Armistițiu cu explozii și morți în estul Ucrainei

UPDATE Tiruri de artilerie au avut loc duminică în apropiere de aeroportul din Doneţk, estul Ucrainei, în ciuda armistiţiului intrat în vigoare vineri. La un punct de control din apropiere de aeroport, teatru al unor lupte intense în ultimele luni între forţele guvernamentale şi separatişti, se puteau auzi bombardamente dar fără a putea fi stabilită originea lor.

Sâmbătă seara, explozii puternice au fost auzite la est de Mariupol, oraș-port în estul Ucrainei, un fum gros fiind vizibil la orizont, la o zi după semnarea acordului de încetare a focului între autoritățile ucrainene și separatiștii proruși, transmite AFP.

Agenţia Unian a scris, citând un post de televiziune local că, timp de aproape o jumătate de oră, oraşul a fost bombardat de artilerie grea şi din instalaţii de rachete. Potrivit autorităţilor, cel puţin 16 rachete din instalaţii de tip Grad au fost lansate asupra localităţii.

UPDATE „O femeie a fost ucisă şi trei locuitori din Mariupol au fost răniţi”, a anunţat primăria într-un comunicat, precizând că rebelii proruşi au tras asupra unui punct de control amplasat la ieşirea din oraş.

„În noaptea de sâmbătă spre duminică, prin încălcarea acordului de încetare a focului, rebelii au deschis focul asupra unui punct de control din districtul Vostocni la intrarea în oraş”, a mai susținut primăria.

De partea cealaltă, separatiştii au acuzat armata ucraineană că i-a atacat cu lansatoare de rachete.

„Ministerul Apărării al republicii” de la Doneţk a anunţat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, că armata ucraineană a atacat cu lansatoare multiple de rachete de tip Grad poziţii ale separatiştilor, în apropiere de oraşul Mariupol, relatează agenţia Itar-Tass.

„Poziţii ale insurgenţilor au fost atacate în apropiere de Mariupol, cel mai probabil cu lansatoare de tip Grad. Insurgenţii au fost nevoiţi să răspundă acestor atacuri, fapt ce a dus la o confruntare cu arme grele”, au susținut separatiştii de la Doneţk, fără a preciza dacă incidentul a provocat victime.

Incidente și la Lugansk

Pe de altă parte, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat că nu a reuşit să transporte sâmbătă dimineaţă ajutor umanitar în Lugansk, din cauza unor „tiruri de armă” în regiune.

„În această dimineaţă (sâmbătă – nr.) am încercat să transportăm ajutor umanitar în Lugansk, însă din cauza unor tiruri de armă am fost nevoiţi să ne întoarcem din drum în apropiere de satul Luganskaia”, a anunţat Comitetul într-un mesaj postat sâmbătă seara pe Twitter.

Separatiști: Patru morți în prima noapte de armistițiu

În prima noapte de armistiţiu (vineri – nr.), în estul Ucrainei şi-au pierdut viaţa 4 civili din Doneţk, în urma tirurilor de artilerie ale armatei ucrainene, au susținut separatiștii, transmite Vocea Rusiei în pagina electronică.

Totodată, au acuzat aceștia, vineri seara, trupele ucrainene ar fi tras asupra rebelilor din zona aeroportului din Doneţk, 8 luptători fiind răniţi.

Acord „în general, respectat”

Sâmbătă, Președinția ucraineană a transmis că președintele ucrainean Petro Poroșenko și președintele rus Vladimir Putin au constatat, în timpul unei conversații telefonice, că acordul de încetare a focului anunțat vineri este, „în general, respectat”.

„Cei doi șefi de stat au constatat că regimul de încetare a focului este, în general, respectat. Ei au discutat măsurile ce trebuie luate pentru ca încetarea focului să aibă un caracter durabil”, a precizat președinția de la Kiev.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.