Americanii: Rândurile Statului Islamic ”n-au fost niciodată atât de rarefiate”

Adjunctul secretarului de stat american Antony Blinken a estimat marți că rândurile grupării jihadiste Statul Islamic (SI) ”n-au fost niciodată atât de rarefiate” din 2014, când Statele Unite ale Americii (SUA) au început să facă o inventariere a membrilor organizației, relatează AFP, citată de Agerpres.

”Lucrând cu parteneri locali, am recucerit 40% din teritoriile pe care Daesh (acronimul în arabă al Statului Islamic) le controla în urmă cu un an în Irak și 10% în Siria”, a declarat Blinken.

”De fapt, estimăm că rândurile Daesh n-au fost niciodată atât de rarefiate de când am început să-i inventariem pe partizanii lor în 2014”, a adăugat Blinken, care s-a adresat comisiei senatoriale pentru supervizarea fondurilor alocate Departamentului de Stat în lupta împotriva extremismului violent.

Blinken nu a oferit cifre privind efectivele actuale al Statului Islamic, dar, în septembrie 2014, un responsabil al serviciilor secrete americane declara pentru AFP că CIA estimează numărul combatanților locali și străini ai SI între 20.000 și 31.500.

De la acea dată, forțele irakiene și kurde, susținute de către coaliția internațională condusă de Washington, au recucerit orașele Tikrit și Ramadi în Irak și jihadiștii SI au fost izgoniți din cetatea antică siriană Palmira de către trupele regimului lui Bashar Al-Assad.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.