Amendă usturătoare pentru România din cauza gropilor de gunoi

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene impune sancţiuni financiare României pentru că nu a închis depozite de deşeuri neautorizate, se arată într-un comunicat de presă transmis joi de CJUE.

Curtea, cu sediul la Luxemburg, constatase deja încălcarea de către România a dreptului Uniunii într-o hotărâre pronunţată în anul 2018. Dreptul Uniunii urmăreşte să prevină sau să reducă, pe cât posibil, efectele negative asupra mediului pe care le pot avea activităţile de depozitare a deşeurilor.

În 2018, Curtea a statuat că România a încălcat obligaţia de a opri depozitarea deşeurilor şi de a închide 68 de depozite de deşeuri a căror exploatare nu era autorizată. În 2022, apreciind că România nu se conformase încă hotărârii din 2018, Comisia Europeană a introdus o nouă acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor.

În hotărârea sa, Curtea de Justiţie constată că România nu a închis încă 31 de situri neautorizate pentru exploatare. Ea obligă România la plata unei sume forfetare de 1,5 milioane de euro şi a unei penalităţi cu titlu cominatoriu de 600 de euro pe depozit de deşeuri şi pe zi de întârziere. La stabilirea cuantumului penalităţii cu titlu cominatoriu, Curtea ia în considerare gravitatea încălcării, durata acesteia şi capacitatea de plată a României.

Astfel, punerea în aplicare incompletă a hotărârii din 2018 determină un risc important de poluare şi de consecinţe grave pentru sănătatea umană, în special prin eliberarea de substanţe chimice nocive în sol, aer şi apă. În plus, neîndeplinirea obligaţiilor continuă de mai mult de patru ani, ceea ce constituie o durată considerabilă, mai atrage atenţia comunicatul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

  1. Să plătească amenda cei care au hotărât să se importe intracomunitare, cei care au hotărât locațiile gropilor de deșeuri și patronii acestor gropi! De ce să plătească tot din bugetul statului, adică toți contribuabilii, măgăriile și escrocheriile acestor escroci care s-au îmbogățit și se îmbogățesc peste noapte! Doar așa se vor învăța minte politicienii și escrocii care patronează aceste afaceri pentru care nu plătesc niciun ban la stat. Ei sunt sponsorii acoperiți ai politicii distrugătoare din Romania.

  2. Prapaditii aia dela Luxemburg nu stiu ca noi avem Agentie de protectie a mediului, Garda de mediu si Minister al mediului,deci suntem curati ca lacrima…

  3. A CUI O FOST DEȘEO-GUNOAIELE INTRATE ÎN „PROTECTORATUL-COLONIE! CA MATERII PRIME PENTRU INDUSTRIA INEXISTENTĂ? CINE LE-A TRIMIS? Ș-APOI NORMAL E TERENUL FOSTEI ROMÂNII ȘI BIȚII RUMÂNI UNDE SĂ-ȘI DUCĂ GUNOIUL ../// NU PLĂTIȚI NIMIC ! BA PLĂTIȚI PUPĂTORILOR!

  4. normal, trebuie sa aducem niste investitori care sa puna pe picioare niste afaceri cu incineratoare de deseuri cu poluarea aferenta , acestia vor spune ca le „neutralizeaza” si vor fi platiti din taxele noastre pentru binele pe care ni-l fac!!

  5. Sinonime pentru usturatoare în română
    solid.
    substanțial.
    consistent.
    jignitor.
    considerabil.
    sever.
    dureros.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.