ANAF pregătește executarea silită a sute de mii de români

Agenția Națională de Administrare Fiscală se află în plin proces de impunere cu CASS (constribuții de asigurări de sănătate) și de executare silită a persoanelor care realizează venituri din activități independente și din profesii liberale. Este de circa 400 de mii de persoane – avocați, practicieni în insolvență, executori, notari, experți contabili, evaluatori, consultanți, medici, farmaciști, arhitecți, instructori auto sau sportivi, ziariști freelanceri – pe scurt, cam tot ceea ce înseamnă coloana vertebrală a societățîi, clasa de mijloc. La care trebuie adăugați circa 600 de mii de salariați care au loc de muncă la acești independenți, susține avocatul Gheorghe Pioerea.
Conform acestuia, din 2013 până în prezent, fiscul român nu a făcut minimul efort de a calcula sumele anuale finale pe care persoanele care realizează venituri din activități independente le datorează cu titlu de contribuție la asigurările sociale de sănătate. Începând din 2012, în guvernarea Ponta, CASS a trecut în gestiunea fiscului. De atunci încolo, odată cu impozitul pe venit, toți independenții au primit și “impunerea” cu CASS, pe același formular. Dacă, în privința impozitului pe venit, modul de declarare și de regularizare a devenit destul de notoriu (se declara, la început de an, un buget estimat de venituri și cheltuieli, pe baza căruia se calculează un impozit provizoriu, iar la finalul anului fiscal se depune o declarație finală de venituri brute, pe baza căreia se emite decizia de impunere finală), în privința CASS nu s-a putut face niciodată regularizarea, întrucât reprezentanții Fiscui și de la casele publice de asigurări de sănătate nu au reușit să transfere bazele de date cu asigurații de la casele de sănătate la fisc. În orice caz, niciodată integral și corect, așa cum a arătat chiar CJUE în cauza Bara contra României. Pentru că se apropie finalul termenului de prescripție, competenții de la fisc au început, încă din decembrie anul trecut, să trimită decizii de impunere conțînând sumele de plata cu titlu de regularizari ale cass pe anii 2013-2017.
CASS este o contribuiție, și nu un impozit sau o taxă, ceea ce înseamnă că nu poate, legal și constituțional, să fie confundată cu impozitul și să figureze pe aceeași dispoziție de plata a obligațiilor bugetare că și impozitul. CASS nu este nici impozit, nici taxa, întrucât presupune o contraprestație echivalentă sistemului public de sănătate, în schimbul plății sale de către asigurat. Cei care sunt scutiți de CASS primesc de la sistemul public serviciile de sănătate (inclusiv medicamente gratuite sau compensate) în baza principiului solidarității, dar nici acest aspect nu transformă contribuția în impozit sau taxa, întrucât refuzul plății CASS nu se sancționează doar cu executarea silită și cu penalitățile, ca în cazul impozitelor și taxelor, ci și cu refuzul prestațiilor de asigurări de sănătate, exact ca în cazul asigurărilor de bunuri, susține Piperea.
Fiscul ar fi putut face aceste regularizari imediat, începând din 2013, întrucât veniturile persoanelor vizate, în considerarea cărora se calculează cass, sunt precis determinate la finalul anului fiscal. Nefăcând minimul efort de efectua regularizarea CASS după aceleași principii că și la regularizarea impozitului pe venit, fiscul român nu numai că și-a încălcat rolul activ și obligația de informare a contribuabilului, dar a fost și de o crasă incompetența și de o rară rea-credință, lăsând aceste sume, ignorate de contribuabil, să se acumuleze pentru a fi “impozitate” dintr-un singur foc, urmând a fi achitate în termen de 60 de zile de la comunicarea dispoziției de impunere, cu consecința probabilă a falimentului asiguratului (faliment care implică și salariații săi, care vor rămâne pe drumuri, vulnerabili la executările silite ale băncilor la care au făcut credite în considerarea jobului la acești independenți, viitori faliți), consideră avocatul.
Cel mai important aspect al relei-credințe și al crasei incompetente a fiscului român este, în opinia lui Piperea, potențialul ridicat de răpire a dreptului asiguratului de a trece CASS în categoria cheltuielilor deductibile, care reduc impozitul pe venit Deciziile de “impunere” au început să fie emise din decembrie anul trecut, imediat după ce, în 2017, legiuitorul a decis că cass să nu mai fie integral deductibil din punctul de vedere al veniturilor impozabile; dacă deciziile de “impunere” cu CASS regularizat ar fi fost emise la timp, încă din anul 2013, atunci asiguratul ar fi avut dreptul care i se cuvine, de a trece aceste contribuții la cheltuieli deductibile; fiind emise decizii de “impunere” după 2017, dreptul de deducere nu mai există  În acest fel, indirect, CASS a fost transformat într-un impozit, ceea ce este contrar legii și chiar Constituției; în plus, indirect, se probează ceea ce eu am susținut încă din 2014, că acest cass este, de fapt, un impozit mascat, lucru negat vehement de fisc și ignorat cu grație de instanțele de contencios administrativ, în special de Curtea de apel București.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cristian Cretu 866 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Statul securistului Orlando Teodorovici este cel mai mare bandit si criminal cu aceste asigurari obligatorii pentru profesiile liberale.

    Eu nu doresc sa ma asigur la STAT ci la PRIVAT si nu fortat ci din proprie convingere

    • E de domeniul SF! La un salariu minim calculat de ANAF pentru 2013 de cca 4-500 lei/luna ,CASS este calculat la 50% !Din ce sa traiasca sau sa moara omul ala,cu CASS-ul lui Teodorovici de gat!Am vazut 2 scrisori ANAF pentru executare silita pt 2013 si m-am crucit cata bestialitate emana !Sa le dea Dumnezeu dupa inima lor de trantori bugetari si evazionistului Teodorovici, dupa freza aia de puriu de doi bani!

  2. ANAF a trimis zeci de mii de decizii de impunere
    pentru sune deja achitate pentru cass aferent 2013 ( inclusiv mie). Voi contesta potrivit codului de procedura fiscala „decizia”, apoi ne vedem in instanta baieti. Si mai apoi, la CEDO.
    Asadar, mare atentie ca ANAF pretinde plata de doua ori… NOApTEA ca HOTII …

  3. ce să vezi şi să NU crezi ? Teodorovici a anunţat o amnistie fiscală pentru CASS, probabil a aflat că subordonaţii îl sabotează politic şi vor să facă o executare silită masivă. atac al STATULUI SUBTERAN , aş spune eu, că nu e paralel. GHINION

  4. Agentii paeaziti – extortionisti ANAF trebuie pusi la munca utila in slujba societatii nu la terorizat populatia . Ce drumuri as mai repara cu lichelele alea , sa curga osinza dupa ei .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.