Arderea Coranului: Un act repulsiv

Police officers intervene after people's reaction as demonstrators burn the Koran (not pictured) outside Stockholm's central mosque in Stockholm, Sweden June 28, 2023. TT News Agency/Caisa Rasmussen/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. SWEDEN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SWEDEN.

În 1989, autorul britanic de origine indiană, Salman Rushdie, a creat un val de repulsie și ură în rândul musulmanilor din întreaga lume prin publicarea unui pamflet, The Satanic Verses, care ataca valorile sacre ale islamului. Ayatollahul iranian Khomeini a pronunțat o „fatwa” (obligație coranică) condamnându-l la moarte.
Rushdie a scăpat atunci, dar a suferit un atac pe 12 august anul trecut, când a fost înjunghiat și rănit grav în Statele Unite. Este Rushdie o victimă a urii religioase? S-ar putea spune că da, dar este și adevărat că este odios să batjocorești și să critici una dintre religiile monoteiste, cu peste două miliarde de adepți.
Miercuri, la Stockholm, în fața unei moschei, irakianul Salwan Momika (37 de ani), care a trebuit să respecte cartea sfântă a Coranului, fiind musulman de naștere, a comis o insultă feroce împotriva musulmanilor. A luat o copie a Coranului, a pus bucăți de carne de porc între pagini (ceea ce este și o insultă), a rupt-o și i-a ars câteva file. Toate acestea cu acordul poliției suedeze.
Desigur, țările arabe și musulmane au condamnat ferm această ofensă gravă. Că fapta a fost comisă de un irakian, un om din Orientul Mijlociu, este și mai grav. Irakianul a ars Coranul crezând că asta i-ar da statutul de refugiat în Suedia, adică a comis o dublă abatere.
Rasismul și excluderea s-au răspândit în Europa. Valorile toleranței sunt călcate în picioare de extremism, fie el religios sau politic. Suntem într-o lume în care ura abundă din toate părțile. Momika greșește serios când spune că arderea Coranului este „o etapă a libertății de exprimare”. O afirmație eretică și total falsă.
Religiile fac uneori acuzații împotriva celor care le critică, dar acestea nu sunt întotdeauna justificate. Dar ceea ce este clar este că creștinii, evreii și musulmanii au dreptul să fie respectați.
Cu secole în urmă, cei care erau considerați „vrăjitoare” și emisari ai Satanei au fost arși pe rug. Metoda a fost transformată în timpurile moderne în acte precum cel care a avut loc la Stockholm în fața marii moschei.

Dacă nu cultivăm toleranța, dacă nu încercăm să respectăm toate riturile religioase, treptat ne vom dezumaniza. Inteligența artificială este deja printre noi pentru a deschide era mașinilor creierului. Este inutil să stai nemișcat și fără a reacționa la actele perverse împotriva credințelor religioase.
Premierul suedez, Ulf Kristersson, s-a limitat la a spune că protestul irakianului este legal, „dar nu adecvat”. Ar fi fost mai corect să îl condamne. Liga Arabă a numit actul lui Momika drept „crimă” și nu este surprinzător faptul că sunt comise acte de răzbunare. Și este evident că libertatea de exprimare nu poate fi folosită pentru a justifica astfel de infracțiuni.
Ura cere ură și răzbunarea nu este un bun sfătuitor. În Franța, anul trecut, grupuri de extremiști au pus capete de porc pe ușile moscheilor din mai multe orașe. Nu au fost descoperite niciodată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

23 de Comentarii

 1. Parerea mea ca Suedia si-a inchis definitiv accesul in NATO, cel putin in actuala configuratie a aliantei !

 2. Niste zapaciti au ars o carte din hartie. Sa arda si turcii cate Biblii vor.
  Cand este sa faci un casus belli, poti face asta si dintr-un singur partz daca-i dai prea mare importantza……[Rumburak]

 3. Vlad Tepes. Asa este,doar parerea ta.Turcia nu conteaza atat de mult.Cum se traieste in Suedia si cum in Turcia de cand e acest tampit la conducere? Nu-ti mai da tu cu parerea .Asa cum Turcia sfideaza bunul simt si se opune aderarii Suediei la NATO.Asa sfideaza si ei allahul pedofil si criminal.Macar stii cine a fost Mahomed ?Sa se termine razboiul si ai sa vezi,Turcia nu va mai avea nici o importanta.Se burica acum profitand de conjunctura.Asa fac politicienii populisti si slabi cu pornire de dictatori.La fel si Orban hunul.

 4. E normala o religie in care un lider da ordin tuturor sa omoare un om pentru ca are idei eretice? Si crestinismul a procedat asa acum 500 de ani dar s-a reformat. Islamul pe cand are de gand sa se desalbaticeasca??

 5. Pope Innocent III „Oricine încearcă să interpreteze o viziune personală despre Dumnezeu care intră în conflict cu dogma Bisericii trebuie să fie ars fără milă”. A jefuit Zara în 1202 și Constantinopolul în 1204, ucigând sute de mii de bărbați, femei și copii nevinovați. Adevărata spiritualitate și cea mai bună Cale este alinierea cu Adevărul (Calea Adevărului sau Cunoașterea), combinată cu inima (Calea Inimii). O „persoană spirituală” slujeste celorlalți, ghidată de Inimă. Umanitatea este în mod ideal Frătia Inimii (energia lui Hristos, întruchipată de Isus și Maria Magdalena). Propagarea lui „Dumnezeu afară” și „Dumnezeu ca grup”, reprezinta două blocaje eficiente pentru spiritualitate (Dumnezeu, „inauntru”), este atins prin alte practici spirituale. Religia este doar control mental pentru primitivi antagonizati.

 6. Erdogan oricum ar fi e mai bun in NATO si prieten cu UE. Alternativa apropiat de polul BRICS, orientat spre China. Erdogan mentine legatura ca regimul Ceausescu in anii 70, pe plan extern. Erdogan a contribuit la negocierea tranzitului cerealelor din porturile din Ucraina prin Marea Neagra.

 7. In sfirsit un articol ok al spaniolului (?) Lopez ! Desi, sa va spun drept, eu m-as lasa arestat de doua politiste suedeze blonde, ca cele din imagine … chiar incatusat, daca vor ele, si chiar legat de piciorul patului ! … Aoleu ! Da’ ce ma fac daca astea doua sint in concediu si nu sint disponibili decit doi baieti burtosi de la Politia Locala ? …

 8. Esti complet tembel, complet gretos si „pe linga placa”, in absolut toate chestiunile discutate ! Intr-un cuvint, irecuperabil !

 9. Mda..cică e libertate.. Adică poți orice. Poți fi lgbtq, sau pedofil sau poți da foc la orice sau ,.. mai știi ,..doar e libertate, doar e voia lui,.. și ce dacă..Și de această mentalitate suferă chiar mulți in europa și in funcții de decizie,. Se pare că restul, turma, nu contează,.Să fie liberi și ei.. ce puii mei..

 10. Au trecut aprpoape 1000 de ani de atunci si vreti sa ramanem la fel ca vremea aceea?

 11. Pîngărirea catedralei patriarhale Sfînta Sofia prin transformarea sa în moscheie este mai mult decît o insultă la adresa Creștinismului ,orthodox în primul rînd !

 12. Sincer, daca as avea puterea domnului Putin , as arunca acum la Mecca bomba atomica. Sa terminam 2 mil de musulmani periculosi. Si as impaca Rusia cu Ucraina si cu UE. As face di Europa alba o fortareata de netrecut si as deporta toti oamenii care nu sunt de culoare alba. Dusmanii nostrii. Sa vedem cine rezista la foame , pe termen lung. Europa din Lisabona pana la Vladivostok sau cioroii. Eu cred ca noi.

 13. nu e mare brînză sa fii dobitoc!,,, nu-i asa te simți bine în șoricul tău!?

 14. Parca libertatea ta se intinde pana nu incalca libertatea altuia. Daca unul e liber sa creada in cine o vrea el, de ce tii tu neaparat sa arunci cu rahat in ceea ce crede el? Daca eu nu mai cred in divinitate, dar asta nu inseamna ca trebuie sa arunc cu rahat in cei care continua sa creada. Daca suedezii au asistat pasivi la arderea Coranului inseamna ca in mod echivalent ar trebui sa fie la fel de pasivi la arderea Bibliei, la arderea steagului Suediei, la arderea unor portrete cu regele sau regina lor, pentru ca e vorba de libertate de exprimare, nu? ?
  Cred ca s-au lins pe bot de intrarea in NATO, pentru ca acum e clar ca nu vor mai avea votul Turciei. Sau poate ca a fos un patriot suedez ala care a facut gestul, tocmai ca Suedia sa nu intre in nemernicia numita NATO? ?

 15. Badila Cristian In primul rand nu se arunca nici o bomba atomica, aceasta fiind o sperietoare’n cucuruz pentru fraieri. Apoi, toata tirada de wishfull thinking revarsata de dumneata este tipica adolescentilor intarziati, genul celor cativa de pe aici care proiecteaza de ceva vreme, acum, posibilitati care mai de care mai ingrozitoare pentru Putin si clica lui de rusi inculti, barbari, inumani, out of place, ghiauri si porci de ei ce sunt.. Ideea este ca timpul a dovedit ca acestia sunt deatasati serios de realitate, preferand in continuare sa viseze si spere ca mitul salvationist care le conditioneaza opiniile si mintea va deveni un crampei de realitate. Eu, pentru ca am putere, pun distanta intre mine si oamenii ca dumneavoastra.

 16. Kirlian, scuze pt completare, nu numai intarziati dar si foarte foarte Editat.

 17. Hahaha, bă neamţule, tu eşti prost sau eşti prost? PĂI NOI NU ŞTIM CE NAVE TRECEAU PE CANAL ŞI NU VEDEM CE NAVE TREC ACUM? BĂ ANIMALULE, BĂ TROMBON, TU CHIAR AI IMPRERSIA CĂ NE POŢI PROSTI PE TOŢI? HAI SICTIR JAVRA DRACULUI! AFARĂ DIN ŢARĂ JAVRĂ ORDINARĂ!

 18. Vreau să fie foarte clar: e democrație, deci ce vrem, aia facem! Am zis!

 19. Te-ai gândit că, poate, Suedia chiar nu vrea în NATO și joacă teatru?! Dincolo de acest aspect, întreb creștinii de pretutindeni, unde ne-a dus această toleranță? Musulmabul este un oaspete în Occident, nu-i lumea lui! L-am rugat să-și lase la ușă încălțările pline de noroi (ce sa-i faci, ploua afară..), el a zis că-l discriminez și a intrat otova pe covor, a văzut crucifixul și a ținut morțiș să-l dau jos, că-l ofensează, la școală, copilul lui vinde droguri alor mei dar, ce să-i faci, bietul, nu poate fi trimis la educare, este minoritar și-l discriminezi…uite așa, am ajuns eu musafir în casa mea creștină, urmează să-mi ia și soția, că el are dreptul la mai multe, așa-i permite lui Profetul! Oameni buni, ne trezim?! Dacă musafirului nu-i plac regulile mele, este liber să plece! Dacă nu vrea, sunt liber să folosesc furca! Este doar logică, avertizori de integritate, nimic altceva! Dar…mă îndiisc că judecați cu capul vostru…până o să vă salte nevasta un „oaspete” și o să vă minunați că nu-i pasă nimănui…

 20. Multumesc pentru caracterizarea de adolescent intarziat. Totusi, nu credeti in pericolul islamist? O sa vedeti cand or sa devina majoritari in N tari. Si cum vor vota , democratic, la numar, toate masurile iubite de ei. Sa vedeti cum nepoatele voastre, nu or sa mai aiba o cariera, in sport, in invatamant, slujbe…etc. Toata lumea acasa si la facut copii. Daca se poate, tot fete, se le vanda bulibasa casei. Iar ceilalti , la rugaciuni. Probabil sunt oameni moderati si acolo. De acord. Dar vor fi indrumati de oamenii de bine sa se abtina. Si de frica vor accepta. Nu vad alta solutie sa scapam de pericolul asta. Decat inchizand granitele. De se intampla in franta acum? De aia nu mai pot ei ca a fost omorat un tanar dintre ai lor. Nu ei vor jefuirea magazinelor, distrugere de bunuri si distrugerea societatii albilor. Sunt convins de asta. Si cred ca fiecare isi da seama si simte asta. Dar ca oameni cumsecade ce sunteti, nu puteti accepta asta. Credeti ca lumea araba este la fel. Ati vazut de prea multe ori Take, Yanke si Cadir. Turcul ala era unul singur.

 21. „O afirmație eretică”

  Ce-i aia EREZIE, inversul de la ESCROCHERIE ? Biserica condamna inteligenta, am inteles. Cine e biserica, organizatie paramilitara sustinuta de la bugetul de stat sa-l apere pe cel mai puternic personaj fictiv, simbolic, din Univers ? Continuati, dar mai rasfirati, nu stati gramada !

 22. libertatea ta se intinde pana la libertatea altuia este slogan mao, mah NIcu. si iti raspund: LIBERTATEA MEA NU ESTE TINUTA DE FRICA/LASITATEA TA! libertatea este una singura si incalca libertatile inchipuite ale fricii unui om maoist chinezoid bolsevico-fascist ideologic construit intru „bine comun”. noi, mah nicule SUNTEM OAMENI, PRIN URMARE SUNTEM INDIVIDUALISTI. CODUL GENETIC ESTE UNIC, PRIN URMARE NE-AM NASCUT LIBERI. matalik du-te in china unde „binele comun” aduce „progres” si control asupra „stupului”. noi nu suntem furnici si nici albine. suntem OAMENI. iar omul este educat (sau ar trebui sa fie) in empatie si dragoste, care sunt folosite de parazitii maoisti impotriva noastra. libertatea se ia prin sange. si se aplica prin educatie. nu pana la „libertatea” unuia care iti cere sa iti pui masca ca ii este frica sa respire. pricepi?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.