Armistiu eșuat. Hamas. Ostaticele să nu povestească ce li s-a întâmplat!

Prelungirea armistiţiului în Fâşia Gaza a eşuat pentru că mişcarea islamistă palestiniană Hamas, suspectată de violuri şi de violenţe sexuale ostaticelor în timpul atacului său de la începutul lui octombrie, nu vrea ca femeile să depună mărturie, a afirmat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, informează marţi AFP.

Israelul îşi suspendase ofensiva în Gaza în cadrul unui acord negociat sub egida Qatarului şi SUA ce prevedea eliberarea ostaticilor răpiţi de mişcarea palestiniană Hamas în timpul atacului său sângeros asupra teritoriului israelian pe 7 octombrie.

Autorităţile israeliene au declarat vineri că îşi reiau ofensiva militară, pentru că Hamas nu a eliberat toate ostaticele.

„Se pare că unul dintre motivele pentru care ei nu vor să elibereze femei pe care le ţin ostatice şi pentru care această pauză (armistiţiu) s-a spulberat este acela că ei nu vor ca aceste femei să povestească ce li s-a întâmplat în timpul captivităţii”, a declarat pentru presă Matthew Miller.

Poliţia israeliană a afirmat că anchetează asupra unor posibile violenţe sexuale comise pe 7 octombrie de combatanţi ai Hamas, printre care violuri în grup sau mutilări de cadavre.

Până acum, anchetatorii israelieni au adunat „peste 1.500 de mărturii şocante şi tulburătoare”, a declarat o poliţistă săptămâna trecută în Parlamentul israelian, care a vorbit despre fete care au fost găsite fără haine şi s-a referit la mărturii privind violul colectiv, mutilarea şi uciderea unei tinere.

Hamas „a respins” aceste acuzaţii, calificându-le drept „minciuni”.

Purtătorul de cuvânt american a refuzat să facă alte precizări, evidenţiind caracterul sensibil al problemei, însă a declarat că SUA nu au „niciun motiv să pună la îndoială” informaţii asupra violenţelor sexuale imputate Hamas.

„Cred că sunt foarte puţine lucruri de care Hamas nu ar fi capabil în ceea ce priveşte tratamentul civililor şi mai ales tratamentul femeilor”, a spus el.

Pe 7 octombrie, comandouri ale Hamas au ucis în Israel 1.200 de persoane, majoritatea civili, potrivit autorităţilor israeliene.

De asemenea, 240 de persoane au fost răpite şi duse în Fâşia Gaza, dintre care 137 sunt în continuare ţinute ostatice, potrivit armatei israeliene.

Drept represalii, armata israeliană a lansat bombardamente asupra Fâşiei Gaza – întrerupte timp de o săptămână, cât a durat armistiţiul – care au făcut până acum, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas din Gaza, 15.899 de morţi, dintre care 70% femei şi minori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

11 Comentarii

 1. soarta Hamas e pecetluita,nici un ‘frate’ arab sau otoman nu misca un deget,doar gargara
  o mare prostie Hmas sa creada ca Iran si Rusia ii va ajuta

 2. „NUMAI ISRAELUL ARE DREPTATE! DACĂ N-ARE-ȘI-O FACE!AȘA CĂ…ADIO HAMAS -ȘI….ȘI CU BANII LUAȚI!

 3. Canaliilor din Hamas nu le convin dezvaluirile legate de violuri asupra ostaticilor de ambele genuri.
  Putem fi siguri ca restul ostaticilor vor fi executati, ca sa nu mai povesteasca ororile acestor bestii. Probabil ca acum isi dau pumni in cap ca i-au eliberat si pe cei de pana acum……[Rumburak]

 4. Vrajeala perciunata. Ca si numarul de victime declarat de ei pentru 7 octombrie, cand au fost pusi sa aduca dovezi au dat din colt in colt. Deja au omorat in Gaza de 10-12 ori mai multi oameni decat pretind ca le-ar fi fost omorati lor de catre Hamas. Izeralul a vrut sa reia atacul, sa continue cu teroarea si uciderea oamenilor din Gaza, de asta s-a oprit armistitiul.

 5. Minciuni.
  Israelienii luati in captivitate sint prizonieri de razboi: militari si colonisti inarmati (aveau arme ca sa omoare palestinienii, nu pentru mers la vanatoare de caprioare…); nu sint ostatici.
  Ostatica e populatia palestiniana iar ocupantul nu are dreptul sa se victimizeze, nici drept la aparare!
  Pana si americanii au dat videoclipuri cu femeile si copiii eliberati care salutau zambind, radeau si le multumeau militantilor Hamas… numai dumneavoastra nu vreti sa vedeti!
  Nethanyahu le-a cerut „returnatilor” sa nu mai vorbeasca… ca-i face el sa taca!
  A impus tacerea si redactorilor de aici?

 6. Hai ca ne sunt servite gogosi! Hamas a declarat (si israelienii n-au negat) ca ostaticii ramasi sunt barbati, militari sau rezervisti. Asta inseamna ca toate femeile au fost „tranzactionate” deja. Pe de alta parte, inca nu am aflat cum a fost posibil ca aprox 200 de hamasisti ucisi in atacul din 7 octombrie sa fie declarati „evrei” (initial erau 1400 de victime, dar am aflat ca 200 erau atacatori)? Erau deghizati in kibutzari? N-aveau Kalshnikovul la ei sau ce? Pare tot mai verosimila varianta ca IDF-ul a deschis focul fara discernamant, ucigand si hamasisti si kibutzari la gramada.

 7. Multă dezinformare făcută de Israel și partenerul strategic, SUA. Nu ar fi prima dată când mint. Atunci când interesul o cere, faci orice, minciună, crimă. Nu spun că Hamas nu ar fi în stare de violuri, etc, dar nu au fost eliberate și femei până acum? Sau acestea au fost ocolite de posibilele violuri pentru că aveau interdicție de la Mahomed? Cred că scopul evreilor este de a lua Gaza. Iar atrocitățile Israelului la adresa palestinienilor naște atrocitățile din partea Hamas. Care atrocități ale evreilor? Păi… de zeci de ani Gaza și Cisordania sunt închisori în aer liber. Poporul palestinian a fost deposedat de pământ fără a se implementa acea rezoluție referitoare la două state. Iar palestinienii sunt tratați ca și animalele de către Israel. Toate acestea mă fac să mă întreb dacă au învățat ceva din Holocaust. Se pare că nu!

 8. Israelul poate.multumi din plin aliatului de peste ocean.Hamas e capodppera dăștepților de Langley(o noua rasăde dobitoace), mosit, nășit și finantat.Vorba vine”cu așa prieteni,nu mai ai nevoie de dusmani”.Și între paranteze, CIA se ocupă, mai nou, de distribuția drogurilor în țara mumă.Asta da apărare!

 9. povestea cu violuri in grup tine in sua pt ca israelul si tradatori americani au organizat in trecut atacuri teroriste impotriva americanilor cu scopul manipularii opinieim publice americane sa porneasca razboi pt isreal …uss liberty in 1967 si 11 sept 2001 plus atacurile al quaioda din africa tanzania si kenya in anii 90….in sua 200 de milioane din 350 sint analfabeti …jidanii au disatrus america in ultimii 35 de ani…la cirma finantelor jidanii au produs deficite imbogatind complexul militar industrial american si tot cer este afiliat lui…astazi n imeni nu mai cumpara datorie sua…cu toate astea biden si co vrea bani pt israel si ucraina…

 10. daca hamas este asa de ….animalic cum spune politia israeliana ,e greu de creZut ca …animalele hamas dupa ce le-au violat le lasa sa traiasca pe jidance si nu numai dar le si elibereaza ca sa -i acuze…jidanii sint teroristi …irgun ,hagan si lehi sint premergatorii mossad si tot israelul….este de mentionat episodul in care iranienii au arestat o salupa engleza in apele internationale si au detinut marinarii englezi pentru citva timp…dupa ce au fost eliberati marinarii englezi au declarat ca au fost maltratati si unii aveau deja contracvte cu tabloidele engleze pentru povestea lor…iranienii daca au avzut ,au dat publicitaii filmarea detentiei englezilor …au jucat ping pong si s-au distrat cu iranienii…jidanii vor sa spuna sint victime ca de obicei ca hitler i-a vrut morti ca sint inferiori …daca ar fi n-ar bombarda civili cu arme moderne americane…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.