Alimente care previn gripa și răceala

Dacă vrem să prevenim apariția răcelilor de sezon și a gripei, trebuie să introducem în dieta zilnică anumite alimente care să ne ajute să luptăm împotriva virusurilor și a bacteriilor. Dacă avem un sistem imunitar puternic, avem șanse mari să nu ne îmbolnăvim, chiar dacă cei din jurul nostru au făcut-o. Pentru asta, trebuie să ne spălăm des pe mâini, să facem mișcare în fiecare zi și să avem o dietă echilibrată și bogată în alimente care să ne întărească sistemul imunitar.

Pește și lapte

Peștele gras conține acizi grași Omega-3, cu rol important în întărirea sistemului imunitar, și nutrienți ca vitamina B6, fier, minerale și proteine. Consumă ton, somon, sardine, hering sau macrou de cel puțin 2-3 ori pe săptămână, pregătit la grătar sau în cuptor, nu pane. Fie că e vorba de cel de vacă sau vegetal (soia, orez, migdale, cocos), laptele conține un adaos de vitamina D despre care s-a demonstrat că ajută organismul să lupte împotriva virusurilor.

Citrice și semințe de dovleac

Semințele de dovleac sunt o gustare sănătoasă, bogată în proteine, zinc și magneziu. Zincul întărește imunitatea și ajută organismul să lupte împotriva simptomelor neplăcute care apar la debutul unei răceli. Adaugă semințele în salate, cereale, supe sau consumă-le ca pe o gustare. Citricele conțin multă vitamina C, care luptă împotriva răcelii și gripei și întărește sistemul imunitar. Mănâncă multe mandarine, grapefruit sau clementine. Adaugă sucul de la lămâi și lime în apa plată sau ceai și bea câte un fresh de portocale pe zi. O cantitate mare de vitamina C conține și kiwi.

Verdețuri și miere

Frunzele verdețurilor sunt bogate în betacaroten, un antioxidant care se transformă în vitamina A în organism și care joacă un rol important în susținerea sistemului imunitar. Mierea are o mulțime de beneficii pentru sănătate, fiind folosită în scop medicinal de mii de ani. Ține microbii la distanță, are efecte antivirale și antibacteriene. Pentru efecte maxime, combină câteva linguri de miere cu sucul de la o lămâie și puțină scorțișoară și consumă câte o lingură din acest amestec în fiecare dimineață, pe stomacul gol.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Corneanu 31 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.