Amnesty International. Ordinea mondială, ”în pragul distrugerii”

Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii”, a avertizat secretara generală a Amnesty International, Agnes Callamard, cu prilejul publicării raportului anual al organizaţiei privind situaţia drepturilor omului în lume, transmit AFP şi dpa. Raportul critică în special Israelul, SUA, Rusia şi China.

Din Orientul Mijlociu până în Ucraina, din Myanmar în Sudan şi Etiopia, unde se desfăşoară conflicte însoţite de încălcări masive ale drepturilor omului, „toate lucrurile la care am asistat în ultimele 12 luni arată că sistemul internaţional este în pragul distrugerii”, consideră secretara generală a organizaţiei.

Astfel, potrivit raportului, „în special în ultimele şase luni, Statele Unite au protejat autorităţile israeliene de orice examinare minuţioasă a multiplelor încălcări ale drepturilor omului comise în Gaza”. Or, „utilizându-şi dreptul de veto împotriva unui indispensabil armistiţiu, (SUA) au golit de sens Consiliul de Securitate al ONU”, acuză Callamard.

Aceasta lansează un apel la „revitalizarea instituţiilor internaţionale”, mai ales printr-o reformă „foarte urgentă a Consiliului de Securitate al ONU şi a dreptului său de veto, pentru ca acesta să nu poată fi folosit în situaţii de încălcare masivă a drepturilor omului”.

Raportul condamnă „crimele monstruoase ale Hamas din 7 octombrie” 2023, urmate de „lansarea de către Israel a unei campanii de represalii care s-a transformat într-o expediţie punitivă împotriva întregii populaţii”.

La 200 de zile de la debutul acestui conflict cu repercusiuni globale, responsabila Amnesty International ridică un semn de întrebare cu privire la rolul instituţiilor internaţionale, „care ar fi trebuit să ia măsuri, dar au dezamăgit”, subliniind că „pentru milioane de oameni din lume Gaza simbolizează acum eşecul moral absolut a numeroşi arhitecţi ai sistemului stabilit după al Doilea Război Mondial”.

În paralel, „actori puternici” ca Rusia şi China „îşi afişează voinţa de a pune în pericol integralitatea regulilor din 1948”, an decisiv pentru construcţia sistemului internaţional actual, atenţionează organizaţia în raportul care documentează „abuzuri flagrante din partea forţelor ruse în cursul invaziei lor din Ucraina, precum şi folosirea torturii şi a altor rele tratamente împotriva prizonierilor de război”.

Amnesty denunţă atacurile forţelor ruse „asupra unor zone populate, a infrastructurii energetice civile şi infrastructurii de export al cerealelor”, dar şi faptul că „atât forţele ruse, cât şi cele ucrainene au folosit muniţie cu dispersie, în pofida riscurilor acesteia pentru civili”.

La rândul său, China a acţionat împotriva dreptului internaţional „protejând armata din Myanmar” şi închizând ochii la atacurile împotriva populaţiei, în plin război civil, consemnează raportul.

Amnesty International atrage pe de altă parte atenţia în raport asupra creşterii influenţei inteligenţei artificiale (IA), pe care o consideră o sursă de preocupare întrucât poate accelera propagarea informaţiilor false sau a prejudecăţilor cu caracter rasist.

Organizaţia acuză marile companii tehnologice că ignoră sau minimalizează această ameninţare, mai ales în 2024, an cu evenimente electorale majore în lume, inclusiv în SUA, India, Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

„Proliferarea şi desfăşurarea nereglementată a tehnologiilor cum sunt IA generativă, recunoaşterea facială şi programele-spion” reprezintă o „ameninţare uriaşă”, în faţa căreia guvernele trebuie să ia „măsuri legislative şi de reglementare solide”, cere Amnesty International.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

16 Comentarii

 1. ,, Ce-ți doresc eu ție, … Românie”, jalnică, chinuită, jefuită, subjugată, manipulată, distrusă etc, Puțin că să vie sa ne izbândească de criminali, jefuitori, trădători, manipulatori, exterminatori etc

 2. Alo, ONU mai exista doar pe hartie la fel Consiliul de Securitate al ONU si „Ordinea Mondiala”. Le-a luat locul insa, CIA, FBI si Departmentul de stat al SUA care cred ca dirijeaza si „executa” pe toata lumea. Dar, vorba celor de la IRIS ; „Mai e putin, mai e un pic, Pana la marele nimic”; si se va alege praful si pulberea de ei. Vad ca acum trimit armament Ucrainei, aceasta gluma a istoriei popoarelor…deci va fi razboi direct SUA/NATO si Fedreatia RUsa si China, care nu se va izola ?! Bineinteles ca se va alege praful si pulberea de tot si toate si de „Ordinea Mondiala”.

 3. Ocoliti adevarul.In Europa,in toata Europa sunt evreii contra goimilor.In Ucraina evreii contra goimilor.In Gaza,Iran,Liban,Irak,Siria,evreii contra goimilor pentru ca au averi acumulate prin furt,jaf si praduieli plus armata statelor unite. Noi asistam la lupta lor pentru subjugarea planetei.Pentru unul ca mine care am scris ce am scris nu se aduc niciodata argumente (logice) contra,argumente pe care le caut in fiecare zi si nu le gasesc,ci pur-si-simplu sunt executat pentru propaganda antisemita.

 4. exista calea grea si calea usoara… se pare ca cei care prefera controlul a tot ce este si sint ahtiati dupa putere, in esenta lor fiind oameni slabi si plini de vicii, prefera o asa numita ordine mondiala construita pe profit, agresivitate, exploatare.

  constientizarea si asumarea reprezinta calea usoara. asta inseamna ca intelegem cine si ce sintem si cum putem evolua toti, impreuna dincolo de orice „ordine mondiala”, pe baza altruismului si emaptiei, a curajului, pacii, puritatii intentiei, smereniei, compasiunii, cumpatarii, generozitatii.

  sua, rusia, china etc. sint iluziile unei lumi care tine captiva umanitatea atit la nivel psihologic cit si fizic. din aspecte neesentiale sint transformate, prin diverse metode – mass media, cutume etc. , in subiect zilnic care ocupa mentalul colectiv.

  asa ca e timpul ca aceasta ordine mondiala sa dispara pentru a ne putea redescoperi si actiona impreuna pentru un viitor asa cum ni-l dorim, visam.

 5. Cu un stat criminal care se erijează în jandarmul mondial normal să se ducă dracului lumea…

 6. Voi fi mai tolerant cu AI, pentru că, spre deosebire de multe alte astfel de organizații, a expus în rapoartele sale crimele comise de Ucraina până la momentul feb 2022, însă o voi supune aceluiași nivel de exigență când voi întreba de ce nu a început cu condamnarea „crimelor monstruoase ale Israelului” din 48 până în 2023 și de ce țări precum GB sau Franța sau Germania – aliate cu criminalii sau chiar participante la crime – nu sunt incluse printre criminalii mondiali?!

 7. Cum așa?cine o strica ,cine finanțează și cu care interes final???🤔AGENDA 2030 CU DICTATURA MARXIST/PROGRESISTA(COMUNISTA) DIGITALA?🤔NU!…NU CRED CA COMUNISTII SI PROPAGATORII (DGIZDANI) SE POT INTOARCE ,AM LUPTAT SI MURIT CU SUTELE DE MILIOANE PENTRU DEMOCRATIE!DACA I.AM COMBATE AM FI FASCISTI ,NATIONALISTI🤔😁

 8. Care ordine mondiala ? debandarea mondiala care a fost creata de acest Diavol Ammerllocci ,roscovanii englezoi care au ucis peste 500 de milioane de oameni prin colonie lor si pe planeta si uvreii care comit genocit de 70 de ani ,restul din N at o sint niste viermi slugi ai Diavolului drogat ,lucruri le sint clare SLAVA BRICS

 9. Toata dezordinea actuala a fost generata de invazia in Ucraina prin incalcarea acordului de la Budapesta de catre Putin.
  Aceasta invazie a deschis si poftele altora, dornici de invazii, recte a statelor amintite in articol.
  Rusia a fost pe postul derbedeului dintr-o clasa care tulbura lectiile, sau al idiotului si betivului de pe o tura care incurca tot schimbul si provoaca dezordinea si conflictele.
  Putin este un fel de JR care nu poate sta fara sa faca ceva rau si sa tulbure apele. Intotdeauna exista si astfel de gunoaie printre oameni……[Rumburak]

 10. ” Intotdeauna exista si astfel de gunoaie printre oameni……[Rumburak]” Ca tine. Dacă află cineva că tu ești o pățești.

 11. Trump a declarat saptamina trecuta ceea ce in USA se stie demult:”Escrocul de Biden a provocat razboiul din Ucraina”.Dar n-a spus o minune,a repetat un adevar.

 12. Statul S.U.A. condus de tikiații din Deep State = OAIA NEAGRĂ a Lumii!
  În „dăcît” doi ani……[Rumburak]

 13. La sfarsit a spus un pic din adevar, citez:
  „Proliferarea şi desfăşurarea nereglementată a tehnologiilor cum sunt IA generativă, recunoaşterea facială şi programele-spion” reprezintă o „ameninţare uriaşă” !!!
  Asta a fost verificata pe telefonul meu, pentru ca dupa ce am „astupat” camera, nu am mai primit reclame „personalizate” 😀
  Chiar daca schimbam IP/nr de identificare la telefon pentru reclame tot nu se rezolva.
  IA stia totul despre mine, si-mi dadea reclamele (naiva de ea )))) „potrivite”.
  Probabil nu o voi mai pacali peste cativa ani.

 14. Gropile comune din gaza sint facute de armata israeliana iar criminalii pot fi lesne identificati.

 15. @Tartorul dezordinii a fost Putin spune:
  24 apr. 2024 la 13:21

  Toata dezordinea actuala a fost generata de invazia in Ucraina prin incalcarea acordului de la Budapesta de catre Putin.
  Aceasta invazie a deschis si poftele altora, dornici de invazii, recte a statelor amintite in articol.
  Faceti propaganda rusofoba sau poate aveti gauri enorme in memorie 1999 atacarea de state a Iugoslaviei bombardarea Serbiei cu arme cu uraniu saracit insa suficient pentru a otravi civilii si ecosistemul bombardarea ambasadei Chinei soldata cu morti chinezi 2003 atacarea Irakului prin fals si uz de fals fiola lu powell full spectrum dominance nu va zice nimic sunteti trist

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.