Al-Assad, pe urmele lui Ceauşescu. Ministerul de Extrene cere românilor să părăsească Siria

Având în vedere deteriorarea situaţiei de securitate din Siria, din ultimele zile, Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea transmisă cetăţenilor români de a evita călătoriile în această ţară iar celor care se află deja pe teritoriul sirian, să-l părăsească cât mai curând posibil prin mijloacele comerciale de transport încă operaţionale (aeriene, navale şi terestre), se arat[ intr-un comunicat am MAE.

Ministerul Afacerilor Externe solicită cetăţenilor români prezenţi pe teritoriul Siriei să contacteze Ambasada României la Damasc (prin telefon, fax sau internet), pentru a-şi înregistra prezenţa şi transmite propriile coordonate, precum şi pe cele ale rudelor lor, astfel încât, în eventualitatea unei situaţii de urgenţă, să poată beneficia, la cerere, de asistenţa statului român.

Ministerul Afacerilor Externe informează că, în cadrul Departamentului Consular funcţionează o linie telefonică dedicată – +40.21.319.21.37 – la care cetăţenii români afectaţi de actuala situaţie din Siria pot suna 24/24, pentru asistenţă şi informaţii consulare.

Forţele siriene bombardau violent, luni dimineaţa, cu obuze de mortier oraşul Homs, centrul mişcării de contestare a regimului, provocând mai multe victime, au anunţat militanţii, potrivit AFP, preluată de Mediafax.ro.

Televiziunile arabe difuzează imagini în direct din oraş, care înfăţişează coloane de fum ce se ridică spre cer, pe fondul chemărilor la rugăciune. Un bombardament precedent, produs sâmbătă la Homs (centru), a provocat moartea a peste 230 de persoane, potrivit opoziţiei siriene, care a vorbit despre un masacru.

Forţele guvernamentale au lansat această ofensivă, dupa ce Rusia s-a opus unei noi rezoluţii împotriva Siriei în Consiliul de Securitate al ONU. Este pentru a doua oară când Rusia şi China se opun unor rezoluţii care ar lăsa deschisă calea catre o intervenţie externă în Siria.

„Este un regim vechi care foloseşte aceleaşi tactici vechi, care nu vor funcţiona”, spune Theodore Karasik, director al Institutului pentru analiză militară în Orientul Apropiat şi zona Golfului, citat de Bloomberg.

Preşedintele Bashar al-Assad a devenit mai încrezător dupa veto-ul Rusiei şi anunţarea vizitei de marţi la Damasc a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, şi a şefului spionajului rus, fostul premier Mihaul Fradkov. Şeful diplomaţiei ruse a cerut statelor arabe şi celor occidentale să nu propună o nouă rezoluţie împotriva Siriei înainte de încheierea discuţiilor sale cu regimul al-Assad. Rusia deţine o bază militară în Siria, în portuil Tartus, şi livrează arme şi muniţie regimului de la Damasc, în baza contractelor semnate înainte de izbucnirea revoltelor, în martie 2011. Vizita oficialilor ruşi este văzută de unii analişti nu ca un semna al susţinerii Rusiei pentru actualul regim, cât mai mult ca pe o pregătire a extragerii lui Bashar al-Assad şi a familiei sale din Siria.

Preşedintele Bashar al-Assad a ajuns la putere în 2000, după moartea tatălui său, Haffez al-Assad. Acesta din urma a cucerit puterea prin zdrobirea unei rebeliuni a sunniţilor din Siria, în oraşul Hama. Au murit atunci 10.000 de presoane. În acest moment, Bashar al-Assad, reprezentant al minorităţii şiite din ţară, aplică aceleaşi tactici ca şi tatăl sau. El susţine că protestele au fos iniţiate de provocatori şi „terorişti” din străinătate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.