Amnesty International reacţionează. De la Bucureşti, nimic!

Intervenția forțelor de ordine asmuțite de Dodon și de aparatul său represiv împotriva veteranilor războiului româno-rus de pe Nistru, care au protestat pașnic pe 16 iulie este o încălcare gravă a drepturilor omului, consideră Amnesty International Moldova, potrivit Romanian Global News.

ONG-ul condamnă aplicarea forței și folosirea gazelor lacrimogene de către poliție, precum şi reținerile protestatarilor, transmite Romanian Global News.

În lipsa unei dispoziții legale cu privire la măsurile luate la întrunirea pașnică, poate fi considerată ca „limitare a libertății de întrunire cu rea intenție” care, în consecință, este calificată de Amnesty International Moldova ca „disproporționată, într-o societate democratică”.

Amnesty International Moldova atrage atenția autorităților că restricția de facto a oamenilor de a protesta colectiv în public trebuie să fie o ultimă soluție bazată pe o nevoie convingătoare, obiectivă și justificată. Aplicarea forței fizice nejustificate, disproporționate şi în scopuri politice de către organele de forță este condamnabilă într-un stat de drept.

Constituția R. Moldova garantează fiecărei persoane dreptul de a-și exprima opinia și de a participa liber la mitinguri, demonstrații, manifestări, procesiuni sau întruniri publice. Aplicarea violenței față de protestatari, reținerea acestora fără vreun motiv justificat și obiectiv nu este proporțional interesului public de a promova dreptul la libertatea întrunirilor, subliniază organizația.

„Nu este clar de ce autoritățile au aplicat forța la un protest pașnic, soldat cu rețineri și utilizarea de gaze lacrimogene. Forțele de ordine trebuie să ofere în continuare protestatarilor dreptul la libera întrunire și să întreprindă măsuri pentru a preveni răspândirea bolilor.

Potrivit organizației, este esențial ca forțele de ordine publică să se abțină de la aplicarea forței fizice decât atunci când este absolut necesar. La fel, autoritățile trebuie să justifice în mod clar condițiile pentru restrângerea libertății de întrunire

Protestul organizat de mișcarea „Forța Veteranilor” joi, 16 iulie, s-a lăsat cu altercații dintre forțele de ordine și veterani. Polițiștii au condus la sectorul de Poliție Buiucani nouă persoane, invocând că au manifestat violent și au agresat polițiștii. Deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, a declarat că poliția a cauzat protestatarilor vătămări corporale grave, iar unul dintre ei se află în stare gravă la spital, potrivit susrselor citate de Romanian Global News.

Protestul veteranilor. Poliția anunță proces penal: 9 persoane, escortate pentru audieri (VIDEO)

credit foto cotidianul.md

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

1 Comentariu

  1. Ce puteau sa faca Dodon,aparatul lui represiv decat sa instige politia,jandarmii impotriva unor manifestanti pasnici,veterani ai raz din 1992,-transnistrean,adica sa faca acelasi lucruri ce-l fac slugile deservind Moscova?Ilegalitatile Moscovei contra propriilor manifestanti,ziaristi,opozanti politici sunt aceleasi,forta,violenta,asasinate.In razboiul respectiv,in loc ca in 1989 ,Rep Moldova sa se bucure in fine de independenta,pace, autodeterminare, s-a trezit cu cazacul din Tiraspol in spate,sustinut de Moscova si astfel stanga Nistrului s-a „autoseparat” cu binecuvantarea lui Rutkoi si Eltin.Cazacii separatisti, cu armata ruseasca au casapit milita,politia moldoveaneasca, au facut presiuni armate,au presat localitatile cu propaganda si actiuni militare,inarmati si in uniforme fara insemne,victimele fiind acesti veterani, fie invalizi fie luptatori care au scapat de casapire,urmare negocierilor „pasnice”.La cateva reuniuni din 1992 a participat is Romania cu Rep. Moldova, Rusia,Ucraina, cand s-a instituit o comisie mixtă, care urma să iniţieze un proces de dezarmare a părţilor aflate în conflict.”In final Pentru reglementarea conflictului transnistrean în anul 2005 a fost creat formatul de negocieri „5+2” care include părţile: Republica Moldova şi administraţia de la Tiraspol, mediatorii: Rusia, Ucraina şi OSCE, şi observatorii: SUA şi UE. Activitatea acestui format s-a întrerupt în 2006 şi a fost reluată oficial în noiembrie 2011, deci Romania a fost exclusa,nebagata in seama. Amnesty International reacţionează cu „mustrari, cu sfaturi si „intelepciune”,ce-i pasa de chinurile reale ale unor veterani si ale unui popor de sange si sorgine romanesc,vesnic oropsit de „marele vecin d ela rasarit”?Iar Bucurestiul tace ca deobicei las,ca strutul,desi este vorba de vieti din Rep.Moldova,care NE APARTINE si II APARTINEM .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.