Am jucat fotbal numai după intrarea lui Sânmărtean

România a fost inexistentă în primele 50 de minute în faţa unei echipe naive. Irlanda de Nord extrasă din urna 5 la tragerea la sorţi conduce în grupa noastră. Portugalia se salvează în ultimele 10 secunde, Germania este egalată în ultima secundă !!.

Am avut noroc cu accidentarea lui Chipciu

România a obţinut o victorie foarte preţioasă la Helsinki şi se poate spune – şi prin prisma celorlalte rezultate – că locul 3 este asigurat în proporţie de 95%, locul 2 în proporţie de 55% şi, procentele pentru locul le vom calcula după derby-ul din 15 noiembrie contra Irlandei de Nord.

Victoria contra Finlandei nu a fost însă una glorioasă. Timp de 50 de minute am fost penibili. Încă din minutul 1 am stat în apărare permiţând naivei echipe a Finlandei să domine categoric. Este adevărat, gazdele au pasat foarte bine între linia de centru şi linia careului nostru de 16 metri, dar când au intrat în careu nu prea au ştiut ce să facă cu balonul. Trebuie menţionat, că vedetele echipei, Pukki şi Eremenko au fost în zi slabă şi poate aşa se explică totala ineficienţă a gazdelor în careu nostru. În prima repriză „tricolorii” au avut un singur şut periculos care a trecut puţin pe lângă poartă şi au tras primul şut (slab) pe spaţiul porţii în minutul 35. Finlandezii au avut o simgură fază periculoasă în care, când şutul lui Ring a fost scos de Tătăruşanu de la rădăcina barei. Tripleta ofensivă de la mijloc, Torje, Chipciu, Tănase a fost catastrofală, iar vârful Stancu a jucat foarte retras, ca şi la Atena. Nici ceilalţi mijlocaşi, Pintilii şi Hoban nu au fost deloc în apele lor.

Imediat după pauză se accidentează Chipciu şi este introdus Sânmărtean. Din acest moment jocul României se schimbă radical, pasele stelistului împing jucătorii ofensivi în faţă şi trecem la cârma jocului. De altfel, cu excepţia a 10-12 minute la scorul de 1-0, toată repriza a doua a fost controlată de echipa României. Sânmărtean a fost pasator la ambele goluri înscrise de Stancu şi a mai „produs” în minutul 56, al doilea galben pentru Ring, care a fost eliminat. Este de neînţeles de ce Victor Piţurcă a început meciul cu Sânmărtean pe bancă. Oare ce s-at fi întâmplat dacă nu se accidenta Chipciu?. Cu siguranţă l-ar fi introdus prin minutul 75, dar nu putem să ştim dacă ar mai fi avut timpul necesar să „producă” pentru colegii săi. În meciul cu Ungaria, echipa României nu a mai existat pe teren în momentul în care Sânmărtean a fost schimbat, acum nu a existat până să intre el în teren. Să fi vrut, în ambele meciuri Piţurcă să demonstreze că poate câştiga şi fără Sânmărtean, jucător impus la naţională mai mult de presă?. Se spune că stelistul are unele probleme medicale – aşa sună versiunea oficială – dar şi dacă este aşa, modul în care l-a utilizat Piţurcă este cel puţin neclar.

Irlanda de Nord lider autoritar

Irlanda de Nord, după victoria de la Budapesta, a câştigat şi la Atena. Practic, total nebăgata în seamă Irlanda de Nord, a obţinut maxim de puncte pe terenurile echipelor care au fost considerate apriori, favoritele 1 şi 2 ale grupei. În aceste condiţii, meciul România-Irlanda de Nord din 15 noiembrie de la Bucureşti devine primul (şi adevăratul) derby pentru locul 1. Grecia este în acest moment scoasă din calculele pentru locurile 1 şi 2, Finlanda este în aceeaşi situaţie (oricum, ea nu era luată în calcul), iar Ungaria, prin egalul de la Bucureşti (victoria din Insulele Feroe nu o să conteze în econimia grupei – totuşi, feroezii au arătat că sunt în progres), este cea mai bine plasată în bătălia pentru locul 3, dar are posibilitatea să atace şi locul 2.

GRUPA F

Finlanda – România 0-2 (0-0)

Grecia – Irlanda de Nord 0-2 (0-1)

Insulele Feroe – Ungaria 0-1 (0-1)

Clasament Grupa F

  1. Irlanda de Nord: 9p (+ 6 la adevăr)
  2. România: 7p. (+4)
  3. Ungaria: 4p. (+1)
  4. Finlanda: 4p. (-2)
  5. Grecia: 1p. (-5)
  6. Insulele Feroe: 0p. (-6)

Clasament Grupa F (fără Insulele Feroe)

  1. România: 7p. (+4) – 3 jocuri
  2. Irlanda de Nord: 6p. (+6) – 2 jocuri
  3. Ungaria: 1p. (-2) – 2 jocuri
  4. Finlanda: 1p. (-5) – 2 jocuri
  5. Grecia: 1p. (-5) – 3 jocuri

„New” Germania egalată acasă în ultima secundă

În grupa D lucrurile sunt extrem de complicate după rezultatele de marţi seara. Germania a termina acasă 1-1 cu Irlanda, oaspeţii egalând în ultima secundă de joc. Nu a fost însă Germania pe care am văzut-o la mondiale. Se pare că Euro 2016 nu reprezintă un obiectiv pentru Germania. Se construieşte din mers o echipă care în 2018 să-şi apere titlul mondial. Numai că noua faţă a echipei Germaniei (5 jucători încă eligibili pentru „Under 21” în primul „11”, un altul pe bancă, alţi 4 jucători care fie au fost rezerve, fie au fost în afara lotului au fost alăturaţi lui Neuer, Hummels, J.Boateng, Kroos şi T Muller – titulari în Brazilia) nu arată deloc bine. În primul rând, reamintim, în lotul de 23 există niciun atacant de gura porţii. Germanii au dominat partida, s-au aflat 90 de minute în terenul advers, dar numai o singură dată au reuşit să puncteze, prin Kroos. În ultima secundă de joc, fostul jucător al lui Manchester United, O’Shea reia de la 5 metri în poartă o minge recentrată. De menţionat că în ultimele 5 minute, publicul a fluierat copios propria echipă pentru că s-a retras în apărare.

Mare favorită, Polonia a trebuit să se mulţumească cu un egal acasă în faţa Scoţiei. Oaspeţii au condus, dar au fost egalaţi iar în ultimele minute polonezii au tras de două ori în bară. În această grupă încă nu se poate vorbi după trei etape de o favorită certă la calificare, 4 echipe fiind în cărţi. Foarte multe se vor clarifica în meciul din 14 noiembrie dintre Scoţia şi Irlanda.

GRUPA D

Germania – Irlanda 1-1 (0-0)

Gibraltar – Georgia 0-3 (0-2)

Polonia – Scotia 2-2 (1-1)

Clasament Grupa D

  1. Polonia: 7p.
  2. Irlanda: 7p.
  3. Germania: 4p.
  4. Scotia: 4p.
  5. Georgia: 3p.
  6. Gibraltar: 0p.

Salvatorul Ronaldo

După înfrângerea ruşinoasă acasă în faţa Albaniei, portughezii au reuşit să-şi mai spele din păcate şi să recupereze punctele pierdute chiar pe terenul contra-favoritei grupei, Danemarca. Deşi gazdele au dominat teritorial, marile ocazii au aparţinut portughezilor, dar portarul Kasper Schmeichel, fiiul celebrului fost portar al lui Manchester United a făcut minuni în poartă. Meciul se îndrepta spre un 0-0 echitabil, dar în minutul 90+5, cu 10 secunde înainte de final, Cristiano Ronaldo a reuşit golul victoriei reluînd cu capul o centrare de pe partea dreaptă.

GRUPA I

Danemarca – Portugalia 0-1 (0-0)

Serbia – Albania: suspendat

Clasament Grupa I

  1. Albania: 4p.
  2. Danemarca: 4p.
  3. Portugalia: 3p.
  4. Serbia: 1p.
  5. Armenia:1p.


Elveţia a spart gheaţa

După două înfrângeri, 0-2 acasă cu Anglia şi 0-1 în deplasare în Slovenia, naţionala Elveţiei a făcut 3 puncte, învingând micuţa echipă San Marino. O victorie care însă va conta prea puţin în clasamentul final, pentru că în mod normal, toată lumea va câştiga aici. Locul 1 este deja acontat de Anglia, astfel că Elveţia se va bate cu Slovenia pentru locurile 2 şi 3, dar numai în cazul în care pe 15 noiembrie trece acasă de Lituania.

GRUPA E

San Marino – Elvetia 0-4 (0-3)

Clasament Grupa E

  1. Anglia: 9p.
  2. Slovenia: 6p.
  3. Lituania: 6p.
  4. Elvetia: 3p.
  5. Estonia: 3p.
  6. San Marino: 0p.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.