Corespondenţă de la Chişinău

Moldova se pregătește de un nou referendum

Duminică, societatea civilă din Moldova s-a organizat într-o asociaţie ce urmează să strângă semnături pentru declanşarea unui referendum legislativ în Republica Moldova, ce are ca subiect anularea legii votului uninominal mixt.

Circa 700 de cetăţeni moldoveni cu drept de vot au constituit duminică, la Chişinău, ceea ce urmează să strângă 200 de mii de semnături, în vederea declanşării unui referendum cu caracter obligatoriu, care ar trebui să readucă codul electoral din Republica Moldova la situaţia de acum jumătate de an, când oligarhul Plahotniuc, cu susţinerea socialiştilor din parlamentul moldovean, au promovat un proiect de lege în care parlamentarii Republicii Moldova sunt aleşi în felul următor: jumătate de parlament urmează să fie ales pe liste, iar în cealaltă jumătate urmează să se aplice votul uninominal într-un singur tur, iar parlamentarii să fie aleşi cum sunt aleşi astăzi primarii în România.

Tot duminica aceasta a fost creat şi Biroul executiv, care va fi format din trei persoane. Directorul de programe la Centrul de Politici şi Reforme, Ştefan Gligor, a fost ales în calitate de preşedinte al grupului de iniţiativă, vicepreşedintele grupului va fi Stela Uţică, iar în calitate de secretar general a fost ales activistul civic Valeriu Paşa. Astfel, societatea civilă de la Chişinău a declanşat ultima barieră prin care se speră apărarea democraţiei în Moldova, după ce actuala putere a ignorat recomandările Comisiei de la Veneţia și a modificat legea electorală, oferind astfel vehiculul cu care PSRM-ul lui Igor Dodon urmează să-şi adjudece majoritatea în viitorul parlament moldovean. Demersul ONG-urilor moldovene au şanse foarte mari de reuşită, referendumul legislativ fiind mult mai uşor de realizat decât cel constituţional, deoarece cele 200 sute de mii de semnături pot fi culese de oriunde de pe teritoriul Republicii Moldova şi, foarte important, cele două partide de opoziţie extraparlamentare, PAS-ul Maiei Sandu şi PPDA-ul lui Andrei Năstase, au anunţat că vor susţine iniţiativa societăţii civile şi vor ajuta la strângerea semnăturilor. Astfel că, în primăvara viitoare, este foarte posibil ca moldovenii să fie chemaţi la urne pentru a valida sau invalida acest demers.

Primarul lui Moş Crăciun

Profitând de suspendarea lui Chirtoacă, oligarhul Plahotniuc şi-a impus un primar-minune la Chişinău, în şedinţa Consiliului Local din 6 noiembrie anul acesta, când, cu ajutorul consilierilor socialişti şi al grupului lui Iurie Leancă, au luat-o din stradă pe doamna Silvia Radu şi au numit-o primar interimar al Chişinăului. Doamna aceasta, despre care se cunoaşte că a fost managerul consorţiului spaniol GazFenosa (distribuitor de energie şi gaz din Moldova), apare brusc în spaţiul public din Moldova şi devine primarul Superman în fustă, intens promovată de aparatul de propagandă al lui Plahotniuc, inclusiv în România. Primarul-minune, Silvia Radu, destituie directori din primărie pentru că bradul a fost sluţit pe drum, şi tot ea scoate de sub joben un alt brad, trimite administratorii Chişinăului pe străzi, ca să vadă dacă se poate circula din cauza zăpezii. Într-un cuvânt, Chişinăul are, de la începutul lunii noiembrie, un super-primar. Am să vă dau acum o ştire „pe surse“, şi anume că oligarhul Plahotniuc pregăteşte primul candidat independent, pe un colegiu din Chişinău, care urmează să participe la alegerile parlamentare din 2018. Iar doamna Radu, sau „Bradu“, cum i se mai spune recent prin Chişinău, după ce va deveni parlamentar, se va înscrie în marea familie a democraţilor moldoveni, slujind intereselor oligarhului Plahotniuc în viitorul legislativ de la Chişinău.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cobuz 63 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.