Creștere economică spectaculoasă în primul trimestru

Economia României, măsurată prin dinamica Produsului Intern Brut, a crescut în primul trimestru din acest an cu 6,5% față de perioada similară din 2021, a anunțat Institutul Național de Statistică. Față de trimestrul anterior, PIB-ul a urcat cu 5,2%. În trimestrul al patrulea din 2021, economia s-a contractat cu 0,1% comparativ cu trimestrul III 2021.

Această creștere anunțată de INS este explicată parțial de corecțiile de date făcute de Statistică pentru anul 2021, dar și pentru anul 2020. Pentru trimestrul I din 2021, cu care se compară actualele date, INS a diminuat creșterea lunară anunțată inițial de +1,9% la doar +1,1%, în timp ce pe trimestrele III și IV din 2021 INSSE a schimbat evoluția lunară de la +0,4% la -2,9%, și, respectiv, de la -0,1% la +1%. O corecție atât de mare implică o creștere a PIB T1 din 2022 de cel puțin +1,5% numai din schimbarea bazei de raportare (PIB pe T4 din 2021).

Toate aceste corecții schimbă baza de raportare a datelor economice din 2022. În comunicatul publicat marți dimineață, INSSE explică faptul că a schimbat “modelul aplicat pentru ajustarea sezonieră în seria trimestrială”, iar seriile de date ajustate sezonier au fost recalculate.

Ieri, Comisia Europeană a arătat că pentru 2022 economia Româniai va încetini.  “După o creștere puternică în 2021, economia României urmează să încetinească până la 2,6% în 2022, deoarece inflația ridicată erodează venitul disponibil, iar războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei afectează sentimentul economic, lanțurile de aprovizionare și, în cele din urmă, investițiile”, menționează Comisia Europeană.

INS prezintă evoluția PIB în 5 cicluri: informatii semnal, furnizate la 45 de zile; provizoriu I la 60 de zile; provizoriu II la 90 de zile; date semidefinitive la 15 luni; date definitive la 26 de luni.

Estimările “semnal” ale Produsului intern brut trimestrial sunt produse pentru a oferi cea mai rapidă imagine asupra evoluției economiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Cand compari cu 2021, unul din anii de catastrofa ai guvernelor mele, este norml sa defilezi prin fata prostimii.Depinde cati cred, probabil doar cei spalati pe cap.

  2. Tendința e creștere negativă după specialiști! După Citu e pozitivă! Ce jigodii! Oricum nu rămâne nimic din creșterea economică. Ce multinaționalele au venit să dezvolte Romania sau sa o mulgă și să repatrieze profitul?

  3. ma mir ca nu va tineti de o funie,sa nu pierdeti esentialul: ieri „Altă veste rea despre economia României”.astazi „INS anunță o creştere economică peste estimări”
    Al dreaqu razboi dus de Armia Z(de la Zver=dobitoc) in Ucraina,iaca,face sa creasca economia peste asteptari
    Daca avem si o recolta de grau klumea, ne-am scos si anul asta

  4. Asta-i ca-‘n bancu’ ăla de la Radio Erevan: „Întrebare: Cu cine se învecinează Uniunea Sovietică? Răspuns: Cu cine vrea ea!”…
    Și la ăștia, la fel: „INS anunță o creştere economică peste estimări”? Răspuns: „INS anunță CE VREA MUȘCHII LUI!”, că așa-i ordinu’ dă la ghinăraru’ doftor măCiucă, șî că oricum nu poate verifica nimeni!

  5. ‘Arta prostirii’, ce cantitate de produse de baza se achiziționa cu 100 Ron în 2020/2021 versus 2022 ?!

  6. Ce convenabil sa schimbi modelul. Ce convenabil sa subestimezi graf rata inflatiei ajunsa la 14% la oficial…. si ieri Lidl a intrat cu noi preturi cu 20% mai mari la lactate, sucuri, si altele.
    Nu exista nicio crestere economica daca s-ar scadea corespunzator rata inflatiei reale…. Ticalosii acestia de la INS au folosit un deflator de 3-4% in timp ce ar fi trebuit sa foloseasca 8-9%…. daca l-ar fi folosit, Romania era in recesiune economica dupa scaderea reala din trim IV si dupa scaderea reala din trim I.

  7. deci cresterea economica se masoara in functie de cresterea PIB? Pai domnilor cresterea PIB se datoreaza cresterii inflatiei si influentei acesteia in preturile din economie. Noi nu am produs mai mult sau am vandut mai mult, ci am vandut mai scump.

  8. @ Zver model Zver
    Porți chipă, este ?
    Fugi la Mariupol, sa EXTRAGI CE A MAI RAMAS ! ?

  9. O creștere a salarului net a avut loc în 2018 cînd INS a băgat la salarul net și numitele contribuții sociale cars oricum le dai, ți se iau.
    Că venii vorba de salarii, salarul mediu net, SMN, va crește anul acesta chiar dacă-i criză, chiar dacă toate costă de două ori mai mult, chiar dacă pt românul de rînd, aproape toți salariații, salarul rămâne același. Cum?
    Nr de salariați v-a scădea. (N)
    Salarile mari vor crește mult (cozile de topor trebuie răsplătite), și astfel fondul de salarii (FS) va fi mai mare.
    SMN=FS/N
    Crește FS crește și SMN
    Scade N, crește SMN

  10. Vreau sa beau si eu ce au luat cei de la INS, nu de alta dar pare ca traiesc intro alta planeta

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.