Amenințările lui Vâlcov pentru administratorii de pensii private

valcov, pensii private, administratori

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, i-a chemat la Palatul Victoria pe șefii celor șapte administratori de pensii private din România, Aripi, AZT Viitorul Tău, BCR, BRD, Metropolitan Life, NN și Vital.

El le-a prezentat un draft de proiect în care se stipulează contribuții zero la Pilonul II de pensii, astfel încât cei 7,1 milioane de români care au acumulat până în prezent 41,7 miliarde lei din 2008 până acum să nu mai aibă motive să rămână în Pilonul II. Ducerea la 0% a contribuției înseamnă practic desființarea acestui pilon, administrat privat, așa cum s-a zvonit încă de acum un an. Cei șapte administratori au fost amenințați cu ridicarea licenței de funcționare dacă draftul respectiv ajunge în spațiul public. Acțiunea în forță a lui Darius Vâlcov, condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare pentru trafic de influență, spălare de bani și pentru operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția, are drept miză transferarea celor 41,7 miliarde lei și a sumelor care urmează să se acumuleze în Pilonul II din buzunarul celor 7,1 milioane de români în cel al statului.

Resursă importantă

În felul acesta, Guvernul PSD – ALDE obține o resursă importantă de bani, în condițiile în care veniturile fiscale lasă de dorit în ultimul an și câteva luni. Cu acești bani va fi securizată masa electorală a partidelor aflate la guvernare, prin salarii, pensii, ajutoare și subvenții ridicate. În prezent, contribuția la Pilonul II de pensii este de 3,75%, după ce a coborât de la 5,1%. Guvernul intenționează să schimbe regulile, în sensul că din vară toți cei 7,1 milioane de români vor putea opta pentru rămânerea în Pilonul II. Cine nu dorește va fi transferat automat la Pilonul I.

Aici ei nu vor mai avea bani acumulați pentru că toți vor fi transferați din contribuții în bugetul comun și instantaneu vor fi transferați către pensionarii actuali, pe principiul solidarității. Miniștrii Cabinetului Dăncilă, în frunte cu Orlando Teodorovici, susțin că Pilonul I va fi mai rentabil decât Pilonul II, însă nu au oferit nicio soluție concretă în acest sens. Singura mișcare este atacul concertat la adresa Pilonului II.

Nu este o premieră

Amenințările lui Vâlcov nu sunt o premieră în lumea administratorilor de pensii. Anul trecut, NN Pensii, unul din cei șapte, a trimis un e-mail către clienții săi și le-a atras atenția că Pilonul II va fi desființat. A urmat o întreagă campanie de denigrare la adresa companiei și a șefei Raluca Țintoiu. Autoritatea de Supraveghere Financiară a sancționat NN Pensii cu o amendă istorică de 750.000 lei, iar Ralucăi Țintoiu i s-a retras autorizația de director general și i s-a aplicat o amendă de 100.000 lei, după ce Liviu Dragnea, șeful PSD, a cerut ASF să taie în carne vie, deși Autoritatea este independentă, așa cum îi spune numele. Fostul ministru Ionuț Mișa a confirmat întru totul cele invocate de NN Pensii clienților săi câteva luni mai târziu, când, în zilele instalării guvernului Tudose, a vorbit despre naționalizarea Pilonului II.

Mai-marii partidului au ieșit imediat în public și au negat această informație. Numai că noul Cod fiscal, intrat în vigoare la începutul anului, a redus contribuțiile la 3,75%, afectând astfel sumele acumulate. Reprezentanții Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) au susținut că nerespectarea graficului de creştere a contribuţiilor la pensiile administrate privat de la 5,1% la 6%, conform unei legi din 2004, a avut un impact de 1,1 miliarde euro. Acești bani s-au dus în bugetul statului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cristian Cretu 866 Articole
Author

11 Comentarii

 1. Adică România este în criză dar nu trebuie să știm nimic despre asta până după alegeri. După alegeri, utilizând metoda patentată în 2010 urmează adevăratele tăieri în carne vie pentru săracii României: cele practicate de Băsescu și Boc, respectiv cel puțin 25 la sută din salarii și pensii concomitent cu mărirea salariilor parlamentarilor și înmulțirea pensiilor speciale pentru toți ștabii din politică. Îndrăzniți să credeți!

  • Lupule bavarez, ai devenit extrem de rezervat de cand ti-au cazut coltii de batranete. Gasca securist-ceausist-basist-ioha-nista
   a taiat salarii si a marit TVA cu 5%, nu pentru ca a marit anterior fara acoperire veniturile, ci pentru a alimenta in continuare
   canalele de devalizare a resurselor financiare ale Romaniei!!! Si: De ce te faci ca nu vezi ca Alogenul a fost instalat de Secu
   basista, tocmai pentru a-i scapa pe acesti briganzi de pedepsele meritate? A patit ceva Basila, de care te faci ca te-ai rupt?

 2. Dacă se pune problema trecerii banilor acumulați la pilonul 2 catre pilonul 1 trebuie sa ne susținem si noi contribuitorii drepturile noastre, adică varianta ca banii sa ajungă in conturile noastre – pentru ca sunt ai noștri!!!!! Asta este soluția corecta in situația in care Picaso de Slatina – suflet de artist indragostit de cimitire, o tine in continuare cu desființarea pilonului 2!!

  • Doar în conturile Dvs și numai în conturile Dvs vor ajunge banii. PSD, după cum spune, pentru pensii și salarii mărite înainte de alegeri are nevoie de acești bani. Din ce să plătească salariile medicilor și altor categorii de personal sanitar că doar sănătatea nu este o marfă pe care o vinzi pacienților și din ce încasezi, plătești personalul din sistem. La fel soldele diferitelor structuri militarizate, la fel pensiile speciale ale parlamentarilor, primarilor și altor categorii de aleși, tot din pilonul desființat se vor plăti că doar nu o să se apuce domnul Vlasov să vândă tablouri pentru pensii speciale. Banii poporului tot la popor se duc doar că are loc o redistribuire a lor. Îndrăznește să crezi!

 3. „Radule la patrat”, Dürer cel tanar din Deal e specialist in cimitire cu nazisti! Asa ca las-o moarta cu…cimitirele! Ca te lasi
  vrajit de susotelile insidioase ale autorului, nu-i de mirare la un prostac securist de „dreapta” ca tine. Ce nu intelegi si pace,
  e ca trecerea la pilonul 1 transfera dreptul corespunzator contributiei, in nivelul pensiei. Iar contribuabilii care vor sa ramana
  in continuare si la pilonul 2, nu-si pierd contributiile, dar si ei, nu vor primi banii depusi cand intra la pensie, ci tot pensie
  crescuta corespunzator. Asta nu intelegeti voi din ratiuni securiste! Normalitatea depozitelor pentru pensii nu poate fi atinsa cat timp acestea nu exista, fiind necesar un efort financiar urias al statului pentru a le reconstitui! Ma refer la reconstituirea
  depozitelor tuturor contribuabililor incepand cu perioada comunista, inclusiv dobanzile, deci o repornire de la faza initiala.
  Tragedia sustinerii pensionarilor prin contributiile celor in activitate este „meritul” consevatorilor teutoni din anii 1980, mai
  precis al bolsevicilor legendati in partidul „crestin”, intrucat rezervele plecau spre Berlinul de Est si se epuizasera. Dupa ce
  si banii din contributiile la pensii s-au volatilizat in scopul supravietuirii RDG, Gorbi a fost nevoit sa insceneze trecerea la
  „capitalism”. Si aceasta, contra a peste 1500 miliarde de DM(marci Germane)!!!

  • Tu ești Badeo?! 🙂 Că prea îți seamănă veninul cu cel pe care-l verși în vălăul tău numit „Antena 3” 🙂

 4. Si dupa ce o sa toace si banii de la Pilonul 2 de unde o sa mai ia? O sa ne jupoaie de piele

 5. Dl. Charlie nu vreti sa mergeti sa va odihniti ca pareti cam obosit?! Nu aveti coerenta in ceea ce scrieti aici. Hai pa!

 6. Văd că se comentează în deplină NECUNOȘTINȚĂ de cauză! Cine dorește să-și facă pensie la pilonul doi , este absolut liber să facă acest lucru la o societate de asigurări de viață !. Nimeni, dar absolut nimeni nu se atinge de banii asiguratului.Toate aspectele problemei pensiei, la pilonul doi, vi le oferă oricare dintre agenții de asigurări de viață, fără nicio problemă. În speța de față este vorba despre o manipulare grosolană. Postacii sau viitorii postaci, după ce s-au documentat, îi rog să mă contrazică, dar cu argumente! Apoi discutăm! SUNT DOAR INTERESE PERSONALE SAU DE GRUP!

  • Atat Pilonul I cat si Pilonul II reprezinta Pensia de stat , primul administrat de stat , al doilea administrat privat de o societate de asigurari si pensii. Guvernul POATE HOTARI ORICAND CE SA SE INTAMPLE CU ACESTE 2 PILOANE . DECI, NU XEISTA CERTITUDINEA CA FONDUL ACUMULAT IN PILONUL II VA AJUNGE LA PARTICIPANT(ASIGURAT CUM II SPUI TU ).

 7. Domnul Charlie sufera de constipație microcefala după ingerarea micilor primiți de la Daddy Dragnea. Cei care trăiți din resturile căzute de la masa PSD-ului nu aveți nicio treaba cu pilonul 2. Voi contribuiți doar la lipit afișe si împărțit găleți.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.