Apa din toată lumea, contaminată

Teste recente arată că miliarde de oameni din întreaga lume beau apă contaminată cu particule de plastic, 83% din mostre fiind poluate, potrivit The Guardian. Rezultatele îi obligă pe oamenii de știință să facă noi cercetări privind consecințele asupra sănătății. Mostrele luate de la apa de robinet din 14 țări din întreaga lume au fost analizate de cercetători pentru o investigație Orb Media.

Cea mai mare rată de contaminare este în SUA, cu 94% din mostre contaminate cu fibre de plastic, care includ clădirile Congresului, Agenția de Protecție a Mediului și Trump Tower din New York. Urmează India și Libanul. În Europa, țări precum Marea Britanie, Germania și Franța au cea mai mică rată de contaminare, dar și aceasta este de 72%. Numărul mediu de fibre descoperite în fiecare 500 ml de mostre a fost de 4,8 în SUA și 1,9 în Europa. Ținând cont că o persoană bea, în general, între 2 și 3 litri de apă pe zi, acesta ar putea ingera între 3.000 și 4.000 de microparticule în fiecare an, au estimat cercetătorii. Efectele asupra sănătății a prezenței microparticulelor de plastic sunt în curs de determinare, însă autorii studiului notează că lucrările anterioare au arătat că acestea pot contribui la răspândirea substanțelor chimice și a bacteriilor.

„Aceste particule de plastic (prezente în apa de băut) se adaugă materialelor plastice potențial consumate din alte produse, precum sarea de mare, berea sau fructele de mare“, au subliniat autorii care au făcut apel la aprofundarea cercetării asupra efectelor ingerării acestora asupra sănătății umane.

Recomanda
Andreea Tudorica 222 Articole
Author