenilor, doar pentru că Gabriela Firea a refuzat să impună un prag privind vechimea rezidenței.

Cum se obține ajutorul

E nevoie ca măcar unul dintre părinţi să aibă buletin de Bucureşti, să aibă domiciliul în Capitală sau reşedinţa. Este valabil şi atunci când o familie locuieşte flotant în Bucureşti. Sunt foarte mulţi tineri care lucrează în Capitală (…), stau cu chirie. Deci este valabil şi pentru familiile care o viză de flotant şi nu domiciliul“, a afirmat Firea în luna iulie 2017. Ea a arătat că naşterea trebuie să fi fost înregistrată într-o maternitate publică sau privată. „Noi acordăm aceşti bani copiilor şi nu este în regulă să îi discriminăm. (…) Nu se acordă doar pentru primul născut acest stimulent financiar, ci pentru toţi bebeluşii care apar pe lume“, a adăugat Firea. CGMB a aprobat, la iniţiativa primarului Gabriela Firea, hotărârea nr. 209/2017 prin care familiile din Bucureşti primesc un stimulent financiar de 2.500 lei pentru fiecare nou-născut. Documentul nu limitează în niciun fel data la care s-a obținut mutația în actul de identitate.

Estimat dublu

Deocamdată, nu există o statistică finalizată pentru tinerii căsătoriți, care beneficiază și ei de 1.500 lei, doar pentru că primăriile de sector nu au transmis informațiile. Nici numărul total al celor care au solicitat ajutorul de 500 lei lunar pentru persoanele cu dizabilități nu se cunoaște încă. Se știe doar că numărul acestora a crescut cu 13.000 de persoane de la anunțul oficial al primăriței, ceea ce înseamnă un efort bugetar de 6,5 milioane lei. În privința persoanelor cu dizabilități, care s-au mutat de curând în Capitală, trebuie să treacă mai întâi pe la comisiile de specialitate pentru a obține certificatul de handicap, iar acest proces nu a fost încă finalizat. Până acum, cifrele arată că populația Capitalei a crescut cert cu 233.000 de persoane, dar se estimează un număr dublu. Pe surse am aflat că cifrele au îngrijorat-o și pe Firea, care ar vrea ca din luna ianuarie să introducă o hotărâre prin care femeile care nasc în Capitală să aibă adresa de rezidență cu cel puțin 6 luni înainte pentru a putea obține ajutorul de maternitate. Cârcotașii spun că termenul limită ar trebui să fie de cel puțin 9 luni, ca să nu fie considerat doar un oportunism financiar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

5 Comentarii

  1. O alta hotie „made Firea y Pandele y Vranceanu „Alo,domnul Tolontan? Te bagi?

    • Respect PSD ! Dar… atentie sa nu incepi sa pierzi voturi ! Prea multe „pomeni si circ” si prea putina dezvoltare durabila ! Romanii dadeau „panem et circenses” dar doar in subsidiar pt. ca in principal construiau drumuri, viaducte si ….legi fiscale severe. Unde-s autostrazile ? unde-i impozitarea multinationalelor?

  2. Nu stiu care e mai pervers in situatia data, vrajitoarea din voluntari care foloseste bebelusii in scop electoral, ori parintii care isi folosesc bebelusii pentru bani.

  3. Cum se gasesc de fiecare data bani pentru pomeni electorale, in timp ce de fiecare data ni se repeta aceleasi lucruri de 28 de ani: „Nu sunt bani domle…”. Bani pentru catedrale, luminite, oua, concerte, concursuri de balcoane, targuri, festivaluri, cantarea Romaniei si mai nou pomeni se gasesc intotdeauna. Bine a spus cineva inainte de alegeri ca o sa „pandelizeze” Bucurestiul. Bucurestiul a ajuns o suburbie a Voluntariului. Oricine coboara din tren acum este bucurestean. Vii la Bucuresti, ca e bine aicisa – baga femeia 15 copii – si te-ai scos! Votezi cu cine trebuie o data la 4 ani – si esti sef! Vorba aia – numai prostii muncesc.

  4. Eu intuiesc ca politicienii trebuie sa risipeasca banii. Ca asta e conditie impusa lor de Stapanul ce vrea sa desprinda Principatele ca sa fie apoi asimilate vecinilor sau unor familii cu pretentii… Nu ca nu ar sti/fi si capabili sa faca ceva, doar ca li se impune strict sa nu faca…Pai macar wc-uri in scolile rurale de v-ar da voie Hutzupatzu Cuculush Imbufnatus Aeternum … Mai negociati si voi, ca puteti…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.