Ambasadorul SUA critică o decizie a Curţii Constituţionale de la Chişinău

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, William H. Moser, și-a exprimat îngrijorarea față de decizia Curţii Constituţionale, care lasă deschisă posibilitatea ca instituția să judece integritatea altor nominalizări şi altor funcţionari bazându-se pe informație nefondată, transmite UNIMEDIA. Curtea Constituțională a hotărât că decretul președintelui Nicolae Timofti de a-l înainta pe Vlad Filat în calitate de prim-ministru al Republicii Moldova este neconstituțional, deoarece guvernul Filat a fost demis printr-un vot de neîncredere determinat de faptele de corupţie ale membrilor săi. Hotârârea sugerează că liderul PLDM nu mai poate candida la funcția de premier.

„Decizia în felul în care a fost emisă ridică semne de întrebare privitor la integritatea şi independenţa sistemului judiciar din Moldova şi puterea acelei instituţii democratice. Statele Unite sunt îngrijorate de orice decizie judecătorească care pare să se bazeze pe afirmaţii nefondate şi zvonuri în examinarea sesizărilor prezentate în faţa acesteia. Decizia Curţii Constituţionale lasă deschisă posibilitatea ca Curtea să judece integritatea altor nominalizări şi altor funcţionari bazându-se pe informație nefondată”, a declarat Moser în cadrul unui interviu pentru moldovacurata.md.

Totodată, ambasadorul SUA a menționat că Moldova ar trebui să aibă „o politică de toleranță zero” față de corupție.

„Eu deseori am spus că Moldova trebuie să aibă o politică de toleranţă zero faţă de corupţie, şi nici un funcţionar public nu poate fi mai sus de lege, dar principiile democratice la fel prevăd că persoanele sunt inocente până nu este dovedită vina lor şi nu invers”, a conchis Moser.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.