ANUNȚ despre rata anuală a inflaţiei

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut în luna septembrie la 5,03%, de la 5,1% în august, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 6,55% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În august, rata anuală a inflaţiei a crescut la 5,1%. În iulie, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 4,56%. În iunie, rata anuală a inflaţiei a scăzut uşor, la 5,40%. În mai, rata anuală a inflaţiei a crescut la 5,41%, cel mai mare nivel din februarie 2013, când a fost 5,65%.

În septembrie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,44%, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 6,55%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 2,54%.

Faţă de decembrie 2017, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în septembrie, la cartofi (22,41%), serviciile poştale (21,54%), transportul aerian (17,63%), gazele naturale (16,61%), citrice (14,29%) şi alte legume şi conserve de legume (13,67%).

Preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, în septembrie faţă de decembrie, cu 6,76%.

În august, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, de la 3,6% la 3,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 2,7%, în scădere de la 3%, pentru decembrie 2019.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.