ANRE umflă profiturile furnizorilor de energie electrică în detrimentul consumatorilor

De ceva vreme, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) intervine în forță în bunul mers al piețelor de energie și gaze, cu o grabă care ridică serioase semne de întrebare. Prevalandu-se de termenul scurt de punere în aplicare a Legii energiei și gazelor și de – hai să zicem -, neadecvarea pe post a șefilor numiți de USL la ANRE sau la Ministerul Economiei, Autoritatea emite pe bandă rulantă documente și decizii care încalcă prevederile legale și care, implicit, duc la distrugerea piețelor de energie și gaze cu consecințe grave nu doar asupra celor celor care actionează în aceste două importante domenii, dar mai ales asupra buzunarelor consumatorilor casnici de energie electrica și gaze.

Ultimele ordine emise de ANRE, corelate cu alte decizii ale unor factori guvernamentali, aruncă în aer tot ce s-a construit în ultimii ani pe piața liberă a enegiei și gazelor naturale. Sub falsul pretext al protejării consumatorilor casnici, Autoritatea continuă să ofere prețuri preferențiale anumitor furnizori de energie și gaze și induce creșteri artificiale de prețuri pe platformele de tranzacționare ale OPCOM, creșteri care vor fi suportate exclusiv de către consumatorii români.

Site-ul specializat în informații despre piețele de energie și gaze, www.energy-center.ro, analizează ultimul Ordin al ANRE, “pentru adoptarea Metodologiei de stabilire a prețurilor și tarifelor la consumatorii finali care nu uzează de dreptul de eligibilitate”, ordin care demonstrează din plin afirmațiile de mai sus, încălcând inclusiv Directiva Europeană 72-2009, care precizează că“ statele membre garantează ca toți clienții care beneficiază de serviciile universale și anume de dreptul de a li se furniza, pe teritoriul lor, energie electrică de o calitate bine definită, la prețuri rezonabile, transparente, ușor comparabile și nediscriminatori”.

”Concret, Ordinul ANRE amintit mai sus se adresează exclusiv furnizorilor de ultimă instanță (ENEL, E.ON, CEZ și Electrica), ce continuă să beneficieze de prețuri stabilite de către Autoritate, în cazul consumatorilor captivi, astfel încât respectivele companii nu doar că nu își vor reduce profitul realizat pe seama consumatorului român, după liberalizarea pietei, ci și-l vor spori în mod substanțial. Consecințele acestui Ordin sunt piața de energie nu-și va atinge obiectivele ei firești, respectiv o concurență care să ducă la reducerea prețurilor (clauza menționată și în acordul cu FMI), ci va intra într-o adevărată degringoladă, soldată cu dispariția din piață a unor traderi privați, care nu beneficiază de avantajele conferite concurenților protejați de către ANRE.

Tocmai din acest motiv, s-a evitat ca ordinul emis de către ANRE în graba suspectă să fie suspus dezbaterii publice, iar nota de fundamentare nu a fost însoțită de nici un referat sau alt document care să susțină soluția propusă fiind scrisă în limbaj mult prea tehnic pentru majoritatea consumatorilor de energie electrica și chiar și pentru specialiștii din domeniu. În mod intenționat s-a amestecat tariful cu prețul, anticipat cu cel realizat, astfel încât verificarea să fie cât mai complicată, chiar imposibilă. Mai clar spus, consecința directă a acestui ordin emis de ANRE este ca aceia cu bani, cu influență, adică marii furnizorii de energie elctrică, sunt avantajați direct tocmai de către ANRE, care astfel ignoră menirea sa de bază – grija faţă de consumatori.

Distributia de energie din România a fost singura componenta a pieței de energie privatizată, chipurile, și nu discutăm aici despre sumele derizorii pe care le-a obținut statul român în urma vânzării filialelor Electrica Banat, Dobrogea sau Moldova – invocându-se nevoia urgentă de modernizare retehnologizare a acestora. Numai că, privatizarea acestui domeniu în loc să aducă beneficii consumatorilor români, a sporit probleme acestora. Astfel – după cum am putut constata fiecare dintre noi pe propria piele, timpul de interventie în caz de avarie la rețeaua electrică, a crescut de la câteva ore la câteva zile, birocrația infernală complicând și mai mult sistemul de intervenție ( fiecare din noi am avut de-a face cu enervantul robot telefonic de la Enel, la care nu răspunde nimeni), în lipsa unor investiții reale în rețelele de energie electrică învechite și neperformante, investiții care în totalitate ar trebui să se ridice la suma de circa două miliarde de euro.

Lovitura finală pe care ANRE o dă consumatorilor casnici este în articolul 8 al ordinului emis de Autoritate, în care scrie negru pe alb că“pentru fiecare furnizor de ultimă instanță autoritatea competentă poate aproba tarife și prețuri reglementate distincte pentru energia electrică furnizată clienților finali care nu au uzat de eligibilitate, atât pentru clienții non casnici, cât și pentru cei casnici în oricare dintre etapele de eliminare a tarifelor reglementate prevăzute în calendar, până la eliminarea completă a tarifelor reglementate la clienții finali”. Această ultimă prevedere din ordinul emis de ANRE se traduce cât se poate de clar așa: furt sau discriminare evidentă a furnizorilor de pe piața de energie, cu impact direct asupra prețurilor la consumatorul final.

În plus, ANRE a solicitat permanent menținerea la piața reglementată a unei cantități de 50% din totalul producției de energie electrică din România, cu toate că, în realitate, consumul efectiv se plasa undeva la nivelul de 24%. ANRE a procedat în acest fel pentru ca excedentul de energie electrică să se întoarca pe platforma de tranzacționare a energiei electrice OPCOM, iar prin manevrele realizate în Piața pentru Ziua Urmâtoare (PZU) realizându-se avantaje imense unor jucători de pe piața de energie care nu riscă nimic,

se arata în analiza energy-center.ro.

Pentru a afla și punctul de vedere oficial al ANRE privind acest ordin care va produce dezastru în finanțele consumatorilor români de energie electrică, cotidianul.ro l-a contactat pe președintele ANRE, Niculaie Havrileț. De la cabinetul acestuia ni s-a comunicat că nu poate fi contactat deoarece este într-o întrunire importantă, agenda următoarelor ore fiind la fel de aglomerată.

Toate aceste mișcări suspecte ale Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei pe piața așa-zis liberă, arată cum a fost de fapt pregătită majorarea prețurilor, în etape, la consumatorul final și concomintent, creșterea exponențială a profiturilor furnizorilor de energie electrică.

În același timp, nu trebuie ignorată nici legătura evidentă dintre favorurile pe care ANRE le face unora dintre acești furnizori finali și restanțele pe care le au de încasat aceștia de la câteva societăți mari de stat, așa cum este cazul marilor datornici Oltchim și CFR Marfa.

‘>

‘>

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.