Analiştii financiari prognozează saltul euro peste 5 lei

Analiștii financiari membri ai Asociației CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, pentru orizontul de 6 luni cursul prognozat fiind este de 5,0402 lei pentru un euro și de 5,1125 lei pentru orizontul de 12 luni. Inflația este prognoozată să ajungă la 9,50%.

“Pe fondul aversiunii la risc declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, precum și a inflației ridicate, componenta de anticipații a indicatorului de încredere macroeconomică al Asociației CFA România și-a continuat scăderea și în luna mai, atingând valori similare cu cele atinse la începutul pandemiei corona. Anticipațiile inflaționiste au continuat să crească, rata anticipată a inflației atingând un nou maxim istoric al sondajului. În ceea ce privește evoluția ratelor de dobânda, participanții la sondaj anticipează majorarea ratei de dobânda de politică monetară de către Banca Națională la cel puțîn 6% in următoarele 12 luni”, spune Adrian Codirlasu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut la valoarea de 36,5 puncte. Această situație s-a datorat în special scăderii, cu peste 10 puncte a componentei de condiții curente.

Rată anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 9,50%, în condițiile în care răspunsurile au fost oferite anterior publicării ratei inflației pentru luna mai.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, 88% dintre participanții anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0298 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1125 lei pentru un euro.

Este de remarcat reducerea, în continuare, a ponderii respondenților care cred că prețurile proprietăților imobiliare rezidențiale din marile orașe vor crește în următoarele 12 luni (8,0%, cel mai mic nivel din septembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participanților care consideră că prețul va scădea (56%, cea mai mare pondere de la inițierea sondajului). În același timp, 72% dintre participanții la sondaj consideră prețurile proprietăților rezidențiale din principalele orașe ca fiind supraevaluate.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipațiilor a crescut la 6,9%. Evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2022 a crescut la 2,9%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Asta e impunerea lor ca au nevoie! Daca nu ar grohai, nu ar creste nici iarba rea.

  2. Imobiliare „supraevaluate:, mai tovarasi acum 8-9 luni erau mult „subevaluate?; fiind luata in calcul pretul de 3000 – 4000 euro mp. Deci aviz „amatorilor” care se vor trezi fara proietati dar cu chirii de peste 1000 -1500 euro pe luna

  3. Nu mai trece si Romanistan la euro ca sa nu mai fie totul corelat cu el? Pana si painea trebuie calculata la rata euro, ca de facturi si utilitati nu mai zic

  4. Daca propaganda securista zice ca inflatia va fi de 9% (de ce nu zece?) atunci sigur va fi cel putin de 30%. Euro creste nejustificat, se vrea belirea masiva a comunitarilor de mana a doua. Este taxa ca vor si ei in UE. Sa speram ca sandramaua europeana se va prabusi curand.

  5. Va vaitati de parca ati fi saracani contributivi, tovarasi!
    Timpu trece, speciala merge, noi cu drag traim.
    Si pe tovarasul Putin slavim.
    Ce vremuri erau atunci cand eram tineri si mergeam la organizatia de baza.
    Acu ne mai intalnim pe la padure, pe la spitalele noastre sau pe la hotelurile cunoscute.
    Asteptam sa ne faca si benzinarii speciale, in curtea parlamentului.
    Sanatate, tovarasi!
    Partidele lucreaza pentru noi. Dreptu castigat e drept castigat, chiar de e furat!

  6. Basme bre..Povesti bre..Oricine de gandeste si pricepe intelege ca euro la adevar bate acum spre 7-8 lei ,numai e tinut artificial la sub 5 lei prin imprumuturi dementiale a la nea Catu-Matu.Ghi-ni-on.Cum de ce ? Pei trebuie un meditator sa nu fie zburat pe motive inainte sa termine al doilea mandat,numai sa dea bine si sa aiba ,,performante,,la c.v de politruc de se vrea vrea la OTAN mare scula pe bascula.La plecare nu mai conteaza ca lasa o tara indatorata si nenorocita,tot ce conteaza pentru meditator e ca si-a facut interesul si pohtele personale.Pas cu Pas.

  7. Nu „prognozează” este vorba de altceva, alt cuvînt ce începe tot cu „pro”: programează.
    Dacă Banca Angliei, doc de acu trei ani, recunoaște, spune limpede că inflația este mare sau mică după cum vor băncile centrale/naționale prin politici monetare cum ar vi altfel cursul de schimb?
    Iar treaba că un moș, Schwartz, ghicește că lira sterlină se devalorizează sînt povești de adormit copii.
    Că sîntem la perfidul albion, britanicii, din taxe și impozite, din truda lor, de-abia în 2015, acum șapte ani au terminat de plătit foști proprietari de sclavi că au eliberat mijloacele de producție.
    „Guvernul britanic a împrumutat 20 de milioane de lire sterline pentru a compensa proprietarii de sclavi, ceea ce s -a ridicat la 40 % din veniturile anuale ale Trezoreriei sau aproximativ 5 % din PIB -ul britanic. Împrumutul a fost unul dintre cele mai mari din istorie.”
    Pînă nu recunoaștem că sîntem sclavi nu avem cum ne elibera.

  8. ma uitam azi prin magazin, un kg de malai pe care-l cumparasem in ianuarie cu 1.69 ron, l-am luat in aprilie cu 2.70… azi era 3.49 si vorbesc de un malai ieftin, ca alea de marca vazusem la redus la 5.5ron Dar ascultati ce spun economistii astia, aia care puneau botul la rromania refuza sa intre in criza, cand va spun acum ca inflatia o sa fie 9.5%

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.