Aparatură medicală din banii angajaților

Situație fără precedent la Spitalul Județean de Urgență din Vaslui, unde toți angajații, de la femeile de serviciu la directorul unității, donează bani din salariu pentru a cumpăra aparatura necesară în spital. Din aceiași bani donați, fie prin redirecționarea către unitatea medicală a 2% din impozitul pe venit, fie prin contribuții directe, au fost cumpărate inclusiv frigidere în saloane.

Două din saloanele SJU Vaslui sunt dotate cu frigidere necesare depozitării alimentelor aduse pacienţilor de rude, cumpărate din sume donate de angajaţi, spun reprezentanţii unităţii medicale. De asemenea, şi unele aparate medicale au fost achiziţionate de conducerea spitalului din aceiaşi bani strânşi de sindicat din direcţionarea de către angajaţi a 2% din impozitul pe venit. Suma totală ce va fi investită în spital din donaţiile angajaţilor, pe anul 2016, se va ridica la peste 11.000 de lei.

Problema dezinfectanților, rezolvată tot din banii angajaților

„Până acum, am cumpărat două frigidere pentru saloanele Secţiei de Pneumoftiziologie şi urmează să mai achiziţionăm încă patru pentru secţiile de Boli infecţioase şi Psihiatrie. De asemenea, vom cumpăra aparatură şi echipamente medicale pentru dotarea Secţiei de Recuperare Medicală şi Balneofizioterapie“, spune managerul SJU Vaslui, Ana Rinder. Tot din banii donaţi de salariaţi, conducerea SJU Vaslui a rezolvat în 2016 problema dezinfectanţilor, odată cu apariţia crizei generate de scandalul Hexi Pharma. Elena este asistentă medicală de zece ani în spitalul din Vaslui și obișnuiește în fiecare an să redirecționeze cele 2% către spital. „Ne gospodărim practic și noi cum putem. Unii donează în fiecare lună și din salariu. În ultima perioadă am cumpărat frigidere în saloane pentru că veneau rudele cu mâncare și nu aveau unde să o țină pacienții. Unii o lăsau pe fereastră, dar acum se face cald și nici nu se mai poate. Ar mai fi nevoie de multe, dar le facem și noi încet-încet, cum putem, dacă cei care administrează spitalul nu ne dau.“

11.000 de lei este suma strânsă din donațiile angajaților pentru achiziționarea noii aparaturi

Spitalul, de un an în căutarea unui oncolog

De mai bine de un an, Spitalul Județean de Urgență din Vaslui nu are oncolog, după ce secția de specialitate s-a închis în ianuarie 2016. Singurul medic din spital care trata bolnavii de cancer și-a dat atunci demisia, alegând să-și practice meseria în străinătate. Postul a fost scos la concurs de cinci ori până acum, dar nimeni nu s-a înscris. Astfel, bolnavii de cancer din Vaslui sunt nevoiți să bată drumul până la Iași pentru a face tratament. „Am fost şi la Iaşi, la Institutul Regional de Oncologie, unde profesorii mi-au spus că până şi ei se confruntă cu o lipsă majoră de personal, pentru că medicii preferă să meargă în privat. Vin medici tineri la Vaslui, drept urmare, de la 1 ianuarie avem opt medici care au ales spitalul nostru, dar la Oncologie este o situaţie mai specială, deoarece se formează puţini specialişti“, a declarat managerul Ana Rinder. Ea a precizat că spitalul vasluian oferă o serie de facilităţi medicilor oncologi. „Salariile au crescut foarte mult, sporul de Oncologie a crescut şi el prin ordin de ministru, tot pentru ca medicii să fie atraşi în spitalele publice şi din necesitatea de a coopta specialişti. A crescut valoarea pe gardă, oferim transport gratuit pentru medicii din Iaşi, oferim locuinţă de serviciu dacă vin la Vaslui. Mai mult de atât nu ştiu ce am putea face, deoarece alte stimulente financiare nu putem să asigurăm. Noi încă sperăm că se va găsi cineva care să vină şi aici şi îi asigur pe cei interesaţi de întreaga mea înţelegere şi colaborare“, a conchis Ana Rinder.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.