APADOR CH: Duetul președinte-premier ne poate băga în război 

Proiectul de lege care modifică major Legea Apărării Naționale a României ridică numeroase semne de întrebare în rândul opiniei publice. Printre cei care s-au sesizat cu privire la o serie de aspecte din acest proiect de act normativ sunt și cei de la APADOR-CH. Reprezentanții săi au  transmis câteva propuneri de clarificare a proiectului, considerând că sunt cel puțin trei probleme: posibilitatea reinstituirii stagiul militar obligatoriu, excluderea Parlamentului din decizia de intrare în război a țării și lipsa unei defintii legale a „amenințărilor hibride”. Într-un comunicat remis cotidianul.ro, APADOR CH detaliază aceste probleme:

  

 1. Intrăm în război fără să știm de ce – Noțiunea de „amenințări hibride” nu este definită în lege (la art. 4 alin. 3 din proiect), deși acest soi de amenințări permit Parlamentului să angajeze capabilităţi militare şi nonmilitare pe teritoriul ţării sau în afara ţării. Adică, să ne bage în război. Pe site-ul MApN există o trimitere către o descriere a acestui termen, de pe site-ul Comisiei Europene, însă o țară nu poate fi băgată în război pe baza unui link, ci pe baza unor definiții clare prevăute de lege, de care parlamentarii să țină cont atunci când decid dacă ne bagă în război sau nu. Pentru a implica ţara în război, este necesar ca Parlamentul să cunoască în mod foarte clar, să aibă reprezentarea corectă şi completă a ceea ce înseamnă „ameninţarea hibridă” pe care doreşte să o anihileze, chiar cu riscul declanşării unui război;
 2. Președintele și premierul ne pot băga în război fără acordul Parlamentului – Art.4 alin. 4 permite ca două persoane, prim-ministrul şi preşedintele ţării, să angajze ţara într-un război, deşi, potrivit Constituţiei, doar Parlamentul poate decide intrarea într-un război. Redactarea neclară a alin. 4 permite preşedintelui să dispună orice „măsuri necesare”, adică şi măsuri care pot fi calificate ca acte de agresiune (intervenţii armate împotriva/pe teritoriul altei ţări), dacă le consideră necesare pentru protecţia cetăţenilor români dintr-o ţară străină. Această atribuţie ar trebui să revină exclusiv Parlamentului, nu preşedintelui, deoarece potrivit art. 65 din Constituie, numai Parlamentul poate declara starea de război. Ca atare, la art. 4 alin. 4 din proiect ar trebui înlocuită sintagma „Preşedintele României” cu „Parlamentul României”.
 3. Armata obligatorie se întoarce. Pe șest – Art. 28 lit. d din proiect prevede că Ministerul Apărării Naţionale „organizează, cu caracter permanent, pregătirea populaţiei pentru apărare…”. Modul ambiguu în care este redactată această atribuţie nu exclude posibilitatea instituirii unui stagiu obligatoriu de pregătire militară pentru populaţie. Mai ales că în expunerea de motive la actualul proiect de lege, printre motivele care au creat probleme pentru apărarea naţională, este enumerată, pe primul loc, legea care suspendă stagiul militar obligatoriu (Legea nr. 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat). Este discutabil dacă introducerea unei astfel de atribuţii a MApN, care poate afecta destul de sever viaţa obişnuită a populaţiei, nu ar trebui supusă, pe lângă o dezbatere publică extinsă şi sinceră, şi unui referendum naţional. Ca atare, atribuţia prevăzută în art. 28 lit. d din proiect ar trebui ori eliminată ori reformulată mult mai precis şi previzibil, pentru a oferi certitudinea că această prevedere legală, prin ambiguitatea ei, nu va sta la baza reintroducerii stagiului militar obligatoriu.

 

Citiți pe larg propunerile transmise de APADOR-CH către MApN pentru clarificarea proiectului de lege privind apărarea națională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15

56 de Comentarii

 1. Asta deja este dictatura. Decizia privind intrarea tarii in razboi trebuie aprobata de parlament, asa simulacru de democratie cum este el in Romania.

 2. Romania trebuie balcanizata inainte ca papusile conduse de la UE, SUA si Rusia ne baga intr-un razboi termo-nuclear

 3. Care Parlament? Ne baga in Razboi NATO, UE, nu ne baga nici presedintele nici premierul..Romania e o Colonie, asa este din 1990….Tara Suverana in toata Istoria sa, nu a fost Romania decat intre 1960 si 1990….Din 1990 Romania e cu Razboiul la usa…Fiindca Romania dupa 1990 a fost si este revizionsta, nu mai recunoaste Tratatele imediat postbelice…Din tara invinsa de URSS/ Rusia in Razboi mondial in 1945, dupa 1990 Romania s- a strecurat fraudulos in pozitia de Invingatoare a URSS/ Rusia….Smecheria va costa Romania.

 4. „… pe teritoriul ţării sau în afara ţării.”
  Terenurile mănoase din Urcaca ale lu’ Monsanto, Cargill, BlackRock (aka Rat’sChild) vă așteaptă, măR🤮g…
  (*RumburKK- StatMajoriZdu GărZilor Patriotice Tulcene -RumburKK*)

 5. Nu are ce căuta parlamentul aici. O dată pentru că ei depinzând de voturi se vor gândi doar la asta și a doua pentru că o eventuală înfrângere va favoriza neîncrederea în parlament și alunecarea spre dictatură. Și ar mai fi un motiv: e mai greu să-i prinzi pe cei cumpărați. Eventual, primul ministru ar putea să fie obligat să ceară votul din forurile partidului din care face parte și unanimitate în CSAT.

 6. Iata de ce alegerea marionetei care va deveni presedintele statului capturat a devenit atat de importanta. Miza este uriasa- razboi sau nu- si de aceea se vor arunca in lupta toate tehnicile si toti banii disponibili.
  Inclusiv verificatele mecanisme de fraudare a alegerilor, care devin cu atat mai opace cu cat online-ul avanseaza.
  Daca de exemplu softul il da castigator pe Ciuca sau Geoana, puteti sa va pregatiti geamantanele de lemn.

 7. Foarte bone că cineva se sesizează. Modificarea legii apărării naționale este odioasă în forma propusă, iar MApN demonstrează că este condusă de trădători, care ar trebui să înfunde puşcăria pe viață, pentru înaltă trădare şi trădare a jurământului militar!!!
  Nu este admisibil să nu ții cont de doctrina militară a țării, doar din slugărnicie față de „partenerul strategic”, care ne va băga în război fără să clipească!
  SUA şi-au trădat TOȚI „aliații” sau „partenerii” atunci când interesele lor le impuneau asta. Găsiți un singur exemplu în istorie care să contrazică asta!

 8. Este decizia licuriciului, iar devreme ce ai cedat suveranitatea in schimbul fotoliului, iar deciziile le ia o persoană, nici măcar un CSAT, cam la ce te mai aștepți.. S-a inventat un pericol, s-a inventat un ”flanc de sud est”,. se vrea un conflict de fapt in urma unor provocări și te vîră in neant patriotic o gașcă a căror interese nu sunt și ale tale… E cazul de constatat,.. și mai ales de văzut de ce se execută la Turda și la Kogălniceanu..

 9. Comasații când au ordin bagă România în război, în secunda doi.
  Când îi sună Macron, pe firul scurt, s-au și executat.
  Comasată este funcțua de președinte, de primministru și întregul guvern, parlamentul cu totul.

 10. Si ce va deranjeaza ? Nu toti rumburacii,anonimii, baltenii,charlies,saul-ii,etc,etc,etc,care tin loc de parlament ,ard de nerabdare sa manance rusi la micul dejun ?
  Inceputul e mai greu ,sfarsitul vine de la sine !

 11. Ei nu sint decât niște marionete, alții daca e ne vor baga în război. Vor doar sa fie siguri ca statul sluga e dotat cu mecanisme care sa asigure promtitudinea fără probleme.

 12. Nu va mai agitati… viitorul presedinte al Romaniei trebuie sa fie „prostanac”… asa a decis „MareleLicurici”…
  Numai un prostanac va inghiti pe nerasuflate ordinele stapanilor bruxelezi sau amerloci…
  Slava Z !

 13. Si prin extremis sa presupunem ca sobolanii astia care ne conduc ne-ar baga intr-un razboi.Intrebarea ar fi, cine se va duce sa lupte pe front, pt. ca romanii in nici-un caz ,ma refer la cei care mai au putina minte si isi dau seama ca isi risca viata pt. ambitiile unor dementi bolnavi.

 14. Raidul de la 4 aprilie 1944
  Avioanele americane au bombardat Bucureștiul la 4 aprilie 1944. Beneficiind de o prognoză meteo favorabilă, de pe aerodromuri italiene au decolat cu destinația București, în valuri succesive, 220 de bombardiere B-17 și încă 93 bombardiere B-24 Libertator. Această forță aeriană a bombardat atât nordul cât și centrul capitalei, distrugând două cartiere ale Bucureștiului. 378 de americani au constituit echipajul bombardierelor. 2.942 de persoane au fost ucise si 2.126 rănite, inclusiv femei și copii. Timp de mai multe zile, mormane de cadavre arse sau zdrobite sub dărâmături au putrezit pe străzile Bucureștiului

 15. Și, daca alegerile vor fi boicotate prin anulare vot fiecare cetățean, ce până proștilor de lux mai pot face? Nimic! Se vor agata de guvernare pe motiv de război, da? Și debutul provocator, când iulie’24 va fi?! Oricum, Romania nu scapă așa ușor de infractorii din politică, doar boicotul cetățeanului prin anulare vot, poate fi unica șansă. Dar fiecare procedează cum îl duce mintea și creierul.

 16. O astfel de lege nu trebuie să treacă prin Parlament. Așa cum unii și-au asumat „tactica ambiguității” în baza căreia doar unii au șanse de supraviețuire în timp ce alții sunt condamnți la moarte, România, prin reprezentanții săi, și în principal prin Parlament, trebuie să utilizeze și în definitiv să respecte una și aceiaşi tactică dacă se mai gândește la viitorul ei pe termen apropiat, mediu și lung. Este singura posibilitate prin care poate ieși deocamdată din acest clenci în care cu sau fără voia noastră, a poporului, am intrat. Asta trebuie să cerem tuturor parlamentarilor, atât la nivelul partidelor politice cât și la nivel individual; inclusiv referendum.

 17. @Elena Popii, daca ai 70 de ani si urasti barbatii tineri pentru ca ai fost prea urata ca sa se lege de tine, nu este cazul sa vrei sa extermini un intreg popor intr-un razboi in care nu avem ce cauta.

 18. Zona vizată e Republica Moldova. Dacă unul din motivele trimiterii de trupe combatante peste graniță este asigurarea protecției românilor, indiferent unde s-ar afla aceștia, atunci mâine mahării noștri politici pot declara că români sunt și cei născuți și aflați în țara soră și pretină iar dacă tiraspolezii vor fi angajați într-un conflict armat cu Republica Moldova, atunci avem motiv să fim și noi pe-acolo. Evident Putin se va speria rău la aflarea informației că ne-am supărat pe el și va mai da colțul de câteva ori cum a mai făcut-o până azi, chit că după fiecare deces a și înviat la loc.

 19. Pupaciosii sub buric PSD PNL trebuie să dispară cât mai repede posibil de la guvernare împreună cu Bolovanul lor

 20. Adica sa ne moară tinerii pentru a apara posesiunile OMV din Romania, posesiunile ENGIE, padurile austriecilor, terenurile arabilor si ale italienilor, fabricile B.A.T, Japan Tobacco, exploatarile de marmura ale lui Videanu, averea lui Rus de la Cluj, vilele lui Flutur, ale lui Falca, vilele bogatilor de pe lacul Snagov, in timp ce acesti proprietari si beizadelele lor vor fi deja la adapost prin Dubai, Monaco, etc. Siktir.

 21. Iohannis care se declara urmasul nu stiu carei organizatii, nu are nevoie de aprobare, Parlamentul/Constitutia sunt doar asa, are „guvernul meu”, are Parlamentul lui cu ajutorul lui L Orban si Catu din Pandemie. Iar Ciolacu, visand caini cu covrigi in coada/presedinte se face frecventabil cui trebuie. Ce conteaza daca ar fi o tragedie, fiul e os de ciolac si-i gaseste babacul la ortoped un platfus…

 22. @VV spune:
  04 apr. 2024 la 15:36

  „@Elena Popii, daca ai 70 de ani si urasti barbatii tineri pentru ca ai fost prea urata”
  Elena Popa nu este femeie. E un postac de 2 bani. In timp posteaza sub mai multe pseudonime. Poate fi un trol simplu sau un propagandist voluntar in serviciul unor puteri straine!

 23. @axon:

  Numai prostii spui. Nu mai exista demult impartirea state invinse – state invingatoare. Invinsele Japonia si Germania prospera, pe cind invingatoarea URSS s-a destramat iar PIBul Rusiei e cit al Italiei sau al Spaniei.

  Ce tratate nu respecta Romania? Revizionistele de azi sint Ungaria si Rusia.

 24. Tot Iliescu e salvarea noastră la 94 de ani. Să îi spună lui Putin să dea în noi mai cu milă.

 25. Ucraina are deficit mare de personal
  Romania are un deficit mare de personal nu numai in armata peste tot.
  De unde vor compune o armata Ciuca, Ciolacu si Iohannis din membrii de partid. In cazul apropierii razboiului multi plecati vor prefera renuntarea la cetatenia romana nu sa vina ca-i cheama Ciolacu

 26. carne de tun pusa la dispozitie de colonie pentru razboaiele perfidului albion, ale neonazistilor EU si ale teroristului global SUA… si cu toate astea rromanii sunt prea prosti sa realizeze asta, prea ignoranti sa vada cum se instaureaza dictatura si incapabili sa realizeze cine e vinovatul nici dupa ce imaginile video, pozele, arhivele sunt publice sa vezi cum raspandesc ei „democratie”, „libertati” etc.

 27. Stai și te crucești ce debiteaza trolul „Elena Pop” toți progresiști o ard cu războiul ,dar duceți va fraților cât vedeți cu ochi la război, măi femeie tu ai văzut vreodată cum sună o armă în rafală ,lăsați naibi energizantele și visele cu Burger de greier, coborâți pe pământ din tranșă ,acum te pricepi și la strategii de război,mai sunteți mulți din ăștia

 28. Dupa ce au zeci de ani au golit satele si micile orase cu planul Kalergi, FSN numit acum PSDNL s-au trezit ca nu are cine lupta, cand au ei nevoie mai mare.
  Nepalezii, indienii, srilankezii nu au de ce sa se bage, ca nu sunt europeni.

 29. @ 17:10

  Perfect sintetizat.sa itzi dea Dumnezeu sanatate tiei si familiei.
  Bravo.

  @ anonim 17:42
  Prostache cu parinte 1 si 2 pib ul nu tine de foame.canta la masa sorosheilor,aici esti in plus.

 30. @anonim
  Vezi ca Rusia e deja a prima putere economica a Europei. Nemtia fara gaz ieftin si Japonia, fosta Akita actual pudel, sunt in recesiune. Oficial. Italia e doar frumoasa si are clima blanda. Si cam atat.

 31. Nimeni nu sesizeaza Curtea Constitutionala. Rusine ! Vor s-o faca fara Parlament !!

 32. Curtea Constipationala nu mai e ce a fost, azi sunt numiti numai lingaii partidelor si secaturistilor acolo

 33. Balada corbilor – George Topîrceanu
  Posomorâţi, cu gheara lungă,
  Cu pliscuri negre de oţel,
  Ne-am înfruptat cât să ne-ajungă
  Din prânzul marelui Măcel.
  Cu patrioţii la paradă,
  Amestecaţi printre eroi,
  De-a valma coborâm în stradă, —
  Dar nu ne ducem la război!
  Când geme-n vaier lung câmpia,
  Când stau întorşi spre bolta cruntă
  Cei logodiţi cu veşnicia
  Sub ploaia rece şi măruntă;
  Când moartea seceră flămândă
  Făcând mormane de eroi, —
  În dosul frontului, la pândă,
  Noi nu ne ducem la război!
  Târziu, cu penele mânjite
  De sânge negru — şi sătui,
  În cuiburi calde şi ferite
  Ne-mperechem şi scoatem pui
  Ce s-or hrăni ca şi părinţii
  Din hoituri slabe de eroi, —
  Căci, soli voioşi ai suferinţii,
  Noi nu ne ducem la război!
  Alteţă, zvonul creşte iarăşi,
  Adună-ţi ceata de eroi…
  Cu moartea suntem buni tovarăşi,
  Dar nu ne ducem la război!

 34. @Anonim- ce daca ai postat si tu odat’ cu umor si bun simt?am inteles ca esti bugetar, crezi ca or sa te dea afara din servici cei de la Padure? Daca esti femeie de servici la vreo Mbassy, da’ e grav! Te zboara stapanii pana in bordeiul lu’ mamaie de unde ti se trage spitza ta de sugaci!

 35. Votati pesedeaua,peneleaua si usereaua, o gasca de hoti,de lichele,de tradatori si mincinosi.Dusmanii cetatenilor romani,slugile occidentului si Americii. Bolovanul de la 3 coceni demis si deferit justitiei ptr relele pe care le-a facut acestei tari.E omul nemtilor si Americii.

 36. Decebal către popor
  George Coșbuc

  Viaţa asta-i bun pierdut
  Când n-o trăieşti cum ai fi vrut!
  Şi-acum ar vrea un neam călău
  S-arunce jug în gâtul tău:
  E rău destul că ne-am născut,
  Mai vrem şi-al doilea rău?.

  Din zei de-am fi scoborâtori,
  C-o moarte tot suntem datori!
  Totuna e dac-ai murit
  Flăcău ori moş îngârbovit;
  Dar nu-i totuna leu să mori
  Ori câine-nlănţuit.

  Cei ce se luptă murmurând,
  De s-ar lupta şi-n primul rând,
  Ei tot atât de buni ne par
  Ca orişicare laş fugar!
  Murmurul, azi şi orişicând,
  E plânset în zadar!.

  Iar a tăcea şi laşii ştiu!
  Toţi morţii tac! Dar cine-i viu
  Să râdă! Bunii râd şi cad!
  Să râdem, dar, viteaz răsad,
  Să fie-un hohotit şi-un chiu
  Din ceruri până-n iad!.

  De-ar curge sângele pârău,
  Nebiruit e braţul tău
  Când morţii-n faţă nu tresari!
  Şi însuţi ţie-un zeu îţi pari
  Când râzi de ce se tem mai rău
  Duşmanii tăi cei tari.

  Ei sunt romani! Şi ce mai sunt?
  Nu ei, ci de-ar veni Cel-sfânt,
  Zamolxe, c-un întreg popor
  De zei, i-am întreba: ce vor?
  Şi nu le-am da nici lor pământ
  Căci ei au cerul lor!.

  Şi-acum, bărbaţi, un fier şi-un scut!
  E rău destul că ne-am născut:
  Dar cui i-e frică de război
  E liber de-a pleca napoi,
  Iar cine-i vânzător vândut
  Să iasă dintre noi!.

  Eu nu mai am nimic de spus!
  Voi braţele jurând le-aţi pus
  Pe scut! Puterea este-n voi
  Şi-n zei! Dar vă gândiţi, eroi,
  Că zeii sunt departe, sus,
  Duşmanii lângă (printre) noi!

 37. Ce abureală, ce „propuneri de clarificare a proiectului” din partea „APADOR-CH”, și ce „probleme”?
  Aici e vorba de ÎNCĂLCAREA Constituției de către boyi APeVijdi, putorile din M.Ap.N. care stau ascunși PE BANI în beroruri, și care în caz de război vor sta ascunși în bunkăre, ca niște LAȘI ce sunt, în timp ce noi, fraierii, vom muri pe front la ordinele lor idioate!
  Putorile alea CU IEPOOLEȚI LUAȚI PE ȘPĂGI, incompetenții și mărșavii ăia care se gudură lingînd acu’ cizmele N.A.T.O. după ce anterior au lins cizmele lu’ Ceașkă analfabetu’ și au împușcat civilii în decembrie 1989 în Timișoara, Cluj și Bistrița, trebuie TRIMIȘI ÎN ÎNCHISOARE, URGENT, pentru ceea ce moșmondesc acolo la indicăți $$oroșizde EXTERNE, PRIN ÎNCĂLCAREA LEGILOR! TRĂDARE DE ȚARĂ, din partea lor, se numește!

 38. @cib:

  Rusia e prima putere economica in Europa doar dupa mintea unuia ca gogutza. Rusia nu este in stare sa fabrice o masina de spalat care sa se vinda in Europa. Cit de bine e in Rusia se vede dupa citi rusi pleaca in Occident. Daca e asa de bine in Rusia, de ce nu merg occidentalii in Rusia?

 39. Nu sunteti in stare sa stergeti postarile declarate false, ce fel de moderare este aici, doar cenzura ordinara, fara motivatie ? Esti tot mai penibil ,bai, (editat)

 40. sub pretextul de „protectie al cetatenilor rromani din afara granitelor” putem detasa trupe si in Antartica daca avem un ratacit de cercetator pe acolo… foarte mare atentie la detalii si omisiuni, pentru ca prin ele se vor comite abuzuri. Uitati-va in „Vestul civilizat” si UE, o gramada de legi pentru protectia publica, pentru protectia minorilor, pentru „dezinformare” si pentru „protectia vietii private” sunt fix folosite pentru represiune, cenzura, abuzuri si chiar condamnari. @Anonim – o masina de spalat facut in FR e ce se producea in UE acum vreo 20 de ani, un produs de calitate care te tine 12-15 ani. Azi sunt atat de proaste incat se strica imediat dupa garantie, costa dublu ca sunt mai „eco” si spala mai prost… de la program de 1h acuma au ajuns la 2-2.5h. In FR poti sa-ti cumperi echivalentul Loganului clasic cu motor de 1.6 la 75% din cat costa in rromania un logan cu motor de rasnita in 3 cilindrii. Sunt destui europeni care pleaca in Rusia, si numarul lor o sa creasca tinand cont de destrabalarea din UE si restul tarilor „civilizate”

 41. Daca mor tinerii in razboi raman prospaturile pe „mana” bosorogilor.

 42. Romania marsaluieste spre razboi, la dorinta liderilor politici votati de romani, lideri care, de fapt, sunt in serviciul americanilor.

 43. Ha, ha, ha! Daca produci arme cu care surclasezi armele Nato si bati chiselita armata urcacana antrenata de expertii Nato da, esti cea mai puternica economie din Europa. Occidentul face masini de spalat dar e muci la tehnica de lupta transformata-n fiare vechi de catre rusi. Slava Z.

 44. Gelu, fiarele vechi despre care grohai tu, sunt in marea lor majoritate rusesti…In ceea ce priveste titlul articolului, asa e: duetul presedinte-premier ne baga in razboi, iar APADOR CH, ne da pe mana rusilor…

 45. Trolul tomlin ,este deranjat ,că nu mai poate să-și verse pe aici lăturile progresiste du-te pe g4 la la maka ,la tapalaba și scăldate in minciună și dezinformare

 46. 1.Atata timp cat conform Constitutiei, starea de razboi poate fi declarata numai de Parlament nu se poate pune problema ca Romania sa intre in razboi. In acest moment nu exista legislatie prin care amenintari la adresa securitatii Romaniei sa fie neutralizate de armata romana fara a fi nevoie de declararea starii de razboi. De exemplu atunci cand o racheta/drona patrunde pe teritoriul national ( cazurile din Tulcea si sa nu uitam ca 20 Km in largul marii sunt tot teritoriu national) nu poate fi neutralizata din lipsa de legislatie.
  2.Tot din motive constitutionale este exclus ca Presedintele si Primul Ministru sa poata declara razboi unei alte tari fara acordul prealabil al Parlamentului. Trimiterea unei forte armate de mici dimensiuni pentru protejarea unor cetateni romani aflati in alta tara este alta “mancare de peste” si din punct de vedere operational nu este fezabil sa fie cerut acordul Parlamentului, atat din punct de vedere al timpului de reactie cat si al pastrarii secretului.
  Ce ar fi insemnat ca Obama sa ceara acordul Parlamentului cand a trimis SEAL sa il ucida pe Osama bin Laden? Sau Trump cand a decis sa il elimine pe generalul iranian aflat in Bagdad?
  3.“Viata obisnuita a populatiei” se pare ca nu a fost “sever” afectata pana la momentul – retineti – suspendarii stagiului militar obligatoriu. Suspendat nu anulat. Sunt destule state in UE in care exista stagiul militar obligatoriu si nimeni nu s-a plans ca le-a fost afectat “sever” modul de viata.

 47. @miki/Grohaie Editat Nato a cumparat de 200 miliarde arme de la rusi si le-au facut cadou Urcacaniei? Cap ai, minte ce-ti mai trebuie.

 48. Nu știu cum de nu ai observat pînă acu de care este scopul existenței lor și a uzurpări unor funcții de stat. E clar că sunt mai rău decît bufonul nazist și intersele lor nu coincid cu a poporului,. Intreabă un ukran, de-l mai vrea pe jelensky ?? Poate iei și o mamă de bătaie..

 49. @licuriciul de peste balta si pudelul albionic vor sa impinga pe tradatorii tarii sa treaca din nou Nistrul antonescu a preferat „onoarea” sa militara in detrimentul patriotismului prudent cand o comise in 1941 slugile coloniei sunt deja gata sa imbarce romania intr-o aventura a la antonescu in epoca armelor nucleare treziti-va

 50. @Adrian – pai vezi ca esti leguma si nu intelegi? tocmai despre asta e vorba… ca parlamentul nu declara razboi, dar un cretin de presedinte si premier poate sa ordone echivalentul unei operatiuni speciale in care sa trimita trupe militare pe teritoriul altui stat sau sa formeze o coalitie care sa execute operatiuni in afara teritoriului national. Ca sa-ti dau un exemplu sa nu te stafidesti leguma, SUA nu e in razboi cu Siria, dar conduce o coalitie de ocupatie pe teritoriul respectiv impreuna cu englezii. SUA nu e in razboi cu Yemen dar bombardeaza cot la cot cu UK si mai mult de atat si ocupa o insula in Oceanul Indian care e teritoriu international recunoscut al yemenului fara drept/invitatie. Iar in momentul cand o sa-ti vina 100 cosciuge acasa, prestituatele si politicienii o sa guitze toti ca Parlamentul trebuie sa declare razboi. Este o politica a pasilor marunti dpdv legal ca sa ajunga la situatie de razboi.

 51. @Ghro: nu stiu ce legume crezi tu ca sunt dar tu esti varza! In cazul in care viata si siguranta unor cetateni romani este pusa in pericol de cine stie ce terorist, statul roman trebuie sa fie in masura sa il protejeze. In opinia ta ar trebui sa stea cu mainile in san si eventual sa plateasca rascumpararea ceruta.
  Pe teritoriul Siriei, SUA desfasoara actiuni impotriva formatiunii Stat Islamic nu impotriva guvernului sirian, oricat de criminal este acesta.
  Deasemenea SUA nu este in razboi cu Yemen, ceea ce este foarte corect. Dar cine da dreptul rebelilor Houthi – care nu sunt recunoscuti international ca autoritate yemenita – sa atace nave civile, sa sechestreze aceste nave si echipaje in ape internationale?
  Americanii si nu numai ar fi trebuit sa atace in forta de la inceput acesti teroristi, pentru ca atacarea unui obiectiv civil si sechestrarea personalului este un act terorist.
  Si despre ce insula care ar fi apartinut Yemenului vorbesti? Singura insula din zona este Socotra si este sub controlul Consiliului Tranzitional de sud yemenit sprijinit de Emirate nu de SUA.
  Din cauza atacurilor lase ale rebelilor Houthi asupra navelor civile, marea majoritate a navelor care se indreptau spre Europa au fost nevoite sa schimbe ruta pe la Capul Bunei Sperante cu costurile care se vor revedea in produsele importate din Extremul Orient. Uita-te pe site-ul marinetraffic.com si vei vedea cate nave schimba de drum de la iesirea din stramtoarea Malacca spre Africa de sud multe dintre ele cu destinatie Europa. Partea frumoasa este cand in apropierea Yemenului multe nave care se incumeta sa treaca prin Marea Rosie pun mesaje pe AIS (Automatic Identification System) ca echipajul/propietarul sunt chinezi
  Asa ca, mai usor cu pianul pe scari.
  Ceea ce nu va convine voua este ca Romania sa fie in stare sa isi protejeze granita si cetatenii, restul sunt baliverne si venin imprastiat pe forum de niste trolli rusi ce sunteti.

 52. Ar trebui sa nu poata doi oameni sa decida pentru o tara intreaga. Referendum sau macar vot cu doua treimi in parlament pentru o decizie cu consecinte atat de grave pentru Romania.

 53. cdt suprem se vrea la nato ca sa ce??după românia educată și statulesuat vrea si esec nato??
  parlametul obligat prin referendu sa se pronunte, da su nu!!
  ciolacu nu a fost in stare sa faca referendum de suspendare acu 3 ani, a vrut comasarea comascarii???
  demisia, demiterea, referendum!!

 54. @Cetateanul Anonim Bujetar:

  Nu ai inteles ce trebuie pentru ca nu ai cu ce. Nu sint bugetar si, daca as fi, care e problema ta? Cineva trebuie sa aiba grija si de handicapati.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.