Analiză: Combinație unică de amenințări pentru UE

Nori negri se strâng la orizont pentru UE, blocul având în faţă o combinaţie unică de ameninţări de pe urma războiului din Ucraina pentru a doua parte a anului, de la noi creşteri ale preţurilor energiei și scumpiri ale alimentelor şi penurii, la pericole sociale şi economice, notează Bloomberg.

Astfel, se previzionează mai întâi o vară plină de temeri şi îngrijorări, urmată de o iarnă de suferinţă. Atenţia se concentrează asupra modului în care raţionalizarea energiei şi ascuţirea presiunilor asupra costurilor de trai ar putea testa şi mai mult răbdarea alegătorilor, dar şi asupra vulnerabilităţii maşinăriei industriale a Germaniei în faţa închiderilor în eventualitatea suspendării livrărilor de gaze.

Actuala realiniere din punct de vedere al securităţii europene, ce pune noi presiuni asupra finanţelor publice, şi criza de energie din ce în ce mai intensă, reprezintă un teren nefamiliar ale cărui consecinţe nu sunt clare încă pentru strategi şi adviseri.

În primele sale proiecţii de la invadarea Ucrainei de către Rusia, Comisia Europeană şi-a redus perspectiva pentru scenariul de bază, anticipând că atât PIB-ul blocului, cât şi al zonei euro va avansa cu 2,7% în acest an şi cu 2,3% anul viitor, faţă de estimările de 4% şi 2,7% din februarie.

Inflaţia este văzută la 6,1% în 2022 şi 2,7% anul viitor, comparativ cu estimările anterioare de 3,5% şi 1,7%. Vârful este întrevăzut în al doilea trimestru al acestui an.

„Invazia Rusiei provoacă suferinţă şi distrugere nespuse, apăsând în acelaşi timp asupra redresării economiei europene“, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie.

„Alte scenarii sunt posibile, în care creşterea ar putea fi mai redusă, iar inflaţia mai ridicată decât anticipăm astăzi“.

Războiul din Rusia şi sancţiunile impuse drept urmare a acestuia au înnegurat perspectiva economiei mondiale trimiţând preţurile energiei în creştere puternică şi punând presiune asupra lanţurilor de aprovizionare deja afectate de pandemie. Zona euro este printre cele mai afectate regiuni din cauza dependenţei de energia rusească şi proximităţii faţă de conflict.

Într-un scenariu sever în care vor apărea perturbări serioase ale livrărilor de gaze naturale din Rusia, redresarea zonei euro de pe urma pandemiei aproape s-ar opri, în timp ce preţurile ar urca şi mai rapid.

Economia zonei ar avansa cu aproximativ 0,2% în acest an, iar inflaţia ar depăşi 9%. În 2023, creşterea ar fi cu un punct procentual sub nivelul din scenariul de bază.

Perturbarea livrărilor de gaze ruseşti rămâne un risc cheie, riscând să genereze penurii care ar putea împinge ţări ca Germania, cea mai mare economie a regiunii, în recesiune. Comisia a propus deocamdată un embargo asupra petrolului rusesc, însă planul se loveşte de opoziţia Ungariei, determinându-i pe diplomaţi să analizeze o posibilă amânare.

În această săptămână, UE va propune măsuri de contracarare a crizei energetice. Iar mai târziu în această lună, o nouă decizie privind politicile fiscale naţionale este aşteptată să ducă la prelungirea suspendării limitelor asupra deficitelor agreate de bloc la începutul pandemiei.

În ceea ce priveşte criza energetică, UE ar putea plafona preţurile gazelor naturale pentru a evita costurile „insuportabil de mari“ generate de o posibilă limitare sau suspendare a livrărilor din partea Rusiei.

Printre cele mai mari pericole întrevăzute de comisie se numără posibila destabilizare a pieţei alimentelor. Oficialii se tem că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea transforma livrările de produse agroalimentare, îngrăşăminte şi energie într-o armă pentru a penaliza blocul.

Ministrul german al afacerilor externe Annalena Baerbock a acuzat Rusia că provoacă în mod deliberat o criză globală alimentară pentru a slăbi alianţa internaţională împotriva războiului din Ucraina.

Rusia distruge rute de transport şi facilităţi de depozitare pentru grâul ucrainean, împingând în sus preţurile şi ameninţând să provoace foamete în întreaga lume, în special în Africa, a declarat Baerbock după reniunea G7 din nordul Germaniei.

În acest context, oficialii europeni consideră că reacţiile de politică economică lansate sunt dificil de calibrat.

Pe de o parte, pentru a combate inflaţia, Banca Centrală Europeană ar putea majora dobânzile în iulie, poate urcând peste zero către sfârşitul anului. O astfel de înăsprire a politicii monetare ar putea apăsa asupra creşterii, punând probabil şi mai multă presiune asupra familiilor îndatorate.

BCE se află în faţa „unei dileme foarte complicate“, declara recent Olli Rehn, fost comisar european pe probleme economice. „Avem în faţă un mediu economic foarte dificil“.

Între timp, la nivel naţional, nivelul susţinerii bugetare este amestecat.

Oficialii europeni sunt îngrijoraţi de felul în care consecinţele mai ample ale creşterii mai modeste i-ar putea influenţa pe alegători, având în minte modul în care protestele vestelor galbene au afectat primul mandat al preşedintelui francez Emmanuel Macron.

De asemenea, Italia şi Spania, cele mai fragile dintre marile economii europene, au alegeri naţionale anul viitor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

22 de Comentarii

  1. Cea mai mare amenintarea ce planeaza asupra kolhozului european este craparea sa. Dar toti se feresc sa discute aceasta posibilitate extrem de reala.Baietii se ocupa de niste teme care de fapt pot fi cauzele colapsului sandramalei carpite tot mai mult in ultimii ani. Poate de aia le si discuta. Oricum chinezii au ‘grija’ de marile economii ale Europei, ei n-ar vrea dar plandemia care nu se da dusa ii obliga sa o faca. De aliatii de peste ocean ce sa mai vorbim!

  2. Aceste incercari va face UE mult mai puternica. Este clar acum in aceasta criza majora ca este nevoie de un control mai ridicat a tarilor care se afla in acest bloc si este nevoie de o interventie directa in politica si a deciziilor interne pentru a se opri ceea ce se intampla cu Ungaria. Este nevoie de un set nou de legi la nivel de UE care vor putea permite suprascrierile decizilor facute de orice stat membru daca acestea nu sunt in concordanta cu viziunea de la Bruxelles. In plus trebuie accelerat procesul de federalizare si implementarea notiunilor post natiune pentru a permite UE sa faca modificarile necesare si sa fie posibila interventia directa a acesteia pentru realizarea de proiecte economice si sociale.

  3. Romanica nu era ceva cu granarul ioropei. Dar stai nu ca jumatate din terenuri nu-i mai apartin ieconimia ie gauri carpita cu banda de scoci.

  4. Toata sandramaua europeana dependenta de o singura sursa de energie ca un sat izolat fara curent o saptamana cand s-au rupt stalpii de electricitate de la viscol sau alunecari de teren.
    Santajul cu arma energetica se stie ca exista de zeci de ani pus in practica de arabi si economia duduie

  5. Este o demonstratie clara ptr a constata cat rau poate face un singur dement rus unui continent intreg, ba chiar si intregii lumi.

  6. @valach: Nemtoaica sefa este etalonul ploconelii si prostiei care ii caracterizeaza pe toti trimisii tarilor reprezentante ce aterizeaza acolo. Fiecare tara a trimis numai incompetenti si slugi. Infumurata femeie executa tot ce i se ordona de marii mafioti oligarhi care conduc in realitate partea de lume devenita globalista. Noroc ca ponderea tarilor ramase nepervertite sunt majoritare si tot mai puternice.

  7. Se pare că banii de plătit media să zică „zile că-i criză” sînt la fel de mulți ca ce-i ce-au fost la ”zile că-i pandemie”.

  8. Nooi n-avem, niciodată, nici-o vină! Alții au fost, sunt și vor fi toată vina. Suntem narativ ( lexic al noului limbaj de lemn) Preasfânta Fecioară Facatoare de Minuni…

  9. Crezi ca mor caii cand vor cainii?
    Doar slugilor la i au suveranitatea cei de la brussel.

  10. De ce UE se consideră suprastatală și dă ordine in funcție de interese străine europenilor ? De ce vizibil mizează pe un totalitarism dictatorial și sancțiuni chiar interne, dacă unele țări nu sunt dispuse la autodistrugere, programată, planificată de peste baltă, cu un scop precis ???

  11. Totul pleaca de la deciziile aberante ale politrucilor UE. Ce alt deznodamant sa astepti cand sanctiunile economice impuse Rusiei se intorc in egala masura, impotriva propriilor tari ?!

  12. Domnu broscar Paolo, ce vă doresc eu cu ardoare, e să crăpaţi complet şi ireversibil (mă ref la UE). Toţi foncţionarii ăia bugetivori de la Brucsel vor trebui să-şi găsească un serviciu real.

  13. Vorbesti aiureli demne de antena Varanului. Care politruci si care decizii, baietii aplica directivele lui Mos Gerila care vine peste ei cu gazul lichefiat.

  14. UE este servitoarea oligarhiei si complexului militaro-industrial de peste balta.

  15. Ooooo ce noroc cu razboiul din Ukraina ca asa conducatorii europeni au pe cine sa dea vina. Cum sa recunoasca ei ca mandretea de criza energetica a inceput cu mult inainte de acest razboi, odata cu „minunatul Greean deal” prin care Europa, care are numai 9,6 % din populatia globului isi propune sa salveze clima, in timp ce restul populatiei globului nu are astfel de procupari. Aplicarea acestu Green deal, atat de radical, intr-un moment in care tehnologic nu ai rezolvat optinerea de resurse energetice, altele decat cele traditionale, sunt cauza CRIZEI. Razboiul din Ukraina numai a pus in evidenta tarele gandirii europene. Inca in 2020, cand era pace si pandemia era la inceput ONU a avertizat că lumea se află în pragul celei mai grave crize alimentare din ultimii 50 de ani. Pandemia a dat peste cap lanțurile de distribuție.

    Deci combinatia dintre cresterea speculativa in 2021 a peretului la energie si intreruperea fluxurilor de alimentare a dus la cresterea preturilor la alimente.

    Razboiul din Ukraina nu are o influenta prea mare asupra situatiei actuale, decat local si maximum regional, dar criza alimentara este GLOBALA.

    Europa nu are lideri din pacate, care puteau sa opreasca acest razboi si sa impuna Ukrainei implementarea Acordurilor de la Minsk care ar fi asigurat pacea.

    Europa s-a lasat atrasa in „dictioNarul” propagandistic si al intereselor SUA si in loc sa IMPUNA pacea a intrat in tangoul intereselor hegemonoice ale SUA.

    Rusia suporta mult mai usor sanctiunile, decat le suporta chiar Europa care le-a impus.

    Europa are nevoie de LIDERI ADEVARATI, care sa se gandeasca ce esete bine pentru EUROPA SI NU PENTRU GLOBALISTI SI MARELE LICURICI HEGEMON.

    PROGRESUl in dezvoltarea omenirii este necesar, dar progresismul politic este un cancer al insusi progresului!!

  16. Sper ca acest colos cu picioare de lut numit UE sa se prabuseasca precum un castel de carti de joc. Ipocrizia cleptocratilor de la Bruxelles nu trebuie tolerata!

  17. „sancţiunile impuse” sunt cauza problemelor economice si a scaderii calitatii vietii. Restul cu „Putin” sunt fumigene menite a canaliza nemultumirile populare spre oricine inafara de cei (i)responsabili care le-au decis cu cinism si total dispret fata de interesele europei si a europenilor. Si declaratia extrem de simplista a lui iohannis exact pe sablonul asta a fost. Nu guvernantii sunt de vina ptr. ce se intampla in Romania ci Putin. Dar daca noi nu cerem ca sa nu sparam stapanirea, nu vom primi. V. Orban cere, si va primi. Apoi noi vom fi suparati pe curajul lui Orban si nu pe lasitatea politicenilor romanesti.

    Oricum reducerea consumului datorita saracirii (inflatiei) va duce la somaj si scadere economica. Daca lumea cheltuie mai putin se si produce mai putin cu mai putini angajati cea ce inseamna mai putine incasari la buget fara cresterea de taxe si impozite.

    Astea sunt solutii la problemele create de deciziile unor politruci (nationali sau comunitari) iresponsabili care fac tot felul de experimente sociale pe europeni.
    Intre visurile (aberatiile) comunistilor de dupa WW2 si (neo)marxistilor de azi sunt prea putine diferente, foarte bine sintetizate de Klaus Schwab, tătukul Marii Resetări: „Nu veți mai deține nimic și veți fi fericiți pentru asta!”.
    Si foarte important, pe masura ce se va degrada calitatea vietii se va inaspri controlul populatiei, cenzura, propaganda. Deja in rarele ocazii cand ma uit la vreun post TV romanesc am impresia ca sunt in anii ’70-’80 si urmaresc lectii politice ca in armata. Ni se spune clar si raspicat doar ce trebuie sa aflam si ptr ca nu e sigur ca pricepem cum e corect politic, ni se si explica cum sa interpretam cele auzite.
    “Dacă nu ştii, te învăţăm; dacă nu poţi, te ajutăm; iar dacă nu vrei, te obligăm” a spus Lenin.
    p.s. Ungaria indexeaza pensiile… romania lui iohannis aia (a)normala ce face?

  18. Sa crape de foame toata Europa de west ,niste naivi care isi sacrifica propia populatie in interesul Diavolului drogat de peste Atlantic

  19. UE va deveni un stat unitar, centralizat. Exisstă o singură naţiune, cea europeană,o singură cultură, cea europeană, va fi o singură limbă. Va fi o conducere unică iar deşeurile toxice ale trecutului aşa cum sunt ,,statele naţionale ,, vor dispare , inclusiv din memoria colectivă. Va cuprinde tot spaţiul de la Atlantic la Pacific şi va fi primul pas către o conducere unică a planetei. Planeta merită o conducere eficientă şi o va avea. Politicienii, la fel ca alte deşeuri toxice vor dispare şi vor fi inlocuiţi cu o mega corporaţie globală care va asigura o conducere eficientă a planetei. Nu vor mai fi nici un fel de crize deoarece vor fi eliminate cauzele acestora.

  20. „Războiul din Rusia şi sancţiunile impuse”… Gura pacatosului, adevar graieste… Amerlica lui joe lunaticul, si-a dorit un razboi ruso-rus pentru khazarimea aschenazi, care ‘e alesi’ si vor ukra… si goimi buni doar de munca, precum sclavii acum 2-300 de ani. Bineinteles fara vreun fel de drepturi… Restul e gargara si asteptarea drobului sa cada… Mai bine da drumul la postare si hai sa discutam deschis, unde suntem si ce mai putem face sa ne salvam macar copii.

  21. Ehei, taica … si cind ma gindesc ce frumoase erau vremurile in care la Bruxelles se dezbatea despre spinoasa problema a curburii castravetelui, sau cind Eba securistului Petrov lua cuvintul in parlamentul european, pe subiectul arzator al balenelor cu cocoasa …

  22. Dupa vreo cateva luni de fomica si friguletz (de care cica se face unic Vinovat Putin) sa vezi cum pe trece unora entuziasmul European mincinos.
    Hue a devenit o chestie de sifonat bani de la prosti si de strans centura doar de catre unii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.