Scandal pe spitalul din donaţii. Rafila dăruieşte „minciună”

Fondatoarele asociaţiei Dăruieşte Viaţa care a construit de la zero un spital în Bucureşti, din donaţii, Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu, îl acuză pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, că „minte când susţine ca noi nu am predat totul spitalului sau ministerului”. 

„Toate documentele solicitate au fost predate, în forma în care ne-a fost cerută”, spun fondatoarele.

„Domnul ministru Rafila a vorbit sambata, in dialogul cu Sebastian Zachmann despre Daruieste Viata. Si, pentru ca dl Rafila nu stie sa recunoasca ca a gresit, alege sa spuna neadevaruri, sa faca insinuari si afirmatii interpretabile, menite sa puna o umbra pe spitalul construit de Daruieste Viata

Caci da, spitalul nu a fost construit de ‘spital’, asa cum afirma dl Rafila, ci a fost construit de Daruieste Viata cu eforturi uriase, cu provocari greu de imaginat, despre care am ales adesea sa nu vorbim, caci am considerat ca, pentru cei care ne sustin, important e rezultatul, nu neaparat efortul din spatele lui si lamentarea despre cat de greu ne e.

Spitalul acesta a fost construit de cei 350.000 de oameni si da, apartine statului roman, reprezentat, iata, de dl Rafila, stat care nu a reusit sa faca spitale sau reforme in sanatate.

Spitalul acesta nu a fost construit sa ii dea satisfactie dlui Rafila sau altui ministru, nici sa-i alimenteze setea de afirmare, ci a fost construit pentru a salva copii. Copii despre care nu l-am auzit pe dl Rafila vorbind sau exprimandu-si vreo ingrijorare, privind conditiile in care sunt tratati in Romania.

Dlui Rafila i s-a cerut doar sa aiba amabilitatea de a-si pune semnatura pe o structura, construita nu de domnia sa sau de ministerul pe care-l conduce, ci prin efortul societatii civile, dar asta i s-a parut a fi ‘presiune mediatica’.

Dl Rafila insinueaza ca ar fi ceva necurat in proiectul nostru, introducand in discursul public alegatii menite sa manipuleze: ‘Eu, de exemplu, acord prezumtia de buna credinta de la inceput si sunt convins ca documentele pe care le vor pune doamnele de la «Daruieste Viata» sunt foarte multe si asa mai departe, o sa certifice o valoare care corespunde cu siguranta cu cele declarate anterior.’

Dl Rafila minte, repet minte cand sustine ca noi nu am predat totul spitalului sau ministerului. Toate documentele solicitate au fost predate, in forma in care ne-a fost ceruta, forma care s-a modificat de mai multe ori, incepand cu luna ianuarie.

Dl Rafila, in persoana, ne-a cerut o lista a firmelor cu care am lucrat (nu stiu de ce il interesa pe dl ministru acest lucru) si valorile cladirii si echipamentelor, toate informatiile i-au fost transmise pe email si discutate in intalnirea avuta pe 18 ianuarie 2024, la Ministerul Sanatatii – Romania

Dl Rafila a trimis oameni de la minister care ‘sa ajute’ la preluarea-predarea documentelor intre Daruieste Viata si Spitalul Marie Curie, oameni care au cerut documente ce exced prevederile legale (de ex dovada platilor pentru fiecare factura in parte, contracte ete), documente pe care, de asemene, le-am furnizat.
Am spus stop abuzului atunci cand ni s-a cerut sa scriem „CONFORM CU ORIGINALUL” si sa semnam pe fiecare document in parte, adica pe mii de pagini. Caci asta face Ministrul Sanatatii de cateva luni, abuz. Abuz, manipulare si bete in roate.

Sper ca acesta atac al unui ministru asupra unui proiect al societatii civile sa primeasca reactia cuvenita, caci aici nu e vorba doar despre Daruieste Viata, e vorba despre cei 350.000 de donatori, despre noi toti si despre felul in care aleg guvernantii sa ne trateze, chiar si atunci cand le facem treaba”, au transmis Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu pe Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Author

20 de Comentarii

 1. Sintagma „conform cu originalul” e o marotă a legislatorilor care, lipsiți de simțul practic al secolului XXI (există semnătura electronică), încă o păstrează în mai toate legile opozabile terților.
  Din păcate, nici societatea civilă nu face nimic pentru a îndrepta acest abuz birocratic, expunerile ei fiind în zona politrucului, cu etichete inutile, găunoase și prostești (ex. Corupția ucide, justiție etc.).
  Cât despre „duamnele” nemilionărese, dar ziditoare de spital, remarc agresivitatea lor de țațe, precum și apetitul usrist pentru a intra în conflict, musai, cu politicienii PSD. Așa s-a întâmplat și cu Gabriela Firea, acum cu Rafila.
  Presupun că spitalul ăla, intrând în patrimoniul statului, trebuie să fie înregistrat în contabilitate, registre funciare etc. Nu-ți trebuie toate actele, documentele justificative, certificatele de constatare? Sau îl aduc pe magicianul Vlad Voiculescu, cel cu o facultate aproximativă, și rezolvă el predarea-primirea spitalului precum vindea medicamente, la pungă, fără autorizații?

 2. Felicitari si mii de multumiri celor doua doamne pentru munca lor, dar cei de caracter care fac opere de caritate prefera sa ramana in anonimat.Doar daca nu cumva respectivele vor sa castige capital politic.

 3. Nu as contesta ca Rafila si restul sunt niste gunoaie incapabile, care ani de zile s-au laudat ca fac ei spitale regionale si alte SF-uri fara sa livreze nimic, dar probabil cand au cerut nume de firme implicate sunt acoperiti de faptul ca executantii respectivi o sa fie facuti responsabili in viitor daca se intampla vreun incendiu sau alte probleme acolo. Ce nu intelege doamnele e ca in rromania: „Facerea de bine, f….. de mama”. Mai bine se apucau sa sape puturi in Africa

 4. Doamnele Oana și Carmen au stricat big time fengșuiul politicii de procopseală personala de nivel guvernamental care batjocorește banul public în lucrări și achiziții de tip sifon de douăzeci de ori mai scumpe echivalent la construcția”Dăruiește Viața”, ridicând intolerabile(din pdv al cimotiei politrucilor) întrebări cu privire la ce face guvernul cu taxele și impozitele muncite greu ale românilor.Asa că, reflex vechi, asmut justiția pe ele.Și dacă tot vă întrebați la ce sunt buni gusații încruntați pe care-i votați, răspunsul vine singur:că să vă.mintă și să dosească 90-95% din banii pe care, volens nolens îi dați de ex pe un obiectiv de calibrul acelui spital, ca sâ nu mai vb de poduri renovate până la prăbușire de firme de casă, achiziții prin zeci de intermediari, băieți deștepți din energie, vânzarea resurselor etc.Și pentru că nițica istorie n-are cum să strice, Imperiul Britanic în zilele lui de glorie își menținea dominația peste mări și țări cu un impozit de 5%, fără calculatoare, acum 150de ani.Azi, România taxează la 40% tot și nu administrează nimic din economie iar administrația publică a crescut de la 60.000 pentru 22.000.000 la 200.000 pentru 18.000
  000câți om mai fi rezidenți permanenți.

 5. Rafila are o gandire redusa si ilogica. Nu a facut nimic pt domeniul de sanatate. Greseala doamnelor este ca acest spital trebuia sa ramana privat. La stat se va duce de rapa. Rafila nu a reusit sa desparta medicii, ori la stat ori la privat. De procesul cu milioanele de vaccinuri nu se mai aude nimic!!

 6. Astea, precis au datorii mari si vor sa le paseze ministerului. Ghinionul lor ca au dat peste Rafila, care inghite mai greu. Altminteri, de ce le-ar deranja ceea ce li se cere?!?

 7. de milioane de romani am donat pentru acest spital. Nu colaborati cu STATUL MAFIOT. Felicitari celor care au aratat ca se poate!
  Statul pierde anual 28 de miliarde, putea sa construiasca zeci de spitale dar nu a avut interes, nu a fost spaga destula?
  Rafila mergi la munca, sa vedem cine iti mai calca pragul!

 8. O fi fost construit spitalul ala de catre asocietie, dar cele doua madame, tot excroace raman. Ele profita la maximum de donatiile catre asociatie. Mai sapati!!

 9. Ca sa arati ca doamnele sunt excroace trebuie dovezi nu vorbe. Daca au luat din banii donati se poate dovedi prin Curtea de Conturi

 10. Buna!
  Ce face Rafila si Ministerul e rușinos cu iz de ticăloșie!
  Nu au fost in stare sa construiască un spital in 30 de ami si camd primesc cadou unul se comporta mizerabil!
  Oamenii zic mereu Statul Roman nu a facut bine, Statul Roman ne jupoaie de bani cu facturile umflate , mereu Statul Roman . E cumva o entitate abstracta ? Nu. Evorba de indivizi care zice-se ca ne reprezinta pe noi,dar de regula avem de-a face cu incompetenti, corupti si uneori si trădători de țară! Acestia sunt Statul Roman! Niste puscariabilii pe csre nu-i aresteaza nimeni !

 11. Mare MIZERABIL mai e scursura asta ! Si mai sunt din astia.Oh,daaa ! Mai e una numita sarma-n kr,venita cu noroiul pe calcaie din infometata Moldova,slugarnica convinsa a Varanului.O cheama tov.Firea,care cand femeile astea doua puneau de un poiect INIMAGINABIL,ea avea pretentia sa treaca pe la ea pe la Cortul General al Haznalei numita Bucuresti,sa-i lase bir si sa-i dea importanta.Dar mai ales,sa-i lase bir.Cand i-au zis NU,a luat foc.Voi va dati seama ca 99% din cei care acum pozeaza frizati si intoliti pentru a pune mana pe ciolan,sunt de fapt tot aia din trecut ? Deci,va dati seama ce munti de nesimtire sunt astia ? Tocmai de aceea,platforma mea electorala e FCK U ROMANIA !

 12. Rafila,acest pui de securist cu mentalitate asisderea,incearca sa faca pe jupanul.Cu ce drept bai nea caisa ceri acte „conform cu oeriginalul „,in situatia de fata ? Voi astia care zi de zi ati pus si puneti umarul la ” proiectul meu de suflet ” ,Roomania educaata,mafiotaaa,esuaata,ati ajutat,ati contribuit cu ceva concret pozitiv la ridicarea spitalului ? Doar ati sabotat si ati pus bete in roate.Mai lipseste sa cereti demolarea spitalului pe motivul ca lipseste vreo stampila sau vreo adeverinta.La cat va duce dibla aia seaca,nici nu ar fi de mirare. Ba,nu va e rusine ?

 13. Rafila,acest pui de securist cu mentalitate asisderea,incearca sa faca pe jupanul.Cu ce drept bai nea caisa ceri acte „conform cu oeriginalul „,in situatia de fata ? Voi astia care zi de zi ati pus si puneti umarul la ” proiectul meu de suflet ” ,Roomania educaata,mafiotaaa,esuaata,ati ajutat,ati contribuit cu ceva concret pozitiv la ridicarea spitalului ? Doar ati sabotat si ati pus bete in roate.Mai lipseste sa cereti demolarea spitalului pe motivul ca lipseste vreo stampila sau vreo adeverinta.La cat va duce dibla aia seaca,nici nu ar fi de mirare. Ba,nu va e rusine ?

 14. „Dl Rafila, in persoana, ne-a cerut o lista a firmelor cu care am lucrat
  (nu stiu de ce il interesa pe dl ministru acest lucru) ”

  -obiectiv de importantza strategica,
  „sa nu aiba gandaci in prize”,
  SPITAL SIE il face!

  mu-ha/ha,
  aviz donatorilor!

 15. a dona la Stat ar trebui sa fie infractiune:
  Statul tot timpul isi doneaza siesi
  de la altii!

  -cei care „redirectioneaza” 3,5% din impozitul anual
  sint iarasi niste idioti
  (sau sub shantaj)

  -STATUL E DUSNMANUL NOSTRU!

 16. Pe scurt: Spitalul pentru copiii bolnavi de cancer construit de la zero de Asociația ”Dăruiește Viață” a fost predat Ministerului Sanatatii si zace NEFOLOSIT, iar ministrul Rafila acuza „presiune mediatica” de fiecare data cand e intrebat despre acest spital!!
  Editat

 17. Fiul colonelului de securitate rafila, minte asa cum a fost invatat in familie.

 18. Pentru toți ăi de mor de grijă că doamnele s-ar fi dat la donații: și dacă era așa, și tot au scos spitalul la un preț de aproape 10 ori mai mic decât Râcilea și ăsta-i elefantul pe care vă faceți că nu-l vedeți. Că a ieșit prost penesedeala pe unde lipiți voi afișe, pardon,”munciți” la afișe, visând plesti grase și birouri confortabile, asta e.Nu e prima oară, și oricât îl dați cu gel, frumos nu-l mai faceți.Decât pentru alții că voi.Vorba vine,” dacă aș avea o barbă lungă, și uite-asa o pieptănam” vi se lipește de minune când criticați lucruri de care n-aveți habar.

 19. Maxtor, n-au spitalele de stat oameni de service la utilajele pe care le au, ce să mai vb de a face ceva.Au medici care au 1+2 pacienți pe an, oameni pentru care jobul e o vacanță, formalism peste tot.Mor oameni pentru că”s-a încălzit tubul” la Roentgen, „n-avem oxigen” că s-a blocat ventilul, „n-avem chirurg” la urgențe etc etc etc.Asta e rafilandul.Ce să facă cu un nou spital? BOR are medici călugări, mai sunt și cultele, sunt medici ezcelenți în India unde un chirurg ajunge la 30 de ani să aibe 1000 de operații în spate însă statul n-o fi prost sa”strice” bani pe”alții”.ĂSTa e sistemul, abonament la țâța statului. Sănătatea este un bun comun, iar statul idem. Indivizi gen rafila n-au ce căuta acolo cu cultura lor de paraziți fanarioți.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.